Povežite se s nama

Ekonomija

Pomjeren let Pariz – Podgorica, putnici razočarani; Air Montenegro objasnio zašto

Objavljeno

dana

Od Vlade za ”To Montenegro” još četiri miliona eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Redakciji CdM-a obratilo se više građana koji su saopštili da su razoračani što je kompanija Air Montenegro, let iz Pariza za Podgoricu koji je bio zakazan za 7. jul pomjerila za 9. jul, jer naglašavaju da su im time uskraćena dva dana boravka u Crnoj Gori. Iz Air Montenegra su CdM-u kazali da su o pomjeranju leta odmah obavijestili putnike, i pojasnili koje su alternativne mogućnosti u takvim situacijama.

“Air Montenegro detaljno i kontinuirano prati ponudu i potražnju na tržištu i u skladu sa tim prilagođava i unapređuje poslovanje kako bi se postigla što efikasnija racionalizacija. Sve to obavljamo vodeći računa o svim našim putnicima i poštujući sva njihova prava. Iz istog razloga je let iz Pariza za Podgoricu koji je zakazan za 7. jul pomjeren za 9. jul. o čemu su putnici odmah obaviješteni”, kazali su CdM-u iz kompanije Air Montenegro.

S obzirom na to, dodaju dalje, da se u cijeloj Evropi svakodnevno otkazuje veliki broj letova zbog problema na aerodromima u vidu manjka ljudstva i tehničke podrške, ali i drugih brojnih razloga, podsjećaju sve njihove putnike da, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima u vazdušnom saobraćaju koji važi na prostoru Crne Gore i koji je usklađen sa EU propisima, a koji se nalazi i na sajtu Air Montenegro , mogu naći detaljnije objašnjenje o pravima putnika na njihovim letovima u ovim situacijama.

Advertisement

“Između ostalog i da: ukoliko storniramo let, ne obavimo let u razumnom roku shodno redu letenja, ne zaustavimo avion u mjestu opredjeljenja putnika ili prekida njegovog putovanja, ili prouzrokujemo da putnik izgubi vezani let na kojem ima potvrđenu rezervaciju, Air Montenegro će uz saglasnost putnika ponuditi sljedeće opcije: da preveze putnika našim prvim narednim redovnim letom na kom ima mjesta, a bez dodatne naplate, i, ako je potrebno, produži rok važenja karte, da putnika rerutira do odredišta prikazanog na karti našim letovima ili letovima drugih prevozilaca, ili nekim drugim, zajedno dogovorenim, javnim redovnim prevoznim sredstvom i u odgovarajućoj klasi prevoza. Ako su tarifa i naplate za izmijenjeni ruting niži od iznosa koji je putnik platio Air Montenegro će izvršiti povraćaj razlike, kao i da obezbijedi refundaciju”, pojašnjavaju iz Air Montenegra.

Putnik može da odabere onu opciju koja mu shodno planovima putovanja najviše odgovara.

“Air Montenegro kao odgovorna kompanija, u svakom trenutku nastoji da obezbijedi najbolju moguću uslugu svim svojim putnicima, istovremeno vodeći računa da maksimalno racionalizuje poslovanje”, zaključuju iz kompanije.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Štednje struje gotovo da nema, meteo prilike ne idu na ruku

Objavljeno

dana

Autor

Cijena struje narednih mjeseci neće biti ispod 150 eura po megavat satu

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Najavljena energetska kriza, kako sada stvari stoje i kako pokazuju podaci, ne brine građane. Štednje gotovo da nema, a meteorološke prilike nam ne idu na ruku. Iz Elektroprivrede pozivaju na štednju.

U Crnoj Gori je u julu potrošeno 27 odsto više struje nego u junu.

“U odnosu na prethodnu godinu, takođe je veća i u odnosu na 2019.”, kazao je izvršnog direktora EPCG Nikola Rovčanin.

Advertisement

A, sve to se dešava u trenutku kada ni vrijeme ne ide na ruku energetskom sektoru. Već duže nema ozbiljnijih padavina, pa se suočavamo i sa velikim sušama.

“Za poboljšanje bilansa voda, neophodna je ciklonska kiša, da se realizuje velika količina kiše od preko 100 litara na kvadratnom metru”, kazao je meteorolog Branko Micev.

Da je suša ozbiljna pokazuju i slike akumulacionih jezera.

Advertisement

“Došlo je do poremećaja u režimu padavina, samim tim i u režimu bilansa voda i to će se sigurno odraziti na stanje”, dodao je Micev.

“Piva je negdje na 65 posto od plana, Perućica na 50 posto, inače, Perućica je u redovnom godišnjem remontu do 31. avgusta, na Pivi imamo zastoj jednog agregata tako da radi sa dva agregata zbog kvara na transformatoru ali to ćemo otkloniti”, kazao je Rovčanin.

Zbog svega navedenog, Rovčanin ističe da rast potrošnje nije povoljan u ovakvim okolnostima.

Advertisement

“Jer je veliki uvoz, ne samo količinski, čak je količinski i manji, već zbog cijene, koja na tržištu dostiže i do 500 eura. EPCG je za jun, jul i avgust uvezla oko 100 miliona eura, što je zaista neuobičajeno, prošle godine je bilo negdje iznad 30 miliona, sada već tri puta i više od toga, što je veliki teret za EPCG. I moj apel i apel kompanije jeste da štedimo”, poručio je Rovčanin.

Državne institucije i lokalne samouprave još uvijek se nijesu odlučili, kao u nekim evropskim zemljama, za mjere kao što su gašenje rasvjete, svijetlećih bilborda i slično.

No, ono što možemo, kažu iz EPCG, jeste da klima uređaje podesimo da hlade na 25 stepeni Celzijusa, a da uređaje koji su veliki potrošači koristimo kada je jeftina struja.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Aerodromi raspisali oglas za novog direktora: Ovoga puta ne treba iskustvo u vazdušnom saobraćaju

Objavljeno

dana

Autor

Aerodromi prvi put na beogradskom sajmu: ”Između planina i mora”, Crna Gora je sve što vam treba

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Aerodromi Crne Gore raspisali su javni konkurs za izvršnog direktora, nakon što je, prije deset dana, sa ove pozicije smijenjen Goran Jandreoski, a na njegovo mjesto privremeno imenovan pomoćnik direktora za komercijalne poslove Vladan Drašković.

Tada je iz ACG rečeno da Odbor direktora očekuje od menadžmenta ubrzanje započetih procesa modernizacije, dok su Jandreoskom zahvalili na saradnji i poželjeli mu sreću i uspjeh u daljem radu, ali bez objašnjenja zbog čega je smijenjen. Međutim, njemu su, kako je naveo, motivi za smjenu „jasni kao dan“, ali ih je iz pristojnosti i profesionalnosti, odlučio zadržati za sebe.

“Na dan kad smo dočekali milionitog putnika i u mjesecu kada bilježimo ozbiljan rast prometa putnika i vazduhoplova, nakon godine, koliko sam proveo na mjestu izvršnog direktora, u kojoj su nam prihodi 150 posto veći u odnosu na godinu ranije i iznose 12 miliona eura, neko je ocijenio da takav rezultat treba da se kazni. Odgovor sa obrazloženjem na pitanje zašto sam smijenjen treba da se traži na drugoj adresi”, kazao je tada Jandreoski.

Advertisement

Nakon njegove smjene u medijima se spekulisalo da je ovo mjesto planirano za potpredsjednika Bošnjačke stranke (BS), koji je, prema podacima sa internet stranice BS završio Ekonomski i Fakultet za menadžment u Podgorici te stekao licence brokera, dilera, investicionog savjetnika i investicionog menadžmenta penzionog fonda.

Kada su Aerodromi u maju prošle godine raspisali oglas za direktora na kom je, među 14 kandidata, izabran Jandreoski, oglasom su, osim fakultetske diplome i pet godina rukovodilačkog iskustva, tražili i visoke etičke standarde i integritet, znanje engleskog jezika, iskustvo u oblasti vazdušnog saobraćaja, ekonomije ili poslovnog upravljanja. Osim toga, u oglasu je bilo navedeno da se na konkurs mogu javiti i stranci.

Sadržaj oglasa, koji je juče objavljen preko Zavoda za zapošljavanje, ovog puta je nešto drugačiji, te osim fakultetskog obrazovanja, znanja engleskog na srednjem nivou i petogodišnjeg upravljačkog iskustva, nema zahtjeva koji se odnose na dodatno iskustvo u vazdušnom saobraćaju niti je navedena mogućnost prijave stranih državljana. Oglas je, kako se navodi, otvoren narednih 15 dana, a zainteresovani kandidati su u obavezi da uz prijavu dostave diplomu, biografiju, dokaz o iskustvu na poslovima upravljanja, ljekarsko i uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak u originalu ili ovjerenoj kopiji.

Advertisement

Vlada je prije mjesec imenovala novi odbor direktora ACG, a za predsjednika imenovala funkcionera GP Ura Eldina Dobardžića. Od starih članova, ostao je samo Nebojša Đoković iz DF-a, koji je prethodno bio predsjednik, dok su imenovani Kemal Purišić iz BS, Slavko Vukčević iz SNP-a i Momčilo Martinović iz DPS-a.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Vučinić: Teret sudbine fabrike od nacionalnog značaja mora ponijeti država

Objavljeno

dana

Autor

Vučinić: Vrijeme da se osjeti posebna snaga i sposobnost mijenjanja na bolje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Radničke partije, Maksim Vučinić, poručio je da se ne smije dozvoliti bilo kom investitoru da ugrožava državni interes i dovede u pitanje sudbinu 230 porodica.

“Nije u pitanju samo sudbina 230 porodica nego skoro 1000 porodica koje direktno ili indirektno, posredno i neposredno zavise od sudbine nikšićke Željezare. Za vrijeme uprave Toščelika broj radnika je sveden tehnički na minimum, odnosno nešto manje od 300 radnika, a ta fabrika u normalnom pogonu može da zaposli od 750 do 1000 radnika”, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, da se Toščelik bavio razvojem postojeće i dovođenjem novih tehnologija, a ne rezanjem pogona, danas bi vjerovatno imali 1.000 situiranih familija, i dodao , “Da li je kriv Toščelik ili pojedinačni interesi ostaje na nadležnim organima da utvrde”.

Advertisement

“Ona politika koja bude kumovala konačnoj likvidaciji Željezare, sigurno neće moći više da priča o razvoju privrede i diverzifikaciji ekonomije”, zaključio je predsjednik Radničke partije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije