Povežite se s nama

Crna Hronika

Odbornika ranio, ali nije pucao u policajce?

Objavljeno

dana

Odbornika ranio, ali nije pucao u policajce?

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Odbrana Branislava Đukića poručuje da nema dokaza za tvrdnje iz optužnice

Odbornika ranio, ali nije pucao u policajce?

Advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Đukića, na ročištu je kazao da njegov branjenik nije počinio to krivično djelo, ali odbrana, međutim, nije sporila da je okrivljeni Đukić nanio tešku tjelesnu povredu odborniku DPS-a u Skupštini opštine Bar Božidaru Jankoviću i da je nedozvoljeno držao oružje.


Foto: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay
Advertisement

U Višem sudu u Podgorici juče je održano ročište na kojem se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv Branislava Đukića zbog pokušaja ubistva policajaca Aleksandra Đurđića i Saše Kneževića u oktobru 2020. godine u barskom lokalu “Makina Vučinića”.

Vanraspravnim vijećem predsjedavao je sudija Boris Savić, koji je najavio da će u zakonskom roku od 15 dana donijeti odluku da se optužnica potvrdi ili predmet vrati na dopunu istrage.

Advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Đukića, na ročištu je kazao da njegov branjenik nije počinio to krivično djelo, ali odbrana, međutim, nije sporila da je okrivljeni Đukić nanio tešku tjelesnu povredu odborniku DPS-a u Skupštini opštine Bar Božidaru Jankoviću i da je nedozvoljeno držao oružje.

Advertisement

”Nesporno je da je moj branjenik počinio krivično djelo – teška tjelesna povreda i nedozvoljeno držanje oružja, ali nema ni govora da je počinio teško ubistvo u pokušaju jer za tu tvrdnju tužilaštva ne postoji niti jedan dokaz”, kazao je Piperović.

Dodao je da svjedoci – oštećeni Đurđić i Knežević, koji su policajci, u tužilačkoj su istrazi naveli da nijesu vidjeli kada je Đukić pucao prema njima, već samo da su čuli hice.

”Jedan od policajaca je zadobio lakšu tjelesnu povredu od rikošetiranog zrna. Njemu je dio projektila nađen u obući iz čega se zaključuje da je Đukić nasumice pucao u pravcu objekta, ne ciljajući ni na koga. Čak i samo tužilaštvo navodi da je nekoliko projektila pronađeno na spoljnim stranama restorana ispred kojeg u trenutku pucnjave nije bio niko”, istakao je advokat Piperović.

Dodao je da se taj predmet dugo nalazio u Osnovnom tužilaštvu u Baru jer je tužilac razmišljao da Đukića optuži za krivično djelo – izazivanje opšte opasnosti.

”Potom su predmet dostavili Višem tužilaštvu u Podgorici i dobili smo šta smo dobili”, naveo je Piperović.

Advertisement

Predložio je sudu da predmet proslijedi Osnovnom sudu u Baru ili da naloži da se dopuni istraga, kao i da se ispita gdje su završila tri projektila koje je Đukić ispalio unutar lokala.

Prema navodima optužnice, pucnjava se dogodila 4. oktobra 2020. godine u Baru.

Piše da je tome prethodila svađa vlasnika lokala s optuženim, koji se zatim sukobio s policijskim službenicima Đurđićem i Kneževićem.

Đukić je, navodi se, napustio konobu i krenuo po Jankovića, s kojim se verbalno sukobio na putu prema lokalu u kojem je prethodno došlo do svađe.

Đukić je, kako se navodi u optužnici, u svađi ispalio jedan projektil koji je pogodio Jankovića, nanoseći mu tešku tjelesnu povredu.

Advertisement

”Kada je stigao ispred konobe, optuženi Đukić je izašao iz auta i ispalio jedan hitac prema prozoru objekta u kojem su za jednim stolom sjedjeli Đurđić i Knežević s još tri osobe. Ispred ulaznih vrata Đukić je ispalio još dva hica prema prozoru u čijoj blizini su sjedjeli policajci, a kada je ušao i vidio da Đurđić i Knežević bježe u toalet, za njma je ispalio još tri hica. Đurđić je tom prilikom zadobio lakšu tjelesnu povredu stopala. Pošto nije uspio da udarcem noge otvori vrata lokala u kom su se Knežević i Đurđić sakrili, optuženi Đukić je ispalio jedan projektil u vrata i napustio lokal”, piše u tužilačkom aktu.


VijestiVijesti

Crna Hronika

Lazović saslušan u SDT-u

Objavljeno

dana

Lazović saslušan u SDT-u

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Bivši pomoćnik direktora Uprave policije

Lazović saslušan u SDT-u

Iz SDT-a su „Vijestima“ nezvanično rekli da je Lazović saslušan prije nego je predmet objedinjen sa prijavom koju je podnio državni sekretar u MUP-u Rade Milošević


Lazović, Foto: Savo Prelević
Advertisement

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu u sklopu istrage o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, rečeno je „Vijestima“ nezvanično iz SDT-a.

Iz tog tužilaštva „Vijestima“ su nezvanično rekli da je Lazović saslušan prije nego je predmet objedinjen sa prijavom koju je podnio državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Crna Hronika

Budvaninu zatvor od 15 dana, vozio u alkoholisanom stanju

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšeno 196 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


zabranjeno mu upravljanje vozilom tri mjeseca

Budvaninu zatvor od 15 dana, vozio u alkoholisanom stanju

Pola sata iza ponoći na magistralnom putu Kotor – Budva u mjestu Škaljari uprvaljao vozilom pod dejstvom akohola u organizmu u koncentaciji od 2,34g/kg


Ilustracija, Foto: Shutterstock
Advertisement

Sudija suda za prekrsaje u Budvi – odjeljenja u Kotoru Jelena Stanišić je danas izrekla kaznu zatvora od 15 dana Budvaninu P.S.(47).

Okrivljeni je pola sata iza ponoći na magistralnom putu Kotor – Budva u mjestu Škaljari uprvaljao vozilom pod dejstvom akohola u organizmu u koncentaciji od 2,34g/kg .

Uz kaznu mu je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od tri mjeseca, kao i tri kaznena boda.

Advertisement

„Okrivljeni je povratnik u vrsenju prekrsaja iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobracaja na putevima”, saopštio je vršilac dužnosti predsjednika Suda za prekršaje u Budvi i sudija portparol Marko Đukanović.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Crna Hronika

Leković nezakonito „oprao“ svoj dosije

Objavljeno

dana

Leković nezakonito "oprao" svoj dosije

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Podnijeta krivična prijava i protiv predsjednika Osnovnog suda u Hn

Leković nezakonito „oprao“ svoj dosije

Nekadašnji načelnik tivatske Komunalne policije pribavio nevalidno rješenje o rehabilitaciji od ranije počinjenih krivičnih djela


Novak Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Advertisement

Nekadašnji načelnik Komunalne policije Opštine Tivat Novak Leković (DPS) nezakonito je zaposlen u lokalnoj upravi tog grada nakon što je pribavio nevalidno rješenje o rehabilitaciji od ranije počinjenih krivičnih djela i sebi “oprao” kaznenu evidenciju, čime je ispunio uslove konkursa da dobije posao u Tivtu.

To proizilazi to iz presude Višeg suda u Podgorici koji je, postupajući po žalbi Osnovnog državnog tužilaštva iz Herceg Novog, krajem prošle godine ukinuo rješenje hercegovskog Osnovnog suda iz oktobra 2019, kojim je utvrđeno da je navodno, nastupila rehabilitacija Lekoviću koji je pravosnažno osuđen u dvije presude hercegnovskog suda iz 1996, odnosno presudi Višeg suda u Bijelom Polju iz 2011.

Osnovni sud Herceg Novi je 2019. nakon što je donio rješenje o rehabilitaciji Lekovića, naložio da mu se tri krivične osude izbrišu iz kaznene evidencije. U tom postupku kao sudija izvjestilac postupao je predsjednik Osnovnog suda Ivan Perović.

Advertisement

Taj sud je rješenje o rehabilitaciji Lekovića i brisanju ranijih osuda iz njegove kaznene evidencije, proglasio pravosnažnim 17. oktobra 2019. i sa klauzulom pravosnažnosti dostavio Ministarstvu pravde, iako ono nije moglo biti pravosnažno jer je postupak po žalbi na to rješenje još bio u toku. Na taj način je novski sud omogućio Lekoviću da se zaposli kao načelnik Komunalne policije, iako nije mogao biti pimljen na to mjesto po javnom konkursu lokalne uprave Tivta jer je u kaznenoj evidenciji imao više upisanih krivičnih osuda.

To se vidi iz Rješenja Višeg suda u Podgorici Kvž.br 723/20 od 28. decembra 2020. koje je dostavljeno “Vijestima” zajedno sa krivičnom prijavom koja je zbog ovog slučaja, Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeta protiv predsjednika Osnovnog suda u Herceg Novom Ivana Perovića, zbog sumnje da je nezakonito rehabilitujući Lekovića i brišući njegovu kaznenu evidenciju, Perović počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, odnosno falsifikovanje isprave.

Vijeće Višeg suda na čelu sa predsjednikoma Borisom Savićem, postupajući po žalbi Tužilaštva na rješenje o rehabilitaciji Lekovića i brisanju njegove kaznene evidencije, konstatovalo je da se ono “mora ukinuti zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka”. Pored ostalog, Viši sud je konstatovao da “u situcaji kao što je konkretna kada je podnosilac molbe za rehabilitaciju višestruko osuđivano lice, nije dovoljno da isti samo ispunjava uslove za rehabilitaciju iz člana 119 Krivičnog zakona Crne Gore za svako od djela za koje je osuđen, već je neophodno utvrditi da li je osuđeni svojim vladanjem zaslužio da bude rehabilitovan i o tome se u odluci moraju dati valjani razlozi”.

”Ocjena o vladanju učinioca ne može se zasnivati na tome da li je u određenom roku izvršio novo krivično djelo, jer je to uslov za davanje rehabilitacije uopšte, već je riječ prije svega o opštoj ocjeni osuđivanog lica, o njegovom ponašanju na slobodi, u odnosu prema društvenim i drugim obavezama i slično, a što se može cijeniti i kroz činjenicu da li je za to vrijeme eventualno učinio prekršaj ili privredni prestup, kao i sve drugo što je od bitnog da sud ubijedi da li je osuđeno ‘zaslužio’ rehabilitaciju ili ne”, piše u rješenju Višeg suda.

Viši sud kostatuje i da Osnovni sud u Herceg Novom po zakonu nikako nije mogao da donese odluku o rehabilitaciji Lekovića za krivične osude koje su mu izrečene pred drugim sudovima, poput osude koju je on dobio od Višeg suda u Bijelom Polju.

Advertisement

Novak Leković je krajem 2019. za vrijeme prethodne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtu doveden za načelnika Komunalne policije iz Herceg Novog, gdje je prethodno dugo godina radio u MUP-u kao policijski inspektor. Leković je sa te pozicije 2017. tokom kampanje za lokalne izbore u Novom, ušao u sukob sa Demokratama koje su ga optužile da je kao službenik policije, “protivpravno uticao na volju birača i izvršavao prljave zadatke po nalogu šefa Izbornog štaba DPS Herceg Novi Petra Ivanovića”. Leković se u jeku kampanje za lokalne izbore u tom gradu, džipom tivatskih tablica, vozio po Herceg Novom. Na svom vozilu je sa prednje strane i na registarskim tablicama imao oblijepljene postere DPS i SD, a na zadnjem staklu poster koji, kako je tada saopšteno iz Demokrata, “u vrlo negativan kontekst stavlja funkcionere te partije”. Zbog toga su Demokrate tada protiv Lekovića podnijele krivičnu prijavu za protivpravni uticaj na volju birača, ali ju je tužilaštvo odbacilo.

Leković se ranije dovodio u vezu i sa prekomjernom upotrebom policijske sile nad navijačima FK Zabjelo, na utakmici Arsenal-Zabjelo u Tivtu u novembru 2014. godine. Krajem 2018. on je, prethodno napustivši Upravu policije, doveden i postavljen prvo za v.d. a potom i načelnika Komunalne policije.

Leković je i na novoj dužnosti nastavio sa ekscesima pa je tako krajem avgusta prošle godine kandidat za odbornika liste Narod Pobjeđuje Vladimir Arsić prijavio da mu je Leković prijetio tokom predizbornih događaja u Tivtu.

Leković je negirao da je na bilo koji način prijetio Arsiću.

Nakon izbora 30.avgusta nova vlast je početkom novembra Lekovića smijenila sa mjesta načelnika Komunalne policije na što je on vrlo burno reagovao u incidentu 4.novembra prošle godine, kada je po tvrdnjama svjedoka, glasno psujući i prijeteći funkcionerima nove opštinske vlasti Tivta, počeo da lomi i izbacuje kroz prozor službeni inventar iz svoje kancelarije.

Advertisement

Opština ga je prijavila policiji pa je OB Tivat protiv Lekovića podnijelo prijavu za krivično djelo “oštećenje i uništenje tuđe stvari”, ali ju je Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru aprila ove godine, odbacilo zbog navodnog nedostaka dokaza.

Prijavom obuhvaćen i sudija Marojević

U krivičnoj prijavi koja je podnijeta SDT-u protiv predsjednikka Osnovnog suda Ivana Perovića povodom slučaja Leković, a u koju su “Vijesti” imale uvid, stoji da je Perović krivična djela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave navodno počinio “uz pomoć sudije Andrije Marojevića”.

Prema navodima prijave, Perović je prvo odbio Lekovićev zahtjev za rehabilitaciju i brisanje njegove kaznene evidencije, da bi onda na Lekovićevu molbu koji je za to odbijanje saznao preko sudije Marojevića, predsjednik Osnovnog suda navodno, prihvatio da “usvoji Lekovićev zahtjev za rehabilitaciju jer mu je to uslov za dobijanje radnog mjesta” u Opštini.

”Sudija Perović je prihvatio da izmijeni svoju odluku, iako je bio svjestan da je to krivično djelo i da uslovi za rehabilitaciju nisu nastupili. Sudija Perović je sam donio odluku da se zahtjev usvaja, bez konsultacije sa preostalim sudijama”, piše u prijavi uz napomenu da se na tu odluku Osnovnog suda žalilo ODT Herceg Novi, ali da Perović “iako je svjestan da predmet treba odmah poslati na Viši sud u Podgorici radi odlučivanja po žalbi, odlučio je da spise na šalje u Viši sud, nego da rješenja o rehabilitaciji sa klauzulom pravosnažnosti, iako je znao da pravosnažnost nije mogla nastupiti, pošalje Ministarstvu pravde kako bi Novaku Lekoviću po hitnom postupku, bila očišćena kaznena evidencija i on dobio potvrdu da nije krivično kažnjavan”.

Na taj način bivša DPS vlast Tivta je Lekoviću omogućila sticanje protivpravne imovinske koristi u iznosu većem od 10.000 eura koliko je on dobio plata na mjestu načelnika Komunalne policije. Taj novac, ali i iznos koji je na ime otpremnine dobio nakon što ga je lokalna vlast otpustila, Leković će morati da vrati u kasu Opštine koja će ga, nakon saznanja za nezakonito brisanje njegove kaznene evidencije, kako je “Vijestima” rečeno, sigurno tužiti, zajedno sa svim drugim akterima uključenim u ovaj nesvakidašnji slučaj “pranja biografije”.

Advertisement

Perović: Odlučno odbacujem optužbe

Predsjednik Osnovnog suda u Herceg Nobom Ivan Perović odlučno je odbacio navode iz krivične prijave koje je SDT-u podnešena protiv njega.

”Tačno je da je 2019. donijeto rješenje o rehabilitaciji Lekovića i da ga je onda na žalbu ODT-a, Viši sud ukinuo. U ponovljenom postupku zahtjev za rehabilitaciju je odbijen kao neosnovan”, kazao je “Vijestima” sudija Perović dodajući da je on u prvom postupku bio sudija izvjestilac i da “kao izvjestila, nisam ja mogao nikako potpisati i staviti klauzulu pravosnažnosti”.

”Nikada tako nešto ne bih uradio u postupku koji još niije završen jer je u toku odlučivanje po žalbi. Tvrdim da to nisam uradio ni u ovom predmetu. Ako tako nešto navodno postoji sa mojim potpisom, onda je sigurno u pitanju falsifikat”, istakao je Perović ograđujući se da nije upoznat sa sadržinom krivične prijave i da je stoga ne može ni detaljnije komentarisati.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije