Povežite se s nama

Crna Gora

Pukotine na srednjovjekovnoj tvrđavi Kanli kula sve veće

Objavljeno

dana

Pukotine na srednjovjekovnoj tvrđavi Kanli kula sve veće

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Prema riječima v.d.direktora Uprave javnih radova Bora Lučića, do juče prvog čovjeka Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, za taj grad je opredijeljeno više od 2,3 miliona eura, a posebno raduje izvjesna sanacija tvrđave Kanli kula.

Ulaganje u tu srednjovjekovnu tvrđavu, kako je istakao, Uprava javnih radova doživljava kao unapređenje turističke ponude.

“Od februara 2021. godine uspjeli smo da intenziviramo aktivnosti. Urađene su istražne bušotine i postavljene su sonde, koje prate kretanje tla. Do kraja godine biće završen geotehniči elaborat sa revizijom, što je osnova za početak izrade glavnog projekta. Nadam se da ćemo sledeće godine raspisati tender za izradu glavnog projekta i napraviti procjenu, koliko će koštati, jer nemamo vremena s obzirom na to da su oštećenja na Kanli kuli poslednjih godina sve veća. Ubrzali smo procedure, izrada elaborata je u toku, a rok da se sve završi i preda je do kraja decembra ove godine, što će biti osnova za izradu glavnog projekta sanacije”, objasnio je Lučić.

Geotehnika Montenegro okončala je geotehnička istraživanja tla oko Kanli kule, a iz Uprave javnih prihoda, koja je sa 220.000 eura finansirala ovaj posao, saopštavaju da će rezultati istraživanja poslužiti za izradu projekta sanacije klizišta, koje mora prethoditi sanaciji tvrđave.

Reviziju glavnog projekta sanacije klizišta, radiće podgorički Civil engineer po cijeni od 27.600 eura.

Sanacija klizišta je prvi dio velikog projekta sanacije tvrđave Kanli kula, započetog prije četiri godine.

Da postoji veliko kretanje tla od magistrale do crkve Sv. arhangela Mihaila u Starom gradu, koje je prouzrokovalo i oštećenja na Kanli kuli, utvrđeno je tokom istražnih radova 2017. godine, nakon što je resorno ministarstvo izdalo urbanističko tehničke uslove za rekonstrukciju tvrđave.

Istražni radovi su pokazali da je klizište zahvatilo više od tri hektara.

Nakon sanacije klizišta potrebno je godinu i po dana hidrološki pratiti taj teren i tek onda, ukoliko nema promjena, početi sanaciju tvrđave.

Bokanews podsjeća i da je Ambasada Turske u Crnoj Gori bila zainteresovana da, u saradnji sa gradom i državom, nađe model da pomogne projekat sanacije Kanli kule i klizišta koje prijeti toj tvrđavi, ali i ne samo njoj nego okolnim naseljima i centru grada.

To je tokom posjete Herceg Novom prošle godine poručila turska ambasadorka u Crnoj Gori, Songul Ozan. Ona je tada pozvala rukovodstvo Opštine da razmotri kandidovanje projekata u Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Inače, još polovinom 2015. godine je Mladen Kadić, u to vrijeme sekretar za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi, pokrenuo inicijativu sanacije i rekonstrukcije tvrđave, na način da ona uđe u državni kapitalni budžet 2016. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 2019. godine izdalo UT uslove za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju tvrđave.

No, od tada, kao da je sve zastalo, pa je JUK Herceg Fest, koja gazduje hercenovskim tvrđavama, lani, u iščekivanju ozbiljne sanacije, popravilo binu, tribine i zamijenilo instalacije u cilju bezbjednih obilazaka i održavanja programa.

Danas je sanacija, makar klizišta, nešto izvjesnija, a da li i koliko Kula može da čeka, pokazaće vrijeme.

Od turskog kazamata do velelepne pozornice

Kanli kula je, ustvari,kastel Sulimanega iz 1687. godina.

Prvi pisani trag o Kanli kuli, tvrđavi koju su Turci izgradili u 16. vijeku ostavio je čuveni turski putpisac Evlija Čelebija, koji je u Novom boravio 1664. godine.

“Pred svakom kapijom, iznad svakog otkopa nalazi se pokretni most od drveta i oni se podižu na točak. Kule koje su okrenute prema tim otkopima, jako su tvrde. Na prvom mjestu nalazi se Krvava kula sa gornje strane velike kapije. To je velika kula, koja je okrenuta gore prema vinogradima Voranice i gleda čak gore do citadele”, zapisao je Čelebija.

Za vrijeme turske vladavine u Novom su se razvila dva grada Gornji (sadašnja tvrđava Španjola) i Donji (sadašnji Stari grad). Spajao ih je tunel kojeg su vremenom Turci sve više koristili kao tamnicu. Istoričari smatraju da je upravo nad dijelom tog tunela i počela izgradnja Kanli kule i u njoj kazamata po kojoj je i dobila ime Krvava kula.

Danas se na njoj nalazi jedna od najljepših ljetnih pozornica na Jadranu sa oko 1.500 mjesta, na kojoj se održavaju različite kulturne manifestacije od kojih je najznačajnija Hercegnovski filmski festival.Aktuelno

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Crna Gora

Treća žrtva u sedam dana: Državljanin Kosova utopio se u Ulcinju

Objavljeno

dana

Autor

Treća žrtva u sedam dana: Državljanin Kosova utopio se u Ulcinju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Državljanin Kosova (33) danas se utopio na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosi Portal Ul-info.

Kako su naveli, on je treća žrtva žrtva talasastog mora i jakih struja na Velikoj plaži za samo nedjelju dana.

Na svim kupalištima na Velikoj plaži u četvrtak su istaknute crvene zastave koje upozoravaju goste da je opasno kupanje u moru.Aktuelno

Nastavite čitati

Crna Gora

Vuković najavio: Sjutra otvaranje parka ispod Ljubovića

Objavljeno

dana

Autor

Vuković najavio: Sjutra otvaranje parka ispod Ljubovića

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković najavio je za sjutra veče otvaranje parka ispod Ljubovića.

“Izgradnja parkića ispod Ljubovića je završena. Da nije bilo naših dragih sugrađana, ne bi bilo ni parkića”, napisao je Vuković na Fejsbuku.

Mještane tog dijela Podgorice pozvao je da sjutra veče od 19h, uz poštovanje epidemioloških mjera, budu zajedno na otvaranju.

“Nastavljamo da uljepšavamo našu Podgoricu”, poručio je Vuković.Aktuelno

Nastavite čitati

Crna Gora

Kroz tunel Sozina tokom posljednja dva mjeseca prošlo više od 700 hiljada vozila

Objavljeno

dana

Autor

Kroz tunel Sozina tokom posljednja dva mjeseca prošlo više od 700 hiljada vozila

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Kroz tunel Sozina u posljednja dva mjeseca prošlo je 701.214 vozila, što je 0,4 odsto više nego u istom periodu 2019. godine, saopštio je direktor sektora za upravljanje i održavanje tunela Sozina i prilaznih saobraćajnica, Andrej Mihailović.

On je rekao da su pretežno prošla putnička vozila, a da kamiona i vozila ima dosta manje nego 2019. godine.

Mihailović je, kada je u pitanju prvih sedam mjeseci tekuće godine, rekao da je kroz tunel prošlo nešto manje od 1,4 miliona vozila i to je 11,4 odsto manje nego u 2019. godini.

“U prvim mjesecima smo imali pad, ali su ova dva posljednja mjeseca to popravila”, istakao je Mihailović.

Prema njegovim riječima, najveće gužve su vikendom.

“Sada se dešava da i radnim danima budu gužvu, pa smo prinuđeni da zatvaramo saobraćaj kroz tunel Sozina jer po našim procedurama ne smije da se zaustavi vozilo u tunelu”, napomenuo je Mihailović.

On je dodao da čim dođe kolona do južnog ulaza u tunel zaustavlja se saobraćaj.

“To obično bude vikendom i otprilike počne oko devet ujutro i traje do tri sata poslije podne”, rekao je Mihailović.

On je pozvao sve učesnike u saobraćaju da voze oprezno.

“Svjedoci smo da svakog dana ima mnogo saobraćajnih nezgoda koje, između ostalog, stvaraju velike kolone, čak od Podgorice do tunela”, kazao je Mihailović.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija u zemlji, Mihailović je rekao da bi bilo dobro ako novi talas ne bi počeo do kraja septembra.

“Mi bi voljeli da se situacija stiša zbog zdravlja građana, a onda i zbog ekonomskog napretka države”, poručio je Mihailović.Aktuelno

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije