Povežite se s nama

Crna Hronika

Kavčane ni prijetnje nisu popele na treći sprat

Objavljeno

dana

Kavčane ni prijetnje nisu popele na treći sprat

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


U UIKS-u tvrde da je bezbjednosna situacija u Istražnom zatvoru stabilna

Kavčane ni prijetnje nisu popele na treći sprat

„Nema štrajka pritvorenih lica i sve aktivnosti se odvijaju u skladu sa planiranim”, odgovoreno je „Vijestima“ iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a


Mujović i Milošević ostaju na nižim spratovima: Istražni zatvor, Foto: BORIS PEJOVIC

Menadžment Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) nije popustio pod ucjenama i prijetnjama pritvorenika da će zapaliti zatvor – kavčani nisu premješteni na treći sprat Istražnog zatvora.

“Trenutna bezbjednosna situacija u Istražnom zatvoru Podgorica je stabilna, nema štrajka pritvorenih lica i sve aktivnosti se odvijaju u skladu sa planiranim”, odgovoreno je prije dva dana “Vijestima” iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Krajem prošle sedmice u tom zatvoru bilo je vanredno stanje – pojačane straže, pripravne vatrogasne i medicinske ekipe.

Odluku o pojačanim bezbjednosnim mjerama menadžment je donio nakon što su Nikšićanin Radovan Mujović i Podgoričanin Mario Milošević poručili jednom zatvorskom čuvaru da će pritvorenici sami naći način da riješe pitanje ometača signala mobilnih telefona ukoliko to ne učini uprava spuškog zatvora.

Ti navodni članovi kavačkog kriminalnog klana tražili su premještaj iz pritvorskih ćelija na prizemlju, odnosno prvom spratu u neku od soba na trećem spratu i prijetili pobunom, ukoliko im se ne izađe u susret.

Iz UIKS-a objašnjavaju da su prethodne sedmice nadležni iz te ustanove, na osnovu operativnih podataka pojačali bezbjednosne aktivnosti: “Kojima su bile obuhvaćene pripreme nadležnih u slučaju potrebe za reakcijom u odnosu na nepredviđene bezbjednosne rizike, koji bi bili usmjereni u pravcu narušavanja stanja bezbjednosti u organizacionoj jedinici UIKS-a – Istražni zatvor Podgorica. Napominjemo da je riječ o aktivnostima koje se realizuju u odnosu na bezbjednosnu procjenu, a sve u cilju održavanja stanja bezbjednosti stabilnim”, kazali su iz spuškog zatvora.

U službenoj zabilješci u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da su zatvorski policajci došli do saznanja da dvojica pritvorenika traže premještaj zbog toga što su saznali da na trećem spratu nije u potpunosti blokiran telekomunikacioni signal, odnosno da bi tamo mogli da koriste mobilne telefone.

Korišćenje tih aparata inače im je zabranjeno.

“Shodno podacima dobijenim na osnovu operativnog rada službenika obezbjeđenja, došli smo do saznanja da može doći do ugrožavanja stanja bezbjednosti u zatvoru kroz paljenje soba od strane pritvorenih lica, pripadnika takozvanog kavačkog klana”, navodi se u dokumentu.

Zbog toga su nadležni iz UIKS-a podigli stepen obezbjeđenja na viši nivo, vanredno angažujući veći broj čuvara u slučaju potrebe za intervencijom:

“Angažovan je određeni broj službenika obezbjeđenja iz drugih organizacionih jedinica, koji su u stanju pripravnosti, na osnovu plana djelovanja, a takođe, obezbijeđeno je i vozilo vatrogasne službe iz Danilovgrada”, piše u spisima.

Iz Istražnog zatvora tada je nezvanično rečeno da ekipa kavčana pokušava da iznudi ono što im po propisima ne pripada, iako znaju da je to neostvarivo.

U očuvanju mira menadžment UIKS-a dobio je i podršku izvršne vlasti.

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović prošle sedmice rekao je da sa državom nema šale i da će to svima jasno staviti do znanja, pa i dijelu pritvorenika u Istražnom zatvoru u Spužu.

“Neka ne prijete državi. Ni oni, ni bilo ko drugi jer pred kriminalom i kriminalcima nećemo ustuknuti”, poručio je Abazović.

On je tada kazao da su direktor UIKS-a Milan Tomić i njegovi saradnici odlično reagovali nakon operatvnih podataka da pripadnici jedne organizovane kriminalne grupe planiraju pobunu.

Ambasada SAD, u saradnji sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava nedavno je podržala kupovinu sistema za ometanje signala mobilnih telefona u istražnom zatvoru u Spužu.

Vlada Crne Gore, saopšteno je krajem aprila, prethodno je nabavila i instalirala dio opreme, a program Ambasade za vladavinu prava je finansirao kupovinu softvera i opreme koja omogućava, sa velikom preciznošću, ometanje signala mobilnih telefona.

“Ova saradnja je rezultat potrebe da se riješe bezbjednosni izazovi povezani sa krijumčarenjem mobilnih telefona”, rečeno je tada.

Pritvorenici se donedavno uključivali uživo iz ćelija

Iako je korišćenje mobilnih telefona u Istražnom zatvoru zabranjeno, pripadnici organizivanih kriminalnih grupa koji su iza rešetaka nerijetko su ih posjedovali.

Donedavno, jedan od pritvorenih članova kavačkog kriminalnog klana gotovo svake noći uživo se uključivao na društvenoj mreži Instagram.

Instaliranjem sistema za ometanje signala mobilnih telefona u istražnom zatvoru u Spužu problem je dominantno riješen, ali je u nekoliko zatvorskih soba, smještenih na trećem spratu te ustanove, ipak moguće uspostvaiti telefonsku vezu.

Iz UIKS-a su najavili da će i to uskoro biti onemogućeno.


VijestiVijesti

Crna Hronika

Ostaci ljudskog tijela pronađeni kod Morače

Objavljeno

dana

Ostaci ljudskog tijela pronađeni kod Morače

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


u blizini Kliničkog centra

Ostaci ljudskog tijela pronađeni kod Morače

Preliminarni rezultati istrage i uviđaja ukazuju da je riječ o osobi kojoj duži vremenski period gubi trag


Foto: Vijesti/Luka Zeković

Kod obale rijeke Morače pronađene su ljudske kosti, a kako navodi sagovornik „Vijesti“ iz policije, pitanje je da li će se i nakon obavljene obdukcije
znati da li je riječ o ženskoj ili muškoj osobi.

„Kosti su pronašli psi u jednoj od pećina, iznade rijeke Morače, u dijelu ispod
Kliničkog centra Crne Gore. Kada su građani primijetili da životinje u zubima
nose sumnjive kosti o tome su odmah obavijestili policiju. Sa čitavim
slučajem je upoznat nadležni tužilac koji je odredio da se obavi obdukcija,
kaže sagovornik „Vijesti“ iz podgoričke policije.

Kazao je da preliminarni rezultati istrage i uviđaja ukazuju da je riječ o osobi kojoj duži vremenski period gubi trag.

„Na osnovu do sada prikupljenih dokaza ne možemo reći da li je nad tom
osobom počinjen zločin. Zbog mjesta na kojem su kosti pronađene ne možemo isključiti ni mogućnost da je riječ o utopljeniku koju su struje nanijele na te stijene, dodaje sagovornik.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Crna Hronika

Državljanin Kosova se utopio na Velikoj plaži

Objavljeno

dana

Državljanin Kosova se utopio na Velikoj plaži

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Treća žrtva u posljednjih deset dana

Državljanin Kosova se utopio na Velikoj plaži

Načelnik Uprave pomosrke sigurnosti Safet Kočan kazao je da je ta služba na usluzi građanima 24 sata, ali da ni to nekad nije dovoljno


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državljanin Kosova, M.F. (33) iz Maleševa, utopio se danas oko 13 sati na Velikoj plaži u Ulcinju. To je u poslednjih deset dana treća žrtva nepredvidih strujanja i nepridržavanja parvila na kupalištima, na koja upozoravaju spasioci i jasno istaknute crvene zastave. U talasima su prethodno, živote izgubila dva državljanina Bosne i Hercegovine.

„Samo danas, zajedno sa spasiocima i pripadnicima Uprave pomorske sigurnosti, spasili smo najmanje šest osoba sigurnog utapanja“, kazao je Vijestima sagovornik iz Uprave policije.

Načelnik Uprave pomosrke sigurnosti Safet Kočan kazao je Vijestima da je ta služba na usluzi građanima 24 sata ali da ni to nekad nije dovoljno.

„Naši operativci danas su širom primorja megafonima upozoravali kupače da su jaka strujanja i da moraju ostati na obali. Uzalud, jer recimo dok smo obišli pojas Velike plaže do Ade, u povrtaku, svi su opet bili u moru i talasima“, kazao je Kočan.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Crna Hronika

Stanišiću hapšenje spasilo glavu

Objavljeno

dana

Stanišiću hapšenje spasilo glavu

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Rešetke ga sačuvale

Stanišiću hapšenje spasilo glavu

Podgoričanin Radoslav Gile Stanišić navodno je bio prvi na listi za odstrijel kriminalne grupe koju je prema optužnici formirao njegov sugrađanin Janko Vukadinović. Spremili eksploziv za likvidaciju Stanišića, pa njim htjeli da raznesu jednog od vođa kavačkog klana


Stanišić, Foto: BORIS PEJOVIC

Podgoričanin Radoslav Gile Stanišić (37) bio je prvi na listi za odstrijel kriminalne grupe koju je navodno formirao njegov sugrađanin Janko Vukadinović (31), ali mu je hapšenje spasilo glavu.

Za to ubistvo Vukadinovićeva kriminalna grupa trebalo je da dobije između 170.000 i 200.000 eura, piše u optužnici podnijetoj protiv Vukadinovića, Mila Jovanovića (34), Radovana Stanišića (35), Almire Mujahodžić (21), Momčića Milića (40) i Dušana Ivanovića (41).

Njih Specijalno državno tužilaštvo tereti za pokušaj ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i navodnog šefa kavačkog klana Slobodana Kašćelana, krajem januara u Tivtu i Podgorici.

Da je Stanišić bio prvi na listi tužiocima je ispričao svjedok saradnik Hasan Turković, navodeći da su planirali da dignu vazduh tog Podgoričanina.

Tvrdio je da mu je Vukadinović iznio planove za neka ubistva i da je prihvatio da uradi “neke stvari”:

”Preko kriptovanog telefona prvo mu je poslao da dođe u naselje Mareza da preuzme jedan morot i bombu. To je svjedok i uradio, tako što je sa Kamenkom (zaštićeni svjedok kodnog imena Kamenko Kučki, prim.aut.) po uputstvu Jankovom otišao u naselje Mareza, krenuo putem prema Grbama i neposredno prije brda se susreo sa tri momka koji su došli kombijem Vito ili Sprinter bijele boje. Na njemu su bile barske registarske oznake. Navodi da od ova tri momka dvojicu nije poznavao, a treći je bio Dušan Boljević… Navodi da je od Dušana Boljevića preuzeo bombu, a ista je bila smještena u jednoj kesi, te je nakon preuzimanja ponio kod svoje kuće, gdje je vidio da ima oblik kuhinjske šerpe, crvenkaste bolje, sa magnetima i da je pokrivena voskom”, piše u optužnici.

Turković je rekao da je Kamenko Kučki od istih momaka tada preuzeo motocikl sive boje:

”Koji je bio planiran za ubistvo Kašćelana, Stanišića ili nekog trećeg lica”.

Propao plan, pa se namjerili na Kašćelana

”Za eksploziv koji je bio nabavljen, a prema Jankovom kazivanju i njihovoj komunikaciji preko kriptovanog telefona, prvo je sa njim trebalo da se ubije Gile Stanišić i to tako što bi mu se ispred njegove kuće, ili na nekim semaforima, ta bomba zakačila za auto. Prema planu, motor kojim bi se ovo djelo izvršilo trebalo je da vozi Ivan Magovčević, a samu bombu, ovu sa magnetima, na auto je trebalo da postavi Kamenko Kuč”, ispričao je svjedok tužiocima.

Ipak, od likvidacije Stanišića se odustalo – uhapšen je zbog navodne otmice maloljetnika i poslat u Istražni zatvor, a lisice na ruke stavljene su i jednom od zaduženih za ubistvo.

”U međuvremenu, Magovčević odlazi u zatvor, isto kao i Stanišić, pa se od toga odustaje. Nakon toga Vukadinović Janko mu je rekao da Kašćelan 22. januara i 2. februara ima zakazana suđenja i da će tom bombom njega da ubiju… Za to su trebali da dobiju 500.000 eura”, piše u optužnici.

Turković nije objasnio kada je Stanišić trebalo da bude ubijen, ali je poznato da je uhapšen prvih dana januara, nakon što ga je 30. decembra 2020. godine N. V. prijavio policiji, navodeći da ga je tridesetsemogodišnjak kidnapovao i uz prijetnju pištoljem tražio da mu dostavi kriptovani telefon, koji nije ni imao.

Stanišić i Stefan Popović u pritvoru su ostali do kraja marta, kada su oslobođeni optužbi da su krajem prošle godine oteli sedamnaestogodišnjaka.

”Dežurni” u crnoj hronici

Svjedok saradnik nije tužiocima ispričao zbog čega je Stanišić navodno bio prvi na listi za ubistva.

Taj Podgoričanin slovi za vođu zagoričke bande, čiji članovi su godinama hapšeni zbog krivičnih djela sa elementima nasilja i punili novinske stupce rezervisane za crnu hroniku. Prema policijskoj evidenciji, Zagoričani su na početku rata kotorskih klanova bili bliski škaljarskoj kriminalnoj grupi, ali su tokom 2018. godine, iza rešetaka, promijenili “dres”.

Stanišić je hapšen i osuđivan više puta. Zbog nasilja na podgoričkom bazenu u julu 2012. godine odležao je godinu i deset mjeseci u zatvoru. U aprilu 2014. godine Radoslav Stanišić, Milovan Perović i sada pokojni Luka Milić divljali su u Kliničkom centru u Podgorici, nakon što je njihov prijatelj sebi pucao u glavu.

Radoslav Stanišić ranjen je 30. juna 2014. godine u centru Podgorice, a zbog toga je Podgoričanin Boban Laković zvani Pobro, osuđen na godinu zatvora. Navodno, Laković je tog dana pucao u Stanišića jer ga je ovaj tri noći ranije brutalno pretukao na istom mjestu. Tada je, tvrdili su sagovornici “Vijesti”, Stanišić zaustavio automobil u kojem je bio Laković, izvukao ga iz kola i izudarao. U decembru 2015. godine hapšen je zbog sumnje da je sa Baranima Velizarem Gardaševićem i Vojislavom Vojvodićem, od trojice Barana pokušao da iznudi 205.000 eura i tri automobila visoke klase. Robijao je i zbog tuče sa pripadnicima Interventne jedinice policije u Velvetu, krajem 2016. godine.

Promijenio dres

Da su otvoreno stali na stranu kavačkog kriminalnog klana vidjelo se na zalasku 2019. godine – Radoslav i njegov brat od strica Vidoje Stanišić (32), krajem decembra te godine sa Markom Pavićevićem (29) i još nekoliko osoba, ispred Centra bezbjednosti Podgorica čekali su jednog od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana, nakon što je tom Kotoraninu uz jemstvo ukinut pritvor.

Prethodno, Kašćelana su blindiranim automobilima čekali ispred kapija spuškog zatvora, ali je grupa od šest muškaraca u kojoj su bili privedena na informativni razgovor, gdje je i Kotoranin doveden po napuštanju Istražnog zatvora. Ista ekipa 25. februara 2020. godine je, ispred CB Podgorica, čekala Marija Miloševića, osumnjičenog za ubistva Radomira Đuričkovića, Miodraga Kruščića i umiješanost u ranjavanje novinarke Olivere Lakić.

Dan kasnije Vidoje Stanišić uhapšen je zbog navodnog učešća u pokušaju ubistva Igora Krstovića (36), 28. januara 2020. godine u Zeti… Danilovgrađanin Marko Pavićević i Vuk Orlandić (25) uhapšeni su početkom marta te godine u Baru, zbog sumnje da su planirali ubistvo Jova Đurovića. Đurović je brat pokojnog Luke Đurovića, nekadašnjeg vođe barskog klana.

Radoslav Stanišić hapšen je 2020. godine zbog optužbi da je počinio krivično djelo – izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, odnosno da je nalogodavac serije paljenja vozila Vijesti od 2011. do 2014. godine. Tih optužbi je oslobođen.

Za eksploziv koji je bio nabavljen, a prema Jankovom kazivanju i njihovoj komunikaciji preko kriptovanog telefona, prvo je sa njim trebalo da se ubije Gile Stanišić i to tako što bi mu se ispred njegove kuće, ili na nekim semaforima, ta bomba zakačila za auto”, piše u optužnici.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije