Povežite se s nama

Crna Gora

DPS Bijelo Polje: Nedopustivo da bilo ko nad pripadnicima policije vrši diskriminaciju po nacionalnoj osnovi

Objavljeno

dana

Bar: Krivične prijave protiv dvije osobe zbog ugrožavanja sigurnosti i oružja i fizičkog napada

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Povodom objelodanjenih dokumenata u kojima se jasno vidi da određena grupa pripadnika policije u Bijelom Polju ukazuje da su zbog svoje nacionalne pripadnosti ugrožavani i ponižavani od strane menadžmenta, Demokratska partija socijalista od nadležnih organa traži hitno preispitivanje odgovornosti, saopšteno je iz bjelopoljskog DPS-a.

“Svaki vid diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti, bilo da je vršen na poslu ili u nekoj drugoj društvenoj sferi života, nedopustiv je i sraman. Tako nešto nije su skladu sa principima demokratske, građanske i sekularne države, poštovanju ljudskih i manjinskih prava, uvažavanju nacionalnih i vjerskih osjećanja”,  kažu u OO DPS Bijelo Polje.

Stoga zahtijevaju od ministra Ministarstva unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina da u domenu svojih nadležnosti učine sve kako bi se u konkretnom slučaju zaštitila prava zaposlenih, koji su samo žrtve povampirenog nacionalizma koji je od 30. avgusta 2020. godine doživio svoju reinkarnaciju i čije recidive i nakon pada Krivokapićeve vlade nažalost ćemo osjećati još dugo.

Advertisement

“Crna Gora koju su nam ostavili naši preci, koju smo stvarali svih ovih 30 godina i za koju se danas borimo, nikad ne smije biti ništa drugo do dom svih njenih građana”, mažu u DPS Bijelo Polje.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Ministarstvo prosvjete otvara nove interaktivne službe u više opština: Dostupno, kvalitetno i pravično rano učenje za svu djecu

Objavljeno

dana

Autor

Ministarstvo prosvjete otvara nove interaktivne službe u više opština: Dostupno, kvalitetno i pravično rano učenje za svu djecu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministarstvo prosvjete otvoriće nove interaktivne službe u više opština, u okviru kojih će vaspitač putem kućnih posjeta ili u organizovanom lokalnom prostoru, sprovoditi aktivnosti učenja i razvoja djece iz seoskih područja i udaljenih gradskih naselja.

“Novi punktovi, za koje su mjesne zajednice, škole i javni objekti ustupili prostor koji će se adaptirati, biće otvoreni u naselju Donje Luge u Beranama, Bistrici u Bijelom Polju, Lastvi Grbaljskoj u Budvi i u podgoričkim prigradskim naseljima Barutani, Berima, Grbavcima i Piperima”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Interaktivne službe koje su ranije osnovane u 17 crnogorskih opština, sa ciljem da povećaju uključenost djece iz osjetljivih grupa u predškolsko vaspitanje. Cilj strategije „Dostupno, kvalitetno i pravično učenje“, koje se sprovodi u partnerstvu sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, da se poveća broj opština i punktova, gdje će djeca boraviti više puta nedjeljno i na duži vremenski period.

Advertisement

“Juče je završena i trodnevna obuka vaspitača/ica iz javnih predškolskih ustanova koje po prvi put osnivaju interaktivne službe, kao i za one koji planiraju širenje punktova. Obuku, koju su realizovale vaspitačice Gordana Knežević i Katarina Zečević, u saradnji sa predstavnicom Ministarstva prosvjete, savjetnicom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Vesnom Pejović, završilo je 24 vaspitača/ice”, dodajuu saopštenju.

Obuku su prošli vaspitači iz Bijelog Polja, Berana, Budve, Cetinja, Danilovgrada, Mojkovca, Pljevalja i Podgorice, a održana je u VJ “Simba“ u Podgorici.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Otvoren novi Voli market u Radanovićima

Objavljeno

dana

Autor

Otvoren novi Voli market u Radanovićima

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Danas je Voli hipermarket na kružnom toku koji spaja Kotor, Tivat i Budvu, ponovo otvorio vrata za svoje potrošače.

Otvaranju je prisustvovao i predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić.

Advertisement

U sasvim novom renoviranom prostoru, osim bogate ponude koja broji 15.000 artikala, otvorena je i apoteca Tea Medica.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Preminuo crnogorski književnik Dušan Đurišić

Objavljeno

dana

Autor

Preminuo crnogorski književnik Dušan Đurišić

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Preminuo je crnogorski književnik, pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, Dušan Đurišić.

Đurišić je rođen 19. juna 1932. godine u Gradinju kod Caribroda, današnjeg Dimitrovgrada.

Gimnaziju je završio u Titogradu, a studije srpskohrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Skoplju.

Advertisement

Dušan Đurišić je bio pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, književni kritičar, književni prevodilac i prepjevalac, satiričar, aforističar, antologičar, izdavač. Bio je direktor biblioteke „Radosav Ljumović“ i IK „Trag“ u Titogradu, rukovodilac Odsjeka za kulturu Republičkog sekretarijata za obrazovanje, kulturu i nauku Crne Gore, kao i dugogodišnji predsjednik Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade i glavni i odgovorni urednik književnog lista za djecu „Osmijeh“.

Bio je Predsjednik Udruženja književnih prevodilaca Crne Gore, Udruženja crnogorskih haiđina, član crnogorskog PEN centra, Matice crnogorske i Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Pokretač je literarnih manifestacija za djecu u Crnoj Gori: Susreta „Pod starom maslinom“ (1987), Festivala „Kraj zelene Zete“ (1993), Književnih susreta „Podgorici s osmijehom” (1993).

Autor je brojnih knjiga za djecu i odrasle, prevoda, prepjeva i najpoznatiji je crnogorski antologičar poezije i proze za djecu. Godine 1970. osnovao je biblioteku za djecu „Sokolić“ i bio je volonterski urednik preko dvjesta izdanja. Njegove pjesme, priče, prevedene su na četrdeset stranih jezika i nalaze se u lektirama i brojnim čitankama za osnovne škole, udžbenicima, zbornicima. O književnom stvaralaštvu i prevodilaštvu Dušana Đurišića pisalo je preko osamdeset književnih kritičara iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske.

Advertisement

Dobitnik je dvadestak domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada. Godine 2017. postao je član Svjetskog književnog udruženja za mir i kulturu i do sada je jedini crnogorski pisac koji је izabran za člana ove značajne asocijacije.

Sahrana je obavljena u krugu porodice.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije