Povežite se s nama

Društvo

Tražio motokultivator, odbili ga kao vulkanizera

Objavljeno

dana

Tražio motokultivator, odbili ga kao vulkanizera

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Iz Zavoda za zapošljavanje tvrde da se radi o “tehničkoj greški”

Tražio motokultivator, odbili ga kao vulkanizera

Poljoprivrednik iz Šavnika Milutin Memedović konkurisao za sredstva neophodna za rad, a odbili ga jer “otvara vulkanizersku radnju

Advertisement

Foto: Svetlana Mandić

Advertisement

Milutin Memedović živi u šavničkom selu Miloševići, ima farmu koza, bavi se proizvodnjom povrća, i zbog povećanja poljoprivredne proizvodnje potreban mu je motokultivator sa svim potrebnim priključcima. Šansu je vidio u projektu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) u Programu grantova za samozapošljavanje pa je konkurisao za bespovratna sredstva u iznosu od 7,5 hiljada eura. Nedavno je dobio odgovor da njegova prijava nije dobila zeleno svjetlo Centralne komisije ZZZCG.

Ništa tu, kaže Memedović, ne bi bilo čudno da komisija nije ocijenila da njegov projekat “Otvaranje radnje za pružanje vulkanizarskih i usluga pranja vozila” zaslužuje 17 od mogućih 100 bodova. Kako reče, tražio je motokultivator, a odbila ga za vulkanizersku radnju.

Advertisement

”U maju sam tri dana prošao online časove, predao kompletnu dokumentaciju za nabavku motokultivatora sa pratećim priključcima i prije desetak dana dobijam odgovor da moj projekat za otvaranje radnje za pružanje vulkanizarskih i usluga pranja vozila nije odobren od Centralne komisije Zavoda za zapošljavanje. Smijao sam se dok sam čitao, jer bolje da se smijem, jer ovo kao da se neko ćosa sa poljoprivrednicima”, kaže Memedović koga, od kada je postao aktivan na društvenim mrežama, zovu ga i “Kapetan drobnjački”.

Bio je spiker na lokalnom radiju, dvadesetak godina držao je pogrebno preduzeće, oprobao se i kao obućar, da bi prije pet godina odlučio da napusti grad, kupi koze i ode na selo. Startovao je sa 15 koza, a danas ih ima 60. Pored koza drži i tri konja, tridesetak kokošaka, u bašti sadi povrće. I ne namjerava, kako kaže, da ponovo promijeni profesiju, ali ni da konkuriše za projekte Zavoda za zapošljavanje.

”Zbog ovakvog odgovora, nikome nijesam slao dopis, niti sam kome pisao. Dovoljno mi je ovo da vidim s kim imam posla. Prije pet godina vratio sam se na selo, niko me nikada nije kontaktirao da vidi treba li mi šta, mogu li kako da pomognu. Sve mora čovjek sam odavde da ide i sređuje. Nemam vremena, a svima njima je teško kada ovuda prolaze džipovima da svrate do ljudi, pitaju ih šta im treba, kako da pomognu. Nikoga ne interesuje poljoprivreda, a svima usta puna poljoprivrede. Ovo je prvi put da tražim sredstva i za moga vijeka kod njih više ništa neću tražiti, niti ću se prijavljivati na Biro. Sad me zezaju i zovu da pitaju da krpim gume po kućama. Šta da rade drugo, jer ovo i jeste za zezanje”.

Advertisement

U obavještenju koje je Memedović dobio od ZZZCG stoji da je Centralna komisija ocijenila da biznis ideja ni u jednom segmentu nije sagledana u dovoljnoj mjeri, niti na adekvatan način.

”Vezano za analizu tržišta, ista je neadekvatno urađena, ostavljajući utisak da podnosilac predloga projekta nije dovoljno upoznat ni sa ciljnom grupom kupaca, niti sa konkurencijom. Kada su u pitanju finansijski pokazatelji biznis ideje, pojedine tabele nijesu popunjene kako bi trebalo. Tabela rashoda ne sadrži sve realne troškove, te se s toga nije moglo ni zaključiti o održivosti biznis ideje”, stoji u obavještenju.

Iz Zavoda za zapošljavanje su “Vijestima” odgovorili da je u pitanju tehnička greška, da je jedan dio teksta obrasca za Obavještenje za podnosioce predloga projekta tipski, dok se ostali podaci mijenjaju shodno svakom aplikantu i da je u slučaju Memedovića došlo do tehničke greške prilikom kopiranja naziva biznis ideje iz IT programa u kojem se vodi evidencija.

Advertisement

Kako su kazali, Memedovićev projekat ocjenjivalasu dva eksterna evaluatora o čemu postoji evidencija, kao i evaluacioni obrasci, i da svaki korisnik može doći u Zavod i dobiti na uvid svoje ocjene ukoliko to želi.

”U pitanju je isključivo tehnička greška prilikom kucanja, koja svakom može da se desi, pogotovo kod velikog broja projekata, kao što je u trećem Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava, bio slučaj”, stoji u odgovoru koji potpisuje Irena Perić.

Kako je pojasnila, na sajtu Zavoda je 6. septembra objavljena rang-lista korisnika trećeg javnog poziva, u kojoj je naziv Memedovićeve biznis ideje ispravan, što “dodatno ukazuje na činjenicu da je u pitanju tehnička greška prilikom kucanja Obavještenja, a koja su se slala aplikantima nakon objavljivanja rang-liste”.

Advertisement

U Trećem javnom pozivu 1.027 osoba je predalo zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava, njih troje je odustalo a osam nije zadovoljilo administrativnu provjeru, pa su evaluatori ocjenjivali 1.016 zahtjeva. Pozitivno su ocijenili 690 zahtjeva od kojih će bespovratna sredstva dobiti prvih 158, dok se ostalih 532 nalaze na rezervnoj listi. Negativno je ocijenjeno 326, a među njima je i Memedovićeva biznis ideja. Ukupan budžet pozitivno ocinjenih biznis ideja je preko 1,1 milion eura.


VijestiVijesti
Advertisement

Društvo

Mještani Kraljskih Bara: Za nas postoji samo jedno rješenje- raskid koncesionog ugovora

Objavljeno

dana

Mještani Kraljskih Bara: Za nas postoji samo jedno rješenje- raskid koncesionog ugovora

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Protiv gradnje mHE

Mještani Kraljskih Bara: Za nas postoji samo jedno rješenje- raskid koncesionog ugovora

Mještani su podsjetili da koncesioni ugovor sa preduzećem „Dekar“ ističe za nešto manje od mjesec, pa od Vlade, kako su rekli, očekuju da ugovore ponovo ne produžava

Advertisement

Foto: Privatna arhiva

Advertisement

Za mještane Kraljskih Bara ne postoji drugo rješenje osim da se raskinu koncesioni ugovori za vodotoke u tom selu, poručenoje sa još jednog okupljanja protiv gradnje malih hidroelektrana (mHE).

Mještani su podsjetili da koncesioni ugovor sa preduzećem „Dekar“ ističe za nešto manje od mjesec, pa od Vlade, kako su rekli, očekuju da ugovore ponovo ne produžava.

Advertisement

„Koncesioni ugovor ističe 27. decembra i samo je jedno rješenje. Nadamo se da Vlada ima, više nego dovoljno, argumenta da taj ugovor ne produži. Nema ni jednog elementa, prema kojem bi Vlada izašla u susret koncesionaru, iako će on, vjerovatno, zahtijevati novo produženje. Bez obzira da li će koncesioni ugovor biti raskinuti sporazumno ili na štetu koncesionara, mi tražimo samo jedno – raskid“, saopštio je predsjednik MZ Milovan Labović.

Prema njegovim riječima, poslije godinu i po protesta i danonićnih straži na rijekama, „mještani su iscrpljeni fizički, psihički i finansijski“. No i pored tog i činjenice da su, kako tvrdi Labović, zanemarili čak i porodične i ostale obaveze, ostaju dosljedni zahtjevu s početka protesta- „nema gradnje mHE u Kraljskim Barama“ .

Protest Kraljske Bare
foto: Privatna arhiva

Labović je rekao da je, tokom minula dva dana, s jedne privatne parcele odnesen građevinski materijal koncesionara namijenjen za gradnju mHE. Riječ je, objasnio je on, o armaturi. Mještani će tokom dana o tome obavijestiti kolašinsku policiju.

„Nijesmo sigurni kad je to bilo, ali želimo da poručimo da se ograđujemo od odgovornosti za bilo kakvu štetu. O Odvoženju materijala niko od mještana nije obaviješten niti znamo ko je to učinio. Upravi policije ćemo prijaviti, a policija može, ako želi, da istraži“, reko je predsjednik MZ.

Advertisement

On je kazao i da je održano prvo ročište prema krivičnoj prijavi građevinskih inspektora protiv petorica mještana. Građevinski inspektori su u maju, prilikom nadzora na terenu, prijavili da su ih mještani, navodno, ometali u obavljanju službene dužnosti. Mještani to negiraju, kako očekuju i „nepristrasnu sudsku odluku“.

Uprkos lošem vremnu, u Brama Kraljskim, najavili su, protesti će biti nastavljeni sve dok se „priča oko gradnje mHE ne okonča onako kako su mještani zahtijevali“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Preminule dvije osobe, 265 novozaraženih

Objavljeno

dana

Autor

IJZCG: Umrlo sedam osoba, 444 nova slučaja koronavirusa

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


podaci instituta

Preminule dvije osobe, 265 novozaraženih

Oporavilo se još 384 osoba, trenutno aktivan 2.751 slučaj koronavirusa

Advertisement

Ilustracija, Foto: IJZCG

Advertisement

Dva pacijenta, stara 61 i 64 godine, preminula su u posljednja 24 sata od posljedica Kovida-19.

U istom periodu registrovano je 265 slučajeva koronavirusa, na 2.173 analizirana uzorka.

Advertisement

Oporavilo se još 384 osoba, pa je trenutno aktivan 2.751 slučaj koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

U Podgorici je registrovano najviše novozaražeih (101). Slijede Bijelo Polje (28), Nikšić (26), Budva (17), Bar (14), Tivat (14), Pljevlja (13), Berane (11), Cetinje (10), Herceg Novi (9), Danilovgrad (5), Kotor (5), Plužine (4), Kolašin (3), dok je po jedan slučaj registrovan u Mojkovcu, Plavu, Šavniku, Tuzima i Ulcinju.

Do sada je od posljedica kovida preminulo 2.285 osoba, a ukupno su registrovana 156.873 slučaja koronavirusa.

Advertisement

Trenutno aktivni slučajevi:

 • Podgorica – 1.056
 • Nikšić – 298
 • Herceg Novi – 203
 • Tivat – 202
 • Bijelo Polje – 147
 • Bar – 135
 • Budva – 128
 • Danilovgrad – 95
 • Kotor – 93
 • Berane – 86
 • Cetinje – 80
 • Pljevlja – 72
 • Mojkovac – 40
 • Ulcinj – 26
 • Plužine – 21
 • Kolašin – 20
 • Andrijevica – 14
 • Žabljak – 12
 • Šavnik – 7
 • Plav – 6
 • Tuzi – 6
 • Gusinje – 2
 • Petnjica – 2


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Božović: Povećanje zarada u prosvjeti nije malo, ali da ćemo biti zadovoljni – nećemo

Objavljeno

dana

Autor

Božović: Povećanje zarada u prosvjeti nije malo, ali da ćemo biti zadovoljni - nećemo

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


nikad nisu imali povećanje od 17 odsto odjednom

Božović: Povećanje zarada u prosvjeti nije malo, ali da ćemo biti zadovoljni – nećemo

Sindikat planira da pokrene i pitanje stambene politike, da bi se vidjelo na koji način Ministarstvo može da pomogne da se poboljša stambena situacija prosvjetnih radnika

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Najavljeno povećanje zarada prosvjetnim radnicima od 17 odsto nije malo, ali je nedovoljno da zaposleni budu zadovoljni, kazao je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

On je rekao da povećanje od 17 odsto odjednom u prosvjeti nikad nijesu imali.

Advertisement

„Nikad nijesmo imali povećanje odjednom od 17 odsto, stalno su nam povećanja bila oko deset odsto. Ne možemo reći da je to malo, ali da ćemo biti zadovoljni – nećemo“, kazao je Božović agenciji MINA.

On je naveo da je odmah nakon što je izabran za predsjednika Sindikata 6. septembra, inicirao sastanak sa ministarkom prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnom Bratić.

Božović je istakao da u Sindikatu očekuju da će ovih dana dobiti termin za sastanak i da će jedna od tema biti povećanje plata.

Advertisement

„Ministar finansija Milojko Spajić je najavio da je to povećanje plata u vidu ukidanja dijela za zdravstvenog osiguranje, pa se mora vidjeti kakav je to model“, rekao je Božović.

Božović je kazao da bi se, ukoliko bi bio usvojen predlog poslanice Branke Bošnjak za izmjene Zakona o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera, prema kojima bi se zarade ljekarima specijalistima i univerzitetskim profesorima znatno uvećale, bio stvoren veliki jaz.

Prema riječima Božovića, izmjene bi značile da bi ljekar imao platu dvije-tri hiljade eura, dok sa druge strane zarade u prosvjeti, prema najavljenom, bile uvećane oko 100 eura.

Advertisement

Božović je najavio da će inicirati i rješavanje pitanja ugovora na određeno za prosvjetne radnike, navodeći da je dosad bila praksa da je ugovor bio do 30. jula, a da će tražiti da bude do 31. avgusta.

Govoreći o neisplaćenim honorarima profesorima koji su imali časove preko norme u prethodnoj godini, Božović je rekao da dosadašnji razgovori po tom pitanju nijesu urodili plodom, i da su podnijeli tužbu Upravnom sudu.

„Mi smo predlagali Ministarstvu da popišemo ljude, da se napravi spisak onih koji su imali časove preko norme u prethodnoj godini. Mi ne tražimo za sve, samo za one koji su imali časove preko norme. Nijesu nam razgovori urodili plodom. Imamo tužbu pred Upravnim sudom“, dodao je on.

Advertisement

Prema riječima Božovića, prosvjetari smatraju da su u pravu i da su zakinuti.

„Nijesmo lešinari koji su uočili slabost druge strane, pa da uzmemo svaki cent sa zateznom kamatom. Da se plati prosvjetnom radniku koji je podnio određeni dio tereta“, kazao je Božović.

On je podsjetio da su ljekari nagrađivani više puta tokom prošle godine, i dodao da to nije sporno.

Advertisement

„Mi znamo da Klinički centar nije radio mjesecima, pojedini ljekari nijesu imali preglede niti ništa,kovid zona je nešto drugo“, naveo je on.

Božović je kazao da prosvjetari nijesu htjeli da idu sa „masovnim tužbama“, već da se nadaju da će moći da prođu sa jednom-dvije, i da će to biti znak Ministarstvu da su u pravu.

On je rekao da Sindikat planira da pokrene i pitanje stambene politike, da bi se vidjelo na koji način Ministarstvo može da pomogne da se poboljša stambena situacija prosvjetnih radnika.

Advertisement

Božović je naveo i da će se zalagati i za povećanje plata higijeničarima, kojima se trenutni ne obračunava minuli staž.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije