Povežite se s nama

Politika

Đukanović: Štitićemo Crnu Goru i kad vlast hoće da baci ljagu na nju

Objavljeno

dana

Đukanović: Štitićemo Crnu Goru i kad vlast hoće da baci ljagu na nju

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Pokušaj bacanja ljage na Crnu Goru je pokušaj stavaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne, i u taj vakum se pokušala ubaciti nova vlast stvaranjem konfuzije kakav je odnos Crne Gore prema tome, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je poručio da Demokratska partija socijalista neće izostati sa mjesta svoje odgovornosti.

Advertisement

Đukanović je u Baru kazao da DPS nije bojkotovao parlament, već da je to bila poruka za one koji nijesu ispunili očekivanja demokratske i proevropske Crne Gore.

“Odmah nakon parlamentarnih izbora smo kazali da smo politika i partija koji je stvarala ovu državu, prema tome imamo odgovornost da je izgrađujemo. Nema bojkota institucija, ima samo doprinosa razvoja institucija”, kazao je predsjednik Crne Gore.

Istakao je da DPS neće izostati sa mjesta svoje odgovornosti.

“U obavezi smo da razvijamo državu i da zaštitimo državu kada je njeni protivnici, makar bili i aktuelna vlast, žele baciti ljagu na tu državu, pokušaj bacanja ljage je pokušaj stvaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne osuđuje”, kazao je on i podsjetio da je Crna Gora genocid osudila 2009. godine.

Advertisement

Đukanović je dodao da se “u taj vakum se pokušala ubaciti” nova vlast stvaranjem konfuzije kakav je odnos Crne Gore prema tome.

“Pošto smo bili svjesni da se može dogoditi da neko neodgovoran baci ljagu na Crnu Goru, vratili smo se u Parlament, glasali za usvajanje rezolucije i za smjenu čovjeka koji je, nažalost, bio član vlade, a koji je pokušao da negira genocid u Srebrenici, i to je vrlo jednostavno za razumijevanje. Ako je ostala neka nedoumica da li je naša politika konzistentna ili ne, ja sam uvjerenja da je vrlo konzistentna jer nas vodi ideja da zaštitimo ono što su tekovine savremene Crne Gore i da svakim svojim potezom doprinesemo osvajanju novih koraka na putu pune evropeizacije crnogorskog društva”, kazao je predsjednik.

“Optužnicu hoće da pripišu Srbiji…”

Na pitanje da prokomentariše izjave državnog vrha Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića, Đukanović je kazao da to nije ništa novo i da se radi o manipulacijama.

Podsjetio je na prethodne medijske kampanje iz Srbije, gdje se, kako je rekao, manipulisalo time da neko hoće da otima pravoslavne hramove.

Advertisement

“Tako se i sada pokušava manipulisati kako je rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako postoji precizan dio u rezoluciji da se osuda genocida  ne može odnositi na narod, već da su genocide počinili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedice koji su napravili tako nečovječna djela”, rekao je predsjednik.

Dodao je da državno rukovodstvo Srbije komentarima čini ogromnu štetu toj državi i njenom narodu.

“Ako ne pominje odgovornost jednog naroda, a neko iz vrha države silom na sramotu pokušava da poveže genocid sa svojom državom i svojim narodom, onda je to bez lijeka autodestruktivno. Ne možete im pomoći, oni sistematski pokušavaju da tu optužnicu pripišu Srbiji i srpskom narodu, što nama u Crnoj Gori ne pada na pamet”, istakao je Đukanović.

Dodao je da se Crna Gora ne miješa u dvorište Srebrenice, već u “pitanje genocida”.

“Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne. Gdje god se dogodi genocid, zdravorazumska politika mora da ga osudi. Svejedno da li se dogodio u Ruandi ili na Balkanu…”

Advertisement

Izbori tek ako rearanžiranje Vlade ne uspije

Predsjednik Crne Gore kazao je da je, po njegovom tumačenju Ustava moguće, da u toku jednog mandata Parlamenta, dođe do promjene mandatara za sastav vlade. Istakao je da to ne znači raspisivanje novih izbora, već vraćanje mandata predsjedniku države, a da bi se procedura dodjele tog mandata odvijala kao i u prvom navratu.

“Tada kada se s formira parlamentarna većina od najmanje 41 poslanika, ta većina obraća se predsjedniku države da joj dodijeli mandat. Ne treba da zebemo da bi po automatizumu padom ove Vlade morali da idemo na izbore. Nakon eventualnog pada Vlade, moglo bi da dođe do rearanžiranja, odnosno izbora nove Vlade, i ako to ne bi ne urodi plodom, tek tada bi se išlo na nove izbore”, odgovorio je Đukanović na pitanje novinara.

Raičević: U saradnji sa preduzetnicima kreirali smo povoljan ambijent

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević zahvalio je Đukanoviću na posjeti i kazao da je to bila prilika da ga upoznaju sa svim aktivnostima koje lokalna samouprava sprovodi. Naveo da je u Baru, u saradnji sa preduzetnicima, kreiran povoljan ambijent te da će nastaviti da se radi u pravcu otvaranja novih radnih mjesta.

AdvertisementAktuelno

Politika

Eraković: Premijer da počne da piše memoare, Vladu da vode oni koji znaju

Objavljeno

dana

Autor

Eraković: Premijer da počne da piše memoare, Vladu da vode oni koji znaju

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Premijer Zdravko Krivokapić trebalo da počne da piše memoare a Vladu da vode i čine oni koji znaju kako do cilja, poručio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković.đ

On se osvrnuo na današnje izlaganje Krivokapića na konferenciji povodom godišnjice rada Vlade.

Advertisement

-Krivokapić: “Ja posle godinu dana ne znam odakle da krenem…”

Predsjednik Vlade nek počne da piše memoare, a Vladu da vode i čine oni koji znaju i odakle da počnu i kako do cilja- napisao je Eraković na Tviteru.Aktuelno
Nastavite čitati

Politika

Damjanović: Godinu rada vlade jedino možemo okarakterisati kao godinu koju su pojeli skakavci

Objavljeno

dana

Autor

Damjanović: Godinu rada vlade jedino možemo okarakterisati kao godinu koju su pojeli skakavci

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Danas smo imali priliku da gledamo novi performans izdajničke Vlade kojim je moderirao odlazeći premijer Zdravko Krivokapić. Tom prilikom su nam poslali novu poruku “Za zdravu Crnu Goru” koja je još jedan marketinški trik očajnihka koji su izgubljeni u vremenu i prostoru, saopštio je predsjednik Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović.

Kako navodi, nakon godinu dana rada ”pokojne”  Vlade,  Crna Gora  ne da nije zdrava nego je oboljela da će joj trebati težak i dug oporavak uz nadzor specijalista ekonomske struke.

Advertisement

”Složiću se sa odlazećim premijerom da će njegova Vlada ući u istoriju Crne Gore po više osnova. Pamtićemo je kao Vladu koja je od Crne Gore otimala svetinje, zatim služila interesima srpskog sveta i koja je odgovorna za smrt velikog broja građana zbog njene loše zdrastvene politike. Takođe za vrijeme apostolske Vlade u Crnoj Gori ne postoji proizvod i usluga koja nije poskupila što jedino ne vidi premijer koji prima mjesečnu zaradu koja je pet puta veća od prihoda pet medicinskih sestara koje rade na covid odjeljenju”, navodi Damjanović.

Novi budžet koji nudi “ ekspert”  Milojko  građanima nudi nove namete u vidu poskupljenja cijena i posticanja sivog tržišta.

”Vlada budžetom za 2022.godinu lokalne samouprave priključuje na respirator da se bore za vazduh kojeg će im i te kako nedostajati. Ne možemo zaobići ni loš rad bezbjedonosnog sektora koji je čak dozvolio da se prilikim desanta na Cetinje njime upravlja iz susjedne države i da on služi interesima Srpske pravoslavne crkve. Ova Vlada argumentovano dokazala da svaka promjena nije ljekovita i da svako ne može sebi dodjeljivati titulu eksperta”, stoji u saopštenju.

Kako dodaje, vjeruje da će Crna Gora ubzo početi ozdravljenje kada prođe opoziciona inicijativa za smjenu 42 “pokojne” Vlade koju ćemo svi pamtiti prvenstveno po neznanju.

Na kraju suma sumare godinu rada izdajničke Vlade jedino možemo okarakterisati kao godinu koju su pojeli skakavci.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Međuvjerski dijalog važan za uspjeh svake države

Objavljeno

dana

Autor

Međuvjerski dijalog važan za uspjeh svake države

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Međuvjerski dijalog važan za uspjeh svake države, konstatovano je u toku susreta potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i predsjednika Evropske konferencije rabina i glavnog rabina Moskve Panikasa Goldšmita.

Abazović i Goldšmit razgovarali su o pitanjima vjerskih sloboda i konceptu multikulturalnog društva, navode iz Kabineta Abazovića, kao i oblicima saradnje države sa jevrejskom zajednicom.

Advertisement

„Crna Gora je pacifistička država koja teži promociji svih univerzalnih vrijednosti. Naše društvo posvećeno je multikulturalizmu. Dijaloga nikad dosta, pa je zato važno da iskustva dijelimo i iznalazimo najbolje modele saradnje i suživota”, istakao je Abazović.

Goldšmit, koji po prvi put boravi u Crnoj Gori, govorio je o značaju malih država u kontekstu važnih međunarodnih odluka i iskazao zadovoljstvo prijateljskim odnosom Crne Gore prema jevrejskoj zajednici.

“Goldšmit je član brojnih organizacija koje promovišu međuvrjerski dijalog, a vazi za jednoj od uticajnih vejrskih lidera u Evropi”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije