Povežite se s nama

Crna Gora

Krivokapić: ANB je pouzdan partner svih građana, čestitke na profesionalnom radu

Objavljeno

dana

Krivokapić: Mrdak je svojim životom posvjedočio beskrajnu neustrašivost i odanost

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić čestitao je večeras Agenciji za nacionalnu bezbjednost na, kako kaže, predanom, profesionalnom i objektivnom pristupu.

U kratkom tvitu, premijer je kazao da je ANB pouzdan partner svih građana Crne Gore.

Advertisement

 Aktuelno
Advertisement

Crna Gora

Rezultati istraživanja kulturnih potreba i praksi: Gotovo dvije trećine građana Herceg Novog zadovoljno kulturnom ponudom grada

Objavljeno

dana

Autor

Rezultati istraživanja kulturnih potreba i praksi: Gotovo dvije trećine građana Herceg Novog zadovoljno kulturnom ponudom grada

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Gotovo dvije trećine, odnosno 59.1 odsto građana Herceg Novog je u potpunosti ili donekle zadovoljno kulturnom ponudom grada, pokazalo je istraživanje kulturnih potreba i praksi koje je sprovela agencija ″DeFacto″ u saradnji sa opštinskim Sekretarijatom za kulturu i obrazovanje, a predstavljeno je danas u velikoj sali Opštine.

Kvantitativno istraživanje sprovedeno je tokom septembra i oktobra ove godine na uzorku od 809 ispitanika sa prebivalištem u opštini Herceg Novi, tehnikom intervjuisanja putem telefona.

Advertisement

Istraživanje je urađeno sa ciljem da prikaže sliku kulturnih praksi i potreba građanki i građana Herceg Novog. Ovi podaci će biti osnov za izradu Strategije razvoja kulture grada, pokretanje novih programa i donošenje odluke o tome koje i kakve programe lokalna uprava treba finansijski i organizaciono da podrži, istakla je sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo. Ona je napomenula da je ovo prvi put da se na ovakav način obrađuju podaci od interesa za upravljanje u oblasti kulture.

″Rezultati će biti naknadno stručno obrađeni kako bismo dobili jasnu sliku u kom smjeru Opština Herceg Novi treba da vodi kulturnu politiku. Istraživanje je imalo cilj da dobijemo relevantan uzorak kada su u pitanju prakse i potrebe stanovnika našeg grada. Za dalju analizu tražićemo i povratne informacije od svih aktera u kulturi, formalnih i neformalnih″, kazala je Zambelić Pištalo.

Ona je najavila da će krajem ovog mjeseca, počevši od 22. decembra u okviru projekta ″Reload″ biti sprovedeno istraživanje potreba mladih, te će i tim podacima biti dopunjena slika o tome u kojem smjeru treba dalje djelovati.

″Kad sve to objedinimo imaćemo polaznu osnovu za izradu održive Strategije razvoja kulture našeg grada″, objasnila je Zambelić Pištalo.

Ona se zahvalila svim građanima koji su izdvojili vrijeme da učestvuju u anketi, kao i stručnim saradnicima koji su pomogli u kreiranju upitnika: profesorici sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Veri Backović i profesoru Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, dr Vuku Vukoviću.

Advertisement

″Generalni presjek je da su u načelu građani Herceg Novog zadovoljni kulturnom ponudom. Normalno, vide i određene nedostatke, finansijske i one uzrokovane pandemijom, ali u načelu je njihova percepcija povoljna″, kazao je Stevan Kandić iz agencije ″DeFacto″.

Objasnio je da je upitnik obuhvatio tri cjeline: kulturne prakse i percepcije prije pandemije, za vrijeme pandemije prošle i ove godine, kao i opšti podaci o navikama i korišćenju slobodnog vremena.

Na pitanje da li se kulturna ponuda Herceg Novog u protekle četiri godine poboljšala, pogoršala ili ostala ista, nešto više od dvije petine ispitanika smatra da je kulturna ponuda ostala na istom nivo, a 36.2% ispitanika smatra da je ponuda bolja ili mnogo bolja.

Najposjećenija manifestacija je Praznik mimoze, koji je prije pandemije gotovo pola ispitanika posjetilo svake godine više puta, a preko 75 odsto ispitanika svake godine bar po jednom. Na drugom mjestu po posjećenosti je Hercegnovski filmski festival, a na trećem Trg od knjige. Dobro posjećeni su i koncerti Gradske muzike Herceg Novi i Mjesne muzike Đenović.

Ispitanici su prepoznali da je Kuća nobelovca Iva Andrića pozitivno doprinijela ponudi grada, te je i dobila bolju ocjenu rada u odnosu na ostale ustanove kulture.

Advertisement

″Interesantan pokazatelj odnosi se na izgradnju spomenika na teritoriji grada zaslužnim pojedincima ovog podneblja. Kao istraživačima koji nemaju često priliku da se bave Herceg Novim, taj aspekt nam je bio zanimljiv jer smo čuli dosta lokalnih imena i znamenitih ličnosti od značaja za istoriju grada i Crne Gore″, rekao je Kandić.

Kao najveće izazove i probleme za kulturu u Herceg Novom u ovom trenutku ispitanici su naveli pandemiju virusa korona, nedostatak sadržaja, finansiranje i nedovoljnu osviješćenost ljudi za kulturne sadržaje.

Ispitanici su naveli da kulturnoj ponudi Herceg Novog najviše nedostaju: koncerti kvalitetnije muzike (26.6 odsto), pozorišne predstave (9.1 odsto), bioskop i filmske premijere (5.1 odsto).

Na pitanje koliko novca mjesečno na nivou domaćinstva izdvajate za kulturne sadržaje prosječan odgovor u distribuciji rezultata je 24.23 eura.

Kada je u pitanju muzički ukus, najveći broj ispitanika, njih 28.6 odsto sluša domaći pop, na drugom mjestu je folk/narodna koju sluša 20.6 odsto, na trećem je 13 odsto onih koji kažu da slušaju sve, a na četvrtom domaći rok koji sluša 10,2 odsto ispitanika.

Advertisement

Kućnu biblioteku sadržaja do 100 knjiga posjeduje 46 odsto ispitanika, a sa 100 do 400 knjiga njih 26.1 odsto. Podaci pokazuju da što su obrazovni nivo ispitanika i primanja domaćinstva viši, to ispitanici imaju veću kućnu biblioteku.

Na otvoreno pitanje šta preporučuju gostima Herceg Novog da obiđu najveći broj ispitanika je naveo Stari grad, 20.1 odsto i tvrđave, 17.2 odsto.

Anketa je bila prilika i da ispitanici ocijene jedan novi predlog u ponudi – besplatne turističke ture koje bi vodili studenti na volonterskoj osnovi ili uz finansijku pomoć Opštine, dok bi glavni dio njihove “zarade” predstavljao bakšiš. Ovakva praksa već postoji u mnogim evropskim gradovima, a podaci pokazuju da bi bila dobrodošla i u Herceg Novom – 90,8 odsto ispitanika smatra da bi to bila dobra dopuna kulturnoj ponudi.

U dijelu koji se odnosi na informisanje o kulturnoj ponudi, 62 odsto ispitanika je donekle ili u potpunosti informisano. Najčešći izvori informisanja su: online portali, lična poznanstva, TV i radio stanice, kao i zvanična fejsbuk strana i portal Opštine Herceg Novi.

Dio upitnika ticao se načina na koji građani Novog provode slobodno vrijeme, imajući u vidu da je upravo taj aspekt od izuzetnog značaja za kreiranje programa kojima treba dopuniti kulturnu ponudu.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

CEDIS: U četvrtak djelovi više gradova bez struje

Objavljeno

dana

Autor

CEDIS: U četvrtak djelovi više gradova bez struje

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


CEDIS je za četvrtak najavio izvođenje radova na elektrodistributivnoj mreži, zbog čega će djelovi naselja u više gradova ostati bez struje.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 09. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati:

Advertisement

Podgorica

– u terminu od 08 do 15 sati: Ulica Đura Čagorovića, dio Vranića, Ulica Mosorska, Liješta, Medun, Dučići, Koći, Radan, Rašovići, Ledine, Lopari, Rozdec, Rudine, Nikmaraš, Stjepovo, Benkaj, Poprat, karaula Poprat i repetitor Zatrijebač, Zgrade u Ulici Ivana Milutinovića, preko puta Sportskog Centra.

– u terminu od 09 do 19 sati: Lijeva Rijeka, Veruša, Opasanica, Mokra, Brskut i Bukumirsko jezero.

Cetinje

– u terminu od 07:30 do 17:30 sati: Lipovik, Ćukojevići, Dujeva, Zaječina, Mihailovići, Poseljani i Zaštek.

Advertisement

Danilovgrad

– u terminu od 08 do 15 sati: Stanjevića Rupe, Most Radovića, Ciglana i dio Komunice.

Nikšić

– u terminu od 08 do 15 sati: Zaljutnica.

Plužine

Advertisement

– u terminu od 08 do 15 sati: Mratinje selo, Repetitor T-mobile.

Bar

– u terminu od 11 do 11:30 sati: Ostros sa okolnim selima.

Ulcinj

– u terminu od 08 do 15 sati: naselje Donji Štoj (Beogradsko naselje 1 i 2) i Donji Rastiš.

Advertisement

Kotor

– u terminu od 09 do 13 sati: Škalajri – naselje oko štamparije i Stoliv – dio potrošača prema Stolivu.

– u terminu od 10 do 13 sati: Grbalj – Nalježići.

Andrijevica

– u terminu od 08:30 do 14:30 sati: Košutiće.

Advertisement

Berane

– u terminu od 08:30 do 14:30 sati: Budimlja,Mašte, dio sela Goražde, Kaludra.

Bijelo Polje

– u terminu od 08 do 08:30 sati: Merkator, Vinilplast, Lelo, Matino, Kisela Voda, Sljepašnica, Potkrajci, Njegnjevo, Kukulje, Dubrave, Livadice, Sela, Sutivan, Kneževići, Orahovica, Konatari, Unevina, Podbrežje, Metanjac, Dobrakovo, Granični prelaz, Kumanica, Kanje, Milovo, Mioče, Dobro Brdo, Dobrinje, Gubavač, Voljavac, Rodijelja, Brčve, Pećarska, Ušanovići, Žiljak, Boturići, Pobretići, Mirojevići, Bistrica-centar, Kostenica, Šolje, Mojstir, Jablanovo, Požeginja, Cerovići, Muslići, Selakovići, Tomaševo, Skočigorina, Drndari, Grančarevo, Ujniče, Glibavac, Potrk, Obod, Žaljevo, Lijeska, Galica, Sokolac, Pisana Jela, Šljemena, Barice, Reljin Kamen, Džukeljska Jama.

– u terminu od 08 do 16 sati: Pisana Jela, Šljemena, Barice, Reljin Kamen, Džukeljska Jama, Jabučina, Pavino Polje,Voljavac, Rodijelja, Brčve, Pećarska, Ušanovići, Žiljak, Boturići, Pobretići, Mirojevići, Bistrica-centar, Kostenica, Šolje, Mojstir, Jablanovo, Požeginja, Ličine-Korita.

Advertisement

– u terminu od 15:30 do 16 sati: Cerovići, Muslići, Selakovići, Tomaševo, Skočigorina, Drndari, Grančarevo, Ujniče, Glibavac, Potrk, Obod, Žaljevo, Lijeska, Galica, Sokolac, Pisana Jela, Šljemena, Barice, Reljin Kamen, Džukeljska Jama, Merkator, Vinilplast, Lelo, Matino, Kisela Voda, Sljepašnica, Potkrajci, Njegnjevo, Kukulje, Dubrave, Livadice, Sela, Sutivan, Kneževići, Orahovica, Konatari, Unevina, Podbrežje, Metanjac, Dobrakovo, Granični prelaz, Kumanica, Kanje, Milovo, Mioče, Dobro Brdo, Dobrinje, Gubavač, Voljavac, Rodijelja, Brčve, Pećarska, Ušanovići, Žiljak, Boturići, Pobretići, Mirojevići, Bistrica-centar, Kostenica, Šolje, Mojstir, Jablanovo, Požeginja.

Kolašin

– u terminu od 08 do 16 sati: Selišta, Drpe, Biočinovići, Rijeka Mušovića, Paljevine, Ski centar 1450, Vrujca, Ravni.

– u terminu od 09 do 15 sati: Bare Kraljske, Oćiba, Vladoš, Benzinska Pumpa, Lugovi, Pčinja, Crkvine, Žirci, Moračka Bistrica, Lug, Andrijevo i Petrova Ravan.

– u terminu od 09 do 16 sati: mHE Paljevinska, Ski Centar 1600, Tunel ‘Klisura’, Repetitor ‘Zekova Glava’, Manastir Morača, Jasenova, Ocka Gora, Međuriječje, Smolice, Mrtvo Duboko, Bulje, Andrijevo, Vlahovići, Gornja Rovca, Bogutov i Jasenov Do, Trmanje, Cerovica, Trešnjica, Liješnje, Višnje, Repetitor RDC-a, Velje Duboko, Đuđevina, Bare, Raičevine, Petrova Ravan, Ulica, Podi, Smira, Drijen, Sreteška Gora, Uljari, Sela, Vrujca, Ravni, Mioska, Raško, Ljuta, Vozarine, Požnja, Zakrilje, Osreci, Krušev Lug, Ljevišta, mHE Lipovska Bistrica, Plana, Blatina, Lancer, Lipovo, Bakovići, Ilinčić, Trebaljevo, Željeznička Stanica Trebaljevo, mHE Bukovica, Sjerogošte, Fabrika vode ‘Suza’, Fak, Šik, Drijenak.

Advertisement

– u terminu od 10 do 14 sati: Zgrada Policije.

Mojkovac

– u terminu od 09 do 13 sati: Gostilovina.

– u terminu od 09 do 14 sati: Ambarine, Pržišta, Matovine, Selišta, Sjenokosi.

– u terminu od 11 do 13 sati: Podbišće, Gacka, Ćetkovići, Feratovo Polje, Kraljevo Kolo, Štitarica, Baza Štitarica, Biogradsko Jezero.

Advertisement

Petnjica

– u terminu od 08:30 do 14:30 sati: dio sela Lagatore.

Plav

– u terminu od 09 do 14:30 sati: dio sela Brezojevica.

Pljevlja

Advertisement

– u terminu od 09 do 15 sati: Mijakovići, Kosanica, brenta Petrović, Paćevina, repetitor Mrčajevac, Ski lift, Zajdni Do, Varine, Bujaci, Borova, Gradina, Vodno, Pušonjski Do, Čavanj, Selac, Premćani, Bandijer, Vaškovo, Pandurica, Kotlajići, Bare Visibabe, Krupice, pilana Potpara, Rzav, Gusino Brdo, Bitine, Palež, Zaglavak, Lever Tara, Glibaći, Jovići, Meki Do, Pupović, Zasada, Morajice, Jelov Panj, Kolijevka, Slatina, Kalušići, Ograđenica, repetitor Kutuša, Đurđevića Tara.

“Navedeni radovi se izvode u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom. U slučaju loših vremenskih uslova radovi će biti odgođeni”, saopšteno je iz CEDIS-a.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Kovačević: Budžet Opštine Nikišić veći 200.000 eura od ovogodišnjeg

Objavljeno

dana

Autor

Kovačević: Budžet Opštine Nikišić veći 200.000 eura od ovogodišnjeg

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Opštinska kasa u Nikšiću za 2022. neznatno je teža od ovogodišnje, tako je i sa kapitalnim budžetom, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Napominje da je za danas zakazana javna rasprava o budžetu te opštine.

Advertisement

”On je za oko 200 hiljada eura jači nego ovogodišnji a kapitalni budžet će biti za oko 100 hiljada viši. Vidjevši dešavanja na državnom nivou i neizvjesnost usvajanja budžeta pa i u slučaju usvajanja novi planovi koji se donose nijesmo uspjeli da procijenimo njihov uticaj na lokalne budžete. Odlučili smo se da to sačuvamo na nivou ovogodišnjeg budžeta”, kazao je Kovačević u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

On je istakao da su u maju, kada su došli na vlast, zatekli 1,5 miliona eura u kasi opštine i kaže da im na taj način nije ostavljena dobra osnova za rad.

”Napominjem da je budžet 2020. je bio 5 miliona, 2019, 6 miliona eura, tako da nam nije ostavljena dobra osnova za dalji rad. Naši politički protivnici su vjerovano mislili da nećemo uspjeti da održimo ni trenutno stanje ali smo pokazali da možemo da donesemo i bolji bdžet nego su to oni uradili. Na nama je da kreativnom relizacijom pokažemo da možemo da ga realizujemo ukorist svih građana”, kazao je Kovačević i u okviru kapitalnog budžeta najavio više od 12 projekata.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije