Povežite se s nama

Društvo

Министарство: Хљеб да буде 50 центи, стабилизовати циjене основних намирница

Objavljeno

dana

Министарство: Хљеб да буде 50 центи, стабилизовати циjене основних намирница

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Да jе корона главни узрок раста циjена сматра и економски аналитичар Василиjе Костић.

Министарство економског развоjа предложиће на сjутрашноj сjедници Владе ограничавање циjене хљеба на 50 центи и расподjелу 70 хиљада литара уља наjугрожениjима, што би, како jе саопштила државна секретарка Милена Липовина Божовић, уз jош неке мjере коjе се припремаjу, утицало на стабилизациjу циjена основних животних намирница.  Економски аналитичар Василиjе Костић каже да jе узрок раста циjена корона криза, коjа jе утицала на глобални поремећаj тржишта и смањену производњу. Влада очекуjе од трговачких ланаца да смање марже и тиме допринесу стабилизациjи циjена.

Неке земље Европске униjе имаjу законе коjима се у кризним временима ограничава широка лепеза циjена основних животних намирница.

Министарство економског развоjа пред Владу ће сjутра са конкретним предлозима.

Циљ jе стабилизациjа циjена, али не и угрожавање тржишта и продаваца.

ТВЦГ подсjећа да jе, када jе проглашена мjера поремаћаjа на тржишту због короне набавке великог контингента пшенице, набављено и уље у амбалажи од три литра.

– Неких 70.000 литара уља у бидонима од по три литра. Оно што ћемо предложити Влади сад одмах у четвртак то jе да се уље упише као државна имовина и подиjели социjално угроженим категориjама –навела jе Липовина Божовић.

Да jе корона главни узрок раста циjена сматра и економски аналитичар Василиjе Костић.

Генерални секретар Униjе слободних синдиката подржава Владу у тражењу рjешења како да стабилизуjе циjене, посебно основних животних намирница.

Разлози свакако леже и у структуралности црногорске привреде.ДАН

Društvo

Јавна установа на Какарицкој гори мјесто на којем сви могу потражити помоћ

Objavljeno

dana

Јавна установа на Какарицкој гори мјесто на којем сви могу потражити помоћ

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Третман траје најмање 12 мјесеци резиденцијалног боравка, који се састоји из фазе адаптације, рехабилитације и ресоцијализације.

Јавна установа за смјештај, рехабилитацију и ресоцијализацију корисника психоактивних супстанци Подгорица је установа специјализована за третман болести зависности и налази се на Какарицкој гори.

-Основана је 2008. године од стране Скупштине Главног града, а састоји се из два просторно одвојена павиљона- павиљон за зависнике и павиљон за зависнице. Јавна установа представља терапеутску заједницу у којој клијенти и особље имају јасно дефинисане улоге, у складу са одређеним правилима, а квалитет услуга и садржаја који су доступни се континуирано унапређују. Третман болести зависности у Јавној установи подразумијева промјену животног стила, што је много више од успостављања апстиненције од психоактивних супстанци. Промјена ранијег животног стила, односно деструктивног и аутодеструктивног обрасца понашања клијента одвија се системски, организовано и континуирано-наводе из Управе Главног града.

Третман траје најмање 12 мјесеци резиденцијалног боравка, који се састоји из фазе адаптације, рехабилитације и ресоцијализације. Након тога, слиједи 12 мјесеци нерезиденцијалног третмана који подразумијева подржавање нових клијената/клијенткиња  који су у фази резиденцијалног третмана и волонтирање за оне клијенте/клијенткиње који су својим примјером показали да су усвојили све сугерисане друштвено прихватљиве обрасце понашања, а одбацили оне негативне стечене током активне фазе конзумације психоактивних супстанци.

-У току рада са клијентима/клијенткињама препознајемо њихову потребу за дружењем, ресоцијализацијом и поновним интегрисањем у нормалне животне токове, те им се омогућава праћење културно-умјетничких дешавања, организују се излети, као и акције којима доприносимо разбијању предрасуда о болести зависности. Нерезиденцијални третман, сходно програму који спроводи Јавна установа, траје 12 мјесеци и бесплатан је за све клијенте/клијенткиње-наводе они.ДАН

Nastavite čitati

Društvo

Бегић: Труднице да не избјегавају вакцинацију

Objavljeno

dana

Бегић: Труднице да не избјегавају вакцинацију

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Према наводима Свјетске здравствене организације, све вакцине у употреби код опште популације једнако су безбједне и учинковите и за труднице

Најчешће мете Ковида 19, па и делта варијанте вируса су невакцинисани млади каквих је у нашој земљи 80 одсто.

Из УНИЦЕФА за Novu M појашњавају да је једини лијек вакцина те да ни труднице не треба да избјегавају имунизацију, уз одређени опрез и индивидуалну процјену ризика.

Иако је 80 одсто младих у нашој земљи невакцинисано, из УНИЦЕФА за Нову М кажу да је обухват имунизације међу млађом популацијом бољи него у неким од држава Европске уније. Срж проблема је, додаје Бегић, присуство делта соја.

-У овом тренутку не знамо да ли млади представљају групу која је лакша мета за делта сој или се ради о чињеници да су млади у нижој мјери вакцинисани, доводи до тога да се оболијевање од нових сојева, укључујући и делта сој код младих биљежи нешто чешће. Највјероватније се ради о комбинацији ових фактора- наводи Бегић.

Ипак, појашњава Бегић, рјешење је једноставно, само треба слиједити препоруке.

-Без обзира о ком соју се радило, ниједан нови сој не може избјећи опште мјере превенције, држање дистанце и дезинфекцију руку, као и да све тренутно доступне вакцине имају задовољавајућу учинковитост против свих сојева укључујући и делта сој- поручује Бегић.

Према наводима Свјетске здравствене организације, све вакцине у употреби код опште популације једнако су безбједне и учинковите и за труднице.

-Такође савјетују да се код доношења одлука о вакцинисању трудница мора спроводити индивидуална евалуација ризика односно да се вакцинишу оне труднице код којих је опасност од оболијевања и тежих форми инфекције таква да вакцинација представља већи бенефит него невакцинација- поручује Бегић.

Црној Гори пријети епидемија морбила

Пандемија коронавируса имала је дубоке и далекосежне посљедице по функционисање и других здравствених сервиса, конкретно на програме редовних општих имунизација.

Потребно је, објашњава, зауставити преливање једне здравствене кризе у другу.

-Ако се овакав тренд настави, ситуација је прилично јасна. Свима је јасно, резултираће епидемијом заразне болести, прије свега морбила, оне које се ми сви, комплетан здравствени систем највише плашимо, управо због контагиозности, чињенице да је вирус морбила један од најзаразнијих вируса који постоје и треба да се фокусирамо заједно са родитељима да такве епидемије не буде-савјетује Бегић.

Недавно истраживање ИПСОСА показало је да је број предшколске дјеце вакцинисане макар једном дозом ММР вакцине у Црној Гори на историјском минимуму, чиме се стичу услови за избијање епидемије морбила током постојеће пандемије Ковида19.

Скоро трећина грађана Црне Горе, показују подаци, вјерује у теорију завјере да љекари и Влада и даље желе да вакцинишу дјецу иако знају да вакцине изазивају аутизам и друге психолошке поремећаје.ДАН

Nastavite čitati

Društvo

„Пар минута за…” 5.8.2021.

Objavljeno

dana

„Пар минута за...” 5.8.2021.

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Погледајте преглед најважнијих вијестиДАН

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije