Povežite se s nama

Crna Gora

Vukčević: Crna Gora je duboko podijeljeno društvo, CANU nije pozvana da ima stavove o svim događajima

Objavljeno

dana

Vukčević: Crna Gora je duboko podijeljeno društvo, CANU nije pozvana da ima stavove o svim događajima

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) nije pozvana da ima svoje stavove o svim dnevnopolitičkim događajima, rekao je predsjednik CANU-a Dragan Vukčević u emisiji “Argumenti” na TVCG, povodom pola vijeka postojanja najviše naučne i umjetničke ustanove u Crnoj Gori.

“Nas su prozivali mnogo zbog toga što se ne oglašavamo i ne pojavljujemo, onda kada smo trebali da podržavamo te koji imaju određene stavove po nekom pitanju. Da smo ih podržali, nikakvih problema ne bi bilo”, rekao je Vukčević.

Advertisement

Vukčević ističe da je Crna Gora duboko podijeljeno društvo.

“U toj velikoj i dubokoj podijeljenosti, ne možete očekivati od jedne Akademije da ona unutar sebe nema različita mišljenja o pojedinim događajima, ličnostima ili pojavama”, smatra Vukčević.

Vukčević tvrdi da Akademija nije pozvana da ima svoje stavove o svim dnevnopolitčkim događajima.

“O tome svaki akademik može da ima svoj stav i da ga javno saopšti. U uslovima duboko političkih podjela nije jednostavno reći vaš stav – šta je dobro ili loše”, dodao je Vukčević.

Vukčević je rekao da je CANU institucija koja treba da bude crnogorska i da bude akademija.

Advertisement

“Crnogorska u onom državotvornom smislu, kao institucija građana Crne Gore”, zaključio je Vukčević.Aktuelno

Crna Gora

Kovačević: Budžet Opštine Nikišić veći 200.000 eura od ovogodišnjeg

Objavljeno

dana

Autor

Kovačević: Budžet Opštine Nikišić veći 200.000 eura od ovogodišnjeg

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Opštinska kasa u Nikšiću za 2022. neznatno je teža od ovogodišnje, tako je i sa kapitalnim budžetom, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Napominje da je za danas zakazana javna rasprava o budžetu te opštine.

Advertisement

”On je za oko 200 hiljada eura jači nego ovogodišnji a kapitalni budžet će biti za oko 100 hiljada viši. Vidjevši dešavanja na državnom nivou i neizvjesnost usvajanja budžeta pa i u slučaju usvajanja novi planovi koji se donose nijesmo uspjeli da procijenimo njihov uticaj na lokalne budžete. Odlučili smo se da to sačuvamo na nivou ovogodišnjeg budžeta”, kazao je Kovačević u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

On je istakao da su u maju, kada su došli na vlast, zatekli 1,5 miliona eura u kasi opštine i kaže da im na taj način nije ostavljena dobra osnova za rad.

”Napominjem da je budžet 2020. je bio 5 miliona, 2019, 6 miliona eura, tako da nam nije ostavljena dobra osnova za dalji rad. Naši politički protivnici su vjerovano mislili da nećemo uspjeti da održimo ni trenutno stanje ali smo pokazali da možemo da donesemo i bolji bdžet nego su to oni uradili. Na nama je da kreativnom relizacijom pokažemo da možemo da ga realizujemo ukorist svih građana”, kazao je Kovačević i u okviru kapitalnog budžeta najavio više od 12 projekata.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Identifikovani vandali koji su kamionom uništili travnjak na Zlatici

Objavljeno

dana

Autor

Identifikovani vandali koji su kamionom uništili travnjak na Zlatici

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pored brojnih lijepih dešavanja u glavnom gradu, vikend za nama, nažalost, obilježio je i vandalski čin nesavjesnog pojedinca koji je devastirao zelenu površinu na nedavno izgrađenoj sportsko-rekreativnoj zoni na Zlatici, saopšteno je iz Glavnog grada.

Međutim, pripadnici Komunalne policije Glavnog grada, 5. decembra zatekli su lice koje je upravljalo vozilom na pomenutoj zelenoj površini i na taj način devastiralo uređenu zonu koja je nedavno predata građanima na upotrebu, navodi se u saopštenju.

Advertisement

S tim u vezi, kako kažu, izvršen je komunalni nadzor, a subjekat komunalnog nadzora je sankcionisan i, u zakonski propisanoj proceduri, proslijeđena je inicijativa Komunalnoj inspekciji Glavnog grada na dalje vođenje postupka.

“Podsjećamo, zbog učestalog vandalizma koji za rezultat ima devastaciju parkovskog mobilijara, dječijih igrališta, zelenih i drugih javnih površina, za čije održavanje Glavni grad na godišnjem nivou izdvaja znatna sredstva, pripadnici Komunalne policija su intenzivirali kontole nad svim uređenim javnim površinama u Podgorici. Koristimo priliku da zahvalimo kolegama na posvećenom radu i brzoj reakciji”, kažu iz Glavnog grada.

Oni su apelovali na sve sugrađane da čuvaju javne površine i sadržaje u čiju se izgradnju ulaže veliki rad i trud, kao i finansijska sredstva koja će umjesto u nove sadržaje, zahvaljujući ovakvom odnosu pojednica, biti uložena u sanaciju štete.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Đukanović i Medoks: Imenovanje Piča za specijalnog izaslanika potvrda posvećenosti Britanije bezbjednosti regiona

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović i Medoks: Imenovanje Piča za specijalnog izaslanika potvrda posvećenosti Britanije bezbjednosti regiona

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Imenovanje ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan dobra vijest za Crnu Goru i region i potvrda posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti i bezbjednosti regiona, ocijenjeno je tok razgovora predsjednika Crne Gore Mila Đukanović i britanske ambasadorke Karen Medoks.

Đukanović je istakao da je imenovanje specijalnog izaslanika na tragu ocjene koju smo čuli u vrijeme Bregzita – da izlazak UK iz EU neće značiti manjak pažnje za naš region, što Crna Gora pozdravlja.

Advertisement

“Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori i regionu”, saopšteno je iz Kabineta Đukanovića.

Ambasadorka Medoks je uz zahvalnost za prihvaćenu inicijativu za razgovor iskazala veliko zadovoljstvo zbog Đukanovićevog učešća na Konferenciji i puta u Glazgov u zahtjevnom periodu kovid pandemije, ističući da je impresionirana snažnim obavezama i posvećenošću koju je u svom obraćanju izrazio u ime Crne Gore.

“Posebno zadovoljstvo je istakla potvrđivanjem obaveze smanjenja emisije štetnih gasova od 35 odsto i potvrdom mogućnosti njenog daljeg rasta na 40 odsto i više, kao i odlučnošću za završetak niza akcionih planova u oblasti klimatskih promjena. Izrazila je nadu da će njegova liderska uloga i posvećenost koju je u ime Crne Gore pokazao u Glazgovu navesti Vladu na djelovanje u tom pravcu. Prepoznajući oblast energetske tranzicije kao polje sa najviše potencijala, ambasadorka Medoks je iskazala nadu da bi i britanske kompanije mogle biti dio rješenja do kojih će Crna Gora dolaziti u procesu tranzicije na obnovljive izvore energije. Visoko cijeneći entuzijazam za saradnju, najavila je posjetu trgovinskog izaslanika premijera Džonsona i britanskih privrednika iz sektora energetike Crnoj Gori početkom naredne godine”, navode iz Đukanovićevog kabineta.

Medoks i Đukanović
Medoks i Đukanović

Đukanović je uz zahvalnost ambasadorki za interesovanje da zajedno sumiraju rezultate Konferencije u Glazgovu, kao i za poziv i uspješnu organizaciju ovogodišnjeg COP-a, naglasio da se Crna Gora u kontinuitetu, u skladu sa raspoloživim resursima bavi ovim pitanjima, koja su definisana kao prioritet ekološke države posvećene održivom razvoju, ambiciozno učestvujući u ostvarivanju ciljeva Konferencije o klimi.

„Svjesni globalnog značaja ovog pitanja, ali jednako tako i važnosti za budući razvoj naše zemlje, koji je orijentisan na turizam i usluge i komplementarno na proizvodnju zdrave hrane, prilike kao što je COP26 razumijemo kao šansu da dodatno potenciramo značaj multilateralne saradnje za rješavanje globalnih izazova“, kazao je Đukanović.

On je istakao zadovoljstvo što je 197 zemalja ozbiljnije nego ikada prepoznalo izazove i nužnost saradnje uz svijest da se globalni problemi ne mogu rješavati nikakvim nacionalnim akcijama i da nam ostaje da pažljivo pratimo da li će alarmantne tonove koji su se čuli, pratiti i ozbiljna i brza akcija. Uz podsjećanje na preuzete obaveze Crne Gore u pogledu smanjenja emisije štetnih gasova, izrazio je uvjerenje da ozbiljnom posvećenošću na nacionalnom planu možemo da idemo ambicioznije i dalje, za šta bi značajna podrška, uz postojeći multilateralni okvir, bila bilateralna saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Advertisement
Medoks i Đukanović
Medoks i Đukanović

Đukanović je predložio da se na temelju dosadašnjih aktivnosti razmotre uslovi za kreiranje tzv. „zelenog programa bilateralne saradnje“, budući da je pored neupitne političke deklarisanosti za ovaj zahtjevan cilj, Crnoj Gori potrebna i ekspertska i finansijska podrška.

„Inspirisani Glazgovom možemo doći do projekata koji će nas zajedno približiti ostvarenju ambicija Samita“, zaključio je on.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije