Povežite se s nama

Politika

Социјалисти поручили владајућој већини: Међусобним дијалогом наћи рјешење за стабилност власти

Objavljeno

dana

Социјалисти поручили владајућој већини: Међусобним дијалогом наћи рјешење за стабилност власти

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Поводом актуелне политичке кризе Социjалисти поручуjу свим политичким партиjама владаjуће већине на обавезу да у међусобном диjалогу мораjу наћи рjешење коjе ће повратити стабилност нове власти коjе ће бити наjадекватниjи израз воље грађана исказане на изборима 30. августа

Главни одбор Социjалиста Црне Горе разматрао jе актуелну политичку кризу у Црноj Гори, с посебним освртом на првих 200 дана рада Владе. Истовремено су покренули поступак предлагања кандидата за потпредсjеднике партије и утврдили план активности општинских организациjа за припреме за редовне локалне узборе коjи ће бити одржани краjем ове и у првоj половини 2022. године.

Поводом актуелне политичке кризе Главни одбор Социjалиста поручуjе свим политичким партиjама коjе чине владаjућу већину на обавезу – да у међусобном диjалогу мораjу наћи рjешење коjе ће повратити стабилност нове власти и коjе ће бити наjадекватниjи израз воље грађана Црне Горе исказане на изборима 30. августа.

– Подсjећемо све, а нарочито представнике двиjе наjвеће коалициjе – За будућност Црне Горе и Мир jе наша нациjа – да су Социjалисти након одлуке Уставног суда да нас елиминише из изборног процеса позвали своjе чланство и бираче да подрже управо ове двиjе коалициjе. Зато сматрамо да управо ове двиjе коалициjе носе наjвећи терет одговорности да нађу одговараjуће рjешење за новонасталу кризу због броjа добиjених гласова, међу коjима су и наши гласови – наводе Социјалисти у саопштењу.

Advertisement

Истичу да се суздржавају од критиковања начина рада Владе и премијера.

– Влада и њен премиjер су тражили од jавности 200 дана, али су, нажалост, већ 120. дан сами отворили питање преиспитивања свог рада и састава – и то у jедном од наjзначаjниjих ресора – правде и људских и мањинских права. На таj начин Влада ниjе сама себи дала вриjеме коjе jе очекивала и тражила од – политичких субjеката и цивилног сектора и у краjњем од грађана – наводе у саопштењу.

Социјалисти позивају владаjућу већину да договором дође до рjешења коjе ће омогућити квалитетно функционисање нове власти, како би енергиjа коjа се троши на међусобне размирице била у потпуности усмjерена на побољшање квалитета живота свих грађана.ДАН
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

Министар Радуловић у посjети Хрватскоj: Диjалог, приjатељство и европске вриjедности темељ међудржавних односа

Objavljeno

dana

Министар Радуловић у посjети Хрватскоj: Диjалог, приjатељство и европске вриjедности темељ међудржавних односа

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Црногорски шеф дипломатиjе jе, такође, додао да двиjе државе немаjу отворених, већ само питања око коjих имаjу различите погледе

Диjалог и приjате1ство одувиjек су оно наjвриjедниjе што као људи даjемо jедни другима. Црна Гора и Хрватска воде се принципима добросусjедства, европских вриjедности и стратешког партнерства дефинисаног кроз чланство двиjе државе у НАТО. Досадашња билатерална сарадња доказ jе да имамо чврст темељ, а пред нама су броjне могућности њеног даљег унапређења, рекао jе шеф црногорске дипломатиjе Ђорђе Радуловић током прве званичне посjете Републици Хрватскоj домаћину Гордану Грлићу Радману, министру вањских и европских послова сусjедне земље.

Он jе нагласио да Алиjанса и ЕУ мораjу остати водећи актери у региону, како би се одржала и поспjешила европска и евроатлантска перспектива, оjачала стабилност и обезбиjедила просперитетниjа и боља будућност. Говорећи о савезништву, он jе поздравио сарадњу двиjе државе у свиjетлу заjедничког учешћа у броjним међународним мисиjама, те захвалио Хрватскоj на подршци црногорскоj инициjативи коjа се тицала Западног Балкана, а коjа jе резултирала организовањем посебне сесиjе на недавном састанку министара вањских послова у Риги.

Говорећи на заjедничкоj конференциjи за медиjе, црногорски шеф дипломатиjе истакао jе да добросусjедска сарадња представља jедан од стубова наше вањске политике, те да jе за Црну Гору она jеднако важна као и њен стратешки циљ, пуноправно чланство у Европскоj униjи. На линиjи ЕУ интеграциjе, министар Радуловић jе истакао да Црна Гора високо вреднуjе недвосмислену подршку Хрватске, подсjетивши да jе за нас посебно важна чињеница да jе током хрватског предсjедавања Савjетом ЕУ, наша земља отворила и посљедње преговарачко поглавље. У том контексту, нагласио jе неупитну преданост да суштинским реформама у области владавине права, борбе против корупциjе и организованог криминала испунимо критериjуме за нову етапу интеграционог процеса.  

Advertisement

Црногорски шеф дипломатиjе jе, такође, додао да двиjе државе немаjу отворених, већ само питања око коjих имаjу различите погледе.

Министар Грлић Радман истакао да jе посjета министра Радуловића потврда добрих билатералних односа и заjедничке опредиjељености да они буду jош бољи у наредном периоду. 

Такође jе исказао захвалност министру Радуловићу на полагању виjенаца у бившем логору Морињ, нагласивши да изузетно циjени оваj гест.

Министар Грлић Радман jе исказао неупитну подршку даљем европском путу Црне Горе и спремност за рjешавањем отворених питања кроз диjалог, у духу добросусjедства и приjатељских односа.

У наставку jе министар Грлић Радман указао и на потребу интензивирања сарадње на пољу заштите права националних мањина, коjе представљаjу квалитетну повезницу двиjе државе.

Advertisement

Обострано jе констатована важност наставка рада Међувладиног мjешовитог одбора (ММО) за спровођење Споразума између Црне Горе и Републике Хрватске о заштити права хрватске мањине у Црноj Гори и црногорске мањине у Републици Хрватскоj.

Шефови дипломатиjа размиjенили су мишљења о заштити права мањина, те указали на значаj њихових активности коjе пружаjу препознатљив допринос мултиетничком и мултикултуралном складу држава. Претходно, министар Радуловић састао се са представницима Националне заjеднице Црногораца Хрватске, чиjи jе предсjедник Данило Ивезић представио реализоване проjекте и планове за обиљежавање предстоjећег jубилеjа- 30 година од оснивања ове Заjеднице, те информисао о положаjу наше мањине у тоj земљи.

Током посjете Загребу, министар вањских послова састао се са потпредсjедником Хрватског сабора Жељком Реинером током кога jе констатована добра билатерална сарадња уз нагласак на унапређењу интерпарламентарне сарадње кроз интензивирање активности црногорско-хрватске Групе приjатељства.

Реинер jе исказао захвалност Црноj Гори на помоћи коjу jе упутила приликом разорног земљотреса у реону Петриње.

Поздравио jе приврженост Црне Горе европским вриjедностима и поновио подршку Хрватске нашим интеграционим процесима.

Advertisement

Нагласио jе важност унапређења економских односа двиjе државе, нарочито у области енергетике, туризма, саобраћаjа, грађевинарства, ИТ сектора и индустриjе. У том контексту, указао jе на важност даљих конкретних активности на плану изградње Транс-jадранског гасовода, док jе у домену саобраћаjа поздрављено поновно успостављање директне авио линиjе на релациjи Подгорица – Загреб.

Министар Радуловић jе изразио захвалност на донациjи 10.000 вакцина коjе jе Хрватска донирала Црноj Гори. Такође,  истакао jе важност подршке Хрватске евроатлантским интеграциjама наше земље, те пренио очекивања да она неће изостати ни у наредним фазама приступног процеса ЕУ.

Обострано jе истакнута важност сарадње са представницима националних мањина.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Лукашенко одлучио: Бјелорусија од 1. јануара уводи санкције Црној Гори

Objavljeno

dana

Лукашенко одлучио: Бјелорусија од 1. јануара уводи санкције Црној Гори

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


На листи хране чији је увоз забрањен нашле су се месне прерађевине, со, млијеко, ораси, воће…

Бјелорусија од 1. јануара 2022. године уводи ембарго на увоз широког спектра прехрамбених производа из земаља које су увеле санкције против званичног Минска, саопштила је прес-служба бјелоруске владе.

– Утврдити списак робе, поријеклом из ЕУ и њених чланица, САД, Kанаде, Норвешке, Албаније, Исланда, Сјеверне Македоније, Уједињеног Kраљевства, Црне Горе, Швајцарске, забрањене за увоз на територију Бјелорусије и продају на територији Бјелорусије – наводи се у документу објављеном на порталу правних информација.

Kако је прецизирано, за само 10 мјесеци ове године Бјелорусија је из поменутих „земаља које спроводе дискриминациону политику и реализују непријатељске акције против ње“ увезла храну и прехрамбене производе у вриједности од преко 530 милина долара.

Advertisement

Прес-служба владе Бјелорусије истиче да је одлука донијета „с обзиром на сталне покушаје колективног Запада да изврши незаконити санкциони притисак на земљу“.

На листи хране чији је увоз забрањен нашле су се месне прерађевине, со, кондиторски производи, млијеко, ораси, воће и живе свиње.

Ембарго се неће односити на храну за бебе и неке друге артикле.

Такође се напомиње да ће истовремено бити предузете мјере како би се обезбиједила равнотежа на потрошачком тржишту, између осталог и помоћу производа домаће производње. Роба која се не производи у Бјелорусији, а чији је увоз забрањен, биће замијењена робом из пријатељских држава, јавља прес-служба.

Главне одредбе ступају на снагу 1. јануара 2022. године и важе шест мјесеци.

Advertisement

У случају даље негативне динамике односа листа забрањених производа може се допунити, прецизирано је у саопштењу.ДАН
Nastavite čitati

Politika

Медојевић: Ко подржи „Европа сад”, подржао је слом Црне Горе

Objavljeno

dana

Медојевић: Ко подржи „Европа сад”, подржао је слом Црне Горе

Najnovije Vijesti iz Politike, izvor portal: Dan.co.me


Медојевић је истакао и да министар Спајић, предлаже програм коjим се плате повећаваjу овим ДПС кадровима коjи плату примаjу из буџета, а коjи ће довести до отпустања у приватном сектору, повећања циjена и повећања сиве економиjе

Ко подржи план, министра финансија и социјалног старања, Милојка Спајића, тај подржава слом Црне Горе, казао је предсједник ПзП-а, Небјоша Медојевић.

– У Црноj Гори тренутно ради (и прима зараду) 150.000 људи. Радно активно jе 320.000 људи. 52.000 људи прима плату из буџета. Ту jе око 90 одсто бирача ДПС коjи су се запослили у јавном сектору по моделу „jедан запослени, четири гласа”. Значи да 100.000 људи који нешто раде издржаваjу 52.000 људи коjи раде у jавном сектору, 55.000 незапослених, 120.000 људи коjи ниjесу на бироу, а ниjесу ни запослени и 120.000 корисника Фонда ПИО – казао је Медојевић.

Медојевић је истакао и да министар Спајић, предлаже програм коjим се плате повећаваjу овим ДПС кадровима коjи плату примаjу из буџета, а коjи ће довести до отпустања у приватном сектору, повећања циjена и повећања сиве економиjе. И кључно питање, колико ћеш Мицкеj повећати плату за ових 170.000 радно активних грађана Црне Горе коjи уопште не раде?  Салдо jе нула – поручио је Медојевић. 

Advertisement

Према његовим наводима, ефекат овог политичког памфлета jе повећање дефицита, ново задуживање, повећање незапослености, повећање циjена и инфлациjа, неликвидност привреде, банкрот jавних финансиjа, оштри програми штедње и отпуштање jавног сектора, смањење плата и пензиjа, повећање пореза, приватизациjа ЕПЦГ, Луке Бар, Плантажа, и државног земљишта на обали..

–  Ефекат jе слом државе Црне Горе – закључио је Медојевић.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije