Povežite se s nama

Novosti.rs

PREMINULA PORODILJA NIJE IMALA KORONU: Direktorka KC CG – Transportovana je životno ugrožena u našu bolnicu

Objavljeno

dana

PREMINULA PORODILJA NIJE IMALA KORONU: Direktorka KC CG - Transportovana je životno ugrožena u našu bolnicu

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DIREKTORKA Kliničkog centra Crne Gore dr LJiljana Radulović potvrdila je da je dva dana nakon porođaja preminula porodilja A. H. (26) u Kliničkom centru Crne Gore.

Foto PR centar

Mlada žena se porodila u Opštoj bolnici Bar.

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore istakla je da preminula nije bila inficirana virusom korona. Zakon o zaštiti ličnih informacija pacijenata, objasnila je dr Radulović, ne dozvoljava da se u javnost iznese više detalja o preminuloj A. H.

Advertisement

- Tačna je informacija da je juče u Kliničkom centru Crne Gore preminula porodilja. Zakon o zaštiti ličnih informacija o pacijentima ne dozvoljava mi da iznesem detalje o porodilji. Mogu da kažem da je ona operisana u Opštoj bolnici Bar, da je životno ugrožena transportovana u našu bolnicu, da je urađeno sve da ona ostane živa, međutim, terapija nije dala očekivani odgovor i ona je, nažalost, preminula. To je sve što mogu da kažem zbog zaštite podataka o preminuloj porodilji - kazala je Radulović.

Porodilja A. H. preminula je u sredu u Kliničkom centru Crne Gore, dva dana nakon što se porodila u Opštoj bolnici u Baru.

A. H. na svet je donela treće dete.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKUNovosti
Advertisement

Novosti.rs

KREĆE SE SA PROJEKTOM: Turističke valorizacije LJubišnje

Objavljeno

dana

Autor

KREĆE SE SA PROJEKTOM: Turističke valorizacije LJubišnje

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U NAJSKORIJE vreme krenuće se u turističku valorizaciju planine LJubišnje, dogovoreno je na sastanku ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i predstavnika Rudnika uglja, Pljevlja.

M.Drobnjak

Prilikom radne posete Pljevljima, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, posetio je i Rudnik uglja AD Pljevlja sa svojim saradnicima.

Tom prilikom postignut načelni dogovor o zajedničkom poslu na realizaciji ideje o turističkoj valorizaciji planine LJubišnja. Dogovoreno je da, u najskorije vreme, cela zamisao bude formalizovana i podrobnije razrađena kroz potpisivanje sporazuma o saradnji između resornog Ministarstva i Rudnika uglja.

Advertisement

Ministar Stijović je saopštio da će doprinos Rudnika u ovom projektu biti od velikog značaja, ističući da će resorno ministarstvo izmiriti sve obaveze po osnovu budućeg angažovanja mehanizacije Rudnika uglja za posao probijanja puteva i ostalih, projektom predviđenih usluga.

Kada je reč o rekultivaciji zemljišta rudničkih kopova  i eksperimentalnom projektu sadnje lekovitog bilja, izvršni direktor Rudnika uglja  je upoznao delegaciju Vlade Crne Gore sa idejom, do sada realizovanim i planiranim aktivnostima. Ministar Stijović  je poručio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

uputiti svaku moguću, na zakonu utemeljenu, konkretnu pomoć takvim i sličnim projektima.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

KATOLICI NEĆE KOVID-POTVRDE: Predstavnici verskih zajednica o novim merama za suzbijanje virusa korona

Objavljeno

dana

Autor

KATOLICI NEĆE KOVID-POTVRDE: Predstavnici verskih zajednica o novim merama za suzbijanje virusa korona

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BARSKA nadbiskupija i kotorska biskupija neće tražiti kovid-potvrdu kao uslov za ulazak u verske objekte, što je propisano novim merama za borbu protiv virusa korona.

Foto Kotorska biskupija

Barski nadbiskup Rok Đenlješaj i kotorski biskup Ivan Štironja saopštili su da ih je iznenadila odluka zdravstvenih vlasti bez prethodnih konsultacija sa crkvenim poglavarima jer "duboko zadiru u versku slobodu i samu dobrobit vernika koji svojim odgovornim pristupom borbi za zdravlje daju i svoj doprinos nošenjem maske i vakcinacijom".

Merama za suzbijanje virusa verske zajednice dužne su da obrede organizuju uz obezbeđivanje najmanje četiri metra kvadratna prostora po osobi. Onemogućava se ulazak vernicima u verski objekat bez jednog od dokaza iz nacionalne digitalne kovid-potvrde i to da su potpuno vakcinisani, negativnog rezultata PCR testa koji je izdat od ovlašćenje laboratorije i nije stariji od 72 sata, ili negativnog rezultata brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 časova.

Advertisement

Iz barske nadbiskupije i kotorske biskupije poručuju da ih "zbunjuju i ponižavaju stavovi koji bi hteli da se verski delatnici pretvore u inspektore i policajce, kada je u pitanju pridržavanje i sprovođenje donesenih mera".

- Katolička crkva u Crnoj Gori je od samih početaka pandemije, da bi zaštitila zdravlje vernika koji pohađaju crkve, samostalno primenjivala mere za suzbijanje koronavirusa, kakve su bile na snazi u drugim zemljama. Zahvalni smo Bogu jer nijedna katolička crkva u Crnoj Gori nije bila žarište zaraze niti širenja virusa korona - navodi se u saopštenju.

U merama nadležnih apostrofira se da su verske zajednice obavezne da odrede jedno ili više lica koja će vršiti kontrolu prilikom održavanja verskih obreda. Te osobe će kontrolisati da li vernici prilikom ulaska i boravka u verskim objektima nose zaštitne maske i poštuju meru minimalne fizičke distance.

OTVORITI OSTROŠKA VRATA

Mitropolit Joanikije povodom najnovih epidemioloških mera kazao je da moramo držati vrata manastira Ostroga i ćivot Svetog Vasilije sve vreme otvorenim "da bi svi oni i koji boluju i oni koji se trude oko bolesnika, a koji žele da dođu ovde da se pomole Bogu i za svoje i za zdravlje svojih bližnjih, da im omogući pristup najvećem iscelitelju i čudotvorcu Svetom Vasiliju Ostroškom".

- Nije sve u medicini, nije sve u tome ni koliko će čovek živeti, nego kako će živeti.

Advertisement

Najvažnije je da sačuvamo veru, obraz, čast i ljubav prema Bogu i prema bližnjima - poručio je iz ostroške svetinje mitropolit Joanikije.Novosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

DPS PAO, SVI SLAVE POBEDU! Presek političkih prilika posle lokalnih izbora u Mojkovcu, na Cetinju i u Petnjici

Objavljeno

dana

DPS PAO, SVI SLAVE POBEDU! Presek političkih prilika posle lokalnih izbora u Mojkovcu,  na Cetinju i u Petnjici

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DPS nastavlja sa padom, uprkos zapaljivim izjavama svog lidera i aktuelnog predsednika države Mila Đukanovića, koji je zahvaljujući tome partiju kojom upravlja doveo do krajnje desnice, ne uspevši ni tako da se domogne glasova suverenista u Mojkovcu i na Cetinju, a pad je posle prebrojavanja glasova na lokalnim izborima bio vidljiv i u Petnjici.

Cetinje, Foto URA

S druge strane, sve partije iz aktuelne vlasti na državnom nivou, ali i opozicioni SDP i grupe građana slave izborne rezultate.

To su glavne karakteristike lokalnih izbora održanih u ove tri opštine, naravno iz konstataciju da je DPS posle 16 godina izgubio vlast u Mojkovcu, gde će novu vlast tvoriti koalicija "Za budućnost Mojkovca-DF-SNP", koja je osvojila osam mandata, sa Demokratama koje su se domogle četiri, Ujedinjena Crna Gora jednim, grupom građana "Ne damo Mojkovac" bliskom premijeru Krivokapiću sa dva mandata i URA sa takođe dva odbornička mesta.

Advertisement

DPS je sa 14 mandata prešao u opoziciju.

- Novi gradonačelnik Mojkovca biće nosilac naše liste Vesko Delić. Vlast ćemo formirati sa našim koalicionim partnerima - kazao je lider DF Andrija Mandić.

Mojkovac, Foto Novosti

Da pregovori oko formiranja vlasti neće biti laki potvrdio je Ivan Ašanin, nosilac liste URA u Mojkovcu.

- Vlast u Mojkovcu biće formirana sa koalicionim partnerima na državnom nivou. Nije izvesno da će predsednik opštine biti iz redova Demokratskog fronta. Doduše, ne isključujem tu mogućnost, kazao je za "Novosti" Ašanin, naglašavajući da i u koalicijama ima - potkoalicija, ali, da je DPS u Mojkovcu bivša vlast.

Advertisement

- Verujem da će u Mojkovcu vlast biti formirana vrlo brzo bez obzira na nesuglasice na državnom nivou. Biće to brzo i lako formiranje vlasti kojem smo svedočili u Nikšiću i Herceg Novom,-kazao je lider Demokrata Aleksa Bečić, ističući da su Demokrate spremne da pregovaraju o koaliciji na Cetinju i da se tamo formira vlast bez DPS. Odgovor građana Cetinja i to nakon svih dešavanja bio je potpuno jasan. DPS je doživeo veliki pad na Cetinju, a ako se svi budu držali toga da je Cetinju potrebna promena, lako ćemo ispoštovati volju. Građani su dali glas da na Cetinju opozicija trenutna preuzme vlast - rekao je Bečić.

Na Cetinju je pravi podvig napravio SDP, koji je sa tri skočio na osam odborničkih mesta.

URA je osvojila četiri, Demokrate i Stara garda Liberalnog saveza po tri, SD - Liberalna partija jedan mandat. Vladajući DPS je doživeo poraz i sa 16 "pao" na 14 odborničkih mesta i verovatno se preselio u opozicione klupe.

DPS: POTVRDILI SMO DOMINACIJU

U Petnjici je DPS odneo ubedljivu pobedu, a potpredsednik dr Jevto Eraković, koji je istakao da oni koji izgube izbore, najčešće proglašavaju pobede.

- DPS je potvrdio dominaciju. Osvojili smo između 40 do 50 odsto glasova u svim opštinama - kazao je Eraković, dok se lider Đukanović nije oglašavao povodom još jednog debakla njegove partije.

Advertisement

DF PORASTAO 14 ODSTO!

NA poslednjim lokalnim izborima 2017. smo u Mojkovcu imali 1.161 glas DF+SNP, a sada 1.322. To je, bogami, rast od 13,86 odsto, odnosno za 14 odsto smo dobili više glasova u odnosu na prethodne lokalne izbore. Eto tako da pomognem analitičarima, napisao je na svom fejsbuk-profilu poslanik DF Milun Zogović...Novosti
Nastavite čitati

Najčitanije