Povežite se s nama

Društvo

Кривокапић и Спаjић отпутовали у Токио

Objavljeno

dana

Кривокапић и Спаjић отпутовали у Токио

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Истим летом ка Jапану се упутио и предсjедник Црногорског олимпиjског комитета Душан Симоновић

Предсjедник Владе Здравко Кривокапић и министар финансиjа и социjалног старања Милоjко Спаjић отпутовали су у Токио. Они ће тамо присуствовати свечаном отварању Олимпиjских игара.

– Токио, стижемо – поручио jе Спаjић, обjавивши на Твитер – у фотографиjу из авиона.

image

Милојко Спајић Твитер


– Милојко Спајић Твитер

Истим летом ка Jапану се упутио и предсjедник Црногорског олимпиjског комитета Душан Симоновић.

Подсjећамо, свечана церемониjа отварања Олимпиjских игара требало би да почне у петак, у 13 часова по нашем времену.

Црну Гору ће представљати 33 спортиста.

Кривокапић jе раниjе подсјећамо, због организациjе премиjерског сата, обавиjестио предсjедника парламента Алексу Бечића да путуjе у Jапан, на отваранjе Олимпиjских игара, како би пружио подршку црногорском олимпиjском тиму.ДАН

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Društvo

Бегић: Труднице да не избјегавају вакцинацију

Objavljeno

dana

Бегић: Труднице да не избјегавају вакцинацију

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Према наводима Свјетске здравствене организације, све вакцине у употреби код опште популације једнако су безбједне и учинковите и за труднице

Најчешће мете Ковида 19, па и делта варијанте вируса су невакцинисани млади каквих је у нашој земљи 80 одсто.

Из УНИЦЕФА за Novu M појашњавају да је једини лијек вакцина те да ни труднице не треба да избјегавају имунизацију, уз одређени опрез и индивидуалну процјену ризика.

Иако је 80 одсто младих у нашој земљи невакцинисано, из УНИЦЕФА за Нову М кажу да је обухват имунизације међу млађом популацијом бољи него у неким од држава Европске уније. Срж проблема је, додаје Бегић, присуство делта соја.

-У овом тренутку не знамо да ли млади представљају групу која је лакша мета за делта сој или се ради о чињеници да су млади у нижој мјери вакцинисани, доводи до тога да се оболијевање од нових сојева, укључујући и делта сој код младих биљежи нешто чешће. Највјероватније се ради о комбинацији ових фактора- наводи Бегић.

Ипак, појашњава Бегић, рјешење је једноставно, само треба слиједити препоруке.

-Без обзира о ком соју се радило, ниједан нови сој не може избјећи опште мјере превенције, држање дистанце и дезинфекцију руку, као и да све тренутно доступне вакцине имају задовољавајућу учинковитост против свих сојева укључујући и делта сој- поручује Бегић.

Према наводима Свјетске здравствене организације, све вакцине у употреби код опште популације једнако су безбједне и учинковите и за труднице.

-Такође савјетују да се код доношења одлука о вакцинисању трудница мора спроводити индивидуална евалуација ризика односно да се вакцинишу оне труднице код којих је опасност од оболијевања и тежих форми инфекције таква да вакцинација представља већи бенефит него невакцинација- поручује Бегић.

Црној Гори пријети епидемија морбила

Пандемија коронавируса имала је дубоке и далекосежне посљедице по функционисање и других здравствених сервиса, конкретно на програме редовних општих имунизација.

Потребно је, објашњава, зауставити преливање једне здравствене кризе у другу.

-Ако се овакав тренд настави, ситуација је прилично јасна. Свима је јасно, резултираће епидемијом заразне болести, прије свега морбила, оне које се ми сви, комплетан здравствени систем највише плашимо, управо због контагиозности, чињенице да је вирус морбила један од најзаразнијих вируса који постоје и треба да се фокусирамо заједно са родитељима да такве епидемије не буде-савјетује Бегић.

Недавно истраживање ИПСОСА показало је да је број предшколске дјеце вакцинисане макар једном дозом ММР вакцине у Црној Гори на историјском минимуму, чиме се стичу услови за избијање епидемије морбила током постојеће пандемије Ковида19.

Скоро трећина грађана Црне Горе, показују подаци, вјерује у теорију завјере да љекари и Влада и даље желе да вакцинишу дјецу иако знају да вакцине изазивају аутизам и друге психолошке поремећаје.ДАН

Nastavite čitati

Društvo

„Пар минута за…” 5.8.2021.

Objavljeno

dana

„Пар минута за...” 5.8.2021.

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Погледајте преглед најважнијих вијестиДАН

Nastavite čitati

Društvo

Нови пресјек ИЈЗ: Двије особе преминуле, 219 нових случајева од короне

Objavljeno

dana

Нови пресјек ИЈЗ: Двије особе преминуле, 219 нових случајева од короне

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Пријављен опоравак код 64 пацијената

Током јучерашњег дана ИЈЗ су пријављена два смртна исхода оболијевања од КОВИД-19 инфекције, и то код особа старости 58 и 67 година из општине Будва.

Укупно је дијагностиковано 219 новопозитивних случајева короне и то 184 међу грађанима Црне Горе и 35 међу туристима који бораве на територији Црне Горе.

Укупан број преминулих повезаних са КОВИД-19 инфекцијом у Црној Гори од почетка пандемије је  1635.

До 15:00 часова пријављен је опоравак код 64 пацијената.

Узимајући у обзир све новооткривене случајеве као и број опорављених, укупан број тренутно активних случајева ЦОВИД-19 у Црној Гори износи 2028.

Од почетка епидемијских дешавања (март 2020. године) укупан број регистрованих случајева инфекције новим корона вирусом у Црној Гори је 102 879.ДАН

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije