Povežite se s nama

Ekonomija

Термоелектрана Пљевља се мора одржати

Objavljeno

dana

Термоелектрана Пљевља се мора одржати

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


– Према површини Црне Горе ово би била највећа жртва “праведне транзиције” у цијелој Европи – рекао је Вукмировић

Сви планирани извори електричне енергије планирани у сљедећих десет година не могу надомјестити рад Термоелектране Пљевља, под претпоставком да потрошња остане на истом нивоу, поручено је са тематске сједнице Одбора удружења енергетике Привредне коморе (ПКЦГ).

Како су навели из ПКЦГ-а, на сједници је поручено да се Термоелектрана мора одржати.

Секретар Одбора Ранко Вукмировић је навео да енергетска транзиција мора укључивати све заинтерсоване стране – владу, предузећа, невладине организације, као и раднике.

Advertisement

Он је подсјетио да су земље Европске уније (ЕУ) усвојиле су регулативу о Фонду за праведну транзицију, чија је вриједност 17,5 милијарди еура.

 – Том фонду Црна Гора нема приступ а сам назив “праведан” је дискутабилан. Је ли праведно да Црна Гора заборави на 200 милиона тона доказаних резерви угља плеваљског и беранског базена? – додао је Вукмировић.

Он је додао да је, на основу актуелне цјене од 25 еура по тони, вриједност тих резерви пет милијарди.

 – Према површини Црне Горе ово би била највећа жртва “праведне транзиције” у цијелој Европи – рекао је Вукмировић.

Он је казао да блок од 27 земаља чланица ЕУ клизи у енергетско сиромаштво због климатских циљева, као и да цијене електричне енергије достижу „невиђене величине“.

Advertisement

 – Сви планирани нови извори електричне енергије у следећих десет година не могу надомјестити рад термоелектране под претпоставком да потрошња остане на истом нивоу. О квалитету те енергије и да не говорим – сматра Вукмировић.

Извршни директор Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) Никола Ровчанин је оцијенио да Термоелектрана данас има највећи значај, као и да битно доприноси стабилности електроенергетског система.

 – Сви друштвени актери треба максимално да буду укључени у тему енергетске транзиције како би она била праведно реализована, а то значи да ни грађани, ни привреда ни економија не осјете негативне ефекте тог процеса – казао је Ровчанин.

image

Привредна комора


– Привредна комора
Advertisement

Он је нагласио да је неспорно да Црна Гора иде у корак са Европом и свијетом на овом пољу.

 – Електропривреда је чврсто опредијељена да у сарадњи са ресорним министарством и државним органима крене у у реализацију низа пројеката који се односе на зелену енергију – рекао је Ровчанин.

Он је навео да се Влада снажно залаже да Црна Гора одлучно корача ка зеленој енергији.

 – Међутим, уколико би се Термоелектрана угасила морали бисмо да увозимо дневно струју у вриједности од милион еура – навео је Ровчанин.

Он је навео да је Термоелектрана објекат без којег се не може и који производи 60 одсто укупне електричне енергије.

Advertisement

 – Да данас имамо све планиране објекте из инвестиција у зелену енергију њихова годишња производња била би 1,5 хиљада гигават сата (ГWх) док само Термоелектрана производи 1,45 хиљада ГWх електричне енергије – рекао је Ровчанин.

Он је додао да уговор о еколошкој реконструкцији није добар јер не гарантује ефикасност електране, у складу са европским директивама, због чега је, како сматра, неопходно да се тај уговор унаприједи.

 – Наша је жеља да овај енергетски објекат одржимо што је дуже могуће. Не можемо у овом моменту говорити о оптерећењу угљендиоксидом, као о нечему због чега треба да гасимо термоелектрану – додао је Ровчанин.

Он је навео да тај проблем треба рјешавати у сарадњи са свим државама које су снажно зависне од угља.

– Цијене су пет пута ниже него на берзи управо захваљујући Термоелектрани и Руднику угља. Гашење електране значило би гашење 1,2 хиљаде радних мјеста у Пљевљима уз индиректне ефекте на мала предузећа, услуге, трговину – навео је Ровчанин.

Advertisement

Он је додао да би дошло до поскупљења електричне енергије на нивоу државе.

– Без Термоелектране, цијена електричне енергије би отишла „у небо“. Неке од земаља региона су већ посегнуле за повећањем цијена, а ја тврдим да до краја године нећемо то чинити, а надам се ни током 2022 – рекао је Ровчанин.

Директор Директората за енергетику и енергетску ефикасност у Министарству капиталних инвестиција Владимир Дурутовић казао је да предстоји доношење једног од најважнијих докумената Националног енергетског климатског плана за десет година.

 – Кроз овај план морамо да допринесемо испуњавању циљева задатих у потписаним споразумима, а један од основних је смањење емисије штетних гасова до 2030 –  рекао је Дурутовић.

Према његовим ријечима, Црна Гора неће морати да даје датуме гашења Термоелектране.

Advertisement

Предсједник Одбора директора Рудника угља Пљевља Душан Јањушевић истакао је да је Термоелектрана једини стабилан извор електричне енергије.

 – Једини начин да обезбиједимо енергетску стабилност, без термоелектране, је да пронађемо гас, а све остало о чему говоримо нашу државу доводи у озбиљну зависност – сматра Јањушевић.

Он је додао да је производња из обновљивих извора енергије неопходна, али да се рад Термоелектране и Рудника угља не смије довести у питање.

 – Ако угасимо Термолектрану, на мјесту постојећег копа остаће велика рупа која ће направити неупоредиво више еколошких проблема него што их ТЕ производи – навео је Јањушевић.

Дарко Кривокапић из ЕПЦГ, је навео да када не би било Термоелектране, Црна Гора би морала да увози 1,5 хиљада ГWХ електричне енергије годишње.

Advertisement

 – Вриједност тог увоза износила би 200 милиона ЕУР. Са друге стране, уколико бисмо имали еколошку реконструкцију Термоелектране, уз реализацију пројеката зелене енергије, дошли бисмо у ситуацију да имамо вишак енергије од хиљаду ГWх –  сматра Кривокапић.ДАН
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Спајић: Медојевић је сам себи довољан, све зна и у све се разумије

Objavljeno

dana

Autor

Спајић: Медојевић је сам себи довољан, све зна и у све се разумије

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Новинарка је навела да је управо Медојевић критичар Спајићевог програма „Европа сад“ у упитала га је да ли ће се сусрести са Медојевићем и попричати о томе

Медојевић је сам себи довољан јер он све зна и у све се разумије, казао је министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић одговарајући на питања новинара.

Новинарка је навела да је управо Медојевић критичар Спајићевог програма „Европа сад“ у упитала га је да ли ће се сусрести са Медојевићем и попричати о томе.

– Медојевић је себи довољан, не треба му саговорник на те теме, он се у све разумије – додао је Спајић.

Advertisement

Што се тиче програма „Европа сад“ сва привредна друштва која послују по правилима неће имати проблема.

Подсјетимо, министри и премијер су данас одговарали на питања новинара, након што су поводом годишњице представили своје резултате.ДАН
Nastavite čitati

Ekonomija

(ВИДЕО/ФОТО) Почела протестна вожња таксиста: До 15 сати чекаће одговор на захтјеве

Objavljeno

dana

(ВИДЕО/ФОТО) Почела протестна вожња таксиста: До 15 сати чекаће одговор на захтјеве

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Они су се окупили на платоу код Новог дуванског у Булевару Шарла де Гола, од десет до 11 сати.

Ауто-такси предузетници Црне Горе, чланови Струковног синдиката таксиста почели су протестну вожњу у Подгорици.

image

фото: ДАН


– фото: ДАН
Advertisement

Предсједник синдиката Борислав Павловић казао је да ће се након што обиђу Министарство финансија и Владу, вратити на мјесто са којег су кренули.

image

Иван Петровић ИПЕ


– Иван Петровић ИПЕ

– Уручићемо захтјеве министарству и Влади, вратићемо се овдје и идемо пјешке до Пореске управе, и до три сата чекамо одговор. Имамо један основни захтјев да нас приме на разговор – навео је он.

Они су се окупили на платоу код Новог дуванског у Булевару Шарла де Гола, а у 11 сати су кренули у протестну вожњу.

Advertisement

image

Иван Петровић ИПЕ


– Иван Петровић ИПЕ

Колона такси возила кренула је Булеваром Шарла де Гола, улицом Јосипа Броза, улицом Пете Пролетерске, Булеваром Светог Петра Цетињског, улицом Станка Драгојевића, гдје ће се колона зауставити.

Како су раније навели, сходно епидемиолошким мјерама, у протесту ће учествовати 50 ауто-такси возила, исто тако испред зграде Управе прихода и царина, одговор по дописима ће чекати до 50 ауто-таксиДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Буџет Општине Никишић за 200 хиљада еура виши од овогодишњег

Objavljeno

dana

Буџет Општине Никишић за 200 хиљада еура виши од овогодишњег

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Напомиње да су у мају, када су дошли на власт затекли 1,5 милиона еура у каси општине и каже да им на тај начин није остављена добра основа за рад.

Општинска каса у Никшићу за 2022. незнатно је тежа од овогодишње, тако је и са капиталним буџетом, казао је предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић.

Напомиње да је за данас заказана јавна расправа о буџету те општине.

„Он је за око 200 хиљада еура јачи него овогодишњи а капитални буџет ће бити за око 100 хиљада виши. Видјевши дешавања на државном нивоу и неизвјесност усвајања буџета па и у случају усвајања нови планови који се доносе нијесмо успјели да процијенимо њихов утицај на локалне буџете. Одлучили смо се да то сачувамо на нивоу овогодишњег буџета“, казао је Ковачевић у емисији Линк на Радију Црне Горе.

Advertisement

Он напомиње да су у мају, када су дошли на власт затекли 1,5 милиона еура у каси општине и каже да им на тај начин није остављена добра основа за рад.

„Напомињем да је буџет 2020. је био 5 милиона, 2019, 6 милиона еура, тако да нам није остављена добра основа за даљи рад. Наши политички противници су вјеровано мислили да нећемо успјети да одржимо ни тренутно стање али смо показали да можемо да донесемо и бољи бџет него су то они урадили. На нама је да креативном релизацијом покажемо да можемо да га реализујемо укорист свих грађана“, казао је Ковачевић и у оквиру капиталног буџета најавио преко 12 пројеката.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije