Povežite se s nama

Avaz.ba

Više od 80 posto građana Crne Gore podržava ulazak u Evropsku uniju

Objavljeno

dana

Oana Kristina Popa, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Preko 80 posto crnogorskih građana podržalo bi na referendumu ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), saopćeno je na prezentaciji rezultata istraživanja „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja EU“, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživanje, koje je prezentovala Delegacija EU u Podgorici, pokazalo je da 75,5 posto ispitanika ima veoma ili donekle pozitivan stav prema EU, dok 74,6 posto građana snažno ili donekle podržava pristupanje Crne Gore toj evropskoj zajednici. Kako je saopćeno, razlozi za to su bolji kvalitet života i standard, otvorene granice i mogućnost putovanja u EU države bez vize i interes građana Crne Gore.

Advertisement

Problem korupcija

Istraživanje, koje je sprovela agencija DeFacto, pokazalo je da 25,5 posto građana smatra da je najveća prepreka za to da Crna Gora postane članica EU široko rasprostranjena korupcija, dok 18,1 posto građana kao prepreku vidi ekonomsku situaciju u državi. Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je Unija u teškim vremenima nastavila da stoji uz Crnu Goru, obezbjeđujući vakcine, medicinske potrepštine i finansijsku podršku.

Advertisement

– Pošto je prošla godina stavila na test naše vrijednosti, solidarnost i povjerenje koje imamo jedni u druge, veoma sam sretna što je podrška EU jako dobro cijenjena od građana Crne Gore – kazala je Popa.

Kako je navela, istraživanje je pokazalo da je u protekloj godini, u nekim važnim aspektima, podrška crnogorskih građana EU dodatno ojačala.

– Sa zadovoljstvom konstatujem da je visok nivo povjerenja u Uniju učvršćen i stabilizovan sa impresivnih 75,5 posto građana koji imaju pozitivan stav prema EU – rekla je Popa.

Advertisement

Ona je kazala da je broj građana koji snažno podržava pristupanje Crne Gore EU dostugao skoro rekordnih 41,7 posto.

– Činjenica da bi čak 80,2 posto glasača na referendumu podržalo ulazak Crne Gore u EU jasno pokazuje da građani Crne Gore dijele sa nama stav da EU treba da bude njihova budućnost – navela je Popa, te dodala kako istraživanje šalje i znake upozorenja koji se ne smiju zanemariti.

– Prvi put više od polovine ispitanika opisalo je tempo procesa pristupanja kao veoma spor ili nedovoljno brz. To znači da se pozitivni stavovi ne mogu uzeti zdravo za gotovo – kazala je Popa.

Advertisement
  • Sa današnje prezentacije


    Sa današnje prezentacije


    Foto: Anadolija


Više koristi nego štete

Ona je poručila da optimizam mora biti podržan stvarnim napretkom i opipljivim benefitima.

Advertisement

– Ovo je snažna poruka izabranim predstavnicima građana u Crnoj Gori da rade zajedno, sprovedu ključne reforme vladavine prava i omoguće Crnoj Gori da krene naprijed ka EU – rekla je Popa.

Kako je kazala, građani su jasno rekli da je evropska budućnost države pitanje od nacionalnog interesa, koje treba da bude iznad partijskih podjela. Direktor agencije DeFacto, Stevan Kandić, kazao je da većina ispitanika ima dominantno pozitivne asocijacije na EU, kao što je bolji životni standard, bolja ekonomska situacija u državi i mogućnost putovanja u države Unije.

– Oko tri četvrtine ispitanika smatra da će članstvo Crne Gore u EU njima lično donijeti više koristi nego štete – kazao je Kandić,

Advertisement

Prema njegovim riječima, na pitanje koji regionalni ili internacionalni subjekat je pokazao najviše solidarnosti sa Crnom Gorom u borbi protiv pandemije, najviše ispitanika, odnosno njih 37,2 posto, odgovorilo je da je to EU.

– Na drugom mjestu su oni koji smatraju da je to Srbija, zatim Kina, Rusija i Sjedinjene Američke Države. Kada je riječ o najvećem donatoru, tu, takođe, ispitanici ističu EU kao glavnog donatora – rekao je Kandić.

Advertisement

Glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić navela je da je uvjerena da će Crna Gora biti sljedeća članica Unije. Ona je poručila da podaci istraživanja obavezuju cjelokupno društvo da se ujedini na evropskom putu.

– Podaci su jasan pokazatelj očekivanja crnogorskih građana. Oni predstavljaju podršku ali i priznanje svim naporima da se učini sve kako bi ovaj proces išao naprijed – navela je Kordić.

Istraživanje „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Evropskoj uniji“ sprovela je agencija DeFacto, od 19. novembra do 4. decembra, na uzorku od hiljadu građana.

Advertisement
PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Avaz.ba

Novak Đoković snimljen kako trenira u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Đoković: Radi na održavanju forme i kondicije

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Novak Đoković jučer je stigao u Crnu Goru, tačnije u Tivat, a već danas je snimljen kako trenira. 

Srbijanski teniser je prethodne sedmice poslije 11 dana provedenih u Australiji i dva sudska procesa deportovan, nakon čega se vratio u Srbiju, tačnije u svoj rodni Beograd.

Advertisement

Đoković je deportovan iz Australije, pošto su mu australijske vlasti ukinule vizu zbog toga što se nije vakcinisao na koronavirus.

Danas je isplivao snimak kako Novak sa prijateljom trči kroz park sa palmama i očigledno je da želi da održava formu i kondiciju za turnire koje dolaze nakon Australian Opena.

Prvi reket svijeta je poslije Tivta otišao i u manastir Ostrog gdje se susreo i sa mitrpolitom Joanikijem koji mu je poklonio ikonu Svetog Vasilija. 

Advertisement

Advertisement
PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Avaz.ba

Abazović: Nikoga nisam izdao, prvo ćemo razgovarati sa DF-om, postojeća Vlada je završila svoju misiju

Objavljeno

dana

Autor

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je u ovom trenutku Vlada Zdravka Krivokapića završila svoju misiju.

– U ovom trenurku mogu da kažem da je Vlada završila svoju misiju i da ćemo morati da izaberemo između koncepta manjinske, tehničke vlade ili da se skrati mandat Skupštini – rekao je Abazović u emisiji “Okvir” na RTCG-u, prenosi Cdm.me.

Advertisement

On je rekao da treba prvo razgovarati sa Demokratskim frontom (DF), nezavisno o kom konceptu treba razgovarati.

– A onda sa svima ostalima. Mi smo samo ponudili jedno od rješenja, jedna solucija je da imamo manjinsku vladu, jedna je tehnička i ni u jednoj parlamentarna većina nije isključena – dodao je Abazović.

Advertisement

Ako neko misli da će vikom i galamom napraviti pritisak…

On je poručio da nikoga nije izdao i da to nikada neće uraditi.

– Odluke donosimo autonomno i kako dolikuje partijama koje imaju stav. Povratka DPS-a neće biti, ljudi koji imaju stav da će se DPS vratiti na mala ili velika vrata – to se neće desiti – poručio je Abazović.

On je, kako je rekao, za razliku od premijera, više puta razgovarao sa predstavnicima parlamentarne većine.

Advertisement

– Pokušalo se, učinilo sve, sad se nudi jedan model – ko je rekao da njega treba prihvatiti? Ali ako neko misli da će vikom i galamom napraviti pritisak na Dritana Abazovića vara se – istakao je vicepremijer.

Abazović je rekao da je večeras razgovarao sa demonstrantima u Podgorici.

– Izborne volje bez naše koalicije nema, ali treba da zaključimo šta je izborna volja. Građani su željeli da se konačno pobijedi DPS, da se promijeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, da se da gas u EU integracijama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. “Milo ili Momir”, “Jesi li za Srbe ili Crnogorce” – ja taj političar nisam – naveo je Abazović.

Advertisement

Prema njegovim riječima, u manjinskoj vladi ima mjesta za Srbe.

– Ja sam htio da ih bude i u ovoj Vladi, to je pomirenje – naveo je Abazović.

On je naglasio da je Vlada željela da se ponaša kao privatna kompanija, ističući da je niz momenata dovelo do odluke da se podnese inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića.

Advertisement

– Momenat koji mi je najviše zasmetao jeste što 31. jula nismo izglasali Tužilački savjet. Na tome treba zahvaliti Demokratama. To nas je dovelo do velike krize koja se desila 5. decembra na Cetinju. Premijer je odmah napao ministre, ja to nisam dozvolio – naveo je Abazović.

Nazvao bih je evropskom vladom

On je poručio da nije “najamni radnik” Zdravka Krivokapića.

– Mi kad smo birali ekspertsku vladu birali smo ljude koji su daleko od svake političke opcije. Ja sam jedini branio ovu Vladu, zato ona sada pada. Demokrate su je branile iz drugih interesa da se iza leđa drugih političkih opcija napravi nova sa kojima će demokrate sarađivati – dodao je Abazović.

Advertisement

On je poručio da će svako ko je dobro radio posao ostati u novoj vladi.

– Nismo spremni da neko misli da naši mandati treba da idu tamo gdje je neko projektovao. Optužuju nas da ovo ima veze sa švercom kokaina. Da vam pojasnim stvari oko kokaina – znate ko je ljut kad padnu tovari kokaina? Samo oni čija je droga pala. Samo oni su nesretni. Zašto neko sad to unosi u igru – dodao je Abazović.

Na pitanje ko napada bezbjednosno-obavještajni sektor, Abazović je rekao svako ko ga permanentno napada, “a napada ga Demokratska Crna Gora”.

Advertisement

– Oni svojim radnjama suzbijaju mogućnost da imamo veće rezultate u borbi protiv korupcije. Isto mislim i kad je u pitanju ubistvo Druška Jovanovića – naveo je Abazović.

Abazović je rekao i da sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem nije razgovarao od avgusta, poričući i da se sastao sa njim u Dubaiju.

Advertisement

On smatra da će Đukanović poći u političku penziju, a da će vrijeme pokazati je li u pravu.

Smatra da bi idealno bilo ukoliko bi Socijalistička narodna partija (SNP) podržala manjinsku vladu.

– Manjinska vlada je kao ova. To znači da ona ima većinu unutar parlamenta, a da svi ti koji podržavaju tu vladu nisu u njenom sastavu. Ja bih je nazvao evropskom vladom – to znači deblokadu tužilaštva i dobili bi završna mjerila vezano za naš integracioni put – objasnio je Abazović.

Advertisement

Dodao je i da bi manjinska vlada radila na organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora.

– Rok od godinu bi bio racionalan za njihovo održavanje – rekao je Abazović.

Komentirajući izjavu poslanice SDP-a Draginje Vuksanović-Stanković da će nova vlada donijeti novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, Abazović je rekao da se to neće desiti.

Advertisement
PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Avaz.ba

Protesti širom Crne Gore, Abazović pokušao da se obrati okupljenima, spriječen incident

Objavljeno

dana

Protesti u Crnoj Gori

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Širom Crne Gore se i večeras održavaju protesti zbog najave izglasavanja nepovjerenja Vladi. Protesti se održavaju u Beranama, Podgorici, Nikšiću, Budvi i Baru. Građanski pokret URA, koji sa Savezom građana CIVIS čini koaliciju “Crno na bijelo” traže formiranje manjinske vlade koja će, kako je rečeno, odlučno pokrenuti integraciju u EU.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade RTCG gdje skandiraju „Izađi mala“ i „Uzeo si pare, Dritane“.

Advertisement

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji večeras i gostuje na RTCG-u, izašao je ispred okupljenih, koji su krenuli ka njemu, a policija je spriječila incident.

Abazović je poručio i da nema izborne volje bez URA-e. Okupljeni mu nisu dozvolili da govori duže. Nakon toga se vratio u zgradu RTCG-a.

Protest u Podgorici počeo je u 19 sati.

Advertisement

Sat ranije okupili su se Nikšićani na protestu na Trgu Šaka Petrovića.

Kolonu u Nikšiću predvode predstavnici Demokrata Nikšić i pokreta „Ne damo Nikšić“. Okupilo se nekoliko stotina građana.

if(aspectRatio > 1.1) { fbVideo.css('height',iframeHeight) } }

Momčilo Vukosavljević iz NVO Miholjski zbor poručio je da je Crna Gora 30. avgusta rekla „ne“ Đukanovićevom režimu.

– Prijedlog URA-e o formiranju manjinske vlade je direktno prekrajanje izborne volje. Poručio bih Jokoviću i Abazoviću da se ne igraju sa ovim narodom koji je 30 godina prolivao krv da bi dobio slobodu. Ne predstavljamo političku partiju niti podržavamo ovu vladu, ovdje smo izašli kao građani koji žele slobodu – kazao je Vukosavljević.

Advertisement

U isto vrijeme okupili su se i Beranci ispred zgrade opštine, uprkos niskoj temperaturi.

Iz Berana je poručeno da ovo nisu politički skupovi, nego su se okupili građani koji žele pravednu državu. Skup u Beranama trajao je pola sata.

Advertisement

Podsjetimo, Građanski pokret URA, koji sa Savezom građana CIVIS čini koaliciju “Crno na bijelo” traže formiranje manjinske vlade koja će odlučno pokrenuti integraciju u EU.

Ta vlada bi, kako je rečeno, trebalo da deblokira institucije, posebno u pravosuđu, nastavi odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, obezbijedi ekonomski oporavak i sprovođenje reformi i nastavak povećanja zarada građana.

O prijedlogu URA za formiranje manjinske vlade izjasnili su se Demokratski front (DF) i Demokrate, partneri u aktuelnoj vladajućoj koaliciji. Demokrate, čiji je lider Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore, neće, kažu iz stranke, podržati manjinsku Vladu. Taj eksperiment, kako su kazali, je propao i srušen je od strane autora eksperimenta.

Advertisement
PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije