Povežite se s nama

Ekonomija

Спаjић наjавио да ће новац наjвећим диjелом ићи као помоћ социjално угроженима

Objavljeno

dana

Спаjић наjавио да ће новац наjвећим диjелом ићи као помоћ социjално угроженима

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Министар jе наjавио да ће дио новца отићи и на помоћ сточарима, као и на изградњу инфраструктуре на сjеверу

Спаjић jе на Твитеру навео да ће дио од 3,84 милиона еура бити утрошен на социjалне бонове, као и да ће тог новца бити обезбиjеђено 70.000 литара уља за пензионере са наjнижом пензиjом и корисницима МОП-а и за субвенциjе електричне енергиjе наjугрожениjима.

image

Милојко Спајић Твитер


– Милојко Спајић Твитер

Министар jе наjавио да ће дио новца отићи и на помоћ сточарима, као и на изградњу инфраструктуре на сjеверу.

Наjавио jе и нови проjекат са, како jе навео, кодним именом Montenegro Institute of Technology (MIT).

image

Милојко Спајић Твитер


– Милојко Спајић Твитер

Из Министарства финансиjа и социjалног старања су обjаснили да jе данас био краjнjи рок за почетак отплате кинеског кредита за незавршени дио ауто-пута од Подгорице до Колашина, а да jе таj Владин ресор већ платило доспjелу рату.

Спаjић jе агенциjи Мина-бизнис казао да jе хеџинг аранжманом сприjечен раст дуга по основу валутне изложености према долару и додао да jе уштеда код камате износила око 3,83 милиона еура, а остатак код главнице 0,08 милиона еура (79.276 еура).

– Црна Гора jе у еурима уплатила 27,79 милиона по основу главнице и камата, а банке из хеджинг аранжмана држави 37,44 милиона долара такође по основу главнице и камата, што смо ми преусмjерили кинескоj банци. Да ниjе урађен хеджинг, тих 27,79 милиона би износило 31,71 милиона еура. Такође, само камата би била 6,9 милиона еура, а не 3,06 милиона колико смо платити – рекао jе Спаjић.

ДАН

Ekonomija

Милатовић: Нестратешка предузећа кандидати за приватизацију

Objavljeno

dana

Милатовић: Нестратешка предузећа кандидати за приватизацију

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Он је нагласио да се подразумиjева да ће о свему томе одлучивати Влада и Скупштина, у диjелу своjих надлежности

Унапређење коорпоративног управљања у државним предузећима, као и анализу свих државних предузећа кроз двиjе димензиjе, профитабилност и стратешку важност за државу, Влада ће радити уз подршку релевантних међународних партнера, Европске комисиjе, Међународног монетарног фонда и Европске банке за обнову и развоj, казао jе министар економског развоjа Jаков Милатовић.

– Први корак у том правцу jе оснивање предузећа „Монтенегро Воркс”, коjе ће са своjим стручним кадром, у сарадњи са међународним партнерима, у виду њихове техничке подршке, радити на успостављању ефикасног финансиjског надзора над државним предузећима. Резултат те сарадње ће бити и jедна детаљна студиjа класификациjе предузећа у четири категориjе она коjа су профитабилна и стратешка, она коjа су непрофитабилна и стратешка, она коjа су профитабилна а нестратешка и она коjа су непрофитабилна и нестратешка – навео jе Милатовић на Твитеру.

Он је истакао да ће оваква студиjа, дати основ за далље дjеловање у циљу сређивања лошег наслиjеђеног стања у државним предузећима.

– Од ових из прве групе ће се тражити додатна ефикасност како би били jош профитабилниjи. Ова из друге групе мораjу да прођу снажно реструктурирање, у циљу покушаjа да постану профитабилна или у супротном да буду организационо измиjењена како државна помоћ не би била у супротности за правилима о државноj помоћи. Предузећа из треће и четврте групе су по правилу кандидати за приватизациjу – казао jе Милатовић.

Он је нагласио да се подразумиjева да ће о свему томе одлучивати Влада и Скупштина, у диjелу своjих надлежности.

– Креирање „Монтенегро Воркс” jе зато први корак да би до смислене и аргументоване расправе на ову тему дошло, а све у циљу унапређења стања у пословању државних предузећа у Црноj Гори – закључио jе Милатовић.ДАН

Nastavite čitati

Ekonomija

Затворена бензинска пумпа у Подгорици због нефиксализованих рачуна

Objavljeno

dana

Затворена бензинска пумпа у Подгорици због нефиксализованих рачуна

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Драконске казне су и раније најављиване

Бензинска пумпа Југопетрол број 9 у Подгорици затворена је данас због нефиксализованих рачуна, саопштено је Порталу Дана.

Подсјетимо, в.д. директора Управе прихода Александар Дамјановић казао је раније за Портал Дана да ће инспектори бити стално на терену а да ће казне за све који не поштују закон и прописе бити драконске.

– Нећу да пријетим њима, то ми нимало није драго. Али, закон је донијет и мора бити једнак за све – поручио је тада Дамјановић.ДАН

Nastavite čitati

Ekonomija

Бојанић: Након Спајића свако министарство може да оснива своја предузећа

Objavljeno

dana

Бојанић: Након Спајића свако министарство може да оснива своја предузећа

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Према његовим ријечима, СВОТ анализа коjа им jе представљена на сjедници од 31.jула не задовољава ни минимум озбиљне анализе коjа треба да се бави овом веома важном тачком

Поводом одлуке о оснивању предузећа Монтенегро Вркс, огласио се министар капиталних инвестиција Младен Бојанић који је саопштио да сматра да jе предметна одлука исхитрено предложена, без представљања ваљаних разлога доношења у року коjи ниjе дозвољавао озбиљну анализу дjелатности, пословног плана, jасне динамике развоjа, нацина финансирања, као и могуће последице такве одлуке.

– Усмена анализа и разлози хитности представљени од предлагаца jос више су ме увjерили у ваљаност моjе одлуке да будем уздрзан приликом гласања по овоj тачки – казао је министар Бојанић.

Према његовим ријечима, СВОТ анализа коjа им jе представљена на сjедници од 31.jула не задовољава ни минимум озбиљне анализе коjа треба да се бави овом веома важном тачком, и то по питању циљева оснивања МW Д00, и по питању ваЖности и нацина финансирања.

Напоменуо је и да се, у складу са  Законом  о  привредним друствима, правно лице сматра основаним даном уписа у ЦРПС, а да се за таj упис поред Одлуке о оснивању,  мора  приложити и Статут и  Одлука  о  именовању вд  изв.дир., коjе нису ни разматране на сjедницама Владе, па jе jасно да нема претпоставки за хитност отпоцињања активности МW Д00, све док се не донесу наведена акта и изврши упис у ЦРПС.

– Поред ових, углавном техничких детаља, основна моjа дилема jе да и jе оснивање овако предложеног привредног друштва у складу са одредбама Закона о привредним друштвима и Уредбе о раду Владе, односно да и овако основано привредно друштво улази у ингеренциjе рада диjела државне управе. Не мање jе значаjна висина предложеног оснивачког капитала у износу од 490.000 ЕУР, сто су свакако значаjна буџетска средства у тренуцима кад сва Влада и њени органи покусаваjу да рационализуjу троскове по свим основама – казао је Бојанић.

Он је додао да се боји да се овим преседаном отвара могућност да свако министарство крене сличним путем, односно да из неког разлога, било да jе то незадовољство радом и ангазованошћу неког директорората, дирекциjе и одjељења, и мањком новчаних средстава, крене у оснивање привредног друштва коjе би добило значаjна новцана средства од оснивача­ Владе ЦГ, а обављао послове коjи су домену рада државне управе.

Како закључује сагласан је са потребом да се боље и свеобухватниjе прати рад државних компаниjа, додајући што у пракси показано радом Одjељења за унапређење корпоративног управљања МКИ, али наводећи да има дилему да ли је предлоЖени концепт исправан.ДАН

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije