Povežite se s nama

Ekonomija

Spajić: Ušteđeni novac će ići za pomoć socijalno ugroženima, stočarima

Objavljeno

dana

Spajić: Apelujem na skupštinsku većinu da što prije usvoji budžet jer je najbolji

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić danas je pojasnio kako će biti utrošeno oko četiri miliona eura, ušteđenih zahvaljujući hedžing aranžmanu.

Naime, Crna Gora je kineskoj Exim banci danas otplatila prvu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta, a zahvaljujući nedavnom hedžing aranžmanu ostvarena je ušteda od 3,91 milion eura.

Spajić je na Twitter/u istakao da će dio tog novca biti usmjeren za socijalne bonove i pomoć stočarima. Koristiće se i za izgradnju infrastrukture na sjeveru, kao i za raspodjelu 70.000 litara ulja penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja.

Advertisement

Dio novca biće utrošen i za subvencije za struju najugroženijima, kao i za novi projekat sa kodnim imenom Montenegro Institute of Technology.

Advertisement

 Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Vuković: Glavni grad ostvario više prihoda za šest mjeseci 2022. nego za čitavu 2018.

Objavljeno

dana

Autor

Vuković: 21. maj je tekovina borbe za Crnu Goru ove generacije

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Izvjesno je da će budžet premašiti 100 miliona eura, obaramo rekorde, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković povodom realizacije ovogodišnjeg budžeta Glavnog grada.

“Realizacija budžeta (prihodi) Glavnog grada Podgorice za cijelu 2018. godinu: 61,847,434 eura. Realizacija budžeta za prvihšest mjeseci 2022. godine: 62,875,924 eura”, napisao je Vuković.

Prema njegovim riječima, izvjesno je da će budžet premašiti 100 miliona eura!

Advertisement

“Obaramo rekorde! Podgorica nezadrživo grabi naprijed”, objavio je Vuković na Twitter-u.

Zahvalio se svima na tom dostignuću, pa poručio da bi do kraja decenije “Podgorica mogla postati najbolji grad za život u ovom dijelu Evrope”.

“Uz zahvalnost ljudima iz mog tima koji su omogućili da vam danas predstavim ovakve rezultate, uz zahvalnost svima vama koji ste dali značajan doprinos uspjesima grada, uz posebnu zahvalnost našim sugrađanima na podršci i pojerenju, želim da vam kažem da sam apsolutno uvjeren da bi, ukoliko se njen razvoj nastavi ovim tempom, a za šta postoje svi preduslovi, Podgorica do kraja decenije mogla postati ubjedljivo najbolji grad za život u ovom dijelu Evrope”, navedeno je na fotografiji koju je Vuković podijedilo na svom Twitter-u.

Advertisement

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Adrović: Neophodno unaprijediti saradnju Saveza penzionera i Ministarstva

Objavljeno

dana

Autor

Adrović: Neophodno unaprijediti saradnju Saveza penzionera i Ministarstva

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Nephodno je unaprijediti saradnju Saveza penzionera i Ministarstva, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović koji se sastao sa predstavnicima Udruženja penzionera.

Kako su saopštili iz resora, Adrović se sastao sa predsjednikom Saveza udruženja penzionera Crne Gore Brankom Vešovićem i potpresjednikom Saveza udruženja penzionera Ilijom Stanišićem, a sastanku je prisustvovao i državni sekretar Darko Stojanović.

Ministar je saglasan da su penzioneri zbog svih trenutnih dešavanja najugroženija kategorija društva.

Advertisement

“Zbog toga se i radi na usklađivanju penzija kako bi se životni standard penzionera poboljšao. U skladu sa izmjenama i dopunama Zakonama o penzijskom i invalidskom osiguranju uz redovno usklađivanje najniža penzija u Crnoj Gori će iznositi 220 eura”, dodaju iz tog resora.

Predsjednik Saveza penzionera je izrazio zadovoljsvo i zahvalnost jer im je pružena mogućnost da Adrovića bliže upoznaju sa problemima penzionera.

“Istakao je da na žalost u prethodnom periodu nisu imali adekvatnu saradnju sa Ministarstvom, te je izrazio zadovoljstvo što je ta praksa počela da se mijenja. Upoznao je ministra sa načinom funkcionisanja njihovog Saveza, kao i o aktivnostima koje žele da preuzmu u skorijoj budućnosti”, naveli su iz resora.

Advertisement

Adrović je zaključio da je nephodno je unaprijediti saradnju Saveza penzionera i Ministarstva sa čim su saglasni iz Saveza penzionera Crne Gore.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Prihodi od turizma 86 odsto veći u odnosu na 2021. godinu

Objavljeno

dana

Autor

Prihodi od turizma 86 odsto veći u odnosu na 2021. godinu

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Prema podacima Centralne banke Crne Gore prihodi od turizma za I kvartal iznose 45,3 miliona eura, što predstavlja povećanje od 86% u odnosu na isti period 2021 i nivo realizacije od 96% u odnosu na rekordnu 2019, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

“Podaci Ministarstva finansija o ukupnim namjenskim prihodima, koji uključuju prihode od boravišne takse, turističke takse i članskog doprinosa, koji su naplaćeni od početka godine do 16. jula iznose 859.000 eura i veći su 46% u odnosu na isti period prethodne godine. Prihod od boravišne takse naplaćen zaključno sa 16. junom 2022. iznosi 339.507 eura, što predstavlja rast od 121% u odnosu na isti period prethodne godine”, navedeno je iz tog resora.

Prihod od turističke takse naplaćen zaključno sa 16. junom 2022. iznosi 150.790, što predstavlja ostvarenje 89% u odnosu na isti period prethodne godine.

Advertisement

Prihod od članskog doprinosa naplaćen zaključno sa 16. junom 2022. godine iznosi 368.750€, što predstavlja rast od 46% u odnosu na isti period prethodne godine.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije