Povežite se s nama

Tehnologija

Elon Musk kaže da je obezbedio 46,5 milijardi dolara za finansiranje ponude na Tviteru

Objavljeno

dana

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Ilon Mask je u četvrtak rekao da je izdvojio 46,5 milijardi dolara za dug i finansiranje kapitala za kupovinu Tvitera i da razmatra da svoju ponudu uputi direktno akcionarima, pokazala je prijava američkim regulatorima.

Sam Musk se obavezao da će uložiti 33,5 milijardi dolara, što će uključivati 21 milijardu dolara kapitala i 12,5 milijardi dolara maržnih zajmova protiv nekih od njegovih deonica Tesla Inc. za finansiranje transakcije. On je glavni izvršni direktor proizvođača električnih vozila Tesla.

Musk, najbogatija osoba na svetu prema Forbsu, 14. aprila je predstavio „najbolju i konačnu“ ponudu u iznosu od 43 milijarde dolara upravnom odboru Tvitera, rekavši da kompanija društvenih medija mora da bude privatna da bi rasla i postala platforma za slobodu govora. Ali Tviter nije odgovorio na njegovu ponudu.

Advertisement

Mask, drugi po veličini akcionar Tvitera sa 9,1 odsto udela, rekao je da bi mogao da napravi velike promene u kompaniji za mikro blogovanje, gde ga prati više od 80 miliona korisnika.

Akcije Tvitera pale su za manje od 1% posle vesti o mogućem preuzimanju, što ukazuje da je tržište i dalje skeptično po pitanju dogovora.

Akcije Tesle su porasle za skoro 7 odsto, a vrednost Maskovih 172,6 miliona Teslinih akcija porasla je u četvrtak za preko 10 milijardi dolara nakon snažnog kvartalnog izveštaja. U sredu se kvalifikovao za kompenzaciju u obliku berzanskih opcija koje sada vrede oko 25 milijardi dolara nakon što je Tesla postigao ciljeve u pogledu profita i prihoda.

Advertisement

Nejasno je da li bi Musk prodao svoje akcije u Tesli da bi pokrio 21 milijardu dolara finansiranja.

 

Advertisement

Mask „može prodati, otuđiti ili preneti“ nezaložene Tesline akcije u bilo kom trenutku, prema pismu o obavezi zajma.

Banke, uključujući Morgan Stanley, pristale su da obezbede još 13 milijardi dolara duga obezbeđenog protiv samog Tvitera, navodi se u podnesku.

Advertisement

Portparol Tvitera je potvrdio da je primio Maskov predlog.

Kao što je ranije najavljeno i direktno saopšteno gospodinu Masku, odbor je posvećen sprovođenju pažljive, sveobuhvatne i namerne revizije kako bi odredio tok akcije za koji veruje da je u najboljem interesu kompanije i svih Tviter akcionara“, navodi se na Tviteru. Predstavnik je naveo u saopštenju.

Rajan Džejkob, glavni investicioni direktor kompanije Džejkob Asset Menadžment, koja poeduje i akcije Tvitera, rekao je da će Muskova poslednja prijava naterati Tviterov odbor da odgovori.

Advertisement

Morali su da razmotre ozbiljnost ponude, a ovo podnošenje može to da uradi“, rekao je on. „Biće im teško da to ignorišu.

Džoš Vajt, pomoćnik profesora finansija na Univerzitetu Vanderbilt i bivši finansijski ekonomista Komisije za hartije od vrednosti, rekao je da će finansiranje verovatno „izvršiti pritisak na Tviterov odbor da ili pronađe kontraponuđača, što je malo verovatno, ili da pregovara sa Maskom da post veću vrednost.“

Ponuda Maska je privukla interes privatnog kapitala za učešće u dogovoru za Tviter, preneo je Rojters ove nedelje, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Advertisement

Apolo Global Management Inc. razmatra načine na koje može da obezbedi finansiranje bilo kog posla i otvoren je za saradnju sa Maskom ili bilo kojim drugim ponuđačem, dok je Thoma Bravo obavestio Tviter da istražuje mogućnost sastavljanja ponude, piše Rojters.

Musk je dao niz najava na platformi, uključujući i neke koja su ga dovele u ne baš zgodne odnose sa američkim regulatorima.

U 2018, Musk je tvitovao da ima „obezbeđena finansijska sredstva“ da Teslu preuzme u privatno vlasništvo za 420 dolara po akciji – potez koji je doveo do milionskih kazni, te je bio primoran da se povuče sa mesta predsednika automobilske kompanije kako bi se oslobodio tvrdnji SAD regulatora hartija od vrednosti da je prevario investitore.

Advertisement

 Benchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Netflix ipak sa reklamama

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs25.06.2022 16:59 |
Advertisement

Software/Web

Kompanija Netflix nalazi se u nekoj vrsti slobodnog pada, a ako ćemo biti iskreni sami su za to krivi. Nakon serije diskutabilnih poteza, poput povećanja cene mesečne pretplate u određenim regionima i uvođenja zabrane deljenja jednog naloga između više domaćinstava, sada je na redu najbolji od svih – plaćena pretplata uz reklame. Iako smo mislili da je tako glup potez nemoguće napraviti, čak ni ako ste Netflix, portal HotHardware prenosi kako je tako nešto ipak moguće. 

Advertisement

Problemi 

Ovakav razvoj situacije prouzrokovan je problemima sa gubitkom korisnika u kojima se Netflix našao. Nakon strahovitog rasta u proteklim godinama, tokom prvog kvartala tekuće godine izgubili su 200.000 pretplatnika, a očekuje se da će izgubiti još 2 miliona tokom drugog kvartala. 

Advertisement

To je uključilo uzbunu i neophodnost za pronalaženjem rešenja kako za postojeće, tako i privlačenje novih korisnika. Jeftina pretplata sa nižom cenom se čelnicima kompanija verovatno čini kao sjajna ideja, ali pitanje je koliko je to tačno. 

Netflix_1.jpg

Izgleda da se ne šale 

Advertisement

Pre nekoliko meseci, čelnici kompanije Netflix rekli su kako razmišljaju uvođenju jeftinijeg nivoa pretplate koji bi, zbog snižene cene, prikazivao reklame. Dakle, ne besplatan Netflix po principu “pa kome smetaju reklame ako je džabe”, već “dajte nam vaš novac ali gledajte i reklame”. Ne krivimo vas ukoliko se pitate da li su oni normalni. Međutim, kako je tada rečeno, takva odluka bila je na dugačkom štapu. 

Čini se kako se situacija u samo nekoliko meseci drastično promenila. Izvršni direktor kompanije Netflix, Ted Sarandos, u četvrtak je izjavio kako “Postoje ljudi koji smatraju kako je Netflix previše skup za njih, ali da im ne bi smetale reklame uz jeftiniju pretplatu”. Iskreno, mi za takve još uvek nismo čuli, ali ko smo mi da se ne složimo sa vođom ove platforme. 

Advertisement

Dakle, Ted je i zvanično potvrdio ono o čemu se do sada samo šuškalo, a to je da će se pojaviti verzija platforme Netflix koju ćete plaćati manje, ali i u kojoj ćete morati da uživate u oglasima. U ovom trenutku nije poznato ni koliko će taj tip pretplate koštati, ni koliko će reklame biti dugačke i česte. Ali da će ih biti, to je već sigurno. 

 

Advertisement

Izvor: hothardwareBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Instagram proverava vaše godište

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs25.06.2022 14:34 |
Advertisement

Software/Web

Nije lak zadatak ograničiti prikazivanje neprimerenog sadržaja mlađim naraštajima. Međutim, kompanija Instagram rešena je da unapredi svoje sisteme za proveru godina korisnika  kroz upotrebu nekoliko naprednih funkcionalnosti. O čemu se tačno radi prenosi portal TechCrunch. 

Advertisement

Dva nova sistema provere

Instagram počinje testiranje dva nova sistema za verifikaciju vaših godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi, od korisnika zahteva da dostave video zapis koji će služiti u svrhe utvrđivanja vaših godina. Drugi način jeste putem vaših prijatelja na ovoj društvenoj mreži koji bi garantovali da vi imate onoliko godina koliko tvrdite. Ova dva nova sistema verifikacije razvijaju se u partnerstvu sa firmom Yoti, koja je usko specijalizovana za verifikaciju godina korisnika na internetu. 

Advertisement

Pored toga, možete priložiti i identifikacioni dokument ukoliko ste baš rešeni da Instagramu dokažete koliko imate godina. Ova kompanija navodi kako je u pitanju samo produžetak prakse započete tokom 2019. godine. Od tada, korisnicima se traži da unesu datum rođenja. Međutim, nema ništa lakše od unošenja pogrešnog datuma, zar ne? Video snimak je ipak malo sigurnija stvar…  

Insta_age_verification0.jpg

Razlozi 

Advertisement

Kako kaže Instagram, svrha poboljšanih sistema za utvrđivanje godišta korisnika jeste poboljšano filtriranje sadržaja koji je primeren upravo godinama određenog korisnika. Neki od bezbednosnih sistema namenjenih maloletnim korisnicima sprečavaju kontaktiranje od strane nepoznate odrasle osobe i ograničavanje prikazivanja reklama koje se smatraju neprimerenima. 

Kako to sve funkcioniše 

Advertisement

Ukoliko se odlučite da priložite video snimak kao vid identifikacije, kompanija Yoti biće zadužena za procesiranje tog snimka i verifikaciju vaših godina. Nakon što se ovaj proces završi, snimak se briše sa servera obe kompanije. Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Prime Gaming nudi besplatne igre

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs25.06.2022 12:28 |
Advertisement

Games

Čini se da su ovih dana besplatne video igre dostupnije nego ikada do sada. Epic Games je već poznat po svojoj darežljivosti, a polako se priključuju i Steam i GOG. Sa druge strane i Amazon je široke ruke, međutim samo ukoliko plaćate njihovu Prime pretplatu (14,99 dolara mesečno). Ali, šta je tačno Amazon Prime i koje vas to video igre očekuju ukoliko ovu uslugu plaćate? 

Advertisement

Amazon Prime 

Da prvo objasnimo šta je tačno Amazon Prime i šta to dobijate za skoro 15 dolara mesečno. Ovo je pretplata koju donosi splet usluga, počevši od dostave u roku jednog ili dva dana (važi za najveći deo Sjedinjenih Američkih Država). Međutim, brza dostava je samo jedan deo ove usluge, a i onaj koji nas najmanje interesuje jer nam nije dostupan. 

Advertisement

Pored toga, dobijate pristup Prime Video, striming platformi na kojoj možete da pratite neke od popularnih novih serija, poput The Boys, Wheel of Time, The Grand Tour, i mnogih drugih. Pored toga, Prime Video biće platforma na kojoj će se emitovati predstojeća serija smeštena u Tolkinov svet Gospodara prstenova – The Lord of the Rings: The Rings of Power. 

Tu je i Prime Reading sa mnoštvom besplatnih elektronskih knjiga, Amazon Photos koji donosi neograničen prostor za skladištenje fotografija, kao i mnoštvo drugih pogodnosti koje se tiču kupovine na Amazon “onlajn” radnji. Na kraju, dobijate i Prime Gaming, servis koji svakog meseca donosi besplatne video igre koje možete preuzeti i igrati sve vreme dok uplaćujete vašu pretplatu, a upravo je to ono što nas najviše interesuje. 

Advertisement

“Besplatne” video igre 

Od 21. juna je svim osobama koje plaćaju Amazon Prime dostupno mnoštvo interesantnih video igara: 

Advertisement

Mass Effect Legendary Edition Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije