Povežite se s nama

Novosti.rs

NE PRESTAJE HAJKA NA SPC: Mitropoloja crnogorsko-primorska o novom progonu Mitropolita Joanikija i SPC

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


IZ MITROPOLIJE crnogorsko primorske su u subotu javnosti predočili još jedan progon SPC, sveštenstva i vernika ove crkve, saopštavajući da je Bojanu Jovanoviću, autoru knjige „Kako smo ubili Boga“ (u izdanju NVO “Montenegro International”) – najzad stigao poziv Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da svedoči o onom što je napisao.

foto: Mitropolija

Advertisement

- Ne treba da čudi okolnost što je podnosilac te krivične prijave upravo NVO “Montenegro International” izdavač knjige “svedoka” (koji će da svedoči) – Bojana Jovanovića. Ovo lice je u tom svom “autorskom delu” iznelo niz kleveta na račun SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske. Ova slabašna i krhka pravna mašta ovih “protagonista” – obiluje deficitom – zdravog razuma. Naime, to lice (kome je napokon stigao poziv da svedoči u Beogradu) treba da se sasluša kao svedok u postupku koji je zapodenuo izdavač njegove knjige (autorskog nedela) po zamolnici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici. Dakle, očekuje se da autor (ne)dela svedoči po krivičnoj prijavi izdavača “njegove knjige”. To jeste apsolutni nonsens. Ali, ne može elementarno biti nikakva “vest”, niti novost, pošto su u pitanju stara i znana zloćudna nastojanja jasno uperena protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, njenog Mitropolita Joanikija i cele Srpske Pravoslavne Crkve - deo je saopštenja Mitropolije crnogorsko-primorske, uz konstataciju da je na delu još jedan pokušaj da se u duhu bogoboračkog progona SPC u Crnoj Gori izazove stara atmosfera i demonizacije i diskriminacije SPC u Crnoj Gori i njenih vjernika koja traje i još uvek ne prestaje.

Foto: Z. Jovanović

- I ništa više ni dalje od toga ovde nema. Ovaj “kreativni” naum se lako da razobličiti uz najosnovnije poznavanje pravnih zakonitosti da: svako fizičko i pravno lice u Crnoj Gori i bilo gdje u prosvećenom svetu može da podnese krivičnu prijavu protiv bilo kojeg drugog lica, a nadležno tužilaštvo je dužno da po svakoj krivičnoj prijavi postupi. To čini tako što otvora tzv. “izviđaj“ u okviru kojeg preduzima radnje koje smatra nužnim u vezi tvrdnji iz bilo koje i kakve, pa i ove – “nikakve” krivične prijave. Pre negoli je kao takvu odbaci, jer je ovde reč o krupnoj besprizornosti “kompletnog nauma i poduhvata”. U ovom slučaju nije ni započeto krivično gonjenje bilo kojeg lica. Nijedno lice ovde nije ni saslušano kao osumnjičeni. Dakle, nažalost imamo na delu “samoispunjavajuće proročanstvo“ i promociju “knjige”, gdje izdavač podnosi krivičnu prijavu povodom okolnosti “iz knjige”, koju je on izdao, a oko kojih tužilaštvo, po službenoj dužnosti saslušava, kao svedoka, autora te knjige, kao što to uvek obično i biva - kažu iz Mitropolije i naglašavaju da je Više državno tužilaštvo u Podgorici autora ove knjige moralo potraživati i preko tužilaštva u Beogradu zato što on “samog sebe” nije učinio dostupnim nadležnim organima države Crne Gore.

Advertisement

- Za nevericu. Uz punu veru u pobedu Božje istine, da će se i ova prljava, tek nalik pravna “predstava” okončati brzo i na zakonit način, Mitropolija Crnogorsko-Primorska sa indignacijom odbacuje sve ove: i formalno i suštinski, i pravno i moralno, neuko zakulisne “vesti senzacije”, jer su to isključivo plodovi davno ogoljenih i ostarelih – zlih namera - tvrde iz Mitropolije.

Mirna Nikčević je poznata po svojim mrzoteljskim stavovima prema SPC

NVO Montenegro International obična je lakrdija iza koje većinom stoje opskurne i iskompromitovane ličnosti...Iza te nevladine organizacije deluju ličnosti koje su u javnom životu Crne Gore već prepoznate po diskriminatorskim stavovima koji se graniče sa fašizmom. Naime, u osnivače te NVO, iz javno dostupnih informacija Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, navode se Mirna Nikčević, DŽejson Gold, Komsa Prljić, Vesko Karadžić, Savić Rašović, Aleksandra Radoman Kovačević, Anto Janković i Predrag Marković. Indikativno je to što su, u javnim registrima, pretplaćeni na najveći stepen zaštite, sve kako javnost ne bi doznala ko stoji iza pomenute NVO, ogolio je Građanski pokret URA, šefove ove ''firme'', prilikom jednog ''dijaloga''.

Mirna Nikčević je poznata po svojim mrzoteljskim stavovima prema SPC, objavama o paljenju sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, pre par godina kada je bila crnogorskji diplomata u Turskoj.

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

BIVŠI RADNICI „VEKTRE JAKIĆ“ BLOKIRALI PUT: Radnici traže uplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje.

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BIVŠI radnici "Vektre Jakić", njih dvadesetak, blokirali su danas, na pola sata, regionalni put Pljevlja-Đuređevića Tara-Žabljak,na delu iznad fabrike, kao znak upozorenja a istovremeno i kako bi skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze više od tri godine, nakon što je sredinom decembra 2018. prekinuta proizvodnja, a svi zaposleni bez izmirenih zaostalih dugovanja upućeni na Biro rada.

M.Drobnjak

Advertisement

Predstavnik radnika Žarko Mazalica kazao je da jedino što traže od vlasnika Dragana Brkovića da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž, a od države da nađe način i pokrene proizvodnju u najvećem i najmodernijem drvoprerađivačkom preduzeću u Crnoj Gori i okruženju.

M.Drobnjak

Žarko Mazalica, predstavnik bivših radnika "Vektre-Jakić"

Mazalica kaže da radnike, koji su u teškom materijalnom položaju, zbog neizmirenih zarada, svi ignorišu i da im se niko ne obraća.

Advertisement

- Ovo je bruka i sramota Vlade. Oni izgleda imaju preča posla. Niko ni od političkih partija ne obraća pažnju na nas i na naš položaj. Jedino nam je podršku dao predsednik Opštine, Rajko Kovačević dok su se iz Demokratske Crne Gore obratili saopštenjem. Mi ćemo u najskorije vreme radikalizovati proteste a blokade puta biće i češće i duže-kazao je Mazalica najavio blokadu puta za sledeću nedelju.

On ističe da je nezdovoljan i činjenicom da Vlada pomaže pri kupovini Željezare a na njih niko ne obraća pažnju.

- Ja bi poručio premijeru, Dritanu Abazoviću da se ostavi priče o gradnji cementare u Pljeviljma za neke naredne izbore. Nek reši problem sa Brkovićem oko „Vektre-Jakić“ i ovi pogoni, za koje tvrdim da su najmoderniji u Evropi mogu da počunu sa radom odmah. Može odmah da se uposli 500 ljudi ali to izgleda nekome nije u interesu-kazao je Mazalica. 

Advertisement

Mazalica  je istakao da „Vektra-Jakić“ poseduje pogodn proizvodnje peleta koji je najbolji u Crnoj Gori  i koji za osam časova rada može da proizvede 80 tona peleta.

- U situaciji kada je pelet tražen na tržištu, a sve veća je potražnja i za izvozom, a cene svakim danom skaču i već su prešle 300 eura za tonu, nikako nam nije jasno zašto se u ovoj fabrici ne pokrene proizvodnja jer je proizvodnja peleta u ovoj situaciji jako profitabilan posao-kaže Mazalica.

On je objasnio da vlasnik Vektre –Jakić, Dragan Brković radnicima duguje između 15 i 30 zarada, zavisno od toga kada su otpušteni iz firme u kojoj su radili, dok im porezi i doprinosi nisu uplaćeni za šest godina. Mazalica naglašava da preko 100 radnika ima neizmirene plate od strane Brkovića ali većina ne izlazi na proteste iz nekog, kako on smatra straha.                                                 

Advertisement

REKORDERI

Iapak rekorderi po broju neisplaćenih plata su radnici „Vektre-Optel“, bivše vojne fabrike 1.Decembar u Pljevljima, koja je takođe sada u vlasništvu podgoričkog biznismena Dragana Brkovića, koji je i kum predsednika Države.

Radnicima „Vektre-Optel“,po rečima bivšeg radnika Duška Pejovića se duguje 60 mesečnih zarada dok doprinosi nisu uplaćeni za sedam godina.

Advertisement

M.Drobnjak

Duško Pejović, bivši radnik "Vektre Optel"

Pejović kaže da je firma u stečaju, radnicima nisu uplaćene plate ni doprinosi a da je skoro celokupna fabrika „očerupana“ tako da su jedino ostali krovovi proizvodnih hala nekad najače i najmodernije fabrike u Pljevljima i šire.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

GOREO SPA CENTAR U HOTELU KUMBOR: Materijalna šteta ogromna, gosti evakuisani

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NEMA mira za hercegnovske vatrogasce ovih dana. Pored dežurstava na Žvinjama gde je nedavno izbio požar, jutros su se sa vatrom borili u Hotelu Kumbor, gde je požar u Spa centru izbio oko 5 i 30.

RTHN

Advertisement

To je novinarima potvrdio i vlasnik hotela Čedo Popović. Uzrok požara još nije poznat.

Šef smene hercegnovskih vatrogasaca Gojko Vučković informisao je da su u Kumbor odmah upućene dve ekipe, angažovana je pripravna i još nekoliko ekipa, a gasili su prostorije Spa centra na vrhu objekta.

Požar je brzo ugašen, povređenih nije bilo, osoblje je odmah evakuisalo goste.

Advertisement

Materijalna šteta je znatna, ali prava procena tek sledi.

BONUS VIDEO: POŽAR U BEOGRADU: Gori garaža pored Studentskog grada

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

JOVAN JANJIĆ: Temeljni ugovor s nepostojećom CPC bi obesmislio potpis sa SPC

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U ovom trenutku nije suštinsko pitanje da li će vlada Crne Gore potpisati Temeljni ugovor sa SPC, već da li će taj čin obesmisliti potpisivanjem istog ili sličnog ugovora sa "nepostojećom crkvenom organizacijom, pod imenom Crnogorska pravoslavna crkva", kaže kulturolog Jovan Janjić.

Foto: Đ. M.

Advertisement

On je danas za Tan‌jug rekao da bi vlada Crne Gore, ukoliko bude potpisala ugovor sa "tzv. crnogorskom pravoslavnom crkvom", grupu građana dovela u status verske zajednice, a ona to, kaže, nije.

- Šta više, mogla bi u javnosti da se stvori zabuna da je ona neka crkva, a ona nije crkva, nema nikakve kvalifikacije crkve niti je osnovana onako kako se crkva osniva. Crkva nastaje u krilu crkve, a ona je nastala u policijskoj stanici, mimo svih crkvenih kanona - rekao je Janjić uoči najavljenog sutrašnjeg glasanja u crnogorskoj vladi o predloženoj verziji Temeljnog ugovora.

Janjić je poručio da prema kanonu na području jedne eparhije ne mogu postojati dva episkopa i naveo da je anketa, sprovedena još pod režimom Mila Đukanovića, pokazala da 62 odsto građana Crne Gore pripada SPC.

Advertisement

- Ona je ta dominatna duhovna snaga Crne Gore, a ukoliko vlada Crne Gore potpiše ugovor sa paracrkvenom organizacijom, ona obesmišljava čin potpisivanja ugovora sa crkvom koja ima domaninatni uticaj na tom području - kaže Janjić.

Na pitanje o najavljenim blokadama puteva na Cetinju i Nikšiću, u znak protesta protiv najave da će sporazum sa SPC biti na dnevnom redu Vlade Crne Gore, Janjić odgovara:

- Dve trećine građana Crne Gore pripada SPC, a ako iz preostale trećine neko demonstrira, to ne znači da je to relevantna volja. To znači da je samo suprostavljanje većinskoj volji i to je svojevrsni vid nasilja ukoliko se demonstrira protiv jednog takvog civilizacijskog čina kojim treba da se regulišu odnosi između crkve i države na jednom području - poručio je Janjić.

Advertisement

Trebalo bi da Vlada Crne Gore sutra glasa o predloženoj verziji Temeljnog ugovora o odnosima države i SPC.

U tamošnjoj Vladi jutros je počeo sastanak premijera Dritana Abazovića sa predsednikom Milom Đukanovićem i potpredsednikom Vlade Raškom Konjevićem. Glavna tema razgovora je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

 

Advertisement

BONUS VIDEO: MALA SRPSKA SVETA GORA: Sa Kablara prelep pogled iz staklenog vidikovcaNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije