Povežite se s nama

Hronika

Јовановићу шест мјесеци затвора: Прихватио новчану казну од 6.000 еура, по уплати бити ослобођен

Objavljeno

dana

Јовановићу шест мјесеци затвора: Прихватио новчану казну од 6.000 еура, по уплати бити ослобођен

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Јовановићу се забрањује улазак на Косово и Метохију у наредних пет година

Суд у Приштини осудио је Риста Јовановића, ухапшеног на Газиместану због наводног „изазивања раздора и нетрпељивости“, на шест мјесеци затвора, јавља Kosovo online.

Суд може да уважи и замјену казне затвора за новчану у износу од 6.700 евра, са чим се Јовановић сложио.

Како преноси РТС, суд је у одлуци навео да је Јовановић имао намјеру да изазове раздор и нетрпељивост између етничких заједница током обележавања Видовдана на Газиместану.

Због тога га суд, како се наводи, осуђује на шест мјесеци почевши од датума изрицања пресуде.

Јовановићу се забрањује улазак на Косово и Метохију у наредних пет годинаДАН

Hronika

Улцињ: Несрећа на Великој плажи, утопио се држављанин Косова

Objavljeno

dana

Autor

Улцињ: Несрећа на Великој плажи, утопио се држављанин Косова

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


То је, како додају, трећа особа која се утопила на тој локацији за недјељу дана

Држављанин Косова (33) данас се утопио на Великој плажи у Улцињу, преноси портал Ul-info.

То је, како додају, трећа особа која се утопила на тој локацији  за недјељу дана.

Како пише тај портал, на свим купалиштима на Великој плажи у четвртак су истакнуте црвене заставе које упозоравају госте да је опасно купање у мору.ДАН

Nastavite čitati

Hronika

Новац из криминала „пријетња“ Балкану: Црна Гора да више допринесе у процесу одузимања илегалне имовине

Objavljeno

dana

Новац из криминала "пријетња" Балкану: Црна Гора да више допринесе у процесу одузимања илегалне имовине

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


Међутим, упркос постојању релевантних законских оквира на снази, већина земаља у региону има мало практичног искуства са одузимањем имовине. Као позитивне примјере у овој области треба истаћи Албанију, Босну и Херцеговину и Србију

Један од главних мотива за организовано укључивање злочина у криминал је зарада новца. Стога, добар начин за смањење користи од криминалних активности јесте одузимање прихода стечених криминалом, наводи се у новом извјештају Глобалне иницијативе за борбу против транснационалног организованог криминала.

Према наводима тог истраживања, Земље Западног Балкана доносе мјере за повећање својих капацитета за систематско одузимање  и поновну употребу имовине криминала, али изазов остаје. У извјештају Глобалне иницијативе за борбу против организованог транснационалног криминала, међу земљама код којих остаје простор да напредују у овој области и дају већи допринос је и Црна Гора.

БАЛКАНОМ ТЕКУ МИЛИОНИ ЕУРА ЗАРАЂЕНИХ ИЛЕГАЛНО

-Кроз Западни Балкан теку милиони евра сваке године као IFF – новац који потиче од организованог криминала, корупције и утаје пореза. Ови IFF -ови обесхрабрују јавна и приватна улагања у инфраструктуру, могу изопачити локалну економију и лишити Владе потребних средства за одрживи развој. Они такође нагризају систем кривичног правосуђа, слабе државу институције и даље подстичу корупцију.  Последњих година свих шест западних земаља Балкан је предузео значајне кораке у решавању IFF -ова. Посебан фокус је стављен на побољшање заштите новца од мјере прања новца (ПНП ). Већина земаља региону увели релевантно законодавство о BPPN, створили специјализована одjељења и стратегије и понашање процjене ризика прања новца. Следећи принципе саопштене у Уједињеним нацијама Конвенција против транснационалног организованог криминала (позната и као Конвенција из Палерма) и у складу са правном тековином ЕУ, такође су усвојиле мјере омогућити идентификацију, праћење, замрзавање и одузимање имовине стечене криминалом, попут имовине, „покретних ствари“ (на примјер чамци или аутомобили), готовину и другу имовину-наводе у извјештају.

Одузимање имовине стечене криминалом важно је како би се спријечила од прања у формалној економији или реинвестирати у друге незаконите активности, уз смањење награде организованог криминала и корупције. Такође има психолошки и симболички ефекат: то показује да криминал не исплати.

image

Фото: Глобална иницијатива


ШТЕТА КОЈУ ПРАВИ НОВАЦ СТЕЧЕН КРИМИНАЛОМ

-Напори Владе да промовише одузимање имовина од организованог криминала и корупције може бити подјељен на (и вреднован) три главна аспекта: прво, законодавство земаља које поставља темеље за Владине акције; друго, имплементација финансијске истраге и судски поступци који воде до одузимања имовине; и треће, адекватно поновна употреба одузете имовине. Све земље Западног Балкана имају законе који омогућавају одузимање незаконито стечене имовине. Међутим, Албанија је једина земља у региону која има и одредбе о одузимању имовине у својим законима против организованог криминала којим се мјења  терет доказивања тужилаштва окривљеном и омогућава властима да дјелују против имовине криминалаца  а не само криминалних  актера. Осим тога, све земље осим Босне и Херцеговине имају законе који омогућавају продужено одузимање имовине, који омогућава одузимање имовине која припада осуђеном лицу којем злочин може дати економску корист и/или околности случај указује да је имовина изведена изкриминално понашање- прецизира се у извјештају.

Свих шест земаља Западног Балкана има успостављена тијела са мандатом да управљају одузетом имовином и објављују статистику о одузимању готовине и имовина.

-Међутим, упркос постојању релевантних законских оквира на снази, већина земаља у региону има мало практичног искуства са одузимањем имовине. Финансијски и економски аспекти организованог криминала су чести занемарен у кривичноправном процесу. Општа спремност за одузимање имовина остаје ниска, а неки случајеви изгледају као да једноставно нестану. Испитаници из региона су предочили да се чак и осуђеним злочинцима ријетко одузимастечена имовинска корист, јер је одузимање имовине непропорционално ниско у поређењу са тежином злочина. Укупна вриједност имовине заплијењене на територији земаља Западног Балкана се не може успоставити, с обзиром на тосвака земља има другачији систем мјерења и изношења података. Након одузимања, надлежне институције одлучују како користити средства. Генерално, одузету имовину користи држава или се она даје  цивилном друштву- закључено је у анализи Глобалне иницијативе.

АЛБАНИЈА, БОСНА И СРБИЈА  ПОЗИТИВАН ПРИМЈЕР

У пракси, имовина (попут возила или других покретних ствари) који су одузети често годинама стоје  у складиштима, гдје се амортизују. У другим случајевима постоји недостатак транспарентности о томе шта се дешава са имовином која се „опоравља“.

-Међутим, постоје нека позитивна искуства која треба истакнути. Албанија има значајно искуство у друштвеној поновној употреби имовине. На примјер, то је створио посебан фонд за коришћење новца зарађеног од давање у закуп одузете имовине за издржавања грађанског друштва, активности против трговине људима и жртве организованог криминала. Кроз иницијативу под називом Конфискована средства која се користе за друштвене експерименте, тј уз подршку Европске уније, организације цивилног друштва из Албаније удружиле су се са организацијама из Италије за успјешно претварање три заплијењене имовине у друштвена предузећа-наглашава се у извјештају.

Како се наводи као још један позитиван примјер Босна и Херцеговина је сдаопштила да је поклонила одузете готовинеи покретна средства  добротворним организацијама. Србија је усвојила нови закон 2016. године који је утврдио да  30% све одузете имовине ће се користити за социјалне и здравствене пројекте.

ЦРНА ГОРА МОЖЕ УЧИНИТИ ВИШЕ 

– Такве добре праксе показују да је Западни Балкан на добром путу, али може се учинити више – посебно у Сјеверној Македонији, Косову  и Црној Гори, за које се чини да имају најмање искуства у друштвеној поновној употреби имовине. Потребно је указати на значај одузимања имовине као механизма за смањење подстицаја за и награде организованог криминала и корупције. Већа регионална сарадња такође би била од користи. Тренутно земље Западног Балкана имајуразличити нивои стручности и искуства о одузимању имовине  и различити начини прикупљања информација и извјештавања о одузетој имовини. Постоји већи простор за сарадњу и дјељење добра праксе. Будући да су скривени IFF -ови који укључују утају пореза, корупцију и приход стечен криминалом који су остварили грађани Западног Балкана или опрани ван региона, док су неке стране криминалци перу свој новац на Западном Балкану, треба у потпуности искористити тип међународног сарадња ради одузимања која је положена из Конвенције из Палерма-закључак је анализе.ДАН

Nastavite čitati

Hronika

Нова жалба на одлуку суда: „Има основа да се истакнути члан кавачког клана брани са слободе“

Objavljeno

dana

Нова жалба на одлуку суда: "Има основа да се истакнути члан кавачког клана брани са слободе"

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Dan.co.me


За Игорем Божовићем се трагало од августа 2017. године, док је његов син Владимир бјежао истражитељима од 12. септембра 2016. године

Одбрана наводног истакнутог члана кавачког клана Игора Божовића опет је уложила жалбу на одлуку Вишег суда, да он ипак остаје у притвору, сазнаје портал Дан. Подсјећамо, његов тим адвоката уложио је жалбу Апелационом суду када је након екстрадиције њему одређен притвор. Њу  је Апелациони суд уважио, али је Виши суд поновио своју одлуку и Божовићу није укинут притвор. Одбрана Игора Божовића сматра да има основа и услова да се он брани са слободе.

image

Суд одлучио: Нема слободе за истакнутог члана кавачког клана, Божовић остаје у притвору

Игор Божовић је у евиденцији полиције означен као високопозиционирани припадник кавачког клана.  Он и његов син Владимир, изручени су 19. јуна Црној Гори из Португала гдје су раније  ухапшени.

image

Уважена жалба: Виши суд поново одлучује о притвору за наводног истакнутог члана кавачког клана

Полициjа jе трагала за Игором Божовићем по наредби Вишег суда у Подгорици ради обезбјеђења присуства кривичном поступку који се против њега води због кривичног дјела стварање криминалне организације

-Он је, како се сумња,  од почетка новембра 2011. године на подручју Котора, Тивта и Будве организовао криминалну организацију која је имала за циљ вршење кривичних дјела за која се може изрећи казна затвора од четири године и тежа казна, у коју су били лично или преко чланова групе, врбовали нове чланове организације који су прихватали чланство ради стицања незаконите добити и моћи, а дјеловање организације је планирано на дуже вријеме уз примјену тачно одређених правила и унутрашње контроле- наводе у полицији.

За Владимиром Божовићем се трагало тракође по наредби Вишег суда у Подгорици ради обезбјеђења присуства кривичном поступку који се против њега води „због кривичног дјела стварање криминалне организације, као саизвршилац кривичног дјела изнуда у покушају, као саизвршилац тешког дјела против опште сигурности у стицају са кривичним дјелом недозвољено држање оружја и експлозивних материја“

-Он је, сумња се, оквиру криминалне организације имао задатак да примјењује насиље и застрашује друга лица са циљем вршења кривичних дјела изнуде, набавке и складиштење оружја и експлозивних средстава, панцире као и одржавање везе са одређеним члановима криминалне организације у циљу преношења упутстава које му је давао један од организатора И.Б.- навели су раније из Управи полиције.

Апелациони суд уважио прву жалбу

-Пред овим судом вођен је поступак по жалби браниоца окривљеног Игора Божовића, адвоката Драгољуба Ђукановића и Бојане Франовић, изјављеној на рјешење Вишег суда у Подгорици Квс.бр.281/21 од 19.07.2021. године, којим рјешењем је остављено на снази рјешење о одређивању притвора окривљеном Игору Божовићу Квс.бр.138/17 од 23.08.2017. године, с тим што му се притвор има рачунати од 19.07.2021. године, од 16,00 часова, као дана и часа лишења слободе. Одлучујући о изјављеној жалби вијеће овог суда је дана 28.07.2021. године донијело рјешење Квсж.бр.178/21 којим је уважило жалбу бранилаца окривљеног Игора Божовића, укинуло рјешење Вишег суда у Подгорици Квс.бр.281/21 од 19.07.2021. године и педмет вратио првостепеном суду на поновно одлучивање-саопштено је раније  након прве жалбе на притвор за портал Дан из Апелационог суда.

Пред Апелационим судом, како сазнајемо, вођен је поступак по жалби браниоца  окривљеног Владимира Божовића, адвоката Марка Дамјановића, такође због одређивања притовра.

-Одлучујући о изјављеној жалби, вијеће овог суда је дана 28.07.2021. године донијело рјешење Квсж.бр.177/21 којим је жалба одбијена као неоснована-наводи се у ранијем одговору за портал Дан.

За Игорем Божовићем се трагало од августа 2017. године, док је његов син Владимир бјежао истражитељима од 12. септембра 2016. године.ДАН

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije