Povežite se s nama

Kurir.rs

OBJAVLJEN GRAJFOV IZVEŠTAJ O SREBRENICI: Zaključuje se da se nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte

Objavljeno

dana

OBJAVLJEN GRAJFOV IZVEŠTAJ O SREBRENICI: Zaključuje se da se nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: FRISCO GENTSCH EPA, Printscreen

Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. upravo je objavljen u celini na sajtu Komisije koju predvodi izraelski istoričar Gideon Grajf.

Izveštaj, na 1.036 strana, kao i zaključci, objavljeni su na srpskom i engleskom jeziku.

– Nakon temeljne istrage Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, zaključuje se da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Iako Komisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice genocidom, ona u uvažava činjenicu da su hiljade ljudi (uglavnom ratnih zarobljenika) ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti – stoji, između ostalog, u zaključcima Komisije objavljenim na sajtu.

Deo Izvešataja
Deo Izvešatajafoto: Printscreen/incomfis-srebrenica.org
Izveštaj o Srebrenici
foto: Printscreen/incomfis-srebrenica.org

– Cilj i mandat Кomisije su sledeći: da kroz celovito i istinito sagledavanje događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godine, a zbog jačanja poverenja i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovini, te konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, na objektivan i nepristrasan način utvrdi činjenice o stradanju svih naroda – navodi se u uvodu Izveštaja.

U Izveštaju se ističe da je „Кomisija sastavljena od stručnjaka koji su birani na osnovu svojih profesionalnih ekspertiza, te ličnog i profesionalnog integriteta.“

– Vođena premisom da je naučno i stručno istraživanje svih važnih pitanja i fenomena u našoj civilizaciji, pa čak i onih bolnih i kontroverznih, naprosto neophodnost, kao i svesnošću da su naučnim putem dokumentovane činjenice najbolji lek za manipulaciju, Кomisija je pristupila ovom složenom istraživanju. S obzirom na složenost i obim posla koji je u definisanom roku trebalo da bude završen, članovi Кomisije su birali pomoćnike po svom izboru, koji su im olakšavali posao baveći se prikupljanjem materijala, logističkim i tehničkim zadacima – piše u objavljenom Izveštaju.

Članovi Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, osim Grajfa, su profesor Valter Manušek iz Austrije, advokat Markus Kolbah – jedan od vodećih advokata u Nemačkoj koji je radio na suđenjima nemačkim nacističkim zločincima, Adarnele Šinaba iz Nigerije, koja je stručnjak za istraživanje zločina, profesor Marija Đurić, koja se smatra najboljom u svetu na polju forenzičkih istraživanja – jedini srpski predstavnik, zajedno sa profesorom Rodžerom Bajardom, takođe svetski poznatim stručnjakom za forenzička istraživanja, profesor Juki Osaf iz Japana, koji se bavio sukobom u Srebrenici u poslednjoj dekadi, profesor Stiven Mejer, profesor Lorens Frenč i pokojni Đuzepe Zaharija, koji je stručnjak za medije i svetski poznat novinar.

Ceo izveštaj Komisije možete pročitati ovde.

(Kurir.rs)


KurirKurir

Kurir.rs

KLUB BOŠNJAKA: Stavljamo veto na zakone koje donela Skupština RS kao odgovor na Inckove odluke

Objavljeno

dana

KLUB BOŠNJAKA: Stavljamo veto na zakone koje donela Skupština RS kao odgovor na Inckove odluke

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Foto Printscreen Youtube

Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske danas je odlučio da pokrene mahanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno da stavi veto na zakone koje je usvojila Narodna skupština RS povodom odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Klub Bošnjaka pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojeni Zakon o neprimenjivanju Inckove odluke o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida, kao i na usvojene izmene Krivičnog zakonika RS, kojim je predvidjena zatvorska kazna i do 15 godina za one koji RS nazivaju „genocodnom i agresorskom tvorevinom“.

Svaku odluku ili zakon koji usvoji Narodna skupština RS mora potvrditi Veće naroda RS.

Ukoliko klub nekog od tri konstitutivna naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, onda ti zakoni ili odluke idu na usaglašavanje Zajedničke komisije Veća naroda i Narodne skupštine.

Ako se ni tu ne postigne saglasnost, onda konačnu odluku o spornim zakonima donosi Ustavni sud Republike Srpske.

Kurir.rs/Beta


KurirKurir

Nastavite čitati

Kurir.rs

VI STE KRIVI ZA ZLOČINE NARKO-KARTELA: Vlada Meksika tuži američke proizvođače oružja!

Objavljeno

dana

Autor

VI STE KRIVI ZA ZLOČINE NARKO-KARTELA: Vlada Meksika tuži američke proizvođače oružja!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Youtube prtscr / Grillonautas2

Meksička vlada pokrenula je tužbu protiv šest američkih kompanija za proizvodnju oružja jer smatraju da puškama i pištoljima snabdevaju narko-kartele i doprinose nasilju u zemlji, kao i krvoprolićima nad vojskom, policijom i civilima.

Tužbu protiv kompanija Smit&Wesson, Barrett Firearms, Colt’s Manufacturing Company, Glock i Ruger podneli su sudu u Masačusetsu, piše Gardijan.
MN: Ozbiljan proces

Kako je Marcelo Ebrard, ministar spoljnih poslova Meksika, najavio, vlada te zemlje smatra da ovi oružari podilaze ukusu meksičkih narko-kartela i da zavise od ilegalnog tržišta.

– Vodićemo ozbiljan proces i pobedićemo na suđenju, pa ćemo tako uspeti drastično da smanjimo prodaju ilegalnog oružja u Meksiku, koja ne sme ostati nekažnjena, a koju promovišu i ohrabruju upravo američki proizvođači. Kompanije moraju odmah da prestanu sa opasnom praksom, koja izaziva mnogo smrti u Meksiku – rekao je Ebrard, a prenosi Gardijan.
Meksiko traži od kompanija odštetu od 10 milijardi dolara, kao i uspostavljanje novih standarda i oštrijih kontrola prodaje.

Prema tužbi, američki oružari podilaze ukusu meksičkih kriminalaca. Kao dokaz toga navodi se primer specijalne edicije pištolja „kolt“ kalibra .38 sa ugraviranim likom slavnog meksičkog revolucionara Emilijana Zapate. Jedan takav pištolj korišćen je 2017. u ubistvu novinarke Miroslave Brič zbog istraživanja veza krimalaca i političara.

Meksički zvaničnici kažu da postoje presedani koji omogućuju ovakvu tužbu, a primer je ponuda kompanije „Remington“ da plati odštetu od 33 miliona dolara porodicama žrtava masakra u školi Sendi Huk 2012, kada je ubijeno 26 ljudi.

Tragična borba

Meksiko dugo ima problema sa jakim kriminalnim organizacijama, ali poslednjih 15 godina došlo je do naglog jačanja narko-kartela. Oni su, nakon smrti Pabla Eskobara, preuzeli tržište kokaina, marihuane i ostalih narkotika, pa su prerasli u najmoćnije kriminalne imperije na svetu. Otkako je predsednik Felipe Kalderon 2012. pokrenuo rat protiv narko-kartela, dodatno su ojačali i čak preuzeli delove Meksika. U sukobima je poginulo ubijeno više od 250.000 ljudi, a dešavalo se i da država potpuno kapitulira pred kartelima poput Sinaloe ozloglašenog Hoakina Guzmana zvanog El Čapo.

Kurir.rs/A.I.


KurirKurir

Nastavite čitati

Kurir.rs

BRUKA: Afera kofer je školski primer korupcije u politici, a Dačić se ipak izvukao!

Objavljeno

dana

Autor

BRUKA: Afera kofer je školski primer korupcije u politici, a Dačić se ipak izvukao!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Ana Paunković

Slučaj od pre 15 godina najbolje ilustruje kako pojedini političari, iako su uhvaćeni s prstima u pekmezu, uspevaju da se izvuku zahvaljujući uticaju i veštim akrobacijama

Korupcija u srpskoj politici decenijama je široko rasprostranjena, a poslednji primeri privođenja funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Jovičića i Dragoljuba Simonovića pokazali su da vlast nema problem da se obračuna sa ovom počasti. Ipak, ranijih godina su se u vladajućim partijama mnogi pojedinci skrivali iza svojih funkcija i u debeloj hladovini vlasti uspeli da izbegnu optuženičku klupu.

Poslednjih dvadesetak godina srpsku političku scenu potresale su velike korupcionaške afere u kojima su glavni akteri bili ni manje ni više nego lideri stranaka. Iako su neki čak i zaticani s prstima u pekmezu, oni su političkim uticajem i veštim akrobacijama zamazali oči javnosti i, kao da ništa nije bilo, nastavili svoje političke karijere.

Zamalo „spakovan“

Afera „kofer“, u kojoj je 2006. zablistao lider socijalista Ivica Dačić, po svim relevantnim kriterijumima predstavlja školski primer kako funkcioniše pomenuta matrica. U njoj imamo sve elemente političkog trilera: od filmskog zapleta, preko napetog raspleta, pa sve do srpskog epiloga, koji je kao gumicom obrisao situaciju u kojoj se torba puna keša u jednom privatnom stanu muljala u rukama nekoliko državnih funkcionera.

Iako nikad nije „spakovan“ za aferu „kofer“, Dačića i danas, posle 15 godina, prilično često podsećaju na događaj koji se zbio 11. januara 2006. u stanu tadašnjeg viceguvernera NBS Dejana Simića. Policija je bukvalno upala i uhapsila Simića zajedno sa Vladanom Zagrađaninom, Dačićevim kumom i tadašnjim direktorom marketinga SPS, i to pod optužbom da se u torbi nađenoj pored njih nalazi mito u iznosu od 100.000 evra. U javnost je isplivao krucijalni detalj da je Dačić stan napustio samo 15 minuta ranije. Simić i Zagrađanin pravosnažno su oslobođeni optužbi za primanje mita, a Dačić se u postupku pojavio kao svedok. Pred sudom se branio da je svratio kod prijatelja na vino, a zbog poziva tadašnjeg generalnog sekretara Vlade Srbije Dejana Mihajlova napustio je stan. Posle svega, ostala je samo kletva: dabogda ti Dačić svratio na čašu vina.

Zaštićena vrsta

Politikolog Jelena Vukoičić podseća da se karijere moćnih političara u razvijenim demokratijama završavaju i bez osuđujućih presuda.

Jelena Vukoičić
foto: Kurir

– Pritisak javnosti je ključan. Možda može neko da vas jednom blati i lažno optužuje, ali kada se više puta nađete u tako sumnjivoj situaciju i aferi, to je onda signal da, u najmanju ruku, niste za tu funkciju. Kao društvo moramo još da sazremo u tom smislu i da prestanemo da doživljavamo političare kao zaštićenu vrstu. Moramo više od njih da očekujemo, jer postavlja se pitanje zašto glasamo za te ljude. Greška je to što političari u Srbiji ne plaćaju cenu za afere u kojima su uhvaćeni – naglašava ona.

Otplata duga

Zagrađanin za ćutanje dobio poluge SPS

Pošto se izvukao iz izuzetno prljave situacije, Dačić je nesmetano skakao s jedne državne funkcije na drugu, a učvrstio je pozicije i u SPS. Dačićeva zahvalnost Zagrađaninu za to što ga nije „spakovao“ u „kofer“ videla se tek nekoliko godina posle.

Ivica Dačić, Vladan Zagrađanin
foto: Damir Dervišagić

Zagrađanin se nakon ilegale na velika vrata vratio u SPS, jer ga je Dačić ubacio u Predsedništvo stranke, a od 2017. on je zvanično glavni partijski operativac na mestu predsednika Izvršnog odbora SPS. Nezvanično, Dačićev kum važi za sivu eminenciju SPS, koja kadrira i brine o stranačkoj kasi.

Kurir.rs


KurirKurir

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije