Povežite se s nama

Politika

Zakonit upis ili pravna gimnastika

Objavljeno

dana

Zakonit upis ili pravna gimnastika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


iz mcp kazali da se samo koriguje greška

Zakonit upis ili pravna gimnastika

Upis Cetinjskog manastira kao “Manastir Sv. Petar” ne ukazuje ni na bilo kog drugog vlasnika osim na Mitropoliju, kaže advokatica Darka Kisjelica. Pravnik Blagota Mitrić tvrdi da je odluka Uprave za katastar pravno-politička gimnastika, te da bi mogla da izazove pravne posljedice koje jedino može riješiti sud

Advertisement

Cetinjski manastir, Foto: Boris Pejovic

Advertisement

Crnogorski pravnici imaju oprečna mišljenja o odluci Uprave za katastar i državnu imovinu da upiše Cetinjski manastir kao svojinu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Hercegnovska advokatica Darka Kisjelica ocjenjuje da je rješenje Uprave donijeto zakonito, po službenoj dužnosti.

Advertisement

”Rješenjem o ispravci stanje upisa samo se ‘vratilo’ na ono iz 1996. godine, tj. upodobilo tadašnjem pravnom osnovu, odnosno posljeratnoj evidenciji nepokretnosti – posjedovnim/popisnim listovima u kojima je očigledno pisalo da su objekti vlasništvo ‘Manastira Sv. Petar’. Ovi popisni listovi su Upravi za nekretnine Područna jedinica (PJ) Cetinje predati sredinom devedesetih, i na osnovu njih se formirao novi katastar i vršio upis u sadašnje listove nepokretnosti”, kazala je Kisjelica “Vijestima”.

Nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Crne Gore, Blagota Mitrić, rekao je da odluka Uprave za katastar predstavlja “pravno-političku gimnastiku”.

”Sva svojinska pitanja u vezi crkvene imovine regulišu se po principu – ‘kako gazda kaže’. A ‘gazda’ je vlast. Tako treba posmatrati i ovaj slučaj. Vlast je naredila, a nadležni organ navodno ispravlja grešku koja je napravljena”, kazao je Mitrić.

Advertisement

On tvrdi da bi Cetinjski manastir trebalo da bude u državnom vlasništvu. To je, prema njegovim riječima, jedino rješenje za novonastalu situaciju.

”Cetinjski manastir – njegova izgradnja i njegova istorija – kao i Cetinje, grad-heroj iz kog je nastala Crna Gora, zaslužuju da se pitanje svojine nad manastirom jednom za sva vremena riješi”, poručuje Mitrić.

Vršilac dužnosti direktora Uprave Koča Đurišić, kazao je u nedjelju da je Cetinjski manastir opet upisan kao svojina MCP, odnosno da je Područna jedinica Cetinje samo ispravila grešku na osnovu rješenja iz 1996, u kome piše da su objekti Cetinjskog manastira vlasništvo tog manastira, dok je u kompjutersku bazu, kako tvrdi, umjesto prava svojine tada upisano pravo korišćenja.

Advertisement

Iz MCP, koja je podnijela Upravi zahtjev za ispravku, saopštili su da se ne radi o promjeni svojine i da nije ostvareno nikakvo novo pravo, već da se samo koriguje greška u unosu podataka.

Međutim, iz Prijestonice Cetinje ocijenili su da je rješenje Uprave pravno neutemeljeno i da ne proizvodi pravno dejstvo iz dva razloga.

”Prvo, zato što nije pravosnažno i konačno, jer na njega pravo žalbe ima nezadovoljna strana, tj. Prijestonica. Drugo, po istoj stvari već je odlučeno prvostepeno i predmet se nalazi u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja po žalbi MCP”, kazala je zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Prijestonice Snežana Popivoda.

Advertisement

Kisjelica objašnjava da je odlukom Uprave samo ispravljen upis na objektima u listu nepokretnosti 915, odnosno vlasništvo na zgradama na tom području, što, kako navodi, uključuje Cetinjski manastir, koji se od sada vodi kao vlasništvo “Manastir Sv. Petar”, a ne kao do sada – svojina Prijestonice s korišćenjem “Manastira Sv. Petar”. Time je, prema njenim riječima, ispravljen neosnovan upis Prijestonice iz 2005. samo na objektima.

”Upis svojine Prijestonice kako na objektima, tako i na zemljištu nije imao zakonit pravni osnov (pod tim se podrazumijeva npr. ugovor o kupoprodaji, poklonu, rješenje Skupštine opštine ili rješenje Skupštine Crne Gore, odluka suda o prenosu prava svojine s ranijeg vlasnika na Prijestonicu…), pa je takav upis nezakonit”, tvrdi Kisjelica.

Mitrić, s druge strane, smatra da bi odluka Uprave mogla da izazove pravne posljedice, koje bi, kaže, “jedino i meritorno” mogao da riješi nadležni sud.

Advertisement

U ovom slučaju, to je cetinjski Osnovni sud.

”Nakon toga, slučaj bi mogao da ide na više instance, sve do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”, napominje Mitrić.

Zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje, Petar Marković, saopštio je u ponedjeljak da se MCP ni po kom osnovu ne može poistovjetiti s nazivom “Manastir Sv. Petar”, pod kojim je Uprava upisala Cetinjski manastir.

Advertisement

Tvrdi da “Manastir Sv. Petar” nema svojstvo ni fizičkog, ni pravnog lica.

Darka Kisjelica objašnjava da činjenica da se u poslijeratnim popisnim/posjedovnim listovima imovina vodila na ime “Manastir Sv. Petar”, znači da je tadašnji popisivač koristio kolokvijalni, tj. narodni naziv za vlasnika, popisujući imovinu kao manastirsku/crkvenu, ne vodeći mnogo računa o tačnosti naziva.

”S obzirom na to da MCP upravlja, koristi i održava ova dobra, njena svojina na objektima i zemljištu je nesumnjiva – pod uslovom nepostojanja pravnog osnova za svojinu nekog drugog fizičkog ili pravnog lica, uključujući i Prijestonicu Cetinje”, napominje ona.

Advertisement

Kisjelica kaže da su tvrdnje da “Manastir Sv. Petar” nije pravno lice i da se navodno ne radi o vlasništvu MCP, kratkoročno i površno korišćenje nesavršenosti ranije evidencije nepokretnosti.

”Pravna sposobnost i greška u nazivu nije oduzela identitet pravom vlasniku imovine, MCP, već se taj identitet jasno izvodi i iz takvog upisa. I taj, uslovno rečeno, pogrešni naziv ‘Manastir Sv. Petar’, ne ukazuje ni na bilo kog drugog vlasnika, drugo pravno ili fizičko lice – pogotovo ne na Prijestonicu ili ranije Opštinu Cetinje – osim na MCP. Ona kao pravno lice jedini je vlasnik crkvenih objekata u kojima obavlja svoju vjersku djelatnost i vlasnik crkvenog zemljišta koje joj služi za to”, naglašava Kisjelica i dodaje da će MCP i Prijestonica u žalbenom upravnom postupku i kasnije u upravnom sporu riješiti ovu pravnu stvar do kraja.

Skupština Prijestonice 17. septembra usvojila je zaključke povodom građanske inicijative za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Advertisement

Vlada je četiri dana ranije naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da u listu nepokretnosti kao vlasnika Cetinjskog manastira umjesto Prijestonice upiše državu.

Zbog toga je Specijalnom državnom tužilaštvu predata krivična prijava protiv Đurišića, premijera Zdravka Krivokapića i generalne sekretarke Vlade Žane Praščević Milačić.

Vlast pozdravlja odluku, DPS najavljuje krivične prijave

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) “Vijestima” su kazali da Cetinjski manastir, “kao stožer vjere u Crnoj Gori”, ne može pripadati nikome osim MCP.

Advertisement

”Dva su momenta zanimljiva u ovoj priči – prvi da je manastir, odnosno MCP, bila vlasnik čitavog cetinjskog polja, a ne obrnuto. Drugi je taj u kojem bi valjalo znati na koji način i vidjeti kojim i kakvim pravnim aktom je Cetinjski manastir upisan kao svojina Prijestonice Cetinje. Iz svega navedenog izvodi se jasan stav da smatramo da je ovo apsolutno ispravan potez kojim se ispravlja nepravda učinjena MCP”, saopštili su iz SNP-a.

Lider i poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, smatra da je odluka Uprave za katastar ispravna, zakonita i potpuno utemeljenu na istorijskim činjenicama i zakonskim propisima Crne Gore.

”To što neko MCP tretira – naravno, propagandno – kao ‘Crkvu Srbije’, druga je stvar i kroz tu prizmu treba čitati nezadovoljstvo određenih struktura odlukom Uprave. Nema, u biti, crnogorskije institucije od MCP, pa je zato odluka o upisu MCP kao vlasnika Cetinjskog manastira potpuno prirodna, legalna i legitimna”, naveo je on za “Vijesti”.

Advertisement

”Vijesti” nijesu dobile komentar od Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Iz Demokratskog fronta prethodno su pozdravili odluku Uprave, rekavši da je gotovo nevjerovatno i pomisliti da u 21. vijeku neko može dovoditi u pitanje pravo svojine vjerskih zajednica.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) su ocijenili da je Cetinjski manastir “u tajnosti i nezakonito” prepisan na Srpsku pravoslavnu crkvu, te da je to opasna provokacija Vlade.

Advertisement

Iz Socijaldemokratske partije saopštili su da vicepremijer Dritan Abazović mora da preuzme odgovornost za odluku Uprave, kojom se, kako kažu, Cetinjski manastir oduzima Cetinju, a upisuje na “Crkvu Srbije”.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Objavljeno

dana

Autor

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odbornik dps u skupštini glavnog grada o sinoćnjim okupljanjima u podgorici i baru

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Saopštio da su „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“

Advertisement

Ćulafić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnoga grada Stefan Ćulafić poručio je da je sinoć nakon Nikšića, u Podgorici i Baru nastavljeno okupljanje „propagatora i pristalica rata, apatičnih na gubitke života vojnika, nedužnih civila i suze njihovih najbližih“, uz, kako navodi u saopštenju, „skandalozne parole, prepoznatljivu ikonografiju sa sve četničkim zastavama od kojih se svakom zdravorazumnom građaninu naše države diže kosa na glavi.“

Ćulafić je kazao da dok „većinski dio građana Crne Gore na Trgu nezavisnosti u Podgorici prikuplja humanitarnu pomoć i pokazuje solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, jedan dio pristalica nakaradne političke ideologije, slavi i daje podršku agresiji i pokazuje da ne pripadaju civilizovanom svijetu.“

Advertisement

„Vidimo da njima moralna vertikala i osnovne temeljne vrijednosti nijesu zajednički imenitelj sa maltene čitavim demokratskim svijetom kojeg su dešavanja u Ukrajini ujedinile više nego ikada ranije“, poručuje u saopštenju.

Ćulafić je saopštio da su te „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“.“

„Ipak, Crna Gora neće dozvoliti da je sile mraka odvuku tamo gdje bi željele određene strukture koje su rezultat politika društvene klime i ambijenta i za čiju proizvodnju je odgovorna ona politika koja već odavno nije dio savremenog svijeta“, zaključio je Ćulafić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Član Predsjedništva dps-a i poslanik u skupštini crne gore

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

„A Ukrajini svi treba da se poklonimo. Ne samo zato što brani svoj dom. To se svuda podrazumijeva. Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu“

Advertisement

Nikolić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić poručio je da nije iznenađujuće da potpredsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Strahinja Bulajić smatra kako „odbrana univerzalnih vrijednosti koje su u moralnom i istorijskom temelju i Crne Gore i Crnogoraca, i koje su nas udružile u savez sa najrazvijenijim zemljama evropskog i evroatlantskog prostora, predstavlja “tuđi rat”, te da je tu priču „počeo ničim izazvan“ jer Savjet za odbranu i bezbjednost „nije uopšte ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika bilo đe, niti o tome može da odlučuje bez saglasnosti Skupštine, na čijem čelu se Bulajić slučajno zatekao.“

Nikolić je upitao da li je borba za pravo svakog naroda na planeti da sam odlučuje o svojoj budućnosti tuđi rat i „je li tako mislio o tom pitanju i kada se Crna Gora borila da ostvari to pravo“.

Advertisement

„Je li i tada mislio da dozvolu za naš izbor treba da nam odobri Srbija? Kao što, reklo bi se, Bulajić danas takvo pravo u odnosu na Ukrajinu, “odobrava” Rusiji. Odobrava joj i agresiju na susjednu i bratsku Ukrajinu, čija je borba za slobodu, nezavisnost i goli opstanak, po Bulajiću, – tuđi rat?! Ili će prije biti, da tuđi i prljavi osvajački rat protiv Ukrajine, vode oni sa kojima Bulajić verbalno i nedostojanstveno sadejstvuje, sa pozicije predsjednika Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Ruskom Federacijom“, piše u saopštenju.

Nikolić je izjavio da Ukrajini „svi treba da se poklonimo“, ne samo zato što brani svoj dom, jer se to, kako navodi, svuda podrazumijeva.

„Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu. Nego, prvenstveno zato što Ukrajina danas brani nešto mnogo skuplje. Brani evropsku bezbjednost i slobodu kao univerzalnu i temeljnu evropsku vrijednost. Ne bi se moglo reći da kolega Strahinja Bulajić sve ovo ne zna. Prije će biti da priču o tuđem ratu, priča iz tuđe glave“, zaključuje u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Objavljeno

dana

Autor

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„podijelio fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde“

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“

Advertisement

SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Advertisement

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokrata Kotor saopštili su da je menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave, te da je on na taj način dao podršku takvoj koreografiji.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića da smijeni Mikijelja.

Advertisement

„Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, vjerovatno u nacionalističkom naboju, na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave i dao podršku takvoj koreografiji, saopšteno je iz OO Socijaldemokrata Kotora“, navodi se u saopštenju.

Fotografija koju su dostavili iz SD Kotor
Fotografija koju su dostavili iz SD Kotorfoto: SD Kotor

Iz SD Kotor su dodali i da u vremenu kada u Ukrajini ginu civili, starci, žene i djeca, kada se ogromne žrtve broje i sa jedne i sa druge strane, kada jedna država usljed invazije druge biva opustošena, menadžer Opštine Kotor, „očigledno dajući podršku agresoru, nalazi za shodno da na svom profilu podržava rat i slavi ukrajinske žrtve“

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“.

„Stoga smatramo da je apsolutno nedopustivo da osoba sa ovakvim svjetonazorima obavlja funkciju menadžera Opštine Kotor, grada koji je srce građanske, kulturne i emancipovane Crne Gore. Od predsjednika Opštine Kotor očekujemo da javnosti da jasan stav o ovakvom ponašanju Mikijelja i da ga, ukoliko nije saglasan sa njegovim svjetonazorima, u najkraćem roku smijeni sa pozicije na kojoj se nalazi”, navode Socijaldemokrate Kotora“

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije