Povežite se s nama

Ekonomija

Милатовић наjавио додjелу уља за скоро 25.000 грађана

Objavljeno

dana

Милатовић наjавио додjелу уља за скоро 25.000 грађана

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Милатовић jе подсjетио да jе предлог Министарства економског развоjа да максимална малопродаjна циjена пшеничног биjелог хљеба буде 0.50 еура

Након што jе Министарство економског развоjа саопштило да ће предложити на сjутрашноj сjедници Владе ограничавање циjене хљеба на 0.50 центи, министар економског развоjа Jаков Милатовић jе наjавио преко 70.000 литара уља за скоро 25.000 грађана.

Милатовић jе подсjетио да jе предлог Министарства економског развоjа да максимална малопродаjна циjена пшеничног биjелог хљеба, ради спрjечавања посљедица изазваних порастом циjена основних животних намирница буде: 0.50 еура за хљеб од 500-600 грама и 0.40 еура за хљеб од 300-400 грама.

– Друга мjера коjом ћемо помоћи социjално угроженом становништву jе додjела преко 70.000 литара уља за скоро 25.000 корисника! – написао jе Милатовић на Твитеру.

Закључуjе да су обећали годину социjалне правде, “као одговорна Влада то испуњавамо”.ДАН

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Милатовић: Нестратешка предузећа кандидати за приватизацију

Objavljeno

dana

Милатовић: Нестратешка предузећа кандидати за приватизацију

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Он је нагласио да се подразумиjева да ће о свему томе одлучивати Влада и Скупштина, у диjелу своjих надлежности

Унапређење коорпоративног управљања у државним предузећима, као и анализу свих државних предузећа кроз двиjе димензиjе, профитабилност и стратешку важност за државу, Влада ће радити уз подршку релевантних међународних партнера, Европске комисиjе, Међународног монетарног фонда и Европске банке за обнову и развоj, казао jе министар економског развоjа Jаков Милатовић.

– Први корак у том правцу jе оснивање предузећа „Монтенегро Воркс”, коjе ће са своjим стручним кадром, у сарадњи са међународним партнерима, у виду њихове техничке подршке, радити на успостављању ефикасног финансиjског надзора над државним предузећима. Резултат те сарадње ће бити и jедна детаљна студиjа класификациjе предузећа у четири категориjе она коjа су профитабилна и стратешка, она коjа су непрофитабилна и стратешка, она коjа су профитабилна а нестратешка и она коjа су непрофитабилна и нестратешка – навео jе Милатовић на Твитеру.

Он је истакао да ће оваква студиjа, дати основ за далље дjеловање у циљу сређивања лошег наслиjеђеног стања у државним предузећима.

– Од ових из прве групе ће се тражити додатна ефикасност како би били jош профитабилниjи. Ова из друге групе мораjу да прођу снажно реструктурирање, у циљу покушаjа да постану профитабилна или у супротном да буду организационо измиjењена како државна помоћ не би била у супротности за правилима о државноj помоћи. Предузећа из треће и четврте групе су по правилу кандидати за приватизациjу – казао jе Милатовић.

Он је нагласио да се подразумиjева да ће о свему томе одлучивати Влада и Скупштина, у диjелу своjих надлежности.

– Креирање „Монтенегро Воркс” jе зато први корак да би до смислене и аргументоване расправе на ову тему дошло, а све у циљу унапређења стања у пословању државних предузећа у Црноj Гори – закључио jе Милатовић.ДАН

Nastavite čitati

Ekonomija

Затворена бензинска пумпа у Подгорици због нефиксализованих рачуна

Objavljeno

dana

Затворена бензинска пумпа у Подгорици због нефиксализованих рачуна

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Драконске казне су и раније најављиване

Бензинска пумпа Југопетрол број 9 у Подгорици затворена је данас због нефиксализованих рачуна, саопштено је Порталу Дана.

Подсјетимо, в.д. директора Управе прихода Александар Дамјановић казао је раније за Портал Дана да ће инспектори бити стално на терену а да ће казне за све који не поштују закон и прописе бити драконске.

– Нећу да пријетим њима, то ми нимало није драго. Али, закон је донијет и мора бити једнак за све – поручио је тада Дамјановић.ДАН

Nastavite čitati

Ekonomija

Бојанић: Након Спајића свако министарство може да оснива своја предузећа

Objavljeno

dana

Бојанић: Након Спајића свако министарство може да оснива своја предузећа

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Према његовим ријечима, СВОТ анализа коjа им jе представљена на сjедници од 31.jула не задовољава ни минимум озбиљне анализе коjа треба да се бави овом веома важном тачком

Поводом одлуке о оснивању предузећа Монтенегро Вркс, огласио се министар капиталних инвестиција Младен Бојанић који је саопштио да сматра да jе предметна одлука исхитрено предложена, без представљања ваљаних разлога доношења у року коjи ниjе дозвољавао озбиљну анализу дjелатности, пословног плана, jасне динамике развоjа, нацина финансирања, као и могуће последице такве одлуке.

– Усмена анализа и разлози хитности представљени од предлагаца jос више су ме увjерили у ваљаност моjе одлуке да будем уздрзан приликом гласања по овоj тачки – казао је министар Бојанић.

Према његовим ријечима, СВОТ анализа коjа им jе представљена на сjедници од 31.jула не задовољава ни минимум озбиљне анализе коjа треба да се бави овом веома важном тачком, и то по питању циљева оснивања МW Д00, и по питању ваЖности и нацина финансирања.

Напоменуо је и да се, у складу са  Законом  о  привредним друствима, правно лице сматра основаним даном уписа у ЦРПС, а да се за таj упис поред Одлуке о оснивању,  мора  приложити и Статут и  Одлука  о  именовању вд  изв.дир., коjе нису ни разматране на сjедницама Владе, па jе jасно да нема претпоставки за хитност отпоцињања активности МW Д00, све док се не донесу наведена акта и изврши упис у ЦРПС.

– Поред ових, углавном техничких детаља, основна моjа дилема jе да и jе оснивање овако предложеног привредног друштва у складу са одредбама Закона о привредним друштвима и Уредбе о раду Владе, односно да и овако основано привредно друштво улази у ингеренциjе рада диjела државне управе. Не мање jе значаjна висина предложеног оснивачког капитала у износу од 490.000 ЕУР, сто су свакако значаjна буџетска средства у тренуцима кад сва Влада и њени органи покусаваjу да рационализуjу троскове по свим основама – казао је Бојанић.

Он је додао да се боји да се овим преседаном отвара могућност да свако министарство крене сличним путем, односно да из неког разлога, било да jе то незадовољство радом и ангазованошћу неког директорората, дирекциjе и одjељења, и мањком новчаних средстава, крене у оснивање привредног друштва коjе би добило значаjна новцана средства од оснивача­ Владе ЦГ, а обављао послове коjи су домену рада државне управе.

Како закључује сагласан је са потребом да се боље и свеобухватниjе прати рад државних компаниjа, додајући што у пракси показано радом Одjељења за унапређење корпоративног управљања МКИ, али наводећи да има дилему да ли је предлоЖени концепт исправан.ДАН

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije