Povežite se s nama

Ekonomija

WPD AG podnio zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za projekat vjetroelektrane Brajići

Objavljeno

dana

WPD AG podnio zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za projekat vjetroelektrane Brajići

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


investicija od preko 110 miliona eura

WPD AG podnio zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za projekat vjetroelektrane Brajići

„Projekat na Brajićima je inače bez ikakvih subvencija od države, otkup električne energije je po tržišnim cijenama. Cijeli rizik investicije je na investitoru, koji realizaciju i poštovanje svojih preuzetih obaveza obezbjeđuje bankarskim garancijama prema Državi“


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija WPD AG podnijela je zahtjev za izdavanje urbanističko -tehničkih uslova za projekat vjetroelektrane Brajići.

Kako se navodi u saopštenju direktor za jugoistočnu Evropu WPD AG Andreasa Šolea, zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova predat je u skladu sa Ugovorom koji su potpisali sa Državom, gdje su precizno definisane katastarske opštine i parcele koje se nalaze u državnom vlasništvu i gdje je planom obalnog područja planirana izgradnja vjetroelektrane.

„Postoji i strateška procjena uticaja na životnu sredinu koju je radila Agencija za zaštitu životne sredine, gdje je i prikazano na čemu treba obratiti pažnju prilikom gradnje vjetroelektrane. To se definiše posebnim elaboratom o zaštiti životne sredine nakon izdavanja UTU-uslova od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i bez kojeg se ne može dobiti građevinska dozvola“, naveo je Šole.

Naveo je da je njemačka grupa WPD aktivna u 28 zemalja i da imaju iskustvo gradnje 2.400 vjetroagregata snage 5150 MW.

„Projekat na Brajićima je inače bez ikakvih subvencija od države, otkup električne energije je po tržišnim cijenama. Cijeli rizik investicije je na investitoru, koji realizaciju i poštovanje svojih preuzetih obaveza obezbjeđuje bankarskim garancijama prema Državi“, istakao je Šole.

Dodaje da bi vjetroelektrana poboljšala snabdijevanje električnom energijom Opština Budva i Bar, kao i da bi u mrežnoj infrastrukturi zaustavila ispade sistema dalekovoda

„Projekat VE-Brajići je investicija od preko 110 miliona eura od koga će Država Crna Gora imati benefite po osnovu poreza po raznim osnovama kao i zakupa državnog zemljišta na čemu će se za vrijeme trajanja ugovora prihodovati više od 30 miliona eura. Tu će biti i druge pomoći lokalnim zajednicama, koje će biti predmet dogovora sa lokalnim stanovništvom i Opštinama Budva i Bar“, saopštio je Šole.

Objasnio je da bi vjetroelektrana Brajići od planirane Jadransko-jonske ceste bila udaljena više od 5 km i daleko od planiranog izletišta na Brajićima.

Šole je kazao da je imao i sastanak sa predsjednikom Opštime Budva Markom Carevićem.

„Objasnio sam sve nejasnoće koje su nažalost u određenoj mjeri, zbog nepoznavanja detalja, pratile ovaj projekat i priložio svu dokumentaciju od ugovora sa Državom Crnom Gorom do Rješenja sekreterijata za urbanizam Opštine Budva, da se predmetne parcele koje su predmet našeg interesovanja nalaze u državnom vlasništvu i van svih lokalnih planova“, naveo je Šole.

Dodao je da WPD planira investirati u druge, nove projekte u Crnoj Gori, i ocijenio da Crna Gora ima ogroman potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije.

„Razvojem ovih projekata bi se spriječila energetska zavisnost od drugih država,odnosno uvoza te iskoristio potencijal za plasman električne energije putem podmorskog energetskog kabla za Italiju“, zaključio je Šole.


VijestiVijesti

Ekonomija

Milatović: Uradićemo klasifikaciju, nestrateška preduzeća kandidati za privatizaciju

Objavljeno

dana

Autor

Milatović: Želejezara je za Nikšić više od fabrike, Vlada želi da ova kompanija nastavi sa radom

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


sarađivaće sa međunarodnim partnerima

Milatović: Uradićemo klasifikaciju, nestrateška preduzeća kandidati za privatizaciju

Studija će, kako je kazao ministar, dati osnov za dalje djelovanje u cilju sređivanja lošeg naslijeđenog stanja u državnim preduzećima


Milatović, Foto: Savo Prelević

Unaprjeđenje koorporativnog upravljanja u državnim preduzećima, kao i analizu svih državnih preduzeća kroz dvije dimenzije – profitabilnost i stratešku važnost za državu, Vlada će raditi uz podršku relevantnih međunarodnih partnera: Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Rekao je da je prvi korak u tom pravcu osnivanje preduzeća “Montenegro Works”, koje će sa svojim stručnim kadrom, u saradnji sa međunarodnim partnerima, u vidu njihove tehničke podrške, raditi na uspostavljanju efikasnog finansijskog nadzora nad državnim preduzećima.

„Rezultat te saradnje će biti i jedna detaljna studija klasifikacije preduzeća u četiri kategorije: 1) ona koja su profitabilna i strateška, 2) ona koja su neprofitabilna i strateška, 3) ona koja su profitabilna a nestrateška, i 4) ona koja su neprofitabilna i nestrateška“, objavio je Milatović na Tviteru.

Ovakva studija će, ističe, dati osnov za dalje djelovanje u cilju sređivanja lošeg naslijeđenog stanja u državnim preduzećima.

„Od ovih iz prve grupe će se tražiti dodatna efikasnost kako bi bili još profitabilniji. Ova iz druge grupe moraju da prođu snažno restrukturiranje, u cilju pokušaja da postanu profitabilna ili u suprotnom da budu organizaciono izmijenjena kako državna pomoć ne bi bila u suprotnosti za pravilima o državnoj pomoći. Preduzeća iz treće i četvrte grupe su po pravilu kandidati za privatizaciju“, navodi Milatović.

Naglašava kako se podrazumijeva da će o svemu tome odlučivati Vlada i Skupština, u dijelu svojih nadležnosti.

„Kreiranje ‘Montenegro Works’ je zato prvi korak da bi do smislene i argumentovane rasprave na ovu temu došlo – a sve u cilju unapređenja stanja u poslovanju državnih preduzeća u Crnoj Gori“, zaključio je ministar.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Ekonomija

To Montenegro sada može i bez stečajne uprave MA

Objavljeno

dana

Autor

To Montenegro sada može i bez stečajne uprave MA

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


Novi avioprevoznik dobio još jednu ključnu licencu

To Montenegro sada može i bez stečajne uprave MA

Srušeni planovi stečajne uprave Montenegro erlajnsa da obnovi licencu i zatim indirektno uslovljava “To Montengro” da avione moraju održavati kod njih


Foto: Savo Prelević

”To Montenegro” je od Agencije za civilno vazduhoplovstvo dobio odobrenje da održava tehničku ispravnost aviona, odnosno licencu “part 145”, saopšteno je juče iz ove aviokompanije.

Time su srušeni planovi stečajne uprave Montenegro erlajnsa da obnovi ovu licencu i zatim indirektno uslovljava “To Montengro” da avione moraju održavati kod njih.

Ovom odlukom, kako je saopšteno iz “To Montenegra”, njihovi zaposleni inženjeri i licencirani aviomehaničari mogu da održavaju avione, da rješavaju kvarove, te da primjenjuju program linijskog tehničkog održavanja aviona. U prvim mjesecima od osnivanja održavanje je za njih radila kompanija iz Slovačke, što je bilo skupo, tehnički kompleksno, a i izazvalo je i jedno veliko kašnjenje leta.

’’Dobijanje part 145 predstavlja bitan korak, jer naše stručno osoblje je među najboljima na svijetu, o čemu svjedoče brojna priznanja samog proizvođača aviona – Embraer. Takođe, priznati smo od kolega inostranih kompanija koje imaju E190 ili E195 u svojim flotama. Smatramo da sa domaćom snagom možemo da pružimo najbolje i najsigurnije uslove letjenja aviona naše flote. Samim tim, za pomenuti opseg održavanja aviona, nije potrebno angažovanje inostranih, a ni domaćih kompanija’’, izjavio je direktor održavanja vazduhoplova “To Montenegra” Ivan Petrović.

Iz kompanije ističu da ovo donosi povećanu pouzdanost u realizaciji saobraćaja, unapređenje plana letjenja i smanjenje troškova održavanja aviona.

Prije samo dva dana iz stečajne uprave Montenegro erlajnsa su saopštili da su u završnoj fazi dobijanja licence za part 145 i da očekuju da će te usluge pružati kompaniji “To Montenegro”.

Najavljivali su da će im to biti najprofitnija djelatnost uz postojeće koje su pokrenuli, a koje se odnose na usluge prodaje karata, keteringa i špedicije. Plan stečajne uprave bio je da obnovi što više poslova kako bi kompaniju prodali kao pravno lice zainteresovanom kupcu, koji bi uz dodatna ulaganja mogao da ponovo obnovi letove dok bi bio oslobođen sa preko sto miliona dugova “Montenegro erlajnsa”.

Sada kada nova kompanija može samostalno da obavlja održavanje, male su šanse na takav uspjeh stečajne uprave.

Iz Vlade su ranije očekivali da će se stečajna uprava odlučiti na prodaju imovine bivše aviokompanije, gdje bi “To Montenegro” od njih preuzeo hangare i alate za održavanje aviona. Međuitim, stečajna uprava se odlučila da pokuša obnoviti makar neletački rad MA, tražeći da im “To Montenegro” plaća za održavanje i korišćenje alata i hangara.

Za “To Montenegro” pod brendom “Air Montenegro” ima dva aviona koji lete, jedan u njihovom vlasništvu i jedan iznajmljen, dok se uskoro očekuje i aktiviranje trećeg, čiji remont se završava.

G. K.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Ekonomija

Šehović: Osnivanje Montenegro Worksa još jedna avantura Vlade

Objavljeno

dana

Šehović: Vlada na telefonskoj sjednici usvojila amandman kojim predviđa zaduženje od 900 miliona eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


stav poslanika socijaldemokrata

Šehović: Osnivanje Montenegro Worksa još jedna avantura Vlade

Šehović kazao da je nejasna svrsishodnost novoosnovanog preduzeća


Šehović, Foto: Skupština Crne Gore

Osnivanje Montenegro Worksa predstavlja još jednu avanturu Vlade, koja će, kao i prethodne, pasti na teret državnog budžeta, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović.

„Osnivanje novog državnog ‘preduzeća nad preduzećima’, koje treba da prati i analizira finansijsko stanje i rad postojećih, predstavlja nepotrebnu, nezakonitu, finansijski neodrživu, netransparentnu i brzopletu avanturu Vlade, koja će, kao i sve prethodne kojih je nažalost prethodnih mjeseci bilo i previše, pasti na teret državnog budžeta“, naveo je Šehović u saopštenju.

On je dodao da je nejasna svrsishodnost novoosnovanog preduzeća, budući da je njegova osnovna djelatnost, u smislu nadzora, praćenja i analiziranja finansijskog stanja drugih državnih preduzeća, već obuhvaćena nadležnostima Vlade i ministarstava, odnosno drugih organa državne uprave.

„Osnivanjem Montenegro Worksa, ne samo da je obesmišljen rad odbora direktora, resornih ministarstava i Vlade, čiji je posao da, između ostalog, prati i unapređuje efikasnost upravljanja postojećim državnim preduzećima, nego je sama Vlada, iako se na sva zvona hvali da je ekspertska, priznala da nije sposobna da obavlja kontrolnu funkciju na adekvatan način“, rekao je Šehović.

On je kazao da je upitna i zakonitost novoosnovanog preduzeća, najviše u smislu usklađenosti sa odredbama Zakona o privrednim društvima.

„Opravdanost osnivačkog kapitala od pola miliona EUR apsolutno nije dokazana bilo kakvom ozbiljnijom finansijskom analizom, niti su date valjane garancije da se isti, kao u slučaju To Montenegra, neće povećavati“, naveo je Šehović.

On je dodao da ne postoji ni analiza koja dokazuje finansijsku održivost preduzeća.

„Krajnje je upitna i održivost izvora finansiranja – od koga će da naplaćuje uslugu za redovnu djelatnost, iz kojih se to donacija planira finansiranje i gdje je finansijska i druga opravdanost za finansiranje kreditnim sredstvima“, saopštio je Šehović.

On je rekao da je odluka o osnivanju preduzeća donesena na netransparentan i brzoplet način, praktično preko koljena, u kome građani i zainteresovana javnost nijesu mogli da utiču, niti da iskažu stav.

„Očigledno je da svjedočimo obračunu među ministrima u smislu grabanja nadležnosti koje im nijesu dodijeljene Uredbom o načinu organizacije državne uprave, a ne o javnom interesu“, kazao je Šehović.

On smatra da sve to pokazuje da Vlada nije ekspertska, nego eksperimentalna pripravnička, i da ne umije da se nosi sa izazovima koji se svakodnevno pred nju postavljaju, niti zna šta bi sa sobom i odgovornošću koju je preuzela.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije