Povežite se s nama

Politika

Građanska inicijativa 21. maj: Pravedna i razvijena Crna Gora je potrebna svima nama

Objavljeno

dana

Bjelorusija objavila spisak neprijateljskih zemalja, među njima i Crna Gora

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Prije šesnaest godina Crna Gora je demokratskom odlukom obnovila svoju državnost, postala članica OUN i dio moderne međunarodne zajednice. Time je 21. maj postao najvažniji datum u savremenoj crnogorskoj istoriji, saopšteno je iz Građanskeinicijative 21. maj.

“Nikada ne treba zaboraviti da je državotvorna politika u svom središtu imala slobodnu i integrisanu Crnu Goru i želju da svi njeni građani, bez obzira na političke, etničke i konfesionalne razlike, zajednički grade državu koju će svi prihvatiti kao svoje neotuđivo i trajno dobro. Crna Gora je država svih nas, tako treba da bude i tako će biti. Zato je važno da današnji Dan nezavisnosti obilježavamo kao praznik koji nas spaja u nastojanju da Crna Gora istraje kao državna zajednica posvećena evropskim integracijama, građanskoj demokratiji, vladavini zakona, antifašizmu, sekularnom, slobodnom i tolerantnom društvu”, ustiču iz GI 21. maj.

Prije godinu i po dana, motivisan odbranom tih vrijednosti i inspirisan simboličkom snagom 21. maja, osnovan je i građanski pokret GI 21. maj.

Advertisement

“Vjerujemo da smo iskrenim, nesebičnim i principijelnim odnosom prema idejama, načelima i vrijednostima koje su omogućile da Crna Gora 21. maja 2006. godine postane međunarodno priznata država, opravdali smisao postojanja i djelovanja autentičnog i solidarnog društvenog pokreta. GI 21. maj je potreban građanskoj i slobodnoj Crnoj Gori, pravedna i razvijena Crna Gora je potrebna svima nama i zato je 21. maj simbolički dan koji treba da nas inspiriše i spaja. Da je vječna Crna Gora”, zaključuju u GI 21. maj.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Đukanović – Džozef: Crna Gora igra ključnu ulogu na Balkanu u kriznim vremenima

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović – Džozef: Crna Gora igra ključnu ulogu na Balkanu u kriznim vremenima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Edvard Džozef, predavač na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu danas se sreo sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Hopkins je ocijenio susret kao sveobuhvatan, a diskusiju kao iznavrednu u momentu političke krize kako za našu državu, tako i za region.

“Crna Gora igra veliku ulogu za SAD i EU, i Rusiju, na Balkanu”, dodao je Džozef.

Advertisement

 

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Demokrate: Članovi Sudskog savjeta već dogovoreni, to su Vučinić, Korać, Šoć, Medojević, a moguće i Aneta Spajić

Objavljeno

dana

Autor

Demokrate: Na sjednici Vlade prekršeno načelo transparentnosti, kadrovska rješenja nisu ni imenom pomenuta

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


“Zli jezici” govore da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena i, da su to: Nebojša VučinićRadoje KoraćDragan ŠoćDražen Medojević a, moguće i (ili) Aneta Spajić, saopštile su Demokrate.

Prema njihovim riječima, sezona fingiranja dijaloga sa unaprijed poznatim ishodima je, reklo bi se, blizu svog vrhunca.

“Konkretnije, brojna prethodna iskustva sugerišu da se obično dijalog oko važnih pitanja pokretao onog trenutka kada određeni učesnici dogovore njegove konačne rezultate. Dok se jedni javno nude za dogovor oko pravosudnih funkcija, za šta zauzvrat dobijaju funkcije po dubini, “zli jezici” govore da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena i, da su to: Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć, Dražen Medojević a, moguće i (ili) Aneta Spajić”, kazale su Demokrate.

Advertisement

Da se dijalog, smtraju oni, unaprijed obesmišljava govori i to da su, kako dodaju, ove informacije prisutne u javnosti “u trenutku dok traje ispitivanje kandidata pred nadležnim skupštinskim Odborom”.

“Stoga, ako određeni politički akteri postižu međupartijski dogovor da Sudski savjet bude političko tijelo, onda ne iznenađuje matrica prema kojoj se vrše imenovanja na rukovodećim mjestima u ključnim institucijama i državnim kompanijama. Nas ne iznaneđuje svakodnevni politički revanšizam isključivo prema Demokratama. Onda nas neće iznenaditi ni ako se na sjutrašnjoj sjednici Vlade iz Odbora direktora Aerodroma Crne Gore razriješi samo kadar Demokrata, Branko Vuković, a kadrovi DF-a i URA-e samo zamijene svoje pozicije u samom Odboru”, zaključuju Demokrate.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đurović sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija

Objavljeno

dana

Autor

Đurović: Vlada da odluči sa kojim će vjerskim zajednicama, na koji način i kada potpisivati temeljne ugovore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastaće se sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

“Ključne teme sastanka odnose se na izbor sudija Ustavnog suda, imenovanje članova Sudskog savjeta, izbor Vrhovnog državnog tužioca, te reformu izbornog zakonodavstva”, navodi se u saopštenju.

Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore, sa početkom u devet sati.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije