Povežite se s nama

Crna Gora

Treća doza bez sumnji na neželjene reakcije

Objavljeno

dana

Talas epidemije nevakcinisanih osoba

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Institutu za ljekove i medicinska sredstva(CInMED) do 19. oktobra dostavljeno je 387 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina protiv korona virusa.

Kako je do tada data ukupno 488.661 doza, to znači da su na svakih 5.000 primijenjenih doza, dostavljene četiri prijave.

Iz Instituta navode i da im za sada nije dostavljena nijedna prijava sumnje na neželjeni događaj nakon primjene treće doze vakcine.

Advertisement

Najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv COVID-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine.

“U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti”, ističu iz CInMED-a.

Najviše prijava za Sputnik V

Advertisement

Najveći broj do sada dostavljenih prijava, ukupno 231, odnosi se na vakcinu Sputnik V.

“Osim toga, 79 prijava se odnosilo na vakcinu proizvođača Sinopharm, a 56 na vakcinu proizvođača AstraZeneca. Dostavljena je i 21 prijava sumnje na neželjene dogadaje nakon primjene vakcine Comirnaty, proizvođača Pfizer/BioNTech”, navode iz ClnMED-a.Aktuelno
Advertisement

Crna Gora

Backović o omikron soju: Nema razloga za paniku, ali treba biti pripravan za potencijalno neprijatnu zimu

Objavljeno

dana

Autor

Backović o omikron soju: Nema razloga za paniku, ali treba biti pripravan za potencijalno neprijatnu zimu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crnogorska doktorka nauka i istraživačica na Pasterovom institutu u Parizu Marija Backović oglasila se na Tviteru povodom, kako kaže, zasad netačnih ili nepotpunih informacija koje se šire u svjetskim i domaćim medijima povodom novog soja omikron.

U novinama širom svijeta su se pojavili naslovi da se ovaj soj lakše prenosi, da je bolest blaža, da pogađa vakcinisane… Sve ove informacije su ili netačne ili nepotpune, odnosno važe za mali broj ljudi i nisu generalna pravila”, objasnila je Backović.

Kako navodi, omikron soj je prvi put detektovan 11. novembra 2021. u Južnoj Africi zahvaljući naučnicima koji budno prate virus i njegovu evoluciju.

Advertisement

“Naučnici iz Afrike su svoja saznanja podijelili odmah sa inernacionalnom naučnom zajednicom, i zahvaljući tome ostatak svijeta može da se pripremi”, kaže ona.

Kao i kod svakog istraživanja, kakav je i kako se ponaša omikron soj saznaćemo, ističe, kroz naučni metod.

“Redosljed je: 1. opažanja, 2. pretpostavke, 3. eksperimenti, 4. analiza podataka, 5. zaključak.U toku naredne dvije ili tri nedjelje ćemo znati da li se ovaj soj zaista brže širi, i kakva je efikasnost vakcina protiv ovog soja”, navodi Backović.

Advertisement

U međuvremenu, dodaje, iste mjere prevencije ostaju na snazi, a to su – maske, vakcinacija i ventilacija.

„Svima koji nisu primili treću dozu bih preporučila da je prime, i svima koji imaju djecu stariju od 12. godina da ih vakcinišu. Nema razloga za paniku, ali treba biti pripravan za još jednu potencijalno neprijatnu (u epidemiološkom smislu) zimu”, zaključila je Backović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Obilježavanje 80-te godišnjice formiranja nikšićkog NOP odreda

Objavljeno

dana

Autor

Obilježavanje 80-te godišnjice formiranja nikšićkog NOP odreda

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


UBNOR i antifašisti Nikšića će u ponedjeljak 29. novembra sa početkom u 11 časova obilježiti 80-to godišnjicu formiranja slavnog nikšićkog NOP odreda.

Manifestacija će se održati kod spomenika Nikšićkom NOP odredu na Vidrovanu a o njegovom slavnom putu i ulozi u NOR-u govoriće Milorad Rade Drašković, član UBNOR-a Vidrovana, dok će manifestaciju otvoriti i o 29. novembru kao nekadašnjem Danu Republike govoriti predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića Slobodan Bato Mirjačić.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Mirjana Peković – prva žena zaštitar u Kliničkom centru

Objavljeno

dana

Autor

Mirjana Peković – prva žena zaštitar u Kliničkom centru

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Naše društvo još uvijek je opterećeno mnogim predrasudama kao što je stereotipna podjela na muško-ženske poslove među svim generacijama. Međutim, današnja crnogorska žena je svjesna svojih sposobnosti i hrabro se suočava sa svim izazovima pa tako i sa ovim. Sve češće smo svjedoci da žene profesionalno, kvalitetno i odgovorno obavljaju poslove koji su do skoro bili rezervisani samo za mušku populaciju.

Klinički centar Crne Gore (KCCG) uvijek će prihvatati i podržavati rodnu ravnopravnost. Kako ističu iako zaposleni naše ustanove čine pretežno ženski koletiv, ima organizacionih jedinica u kojima su pojedini poslovi bili ranije rezervisani samo za muškarce. Međutim, sve češće žene, rame uz rame, sa svojim kolegama obavljaju jednako kvaliteno “muške polove”.

Najnoviji primjer je Mirjana Peković, prva žena koja u KCCG obavlja posao zaštitara. Nakon petnaestogodišnjeg radnog iskustva odlučila je da svoju radnu karijeru nastavi u Službi obezbjeđenja zaštite na radu i protiv-požarne zaštite KCCG. Kao što i zakonski propisi nalažu, posjeduje odgovarajuću licencu za zaštitu lica i imovine.

Advertisement

Da se opredijeli za ovo zahtjevno i izazovno zanimanje, ne samo za žene već i za muškarce, motivisala ju je, kako je kazala, mogućnost neposredne i otvorene komunikacije sa građanima a posebno da im bude od pomoći.

“Kada je KCCG raspisao konkurs za zaštitara, nijesam imala dilemu. Prijavila sam se jer volim da pomažem ljudima a takva se mogućnost pruža najviše u KCCG. Posebno bih istakla da sam lijepo primljena i da imam punu podršku od svojih kolega što me izuzetno raduje”, istakla je Mirjana.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije