Povežite se s nama

Crna Gora

Veliki požar u Kučima, kuće nijesu ugrožene

Objavljeno

dana

Veliki požar u Kučima, kuće nijesu ugrožene

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Jak vjetar proširio je požar koji bukti u pravcu Kuča.

Komandir vatrogasne službe Goran Janković kazao je za portal Dana da su dvije ekipe na terenu i da kuće nijesu ugrožene.

Prema njegovim riječima ekipe drže vatru pod kontrolom, ali vjetar otežava situaciju.

Čak se iz grada vidi požar i to kako vjetar utiče na njega.

Podsjećanja radi, vatrogasci su danas se borili sa vatrom u Piperima.Aktuelno

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Crna Gora

Treća žrtva u sedam dana: Državljanin Kosova utopio se u Ulcinju

Objavljeno

dana

Autor

Treća žrtva u sedam dana: Državljanin Kosova utopio se u Ulcinju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Državljanin Kosova (33) danas se utopio na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosi Portal Ul-info.

Kako su naveli, on je treća žrtva žrtva talasastog mora i jakih struja na Velikoj plaži za samo nedjelju dana.

Na svim kupalištima na Velikoj plaži u četvrtak su istaknute crvene zastave koje upozoravaju goste da je opasno kupanje u moru.Aktuelno

Nastavite čitati

Crna Gora

Begić: Crnoj Gori prijeti epidemija morbila

Objavljeno

dana

Autor

Begić: Crnoj Gori prijeti epidemija morbila

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Najčešće mete covid-19, pa i delta varijante virusa su nevakcinisani mladi kakvih je u našoj zemlji 80 odsto, kazao je epidemiolog i konsultant za zdravstvena pitanja predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Senad Begić u intervjuu za Novu M.

Begić ističe da je jedini lijek protiv kovida vakcina, te da ni trudnice ne treba da izbjegavaju imunzaciju, uz određeni oprez i individualnu procjenu rizika.

On je istakao da su pandemija i nepovjerenje ka korona vakcinama ostavili traga i na imunizaciju djece redovnim vakcinama, što je dovelo do toga da nam prijeti i epidemija morbila.

Iz UNICEFA za Novu M kažu da je obuhvat imunizacije među mlađom populacijom bolji nego u nekim od država Evropske unije. kako su naveli, srž problema predstavlja prisustvo delta soja.

“U ovom trenutku ne znamo da li mladi predstavljaju grupu koja je lakša meta za delta soj ili činjenica da su mladi u nižoj mjeri vakcinisani, dovodi do toga da se obolijevanje od novih sojeva, uključujući i delta soj kod mladih bilježi nešto češće. Najvjerovatnije se radi o kombinaciji ovih faktora”, istakao je Begić.

Pojašnjava da je rješenje jednostavno, samo treba slijediti preporuke.

“Bez obzira o kom soju se radilo, nijedan novi soj ne može izbjeći opšte mjere prevencije, držanje distance i dezinfekciju ruku, kao i da sve trenutno dostupne vakcine imaju zadovoljavajuću učinkovitost protiv svih sojeva uključujući i delta soj”, ističe Begić uz napomenu da su sve vakcine u upotrebi kod opšte populacije jednako su bezbjedne i učinkovite i za trudnice.

Napominje da SZO savjetuje da se kod donošenja odluka o vakcinisanju trudnica mora sprovoditi individualna evaluacija rizika odnosno da se vakcinišu one trudnice kod kojih je opasnost od obolijevanja i težih formi infekcije takva da vakcinacija predstavlja veći benefit nego nevakcinacija.

Prema njegovim riječima, pandemija koronavirusa imala je duboke i dalekosežne posljedice po funkcionisanje i drugih zdravstvenih servisa, konkretno na programe redovnih opštih imunizacija, zbog čega je kako kaže, potrebno zaustaviti prelivanje jedne zdravstvene krize u drugu.

“Ako se ovakav trend nastavi, situacija je prilično jasna. Svima je jasno, rezultiraće epidemijom zarazne bolesti, prije svega morbila, one koje se mi svi, kompletan zdravstveni sistem najviše plašimo, upravo zbog kontagioznosti, činjenice da je virus morbila jedan od najzaraznijih virusa koji postoje i treba da se fokusiramo zajedno sa roditeljima da takve epidemije ne bude”, naglašava Begić.

Nedavno istraživanje IPSOSA pokazalo je da je broj predškolske djece vakcinisane makar jednom dozom MMR vakcine u Crnoj Gori na istorijskom minimumu, čime se stiču uslovi za izbijanje epidemije morbila tokom postojeće pandemije Kovida19. Skoro trećina građana Crne Gore, pokazuju podaci, vjeruje u teoriju zavjere da ljekari i Vlada i dalje žele da vakcinišu djecu iako znaju da vakcine izazivaju autizam i druge psihološke poremećaje.Aktuelno

Nastavite čitati

Crna Gora

Nikšić: Dronom će snimati požare i piromane

Objavljeno

dana

Autor

Deponija danima gori, Opština ćuti: Nikšićanin blokirao put za Mislov do

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Nikšić od danas imaju i sopstvenu podršku iz vazduha.

Poslije dvije nedjelje iscrpljujuće borbe sa šumskim požarima kao i osnovanih sumnji da je većina namjerno podmetnuta, od sopstvenih sredstava kupili su dron visokih performansi za snimanje iz vazduha kojim će snimati požare, tražiti lakše šumske puteve za vozila i ljudstvo, obilaziti kritična mjesta i snimati nesavjesne građane koji namjerno izazivaju požare.

“Sa Upravom policije smo u komunikaciji tako da sve sumnjive situacije snimamo i direktno šaljemo njima na procesuiranje. Počinjemo sa svakodnevnim obilascima Trebjese, Uzdomira, Budoša, Tovica, Deponije, kao i svih drugih lokaliteta u našoj opštini. Učinićemo sve što je u našoj moći da sa kolegama iz Uprave policije pronađemo i procesuiramo sve one koji na bilo koji način uništavaju i pale naše šume”, kazao je načelnik Službe zaštite i spašavanja Nikšić Slavko Tadić.Aktuelno

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije