Povežite se s nama

Politika

Marković: Najbitnije je da u Izvještaju EK nema nazadovanja

Objavljeno

dana

Marković: Najbitnije je da u Izvještaju EK nema nazadovanja

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Za Crnu Goru je najvažnije što u posljednjem Izvještaju Evropske komisije nije konstatovano nazadovanje, kazao je za TVCG novi šef Stalne misije Crne Gore pri EU Petar Marković.

– Najvažnije je da uprkos izazovima koje imamo kod kuće mi ove godine nismo imali nazadovanje u svom stanju, da preuzmemo obaveze iz članstva. Dakle nema nazadovanja – naveo je Marković, u Jutarnjem programu TVCG.

Advertisement

On kaže i da je izvještaj pokazao da postoji izvjestan i usporen napredak u svim Poglavljima, osim u Poglavlju 14.

Naveo je kako je važno imati u vidu i kontekst i okolnosti iz prošle godine. Jedna od njih je kovid kriza, a druga, kako dodaje, promjena vlasti.

– To je bio jedan istorijski događaj koji je predstavljao jednu vrstu noviteta u našim životima i to je uticalo i na kapacitet društva da se neometano bavi integracijom – naveo je Marković.

On ističe da je u četiri Poglavlja izvještaj bolji u odnosu na prethodni, za ostala Poglavlja, kako dodaje, imamo mješovite rezultate sa konkretnim preporukama kako dalje.

– Ovaj Izvještaj je pokazao ono što bi trebalo već da znamo, a to je da je cjelokupan ritam pristupanja EU određen kvalitetom i ritmom reformi u Poglavljima 23 i 24. Zbog toga je jako bitno da sve institucije nadležne za te oblasti preuzmu svoj dio odgovornosti. I Izvještaj EK je u tom smislu jako korisna alatka zato što on vrlo precizno identifikuje odgovornost za nedostatke u protekloj godini – naveo je Marković.

Advertisement

Navodi da svi odgovorni na čelu naših institucija treba da obećaju samo vladavinu prava.

– Mi moramo to da stavimo na apsolutni pijedestal naših prioriteta. Ko god pokuša da javnost okreće temama koje nas polarizuju i dijele i skreću pažnju i naše akministrativne kapacitete da se uhvatimo u koštac sa problemima iz oblasti vladavine prava nije prijatelj EU integracija Crne Gore. Zato pozivam na jedan efikasan, usmjeren i bezkompromisan rad na ispunjavanje obaveza iz ta dva Poglavlja – kazao je Marković.

On je naveo da u Izvještaju postoji određeni napredak u slobodi izražavanja.

– Za razliku od prošle godine kada u toj oblasti nije bilo napretka. Ovo je jedna meta u pokretu i iz godine u godinu imamo različite rezultate. Tu je posebno pohvaljen i Javni servis i raznovrsnost njegovog izvještavanja od vremena kada postoje novi menadžment i Savjet – dodao je Marković.

On je od petka u Briselu i, kako kaže, već ubrzano rade, a imao je i niz radnih sastanaka.

Advertisement

– Sve u cilju kako bi Misija pomogla crnogorskoj administraciji da preuzme sve obaveze iz procesa pregovora sa EU – naveo je Marković.

Marković je kazao i da će u ponedjeljak predati akreditivna pisma predsedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Najavio je posjete Briselu ministara unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i šefa diplomatije Đorđa Radulovića.Aktuelno
Advertisement

Politika

Bogdanović: Vladi dani odbrojani, na kičastoj i populističkoj prezentaciji se opraštali od svojih funkcija

Objavljeno

dana

Autor

Bogdanović: Vladi dani odbrojani, na kičastoj i populističkoj prezentaciji se opraštali od svojih funkcija

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Obraćajući se povodom navoda premijera Zdravka Krivokapića, generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović je rekao da sve što se danas moglo čuli od predstavnika Vlade na, kako je kazao, oproštaju od njihovih funkcija, tačno je taman koliko i tvrdnja odlazećeg premijera da imaju podršku Pozitivne Crne Gore.

“Neupućen gledalac tako bi pomislio da je Crna Gora država u kojoj ovog proljeća i jeseni nije bilo katastrofalnih brojki žrtava koronavirusa, da u međuvremenu tajno i organizovano nije zadužena milijardu dolara, da ovo nije vlast koja je sopstvene građane proglašavala teroristima i obračunavala se sa njma gumenim mecima, šok bombama i suzavcima”, saopštio je Bogdanović.

Advertisement

Generalni sekretar DPS je naveo da su “rekordna nezaposlenost od čak 26 odsto, očajne mjere i žrtvovanje građana zbog potpunog otvaranja granica, činjenica da imamo premijera antivaksera, da su na ulicama svi – od poljoprivrednika do taksista” – da je sve to promaklo predstavnicima odlazeće Vlade kada su razmišljali o prethodnoj godini.

“Jezivo visok rast cijena usljed kojeg su građani suočeni sa sve većim egzistencijalnim problemima, imenovanje šovinista i sljedbenika ravnogorskog pokreta po raznim javnim funkcijama, zatim upliv SPC u kadriranje u cjelokupnoj javnoj upravi, nepotizam i opšta relativizacija fašizma, nešto su o čemu nijesmo čuli ni slova od premijera i njegovih ministara. Umjesto toga, javnost je bila izložena još jednom izlivu najjeftinijeg kič-populizma i laži, i naravno – jednako neistinitim svaljivanjem krivice za sopstvene neuspjehe na neke ranije vlasti”, poručio je Bogdanović.

Na kraju on je izrazio da je sreća u tome što su “ovoj Vladi dani odbrojani, i da je njihovim premijerom saglasan samo u jednom, da će ostati upamćeni u istoriji”.

“Toliko nesposobne, manipulacijama sklone vlasti nije bilo, niti će ikad više – ne samo u Crnoj Gori, nego i znatno šire”, zaključio je generalni sekretar DPS.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Vujović: Demokrate sa ljubiteljima Ratka Mladića grade građansku harmoniju

Objavljeno

dana

Autor

Vujović: Demokrate sa ljubiteljima Ratka Mladića grade građansku harmoniju

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Nakon što je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sumirajući utiske sa nedeljnih lokalnih izbora, poručio da su “Demokrate jedina partija istinske građanske profilacije”, oglasio se generalni sekretar Socijaldemorkatske partije (SDP) Ivan Vujović.

Funkcioner SDP-a reagujući na izjavu Bečića, poručio je da Demokrate sa” ljubiteljima Ratka Mladića grade građansku harmoniju”.

Advertisement

“Partija istinske građanske profilacije kojoj je strateški partner DF. U izboru između DF i EU izabrali DF. Sa ljubiteljima Ratka Mladića grade građansku harmoniju. Dok je na CT 5. 09. trebalo”građanski” i za tuđe interese ugaziti proteste. Da sve nije opasno, bilo bi smiješno”, objavio je Vujović na Twitter-u.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Eraković: Premijer da počne da piše memoare, Vladu da vode oni koji znaju

Objavljeno

dana

Autor

Eraković: Premijer da počne da piše memoare, Vladu da vode oni koji znaju

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Premijer Zdravko Krivokapić trebalo da počne da piše memoare a Vladu da vode i čine oni koji znaju kako do cilja, poručio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković.đ

On se osvrnuo na današnje izlaganje Krivokapića na konferenciji povodom godišnjice rada Vlade.

Advertisement

-Krivokapić: “Ja posle godinu dana ne znam odakle da krenem…”

Predsjednik Vlade nek počne da piše memoare, a Vladu da vode i čine oni koji znaju i odakle da počnu i kako do cilja- napisao je Eraković na Tviteru.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije