Povežite se s nama

Novosti.rs

OTKRIVANJE POLUOSTRVA I SA KOPNENE STRANE: Promovisan projekat „Život na Luštici“

Objavljeno

dana

OTKRIVANJE POLUOSTRVA I SA KOPNENE STRANE: Promovisan projekat "Život na Luštici"

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


TURISTIČKE organizacije Herceg Novog i Tivta zajedničkim projektom „Život na Luštici", nameravaju da živopisno poluostrvo na ulazu u Boku "otkriju" posetiocima i sa kontinentalne strane jer je primorska, posebno Rose, Mirište, Žanjic, odavno prepoznata kao deo očuvane prirode, mira i mora čistog kao suza.

Foto: V.V.

Advertisement

Tim povodom organizovan je za predstavnike brojnih turističkih organizacija i za novinare panoramski obilazak prirodnog rezervata Solila, malog ribarskog mesta Bjelila,  sela Tići i poljoprivrednog gazdinstva Moric i "Kamenog gnezda" u Đuraševićima. Panoramska ruta "Zivot na Luštici"  u stvari je kružni put oko poluostrva dužine preko 35 km, koji vijuga od mesta do mesta i iz svakog se pruža predivan pogledi na Boku, zasliv uvršten na zvaničnu listu najlepših na svetu. To će biti novo "otkrivanje" Luštice kroz posete seoskim domaćinstvima, učenje o tradiciji, običajima I prebogatom kulturnom bogatstvu. Krajnji cilj je uvezivanje celokupne ponude poluostrva u jedinstveni turistički proizvod ali i uvezivanje turizma, poljoprivrede, kulturne baštine i ponude za aktivni odmor.  Nakon ovog predstavljanja turističke mape Luštice, u narednim fazama planirana je izrada audio vodiča i brojne druge aktivnosti.

- Zajednički srednjoročni projekat „Život na Luštici" treba da afirmiše zaleđe poluostrva Luštica kao zajedničke celine koja pripada opštinama Herceg Novi i Tivat. Svedoci smo realizacije prve faze projekta, koja se odnosi na kreiranje panoramske rute i mape koja je ovim izletom „otkrivena". Plan je da u narednom periodu odradimo ostale faze projekta. Između ostalog, u ovoj godini ćemo se potruditi da odradimo digitalni, odnosno audio-vodič kao dodatak trenutnoj mapi, i da napravimo kompletan turistički proizvod koji će konačno da objedini jednu panoramsku kružnu turu. Veruemo da će to imati velikog značaja za afirmaciju ovog dela Boke Kotorske, objasnio je Dalibor Vuković iz Turističke organizacije Herceg Novi.

Luštica je oduvek i Herceg Novom i Tivtu značila dodatnu vrednost, predstavljala je izuzetno izletničko mesto, ali  uglavnom s mora, ali ni njena unutrašnojst nije manje vredna pa je afirmacija poluostrva „drumskim" putem, kroz stare maslinjake, uskim vijugavim putem kroz lepo grupisane tradicionalne kamene kuće i pokazivanje tog života izazovan zadatak.

Advertisement

Direktorka Turističke organizacije Tivat Danica Banjević naglašava da je projekat kreiran u saradnji sa meštanima, jer bez njihove pomoći ga ne bi bilo moguće realizovati.

- Nadamo se da će se sve veći broj meštana uključivati u narednim godinama i raditi na razvoju seoskog turizma na Luštici, jer smatramo da Luštica stvarno jeste idealna za ovu vrstu turizma. Ako već govorimo o nekim trendovima na međunarodnom tržištu, ruralni turizam i održivi turistički razvoj jesu trendovi u narednom periodu. Naš cilj je da sa ovim projektom što više razvijemo naše zaleđe i možda smanjimo pritisak masovnog turizma u našim gradovima, na našoj obali i takođe da pokažemo da, pored lepog mora, sunca i plaža, mi imamo izuzetno dobru ponudu u zaleđu, poručila je Banjević.. 

 "Život na Luštici" projekat je koji se oslanja na strateški pristup razvoja ruralnog turizma, a nekoliko prethodnih godina više je rađeno na afirmaciji severnog zaleđa  pa je  Luštica ostajala obaveza kojoj se tek treba posvetiti.

Advertisement

Čini se da je konačno pronađen model da se i to uradi, poručio je Vuković.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

TEMELJNI UGOVOR SLAMKA SPASA ZA PREMIJERA: Sudbinu manjinske vlade Dritana Abazovića rešavaće poslanici u parlamentu 19. avgusta

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


IAKO je pobednička većina na parlamentarnim izborima 2020. nezadovoljna radom manjinske vlade, potpisivanje Temeljnog ugovora SPC sa državom Crnom Gorom jedina je slamka za koju se hvata premijer Dritan Abazović.

Foto V. Kadić

Advertisement

Da li će njegov kabinet preživeti 19. avgust? Predsednik Vlade je ranije izjavio da stavljanje parafa na dokument sa SPC predstavlja dobar put za postizanje parlamentarnog konsenzusa oko pitanja koja su važna za evropske integracije. Svega šest sati nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, Skupštini Crne Gore podnet je zahtev za glasanje o nepoverenju manjinskoj vladi.

Jedan od lidera DF Milan Knežević ponovio je juče da je taj politički savez uputio premijeru Abazoviću i predsedniku SNP Vladimiru Jokoviću ponudu da resetuju odnose parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. i da zajedno sa strankama manjinskih naroda formiraju vladu ograničenog mandata koja bi pripremila i organizovala parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore u jednom danu.

- Ako im ovaj naš predlog nije prihvatljiv, onda je sasvim logično formiranje tzv. prelazne vlade, koju bi činili svi akteri parlamentarnog života i koja bi se obavezala da sa dve trećine izglasa izbor članova sudskog saveta, sudija ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca, ali i da izglasa i izborno zakonodavstvo i definiše sveopšte izbore u jednom danu. Naravno, u opticaju je i skraćenje mandata Skupštini i raspisivanje parlamentarnih izbora, ali mi se u ovom trenutku čini da, izuzev DF-a, niko drugi nije spreman za izbore u tako kratkom roku - poručio je Knežević.

Advertisement

Iz SNP ocenjuju da svako ko glasa za pad aktuelne vlade taj je protiv Temeljnog ugovora, podsetivši da su partije koje čine bivšu parlamentarnu većinu kao jedan od ciljeva imale potpisivanje ovog sporazuma. U tom "timu" su i Demokrate kritičari manjinske vlade, koji su posebno ogorčeni "skidanjem kadrova" po dubini u državnim ustanovama I firmama.

Derivat legitimne većine

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da je Abazovićeva vlada "politički i institucionalni derivat legitimne parlamentarne većine utvrđene na izborima 30. avgusta 2020."

- Taj legitimitet im nije poklonjen. Dali su im ga građani Crne Gore svojom slobodnom voljom. Zato smo svi dužni da to poštujemo. Kao što bi, na primer, divlji, samoproglašeni, kvinsliški autoritet, nelegitimnu podgoričku skupštinu, da je sreće, svi trebalo da preziremo jer je u trenutku njenog avetanja Crna Gora imala svoj ustav, svog kralja, svoj parlament i svoju vladu - napisao je Đukanović.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

MORE CRVENO OD ODSJAJA: Vatreni obruč nad Perastom, sa vatrogascima i dobrovoljci, snimci moćnog plamena bude zebnju! (FOTO/VIDEO)

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BUKNUO je u utorak veče požar iznad Perasta.

Foto: Printskrin

Advertisement

Vatra je počela da gori na nepristupačnom terenu, ubrzo zahvatajući rastinje počela je da se širi.

I dok se sve postoječe vatrogasne službe bore kako bi zaustavili vatrenu stihiju, stižu snimci koji bude jezu.

Požar, poput vatrenog prstena, nadvio se nad Perastom, preteći da se spusti ka naselju, ljudima i njihovim domovima.

Advertisement

I mnogi građani s zebnjom prate natčovečansku borbu vatrogasa, da se vatrena stihija ne proširi, ne ugrozi živote.

- Ovo su dole svetla Perasta. Gore je divlja vatra koja se spušta u naselje. Ova plavičasta svetla su kamioni vatrogasaca i dobrovoljaca. Oni su prva i poslednja linija odbrane.

Oni su i noćas, kao i svakog dana, heroji. Vatra neće proći - napisao je na Fejsbuku, uz moćnu fotografiju Aleksandar Dragićević.

Advertisement

Zamenik komandira Službe zaštite i spasavanja Eduard Kovačić kazao je portalu "Vijesti" da je kompletno ljudstvo na terenu.

Na teritoriji kotorske opštine trenutno su aktivna četiti požara na nepristupačnom terenu, izjavio je ranije danas predsednik ove opštine Vladimir Jokić.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Podgorički vremeplov (@podgoricki_vremepllov)

Jokić je za RTCG rekao da su požare u ponedeljak uveče izazvala četiri udara na različitim lokacijama, na brdu iznad Perasta, Morinja, iznad Dobrote i na brdu iznad Risna.

Advertisement

Novosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

BUKTI POŽAR IZNAD PERASTA: Vatra gori na nepristupačnom kod Kotora, svi vatrogasci Službe za spasavanje se bore sa plamenom!

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VELIKI požar aktivan je na brdu iznad Perasta na nepristupačnom terenu.

Foto: Novosti

Advertisement

Zamenik komandira Službe zaštite i spasavanja Eduard Kovačić kazao je portalu "Vijesti" da je kompletno ljudstvo na terenu.

Na teritoriji kotorske opštine trenutno su aktivna četiti požara na nepristupačnom terenu, izjavio je ranije danas predsednik ove opštine Vladimir Jokić.

Jokić je za RTCG rekao da su požare u ponedeljak uveče izazvala četiri udara na različitim lokacijama, na brdu iznad Perasta, Morinja, iznad Dobrote i na brdu iznad Risna.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije