Povežite se s nama

Ekonomija

Kasalica: Ekonomski sistem Crne Gore uznemiren, ali nije kataklizmično uzdrman

Objavljeno

dana

Kasalica: Ekonomski sistem Crne Gore uznemiren, ali nije kataklizmično uzdrman

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Ekonomski sistem Crne Gore je uznemiren, ali nije kataklizmično uzdrman značajnim kriznim trajanjem prvo Kovidom, a potom inflatorno-ratnim stanjem na globalnom nivou, ocijenila je ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

Kasalica je za Portal RTCG ocijenila da je crnogorska ekonomija već petnaest godina na nivou mirko, malog i srednjeg biznisa “održivo-žilava”.

– I ukoliko se krajem godine pokaže da ni ‘evropa-brže-bolje-neplan’ nije značajno uznemirio ključne postavke sistema, imamo određenu osnovu da strukturiramo javne politike razvoja koje moraju diversifikovati ekonomske potencijale i umanjiti zavisnost od usluga. U suprotnom, preživjećemo, pa ćemo onda jovo-nanovo sa nekim boljim liderima od tekućih u javnim finansijama – kazala je Kasalica.

Advertisement

Crnogorska ekonomija je, kako dodaje Kasalica, uzdrmana ali nastavlja da odražava upornu otpornost mikro, malog i srednjeg biznisa.

– On potom kontinuiranom saradnjom sa velikim subjektima zaokružuje privređivanje na makro-nivou u novim procentima rasta. Tako se za sada može dalje, posebno u odsustvu ozbiljnijih javnih politika, koje bi trebale da čuvaju minimum održivog, s ciljem da se ne uđe u značajnu ekonomsku krizu koja je uvezena inflatornim šokovima, koje su sa cijena inputa ušle i u cijene potrošnje, i koja se uznemiravajuće-usložnjava nakon ugrožavanja suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, agresijom od strane Ruske Federacije – kazala je ona.

Kasalica smatra da nova vlada na polju ekonomije najprije treba da napravi otklon u tri pravca.

Advertisement

– Suočavanje sa pravim stanjem stvari unutar javnih finansija; podvlačenje crte oko političkih ‘trgovina’ kada se planira budžet zemlje; svođenje kapitalnog budžeta na projekte koji se mogu i trebaju realizovati za godinu dana. I realizuju se uz sistemske segmente razvojnog: uspostavljanje odgovornosti za javne finansije svih u nizu na koje se odnose partikularne javne politike, uz smanjenje umišljene moći i ostalih twitter-anja, kao mehanizama bijega od odgovornosti – kazala je ekonomska analitičarka.

Kasalica dodaje da se javna odgovornost za tekuće teške, ali potrebne sistemske korake nalazi među crnogorskim političarima.

– Oni su obavezni da kulturu nadgornjavanja i zakučivanja-što-više-samo-za-moje zamijene odgovornim pristupima, koji bi doprinosili sigurnosti razvojnih trendova crnogorske ekonomije i zajednice, pošto svaki dan koji produžava odsustvo odgovornosti iz upravljanja javnim finansijama, crnogorski sistem čini manje atraktivnim za investicije, neovisno da li iz ino ili domaće akumulacije – ističe kasalica.

Advertisement

Zbog tekuće krize, Kasalica kaže da naši turistički poslenici treba da ostvare rezultat kao 2019, kako bismo, kako je kazala, s jeseni imali bar malo utemeljene nade da neće biti dubokih rezova u javnim finansijama “zbog nefaznosti u primjeni reformskih poteza, uključenih u brojke budžeta 2022. godine”.

– Za sada u podacima nema osnova za oprezne bojazni, čak ni zbog neuvezanosti rada nadležnih institucija – istakla je ona.

Zato poručuje da bi trebalo pružiti sistemsku podršku privrednicima u oblasti turizma.

Advertisement

– Pošto su njihovi kvaliteti usluge, koja prati potrebe emitivnih tržišta, dobra baza da se očekuju ohrabrujuće-održivi rezultati, uz privredničku-neumanjenu obavezu poštovanja evidentiranja prometa – kazala je Kasalica.

Komentarišući navode pojedinih političara koji dovode u pitanje redovnost isplata zarada po programu “Evropa sad” već od maja mjeseca Kasalica kaže: “Skupština Crne Gore je usvojila niz reformskih zakona, koji su bili prateći regulatorni tekstovi uz budžet zemlje za 2022. godini. Poslanici-e Skupštine Crne Gore, kao i svi građani-nke i privredni subjekti, obavezni su da poštuju važeći pravno-ekonomski okvir u zemlji. Crnogorska privredna konjuktura već trideset dvije godine u kontinuitetu kuburi sa mnogim upitno-reformskim potezima, tako da je možda sazrelo vrijeme da se javne platforme sa odgovornih pozicija koriste da osnažimo naše privrednike, zaposlene, ukupan sistem, pošto to predstavlja imparcijalni model ponašanja kojim se ne zaustavlja crnogorski ekonomski razvoj”.

 

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Ibrahimović u Lionu: Važno da Evropska komisija pruži podršku Crnoj Gori u razvoju saobraćajne infrastrukture

Objavljeno

dana

Autor

Ibrahimović u Lionu: Važno da Evropska komisija pruži podršku Crnoj Gori u razvoju saobraćajne infrastrukture

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora ima konkurentnu poziciju i strateški značajne koridore koji predstavljaju alternativu aktuelnim lancima snabdijevanja, posebno ako se uzme u obzir položaj Luke Bar koja je željezničkom prugom povezana sa Beogradom i Budimpeštom dok je izgradnja auto puta Bar – Boljare još jedna značajna veza Luke Bar sa te dvije destinacije, kazao je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović u Lionu, tokom sastanka sa Adinom Valean, evropskom komesarkom za saobraćaj.

Poseban akcenat tokom sastanka stavljen je na poremećaj lanaca snabdijevanja između Azije i Evrope, koji je posljedica rata u Ukrajini, položaj Crne Gore kao države koja je najbliža članstvu u EU, u odnosu na iznalaženje novih saobraćajnih koridora na ovom pravcu.

“Crna Gora ima konkurentnu poziciju i strateški značajne koridore koji predstavljaju alternativu aktuelnim lancima snabdijevanja, posebno ako se uzme u obzir položaj Luke Bar koja je željezničkom prugom povezana sa Beogradom i Budimpeštom dok je izgradnja auto puta Bar – Boljare još jedna značajna veza Luke Bar sa te dvije destinacije”, istakao je Ibrahimović.

Advertisement

On  je upoznao komesarku Adinu Valean o trenutnim aktivnostima na rekonstrukciji pruge Bar – Beograd i brzom puštanju u rad prve dionice auto puta Bar – Boljare.

“Veoma nam je važno da Evropska komisija pruži podršku Crnoj Gori u razvoju saobraćajne infrastrukture u okviru proširenja transevropske transportne mreže”, dodao je Ibrahimović podvlačeći da je nastavak radova na auto putu veoma važan za povećanje konkurentnosti Crne Gore na regionalnom i evropskom saobraćajnom tržištu ali i da smatra da taj koridor ima starteški značaj za EU.

Evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean saglasila se da je veoma važno da se radi na brzim alternativama za poremećene lance snabdijevanja i pokazala interesovanje za nastavak komunikacije o modelitetima podrške koju bi Evropska komisija mogla pružiti Crnoj Gori u razvoju ključnih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja, posebno onih koji imaju stratešku važnost za razvoj evropske transportne mreže.

Advertisement

U okviru ministarskog sastanka “Dani povezivanja Evrope 2022”, koja se održava u Lionu, Francuska, potpredsjednik Vlade mr Ervin Ibrahimović će, pored sastanka komesarkom Valean i ostalim kolegama iz regije, govoriti na panel diskusiji na temu razvoja novih transportnih koridora, regionalnog saobraćajnog povezivanja i povezivanja sa tržištem EU, politika u oblasti dekarbonizacije i razvoja transportne mreže na Zapadnom Balkanu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Novaković Đurović: Dobijamo još jedan park prirode-Gornji tok rijeke Ćehotine u Pljevljima

Objavljeno

dana

Autor

Novaković Đurović: Dobijamo još jedan park prirode-Gornji tok rijeke Ćehotine u Pljevljima

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je podržalo inicijativu od strane NVO-a WWF Adrija, Da zaživi selo, Eko-tim i TNC. Kao rezultat zajedničke saradnje, ministarka Ana Novaković Đurović potpisala je saglasnost da područje „Gornji tok rijeke Ćehotine“ bude proglašeno parkom prirode, saopšteno je iz tog resora.

“Kako sam i najavila, dobićemo još jedno zaštićeno područje u Crnoj Gori, još jedan park prirode, koji je ujedno i prvi u Pljevljima. Gornji tok rijeke Ćehotine sa Otilovićkim jezerom je biser koji treba sačuvati, kako za sadašanje tako i za buduće generacije. Pljevlja treba da budu prepoznata upravo po njemu i po drugim prirodnim bogatstvima, a ne po termoelektrani i zagađenju vazduha. Stoga je ovo još jedan korak u pravcu rješavanja tog problema. Udruženim snagama ćemo raditi za dobrobit građana Pljevalja i na tome da ekološka država zaista postane naš najveći brend”, poručila je Novaković Đurović.

Takođe iz ministartsva ocjenjuju, da je potrebno zaštititi gornji tok rijeke Ćehotine, a to potvrđuje i činjenica da se voda iz gornjeg toka rijeke Ćehotine koristi za vodosnabdijevanje građana Pljevalja (preko akumulacije Otilovići), kao i još uvijek očuvana autohtona flora i fauna. Zaštita područja daje mogućnost korišćenja izuzetnog turističkog potencijala, što se pogotovo odnosi na Meandre rijeke Ćehotine. U ovom predjelu se takođe izdvaja i bogato kulturno-istorijsko nasleđe i arheološka nalazišta.

Advertisement

“Zaštitom ovog područja doprinijeće se smanjenju nelegalnog lova divljači, paljenja livada, ileglani ribolov, čvrsti otpad, otpadne vode. Tome će u velikoj mjeri, pored Opštine Pljevlja, doprinijeti prepoznavanje značaja zaštite od strane lokalnog ribarskog i lovnog društva, koji će ujedno biti aktivno uključeni u proces upravljanja ovim budućim zaštićenim područjem”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Preduzetništvo i inovacije – snažan impuls za pametni rast Crne Gore

Objavljeno

dana

Autor

Preduzetništvo i inovacije – snažan impuls za pametni rast Crne Gore

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Saradnja između akademske i naučno-istraživačke zajednice i svijeta biznisa na uspostavljanju sinergija znanja bila je tema Ministarskog sastanka Platforme Zapadnog Balkana za istraživanje i inovacije na kojem je učestvovala ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, a koji je održan juče u Tirani, Albaniji u organizaciji Evropske komisije i Vlade Republike Albanije, saopšteno je iz tog resora.

„Crna Gora saradnju između naučno-istraživačke zajednice i svijeta biznisa prepoznaje kao svoj strateški prioritet, te usmjerava i plasira programe koji će omogućiti održiva i trajna partnerstva. Da bi se ovaj prioritet dodatno naglasio, navedena saradnja zadata je kao preduslov za učešće u raznim nacionalnim pozivima za dodjelu sredstava za istraživanje“ kazala je ministarka Šćepanović.

Ona je dodala da se u ovom smjeru kreće i planiranje buduće podrške Crnoj Gori iz predpristupnih sredstava, dok je u toku rad na stvaranju preduslova za uspostavljanje prve nacionalne Kancelarije za transfer tehnologija koja će pružiti infrastrukturnu podršku saradnji između nauke i privrede.

Advertisement

“Ministarka je predočila dostignuća naše zemlje na polju politike inovacije, i transformisanja i unapređenja inovacionog ekosistema. Predstavila je pozitivne rezultate uspostavljanja novog pravnog okvira za inovacionu djelatnost, istakla poboljšanu funkcionalnost Registra za inovacionu djelatnost i evaluacionih procedura za inovativne programe i projekte”, navodi se u saopštenju.

Takođe je, istakavši uspješno iskorištenu podršku i preporuke Generalnog direktorata Zajednički istraživački centar (DG JRC) koji zemljama i regijama pruža sistemsku podršku na uspostavljanju okvira za pametnu specijalizaciju, govorila o novom implementacionom okviru za inovacije i pametnu specijalizaciju, koji je u Crnoj Gori formalizovan prije svega kroz uspostavljanje Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju i osnivanja Fonda za inovacije, navodeći pri tom i ostale važne komponente implementacionog okvira kao što su međuinstitucionalna radna grupa i inovacione grupe za svaku od četiri prioritetne oblasti pametne specijalizacije.

Dalje, kao važnu komponentu funkcionalnog inovacionog ekosistema, Šćepanović je navela kreiranje sveobuhvatnog programskog okvira koji omogućava konkretne intervencije u inovacionoj politici – usvajanje Operativnog programa za implementaciju Strategije pametne specijalizacije 2021-2024 i Programa za inovacije 2021-2024 koji definiše finansiranje inovacionih programa, obuhvatajući cijeli ciklus razvoja i kontinuiteta inovacija.

Advertisement

„Crna Gora prepoznaje preduzetništvo i inovacije, naročito u IT sektoru, kao nosioce snažnog potencijala za pametni rast, i da će nastaviti da podržava inovativne programe u ovoj oblasti“ naglasila je ministarka.

žU zaključnom dijelu naglašena je dosljedna i veoma plodna saradnja između generalnih direktorata Evropske komisije zaduženih za istraživanje i inovacije, nauku i znanje, susjedstvo i proširenje, s jedne strane, i crnogorskih institucija i struktura zaduženih za politike inovacija i naučno-istraživačke djelatnosti, s druge strane, odnosno iskazana zahvalnost za podršku koju su navedeni direktorati EK pružili Crnoj Gori na transformisanju sistema u oblasti politike istraživanja i inovacija.

“Tokom sastanka razmijenjena su ostvarenja svake od zemalja u oblasti inovacija, najbolje prakse u saradnji između akademskog i poslovnog svijeta, doprinosa zelenoj i digitalnoj tranziciji, a dat je i jedan sveobuhvatan pregled adresiranja izazova vezanih za održivost proizvodnje hrane, energije, i ostalih lanaca nabavke”, piše u saopštenju.

Advertisement

Visoki zvaničnici Evropske komisije dali su pozitivne komentare na napredak koji je Crna Gora ostvarila u navedenim oblastima, navodeći crnogorsko iskustvo kao primjer dobre prakse i podsticaj za dalje unapređenje saradnje među zemljama Zapadnog Balkana.

“Na marginama Ministarskog sastanka u Tirani, ministarka Šćepanović je razgovarala sa komesarkom EU za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade gđom Marijom Gabriel, te zamjenicom generalnog direktora za istraživanje i inovacije u EK Signe Ratso, kao i ostalim zvaničnicima u ovim oblastima iz zemalja Zapadnog Balkana i Evrope”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije