Povežite se s nama

Politika

Медојевић: Попис мора бити ове године, то је механизам за чишћење бирачког списка од фантома

Objavljeno

dana

Медојевић: Попис мора бити ове године, то је механизам за чишћење бирачког списка од фантома

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Он сматра да је ажуран и законит бирачки списак један од најважнијих предуслова фер и поштених избора

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Небојша Медојевић казао је да се попис становништва Црне Горе мора обавити ове године. То је, како је рекао, механизам за чишћење бирачког списка од фантома.

Advertisement

Медојевић је навео два разлога због којих се попис мора одржати.

– То је законска обавеза и потребно је да добијемо важне статистичке податке о питањима која су важна за креирање многих политика Владе. Посебно је важан јер ће бити ПРВИ попис на коме ће се грађани слободно изјашњавати о свим питањима, а ДПС Монстат неће бити у прилици да фалсификује и монтира резултате у складу са политичким инструкцијама ДПС-а – рекао је Медојевић.

Као други разлог наводи чињеницу да је попис становништва оптимални механизам за чишћење бирачког списка од противуставно и противзаконито уписаних лица, која не задовољавају резиденцијални услов и више од двије године не живе у Црној Гори.

Advertisement

– Пописивачи ће евидентирати сва лица која не живе на адресама пријављеним и бази података личних карата и пребивалишта. После тога ће се формирати мјешовити (власт-опозиција) мобилни тимови који ће извршити накнадну провјеру на терену и прецизно евидентирати лица која не задовољавају законске услове да буду у бирачком списку. Све ова лица треба да имају одређени рок да надлежном државном органу доставе доказе да задовољавају резиденцијални услов и да су грешком избрисани из бирачког списка – нагласио је Медојевић.

Он сматра да је ажуран и законит бирачки списак један од најважнијих предуслова фер и поштених избора.

– Свако ко је против брисања фантом бирача, у суштини је против фер и слободних избора, па самим тим и против демократије која се заснива на поштеном и тачном исказивању воље бирача на слободним изборима – поручио је Медојевић.

AdvertisementДАН
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

Коалиција СД-ЛП: Кандидат за одборника вријеђао Мирну Никчевић, УРА да се огради

Objavljeno

dana

Коалиција СД-ЛП: Кандидат за одборника вријеђао Мирну Никчевић, УРА да се огради

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Богдановић је, наиме, коментаришући на фејсбук страници РТВ Цетиња саопштење којим је Мирна Никчевић изнијела став да је УРА преварила Цетиње, написао „Ко о чему, к…а о поштењу“

Коалиција „СД-ЛП – вазда досљедни Цетињу“ позвала је цетињску УРУ да се огради од мизогиних увреда њиховог кандидата за одборника, Миодрага Богдановића, на рачун кандидаткиње Либералне партије на тој листи, Мирне Никчевић.

Advertisement

Богдановић је, наиме, коментаришући на фејсбук страници РТВ Цетиња саопштење којим је Мирна Никчевић изнијела став да је УРА преварила Цетиње, написао „Ко о чему, к…а о поштењу“.

 – Овакав рјечник не приличи ни улици и некоме ко никакве везе са политиком нема, а понајмање особи која испред једне партије има амибицију да буде одборник у локалном Парламенту. Неће се то, срећом, десити, јер су Цетињанке и Цетињани и те како добро прозрели политику партије коју Богдановић заступа, као што су имали прилику да, 4. и 5. септембра понајбоље осјете „благодети“ власти у којој УРА партиципира са издајницима Цетиња и Црне Горе – наводе из коалиције СД ЛП.

Овим путем позивају цетињску УРУ, њеног носиоца листе Шола Јанковића, као и све друге политичке актере на Цетињу да се јасно ограде од оваквог става некога ко претендује да буде одборник у локалном Парламенту и да осуде мизогино, а прије свега некултурно понашање нашег суграђанина.

Advertisement

 – Уколико цетињска УРА то не уради, сматраћемо да у потпуности подржавају Богдановићев стил и начин изражавања и опхођења према женама, чему ће, увјерени смо, свака часна Цетињанка и Цетињанин умјети на прави начин да одреде мјеру на изборима 5. децембра – , саопштили су из коалиције Социјалдемократа и Либералне партије на Цетињу.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Добричанин: Нема здравог ткива ДПС, то је њихова измишљена категорија

Objavljeno

dana

Добричанин: Нема здравог ткива ДПС, то је њихова измишљена категорија

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Што би Ниче рекао “видјети зло, а не предузети ништа је исто као и учинити зло”. То је суштина. Знали су и нису ништа предузели, поручио је он

 Владимир Добричанин, посланик Уједињене Црне Горе, саопштио је да је још једном покренут поступак којим се покушава реинкарнација бивше власти и још један облик подјела на оне који су за и оне који су против.

Advertisement

– За шта и против чега је основни облик владавине ДПС-а деценијама.  Та подјела је суштина њихове, назови политике, која се сводила на измишљање непријатеља, сијање страха међу несигурним становништвом, државним шверцом и дезавуисањем политичких противника на најпримитивнији могући начин. Иако увијек нађу неког другог да уради посао за њих, тај политички траг ДПСа се осјети на километар јер и даље “смрди нечовјештвом”. Иако је прошло већ више од годину дана од освојене слободе, сам процес развлашћивања ДПС-а још увијек није довршен јер је за његов завршетак  потребно и вријеме и одлучност која нам је недостајала. У тој нашој неодлучности су они и потражили сламку спаса. Увјеравају своје гласаче да су надомак повратка на власт и да се само још мало стрпе и све ће бити као некада.  Већ је покренут поступак изгласавања неповјерења Влади, а гласине које се шире Црном Гором шапућу како је све већ ријешено и како ће тога дана пасти Влада уз помоћ неког од “нас из владајуће већине”- истакао је Добричанин.

Нема, понавља, „нема здравог ткива дпс-а“.

-То је измишљена категорија њих самих како би омекшали став према њиховим непочинствима и лоповлуцима. То, назовимо “здраво ткиво” је деценијама гледало како се пљачкају грађани Црне Горе, како се производе разноразни тајкуни, како се организује државни шверц цигарета и банана “на грам”, како се “уклањају” политички противници,  како се праве подјеле у народу, како су нас њихови челници опет пели на тракторе и пријетили погромом, позивали на шуму и депортовали наше свештенике на исти начин на који су депортовали и оне несрећнике деведесетих.  На све то је ово “здраво ткиво” жмурило на оба ока. Што би Ниче рекао “видјети зло, а не предузети ништа је исто као и учинити зло”. То је суштина. Знали су и нису ништа предузели. И они су политичка девијација, и они су политички канцер овог друштва. Портали су ових дана пуни разноразних комбинација ко ће са ким у мањинску или чак неку нову Владу која би била сачињена од већине оних који су 30. августа изгубили на изборима. Тим чином би демократија у Црној Гори престала да постоји и Црна Гора би улетела у понор анархије и безвлашћа! Ми, из Уједињене Црне Горе не желимо ни да размишљамо о могућности да неко појединачно или који субјект из актуелне већине подржи иницијативу опозиције за изгласавање неповјерења Влади- нагласио је он.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Politika

Бранислав Бане Ненезић нови предсjедник ОО СД Бар

Objavljeno

dana

Бранислав Бане Ненезић нови предсjедник ОО СД Бар

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


На предлог новог предсjедника изабрано jе и ново руководство, тако да ће функциjу потпредсjедника ОО СД Бар у наредном периоду обављати: Недељко Лале Човић, Бећир Берjашевић, Данило Орландић и Милена Ђоновић, док jе за секретара ОО СД Бар изабран Стефан Шуштер

Социjалдемократе Бара су протекле недјеље на своjоj II конвенциjи, коjа jе одржана електронским путем изабралИ нови Општински одбор коjи броjи 98 чланова, а исти jе jедногласно за предсjедника изабрао Бранислава Банета Ненезића.

Advertisement

На предлог новог предсjедника изабрано jе и ново руководство, тако да ће функциjу потпредсjедника ОО СД Бар у наредном периоду обављати: Недељко Лале Човић, Бећир Берjашевић, Данило Орландић и Милена Ђоновић, док jе за секретара ОО СД Бар изабран Стефан Шуштер.

Такође, ОО СД Бар jе за новог предсjедника СД ЦГ jедногласно предложио др Дамира Шеховића, а jедногласно jе дониjета и одлука да почасни предсjедник ОО СД Бар буде Мићо Орландић – jедан од утемељивача социjалдемократиjе у Бару и Црноj Гори.

– Социjалдемократе у Бару и Црноj Гори окрећу нови лист у свом политичком дjеловању, придржаваjући се основних начела због коjих смо и основани – грађанског, мултиетничког, мултиконфесионалног и секуларног Бара и Црне Горе. Те вриjедности, уз проактиван приступ рjешавању нагомиланих економских проблема наших суграђана/ки, биће доминантно у фокусу нашег бављења политиком. Подмлађивањем партиjског руководства и Општинског одбора, иновативним идеjама и њиховом реализациjом од стране наших досљедних чланова, сигурни смо да смо на добром путу да поновимо одличан резултат на претходним локалним изборима у Бару.

Advertisement

Наш задатак ће у наредном периоду бити да предложимо што бољи изборни програм у коjем ће се наћи сви они проблеми са коjима се сусрећу наши суградjани/ке и реалан план за њихово отклањање као и валоризациjа свих природних ресурса по коjима jе наш град познат.

Поред тога, циљ  нам jе  да кроз нове идеjе, побољшамо статус нашег града као туристичке дестинациjе, а самим тим и статус свих грађана Бара.

Млади састав Општинског одбора поjачан људима са дугогодишњим искуством у бављењу политиком и привредом,  са правом даjу оптимизам да ћемо и успjети у своjим циљевима – поручио jе новоизабрани предсjедник ОО СД Бар  Бранислав Бане Ненезић.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije