Povežite se s nama

Dom i Dizajn

Egzotične biljke koje izgledaju kao da su sa druge planete

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: Zadovoljna.rs


Advertisement
Foto: Suzanne Long / Alamy / Profimedia

Biljke koje zaustavljaju dah

Advertisement

Svi volimo cveće i prirodu i čini se da većina ljudi ima bar nekoliko saksija na svojim stolovima ili na prozoru. Jedna od najpopularnijih sobnih biljaka je kaktus, ali različite vrste palmi i paprati su takođe prilično česte i lako ih je prepoznati.

Postoje određene kućne biljke koje su toliko neobične da je nemoguće odvojiti pogled sa njih.

Advertisement

Jade vine

Jade biljke, pre svega, poznate su po svojim cvetovima, koji su obojeni azurnim, smaragdno-plavosasto zelenim tonovima. Najviše je zastupljena u tropima: šumama Filipina i Havajima.

Foto: RCOM HDJUIN / Panthermedia / Profimedia

 

Kalanchoe daigremontiana

Zbog glikozida koji sadrži svi delovi biljke otrovni su za decu i kućne ljubimce. Prirodno raste na Madagaskaru i razmnožava se malim biljčicama koje joj rastu na listovima.

Foto: Vincius Souza / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Camellia japonica

Kamelija ili japanska ruža se smatra najstarijom kultivisanom biljkom, a njeno poreklo se vezuje za zemlje istočne Azije – Japan, Kinu i Koreju. Na naš kontinent je dospela iz Japana pre oko 300 godina kada su je Evropljani doneli kao sirovinu za proizvodnju čaja.

Advertisement
Foto: mmcd999 / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Beschorneria

Poreklom  je iz šumovitih područja Meksika, zbog čega je stekla narodni naziv meksički ljiljan.

Foto: GWI/Neville Bell / Garden world images / Profimedia

 

Cephalanthus occidentalis

Poznata je po više alternativnih imena, uključujući vrbu gumba, jezerce, močvarno drvo ili drva gumba. Karakterišu je zanimljivi letnji cvetovi, koji izgledaju poput šiljastih kuglica za ping pong.

Foto: Andrea Padoan / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Corydalis

U narodu je poznata pod nazivom mlađa. Uzgajaju se kao ukrasne biljke a boja cveta zavisi od vrste, može biti žuta, bela, roza ili plava.

Advertisement
Foto: GWI/Lee Thomas / Garden world images / Profimedia

 

Dicentra

Potiče iz Azije a kod nas je zovu devojačko srce zbog srcolikog izgleda cveta.

Foto: GWI/John Martin / Garden world images / Profimedia

 

Tillandsia

Tilandsije su vrlo otporne i traže mnogo manje pažnje od ostalih sobnih biljaka. Čak i ako nađete primerke koji nisu dovoljno zalivani, svaki se može oporaviti pod uslovom da na biljci ima zelenih delova.

Foto: M F MERLET / Sciencephoto / Profimedia

 

Fanfare Blaze

Fanfare Blaze (pokrivač) je grmolika biljka s vatreno narandžastocrvenim cvetovima, visine do 2,5 cm. Zahteva puno sunca i uspeva na stenovitim ili peščanim mestima. Iako je tolerantna na suvo zemljište, preferira vlažno tlo i dobru drenažu.

Advertisement
Foto: GWI/William Clevitt / Garden world images / Profimedia

Salmon star Lupine

Lupine su biljke umereno tople klime, iako se mogu uzgajati i u hladnijim severnim predelima. Koristi se već 4000 godina kao stočna hrana i kao zeleno đubrivo zato što ima sposobnost da popravlja plodnost zemljišta.

Foto: Sharon Wigg / Alamy / Profimedia

 

***

AdvertisementZadovoljna
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Dom i Dizajn

Prelep stan u Pančevu pokazuje zašto je zakon za enterijer – belo, belo, belo

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: Zadovoljna.rs


Advertisement
Foto: Privatna arhiva

Nordijski duh uređenja u fenomenalnom pančevskom stanu.

Advertisement

Kad je renovirala svoj stan u Pančevu, Ivana Palalić odlučila se za hrabro rešenje, koje je dugo priželjkivala: da čitav prostor ispuni nameštajem i detaljima u svetlim tonovima.

Nije se pokajala – njen dom je sada prozračno, ukusno dekorisano mesto koje podseća na skandinavske enterijere.

Advertisement
Foto: Privatna arhiva

Priču o svom domu i trikovima koje je otkrila uređujući ga, podelila je za Zadovoljna.rs.

Neka bude svetla

Advertisement

Stan Ivanine porodice nalazi se u širem centru Pančeva. Izvorno je imao 63 kvadratna metra, ali su pametnim renoviranjem uspeli da ga prošire na oko 85 kvadrata. Kada su tek kročili u stan, zatekli su čudan, nepovoljan raspored prostorija, koji im nikako nije odgovarao. Bio je tu dnevni boravak sa malom dečijom sobom, spavaćom sobom, trepezarija se gubila, a imali su i dve veće terase.

„Rešili smo da otvorimo sve što može da se poruši u stanu, da bude otvoren koncept i da žrtvujemo najmanju sobu koja je trebalo da bude dečija. Želeli smo da od spavaće sobe napravimo dnevni boravak, od najmanje dečije sobice trpezariju, a dnevni boravak da zapravo bude naša spavaća soba. Totalno smo okrenuli raspored“, priča nam Ivana.

Foto: Privatna arhiva

Stan je u potkrovlju, koje je kasnije iskorišćeno na najlepši mogući način. Kad su saznali da Ivana nosi drugu devojčicu, odlučili su da će ćerke odrastati zajedno u neobičnoj sobi.

Advertisement

„Gipsom je bio zatvoren izlaz na potkrovlje, pa smo mogli jednog dana da ga pretvorimo u dečiju spavaću sobu s kupatilom i povećamo kvadraturu. Kad se popne uz stepenište, otvorena je sobica, ima toalet i blizu je 40 kvadrata“, opisuje Ivana.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Dok danas stan „diše“ i zrači posebnom, mirnom atmosferom, nekada nije bilo tako. Ivana priznaje da je na početku lutala s bojama i pravcima uređenja.

„Stan je bio dosta ozbiljno uređen za naše godine, kao da tu živi neki stariji par. Volela sam da unosim boje u prostor. Prvi put je to bila neka vanila, a drugi put kad smo krečili neka topla boja mesa koja je vukla na roze. Garnitura je bila tamno braon, nameštaj je bio taman i zatvoren. Te boje su smanjili prostor“, priča Ivana.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nakon što su tamni nameštaj zamenili svetlim, stan izgleda mnogo veće i otvorenije.

„Garnitura u dnevnom boravku je kožna i prljavo bela. To sam želela još prvog dana, ali smo znali da je to teže održavati. Ali nisam se pokajala, a suprug me je podržao. Ja sam Devica u horoskopu, a Device vole higijenu, da čiste i briskaju. Traži češće brisanje i usisavanje, ali kada uživate u tome nije teško“, kroz osmeh priča Pančevka.

Advertisement
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Advertisement

Nameštaj su pronašli kod domaćih proizvođača, a sve ostalo – police, etažere, klub stočić – pravili su sami.

„Tata nije stolar, ali je vešt i ima solidne alate, pa je uspevao da moje ideje i želje pretvori u realnost“, kaže Ivana, dodajući da je to odličan način da prostoru date lični pečat.

Advertisement
Foto: Privatna arhiva

Advertisement

Saveti za malu kućnu džunglu

Ivana voli svedene, čiste linije, ali i rustične detalje, koji unesu toplinu.

„Volim drvo da provučem u nekim tragovima, da prostor ne izgleda uštogljeno i sterilno. Postižem ušuškanost detaljima, mahom zbog jednostavnih linija, s malo drveta i stakla. Uz jastučnice ili neki prekrivač, saksije i manje detalje, unesem promenu kad se zasitim. Ali nema toliko brzih promena. Nisam ljubitelj crne niti jarkih, vatrenih boja, jer nisam takvog temperamenta. Uglavnom su to nežne, mirne boje, koje zelenilo oplemeni“, opisuje Ivana.

Advertisement
Foto: Privatna arhiva

Upravo su biljke važan deo njenog enterijera – Ivana ih obožava i idu joj od ruke. Šta god da proba da uzgaji, uspeva joj. Pomaže što je Ivanin stan istočno orijentisan, pa ima dosta svetla.

Kako ima puno iskustva s biljkama, podelila je nekoliko svojih zanimljivih saveta.

„Za početnike, koji ne znaju mnogo o biljakama, nešto što je lepo, raskošno, a ne traži previše pažnje i zalivanja, pa čak ni svetlosti, jeste zamija. Dovoljno je da se setite dva puta u mesec dana da je zalijete, a ne mora ni da se presađuje. Može da poraste poprilično, a ne traži brigu – a kažu i da donosi novac, pa je lepo pokloniti je nekome na useljenje. Takođe, jako zahvalna biljka je i krasula – možete je smestiti u bilo koji kutak, ona će napredovati“, priča Ivana.

Advertisement
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Međutim, ima odličan trik i za uzgajanje najzahtevnijih biljaka – orhideja.

„S njima sam puno eksperimentisala, pa sam neke i upropastila. Ali, posle četiri godine, dve su mi zimus cvetale. One vole da budu na direktnom suncu u ranim jutarnjim časovima, ne vole jako sunce u popodnevnim časovima. Vole vlagu, činijice sa vodom pored saksije, a cvetaju samo u toku zime – kad je velika razlika u noćnoj i dnevnoj temperaturi, pa ih to pokrene. Obavezna je prehrana – recimo, koru od banane iseckate na kockice, potopite u vodu, a to onda prenoći nekih 12 ili 24 časa. Tom vodom, koja je puna vitamina i minerala, onda se zalivaju“, detaljno objašnjava.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Najzad, Ivana je iz svojih grešaka pri uređenju stana puno naučila – a spremna je da podeli ključne savete.

„Nemojte eksperimentisati previše s bojama, posebno za najveće površine stana. Birajte najsvetlije tonove – ako zanemarimo belu, neka to bude neka bež ili svetlija nijansa sive. Koliki god ga je prostor, delovaće veći. Nameštaj može biti oker ili siv, nešto što neće zatvoriti prostor“, kaže.

Advertisement
Foto: Privatna arhiva

„Ako ste podstanari, uvek se vodi polemika da li trošiti novac na uređenje tuđeg stana ili biti strpljiv pa čekati trenutak kad možete sebi da priuštite dom. Možda uložiti malo da ga opremite tako da vam prija, da se ne osećate kao u tuđem stanu i da volite da uđete u taj prostor. Recimo, neki povoljniji i zamenjivi nameštaj, ili kvalitetniji koji ćete poneti sa sobom. Tepisi su prenosivi, kao i komodice i ormarići. Napravite sebi da vam bude udobno“, zaključuje Ivana Palalić.

***

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Advertisement

Zadovoljna
Nastavite čitati

Dom i Dizajn

Fotogenični bazen u Crnoj Gori: Ođe se kupaju najlepše žene

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: Zadovoljna.rs


Advertisement
Foto: Instagram/arianakaa_

Jedno od retkih mesta gde se kokteli i šampanjci piju u podne.

Advertisement

Hedonizam u punom sjaju, kupanje i sunčanje uz ispijanje skupocenog penušavog vina pored najluksuznijeg bazena – sve to vam nudi Nikki Beach.

Neprevaziđen koncept kluba na plaži u kom su stalno prisutni muzika, moda i zabava, jedno je od najpopularnijih mesta u Crnoj Gori.

Advertisement

Pa, zato i nije čudno što ovde svakog leta dolaze najlepše žene da uživaju.

Sa takvog jednog mesta, fotografije prosto moraju da osvanu na društvenim mrežama, pa hajde da pogledamo neke od slika popularnih žena sa ove destinacije, ali i onih manje poznatih.

Advertisement
View this post on Instagram

A post shared by Nataša Bekvalac (@bekvalceva)

Advertisement

Nataša Bekvalac svake godine uživa u čarima Crne Gore, pa tako ni ove godine nije preskočila omiljenu destinaciju. Kao mesto kome se stalno vraća, posetila je i Nikki Beach i podelila još jednu vrelu fotku ispred ovog bazena.

Advertisement

Advertisement

Crnogorska influenserka Tamara Vešović, svakog leta odvoji par dana da se vrati u svoju domovinu, a ni njoj ovog puta nije promakla poseta luksuznom bazenu u pomenutom kompleksu.

View this post on Instagram

Advertisement

A post shared by Zorana Jovanovic (@zorannah)

Ovo popularno mesto nije propustila ni modna blogerka Zorana Jovanović. Ona je svoje obožavaoce na Instagramu častila fotkom u roze bikiniju, a po tadašnjim storijima, mogli smo da vidimo da je Zorannah stvarno uživala.

Advertisement

Kako je Nikki Beach svetski poznat po lepoti ambijenta, jedno od retkih mesta gde se kokteli i šampanjci piju u podne, još je i fotogenično, a to najbolje možemo da vidmo na sledećim fotografijama.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

***

BONUS VIDEO: Najlepša jezera Srbije

Advertisement

 

Advertisement

Zadovoljna
Nastavite čitati

Dom i Dizajn

Zavirite u drvenu luks vilu u Švedskoj koju su projektovali Srbi

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti – Dom i Dizajn, izvor portal: Zadovoljna.rs


Advertisement
Foto: Privatna arhiva

Prostor čine dva dela – lund je za život, berg za odmor.

Advertisement

Vila Lundberg je inovativna i ekološki održiva novoizgrađena vila u zelenom Margretelundu u Stokholmu, rađena po projektu srpskih stručnjaka iz Beograda.

Foto: Privatna arhiva

Dizajn se oslanja na poznate skandinavske forme i materijale, ali koristi oštre, neobične detalje i čiste linije kako bi stvorio prefinjen i savremen arhitektonski jezik.

Na ovom projektu su radili Marko Dimitrijević i Milica Radojičić iz studija Acetra, koji je glavni projektant konstrukcije. Za Zadovoljnu pričaju kako je nastala ova građevina.

Advertisement

„Razmišljanja o održivosti i životnoj sredini su bili ključni faktor pri nastanku idejnog projekta za vilu, dok dizajn koristi inovativne tehnologije i tehnike izgradnje kako bi se smanjio ugljenični otisak zgrade i upotreba energije bila efikasnija.“

Foto: Privatna arhiva

Deo za život i deo za odmor

Vila Lundberg je projektom podeljena na tri povezana dela: dvospratni dnevni boravak, dvospratni deo za spavanje i prizemni multifunkcionalni deo između ove dve kuće. Ukupna površina objekta je oko 200 m2.

„Prostor je izdeljen u dva dela prema funkciji i time raspoređen u dve „kuće“ – lund i berg. Lund je za aktivan život, berg za odmor. Povezani su multifunkcionalnim prostorom, koji se nalazi u srcu kuće, sa otvorivim zastakljenim zidom koji povezuje prostor sa terasom i baštom iza njega.“

Foto: Privatna arhiva

U skladu sa prirodom

Konstrukcija je izgrađena od unakrsno lameliranog drveta (CLT), održivog materijala koji ne zahteva sagorevanje fosilnih goriva prilikom izrade. Pritom, drvo samo po sebi je obnovljiv resurs i samim tim idealno za održivi projekat.

„Izborom drveta i smanjujemo emisije ugljenika koje proizilaze iz procesa izgradnje, i takođe omogućavamo da se konstrukcija lakše reciklira na kraju svog životnog veka, da li za izgradnju nameštaja ili u neke druge svrhe.“

Advertisement

Naši sagovornici istču da veruju da je unutrašnje okruženje podjednako važno, pa samim tim izbor ovog sistema obezbeđuje odličan kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, stvarajući okruženje bez hemikalija.

Lepota drveta

Lepoti velikog otvorenog prostora u stambenom delu vile doprinose i čiste površine unakrsno lameliranog drveta, koje nisu isprekidane gredama i stubovima. Drveni zidovi ispunjavaju prostor mirom i toplinom.

„Drvo, pored toga što je vizuelno prijatno, može doprineti zdravlju i dobrobiti stanara zgrade. Usudićemo se da kažemo da drvo daje otiske prstiju majke prirode u našim zgradama“, kažu naši sagovornici o zgradi koja je u saradnji sa kompanijom Rushton Arkitekture projektovana, proizvedena i montirana tokom leta 2022. godine.

Advertisement

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Advertisement

***Zadovoljna
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije