Povežite se s nama

Avaz.ba

Građani na protestu tražili ostavku ministrice, poručili da neće dozvoliti fašizam u školama

Objavljeno

dana

Protesti u Podgorici:

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Grupa građana, zajedno sa predstavnicima nevladinog sektora i političkih partija, protestovala je danas u Podgorici ispred Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta Crne Gore zbog kadrovske politike koju vodi ministrica Vesna Bratić.

Okupljeni su danas poručili da neće dozvoliti fašizam u Crnoj Gori, niti „srpski svet“ preko djece, a zatražili su i smjenu ministarke Bratić.

Povod za protest je odluka resora prosvjete da za direktora OŠ „Jugoslavija“ u Baru i za direktora Doma učenika u Beranama imenuje osobe koje veličaju presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i pripadnici su četničkog pokreta, prenosi Anadolija. 

Odlukom Bratić, nastavnica Rada Višnjić, koja je imenovana za direktoricu škole u Baru je tokom prošle godine svoja vjerska ubjeđenja pokušavala da prenese i na djecu drugačijeg religijskog opredjeljenja. 

Također, ona je nakon presude Ratku Mladiću, ratnom zločincu, pravosnažno osuđenom za genocid u Srebrenici, Mladiću posvjetila pjesmu koju je javno objavila. Odlukom aktuelne ministrice, Goran Kiković je imenovan za direktora Doma učenika u Beranama. Riječ je o predsjedniku četničkog pokreta u ovom gradu, predlagaču da jedna od beranskih ulica nosi naziv po Ratku Mladiću i inicijatoru da se podigne spomenik Pavlu Đurišiću.

Poslanica Socijademokratske partije Draginja Vuksanović Stanković poručuje da, kako su se danas okupili sponato, tako će ih biti na stotine hiljada u odbrani Crne Gore.

– Gradićemo našu zemlju na temeljima antifašizma, a nećemo dozvoliti širenje četničke ideologije. Ne moraju voljeti Crnu Goru, ali je moraju poštovati. Kome se ne dopada tamo su mu vrata, ovdje izdajnicima nema mjesta – kazala je Vuksanović-Stanković.Avaz

Avaz.ba

Ulcinj pun Bosanaca, čak 43.000 turista je trenutno u gradu

Objavljeno

dana

Autor

Ulcinj pun Bosanaca, čak 43.000 turista je trenutno u gradu

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Ulcinj, najjužnija turistička destinacija u Crnoj Gori, pun je kao šipak. Zvanični podaci kažu da je ovdje trenutno 43.000 turista i po tome je Ulcinj na drugom mjestu u Crnoj Gori, odmah iza Budve. 

Na svim plažama, od Male u srcu Starog grada do Velike plaže i Ade Bojane, traži se suncobran ili baldahin viška.

Ulcinj gostima nudi dobru hranu u restoranima i pristupačne cijene. Tržni centri i prodavnice hrane, pića i kućnih potrepština imaju cijene na nivou sarajevskih, tako da Bosanci ovdje, makar u tom dijelu novčanika, ne osjete veliku razliku.

Cijene smještaja, odnosno apartmana, su u prosjeku oko 50 eura za četveročlanu porodicu.

Veliki broj gostiju je sa Kosova i iz dijaspore. Tablice na automobilima to najbolje ilustruju, ima ih od njemačkih, luksemburških, ruskih do srbijanskih, bosanskih ili američkih.Avaz

Nastavite čitati

Avaz.ba

Zaključeno prvo istospolno životno partnerstvo između Bosanke i Crnogorke u Podgorici

Objavljeno

dana

U Podgorici sklopljen prvi istospolni brak

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


U Podgorici je danas zaključeno prvo istospolno životno partnerstvo između državljanki Crne Gore i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz PG Biroa.

Oni su kazali da su matičari Sekretarijata za lokalnu samoupravu partnerke upoznali sa pravima i obavezama, shodno odredbama Zakona o partnerstvu lica istog pola, nakon čega su partnerke dale saglasnost za sklapanje partnerstva.

Podsjetili su da je Sekretarijat za lokalnu samoupravu ranije preduzeo sve neophodne korake u cilju adekvatne implementacije Zakona, te su matičari Podgorice pohađali seminare i obuke na tu temu, koje je organizirala crnogorska LGBTQ asocijacija „Queer Montenegro“ i nevladina organizacija „Juventas“.

– Zaposleni u Sekretarijatu upoznali su se sa detaljima o polnom i rodnom identitetu, značenjima termina i pravima pripadnika LGBTIQ zajednice, te su bez poteškoća pristupili sklapanju ovih životnih partnerstava – navodi se u saopćenju.

Grad Podrgorica je čestitala partnericama na sklopljenom životnom partnerstvu, uz poruku da je sloboda apsolutna kategorija i svaki čovjek, bez izuzetka, treba da uživa jedanka prava i živi u skladu sa ličnim opredjeljenjem, piše AntenaM.Avaz

Nastavite čitati

Avaz.ba

Ovo je mladić iz BiH koji se jučer utopio na Velikoj plaži u Ulcinju: Trebao da se ženi

Objavljeno

dana

Autor

Bešlić: Izgubljena mladost

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Mladić iz BiH koji se jučer utopio na Velikoj plaži u Ulcinju u Crnoj Gori je Memsud Bešlić (28) iz Visokog, potvrdilo je portalu „Avaza“ više njegovih prijatelja.

Ovaj tragični događaj duboko je potresao njegove sugrađane koji su još u šoku i nevjerici.

Bešlić je inače važio za uzornog i odgojenog mladića.

U firmi „Transport Hajdarević“ gdje je bio zaposlen kao vozač kamiona s tugom su dočekali vijest o njegovoj smrti, te su naveli da je bio požrtvovan i vrijedan radnik.

Inače, Memsud je sa svojom porodicom živio u visočkom naselju B Mahala, a nedavno se vjerio sa svojom djevojkom te je s njom uskoro planirao i brak. No, sudbina se teško poigrala i planovi ovog mladića nažalost su ostali ne ostvareni.

Podsjećamo da je i pored brze intervencije spasilaca na plaži, kao i Hitne pomoći mladiću nije, nažalost, bilo spasa.Avaz

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije