Povežite se s nama

Ekonomija

Dodatna tri centa mljekarima u naredna tri mjeseca

Objavljeno

dana

Dodatna tri centa mljekarima u naredna tri mjeseca

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


odluka ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Dodatna tri centa mljekarima u naredna tri mjeseca

Predstavnici mljekara su, kako se navodi, naglasili da su spremni za dogovor, međutim očekuju da maloprodajni lanci razumiju situaciju i zajednički učestvuju u rješavanju problema


Sa sastanka Stijovića i mljekara, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Advertisement

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iduća tri mjeseca obezbijediće podršku od dodatnih tri centa za proizvodnju sirovog mlijeka kako bi na taj način olakšali tešku situaciju u kojoj se nalaze proizvođači mlijeka, saopšteno je iz tog resora.

Resorni ministar Aleksandar Stijović danas je razgovarao sa predstavnicima mljekara Srna, Lazine, Nika, Makrointernacional i Milka iz Bijelog Polja i proizvođačima mlijeka, Željkom Radičem, Milanom Ikovićem, Budimirom Mugošom i Vučkom Pešićem.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj situaciji u mljekarskom sektoru i mogućnostima povećanja otkupne cijene sirovog mlijeka.

Advertisement

Ministarstvo je, kako se navodi, iskazalo spremnost da takvi i slični sastanci na kome učestvuju i mljekare i proizvođači, predstavnici Ministarstva i Uprave za bezbjednost hrane, budu dobra praksa kako da se na jednom mjestu iznesu svi problem sektora, da bi se na najbolji mogući način došlo do cjelovitog rješenja.

“Proizvođači su iznijeli probleme sa kojim se suočavaju, prije svega sa povećanim cijenima imputa, koji direktno utiču na održivost proizvodnje”, kaže se u saopštenju.

Predstavnici mljekara su, kako se navodi, naglasili da su spremni za dogovor, međutim očekuju da maloprodajni lanci razumiju situaciju i zajednički učestvuju u rješavanju problema.

“Proizvođači su istakli da je zbog povećanja imputa proizvodnje ova godina vrlo teška za proizvođače mlijeka. Istaknuto je da je situacija u regionu slučna kao u Crnoj Gori. Naglasili su da su njihovi proizvodi visoko maržirani u trgovačkim lancima što je dodatno otežava situaciju u tom lancu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku bilo riječi o kontroli kvaliteta, pri čemu su se sagovornici saglasilii da se mora dodatno uticati na pojačanju kontrole uvoznog sirovog mlijeka.

Advertisement

“Predstavnici Ministarstva su iskazali spremnost da za iduća tri mjeseca obezbijede podršku od dodatnih tri centa za proizvodnju sirovog mlijeka kako bi na taj način dali doprinos da pored redovnih premija, kako bi olakšali tešku situaciju u kojoj se nalaze proizvođači mlijeka”, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je, kako se navodi, pozvalo sve učesnike, da daju svoje predloge za izradu novog Agrobudžeta kako bi predstavnici resora zaduženi za kreiranje agrarne politike iste uvrstili za sljedeću godinu, pod uslovom da isti imaju opravdanost.

“U konačnom da se nađu modeli za zaštitu cjelokupne poljoprivredne proizvodnje sa samim tim i mljekarskog sektora”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je ton razgovora bio konstruktivan i iznijete su brojne činjenice, pri čemu su svi učesnici, kako se dodaje, usaglasili stavove kada je u pitanju ovaj segment poljoprivredne proizvodnje i utvrdili dalje korake djelovanja.

“Iskazana su namjere zajedničkog rješavanja problema u cilju zaštite i očuvanja mljekarskog sektora”, kaže se u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

ZZZ: Rast nezaposlenosti u novembru 1,3 odsto

Objavljeno

dana

Umjesto smanjenja, broj radnika u javnoj upravi lani povećan za 8 odsto

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


od početka godine evidentirao 16.553 hiljada novozaposlenih

ZZZ: Rast nezaposlenosti u novembru 1,3 odsto

Od početka godine oglašeno je 21.400 hiljade slobodnih radnih mjesta


Foto: Savo Prelević
Advertisement

U Crnoj Gori je na kraju novembra bilo 55,96 hiljada nezaposlenih, 1,3 odsto više nego u oktobru, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Stopa nezaposlenosti je, prema mjesečnom izvještaju ZZZ, porasla sa 23,81 odsto na 24,12 odsto.

Najveća stopa, 32,7 odsto, zabilježena je u julu 2000, dok je najniža bila u avgustu 2009. godine, 10,1 odsto.

Advertisement

Zavod je od početka godine evidentirao 16.553 novozaposlenih.

Od početka godine oglašeno je 21.400 hiljade slobodnih radnih mjesta.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Pad proizvodnje šumskih sortimenata

Objavljeno

dana

Ministarstvo: Staćemo na put daljoj devastaciji prirodnih resursa

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


PODACI MONSTATA

Pad proizvodnje šumskih sortimenata

Proizvodnja u trećem kvartalu, u odnosu na isti prošlogodišnji period, pala 31,5 odsto


Ilustracija, Foto: Shutterstock
Advertisement

Proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma u Crnoj Gori u trećem kvartalu je, u odnosu na isti prošlogodišnji period, pala 31,5 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su kazali da proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma u periodu od prvog do trećeg kvartala, u odnosu na isti prošlogodišnji period, bilježi pad 57,4 odsto.

Cilj istraživanja koje se odnosi na proizvodnju šumskih sortimenata u državnim šumama jeste da obezbijedi podatke o proizvodnji, prodaji i zalihama šumskih sortimenata u državnim šumama.

Advertisement

Iz Monstata su objasnili da se šumom smatra zemljište koje je obraslo šumskim drvećem u obliku sastojine čija je površina veća od 20 ari, kao i šumski rasadnici, sjemenske sastojine i sjemenske plantaže koje su sastavni dio šume, šumska infrastruktura, protivpožarne pruge i druga otvorena područja unutar šume površine manje od 20 ari.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Ekonomija

Cijene goriva niže za četiri do pet centi

Objavljeno

dana

Autor

Cijene goriva niže za četiri do pet centi

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


Prvo značajnije snižavanje cijena u posljednjih godinu dana

Cijene goriva niže za četiri do pet centi

Litar eurodizela trebalo bi da pojeftini za pet centi, odnosno sa sadašnjih 1,32 na 1,27 eura. Cijene obje vrste benzina, prema procjeni, biće niže za po četiri centa


Foto: Nenad Mandic
Advertisement

Maloprodajne cijene goriva na crnogorskim pumpama od sjutra će najvjerovatnije biti niža za četiri i pet centi po litru, pokazuju preliminarne analize cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i valutni odnos između dolara i eura sada u odnosu na prije dvije sedmice kada su određene sadašnje cijene goriva.

Litar eurodizela trebalo bi da pojeftini za pet centi, odnosno sa sadašnjih 1,32 na 1,27 eura. Cijene obje vrste benzina, prema procjeni, biće niže za po četiri centa, odnosno super BMB 98 će pojeftiniti sa 1,47 na 1,43 eura a super BMB 958 sa 1,43 na 1,39 centi.

Lož ulje bi takođe trebalo da pojeftini za pet centi sa 1,29 na 1,24 eura.

Advertisement

U posljednje dvije godine postojanja globalne pandemije COVID-19 tržište sirove nafte i naftnih derivata, doživjelo je drastične promjene. Od istorijskog pada cijene barela sirove nafte na svega jedan dolar kada je globalni saobraćaj bio potpuno zaustavljen usljed epidemioloških mjera, pa do velikog rasta na preko 85 dolara, kako se epidemija smanjilava i popuštala ograničenje.

Od početka godine bilo je 14 poskupljenja maloprodajnih cijena goriva u Crnoj Gori, dok je u posljednje dva usklađivanja (svakih 14 dana) došlo da manjih pojeftinjenja od po jedan do dva centa. Ovo sjutrašnje biće treće uzastopno pojeftinjenje i prvo značajnije.

Prije mjesec dana su vlasti SAD-a, Japana, Indije i još nekih zemalja koje su veliki potrošači naftnih derivata, tražili od država najvećih proizvođača nafte (zemlje OPEC-a) do povećaju proizvodnju kako bi zadovoljili potrošnju i time spustili cijene na međunarodnim berzama.

Međutim, zemlje OPEC-a su reagovale odlukom u kojoj samo neznatno povećavaju proizvodnju. One su navele da će postepeno povećavati proizvodnju, jer se boje da zbog pojave novog soja COVID-19 ponovo ne dođe do globalnog zatvaranja i smanjenja potrošnje što bi ponovo moglo spustiti cijene ispod nivoa troškova proizvodnje.

Vlasti SAD-a si nezadovoljne ovakvim stavom prije desetak dana reagovala donijevši odluku da iz svojih državnih rezervi ogromno količine sirove nafte puste na međunarodno tržište, što je odmah ulicalo na značajan pad cijena na berzama.

Advertisement

Prije 15 dana barel sirove nafte vrijedio je prosječno oko 76 dolara, a zatim je imao konstatan pad do jučerašnjih oko 67 dolara. U međuvremenu je došlo i do blagog jačanja dolara u odnosu na euro, što je ublažilo ovaj pad. Tako da će i buduće cijene zavisiti od glabalnih epidemioloških mjera, odluka OPEC-a o količini proizvodnje i kursa dolara i eura.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije