Povežite se s nama

Crna Hronika

BOK tražio da se kontroliše i Novi duvanski kombinat

Objavljeno

dana

BOK tražio da se kontroliše i Novi duvanski kombinat

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


raspravljali su o načinima sprečavanja šverca cigareta preko Crne Gore

BOK tražio da se kontroliše i Novi duvanski kombinat

Vlada bi danas trebalo da usvoji odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Luci Bar


Foto: Shutterstock

Policijski inspektori i ​​​​​carinici češće će kontrolisati Novi duvanski kombinat, dogovoreno je na sjednici Biroa za operativnu komunikaciju (BOK).

Novi duvanski kombinat nalazi se u slobodnoj carinskoj zoni, a shodno članu 18 Zakona o duvanu – slobodne zone ne podliježu tom zakonu.

Na sjednici BOK-a raspravljalo se o tome da su kontrole nužne zbog činjenice da se promet duvana, obrađenog duvana i duvanskih proizvoda u slobodnim zonama i slobodnim skladištima vrši u skladu sa zakonom kojim su uređene slobodne zone i zakonom kojim je uređena spoljna trgovina.

“Maltene, oni su do sada bili bez kontrole”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Prema saznanjima “Vijesti” na toj sjedinici dogovoreno je i da Vlada na današnjoj sjednici usvoji odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Luci Bar.

Članovi Biroa na čijem čelu je potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović raspravljali su o načinima sprečavanja šverca cigareta preko Crne Gore, svim kanalima – morem i kopnom.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da je tokom sjednice bilo riječi o cigaretama koje su nestale iz jednog skladišta u slobodnoj carinskoj zoni, ali i o naporima Uprave policije i Uprave carina da suzbiju sivo tržište cigareta.

“Nakon svih analiza koje su ranije naložene usvojen je zaključak da se Vladi dostavi odluka i konačno se stavi tačka na skladištenje cigareta u Luci Bar. To je tek prvi korak u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje se bave švercom cigareta. Šverc cigareta, djelovanje organizovanih kriminalnih grupa i rasvjetljavanje napada na novinare biće prioritet bezbjednosnih službi. To smo najavili još nakon konstitutivne sjednice i tako će i biti”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

On je istakao da je jedan od zaključaka Biroa i da Vlada naloži svim državnim organima da budno motre na Novi duvanski.

Početkom jula Vlada je prihvatila predložene zaključke Abazovića i zadužila ministarstva finansija, unutrašnjih poslova i kapitalnih investicija da u roku od 15 dana naprave analizu i pripreme sve akte kojima bi se zabranilo skladištenje duvanskih proizvoda u Luci i Slobodnoj carinskoj zoni.

NAŠLI UKRADENE CIGARETE?

Nakon što je Vlada najavila da će zabraniti skladištenje duvanskih proizvoda u Luci Bar, u slobodnoj zoni obijen je jedan hangar i iz njega je ukradena veća količina cigareta vlasništvo firmi “Aurora” i “Atlant Mont”.

Tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radmila Gačević tada je službenicima policije izdala nalog da izvrše uviđaj, izuzmu tragove radi potrebnih forenzičkih vještačenja i izuzmu video-nadzor sa bezbjednosnih kamera u cilju pronalaska izvršioca ovog krivičnog djela.

“Osim toga naloženo je da se izvrši popis robe u navedenom hangaru, radi utvrđivanja tačne količine i vrijednosti oduzetih cigareta”, kazali su tada iz ODT-a.

Prema saznanjima “Vijesti” inspektori i tužilaštvo ušli su u trag “nestalim” cigaretama.

Tu informaciju sagovornik “Vijesti” juče nije ni potvrdio ni demantovao.

“Postoje neke informacije o tome, ali zbog istrage ne možemo govoriti o detaljima”, rekao je on.

“Vijesti” su ranije objavile da je iz jednog magacina nestalo 1.182 paketa cigareta marke “marble”, čija je nabavna vrijednost po kutiji 80 eura.

Misteriozan nestanak cigareta iz carinskih skladišta otkriven je u 10. jula.

Navodno, cigarete su iz hangara odvezene šleperom, nakon što su prethodno još uvijek nepoznate osobe, pokidale lance na carinskom magacinu.

Krađa 1.182 paketa cigareta uslijedila je nakon tvrdnji da se preko Luke Bar švercuju cigarete, zbog čega je nedavno policija izvršila pretrese u Luci Bar.

Biro za operativnu koordinaciju (BOK) formiran je početkom juna, a Abazović je izabran za predsjednika.

Pored potpredsjednika Vlade, u Birou su i direktori Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Uprave policije (UP), Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, načelnici Generalštaba Vojske Crne Gore, Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane, sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost i generalni direktor Direktorata za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na prvoj sjednici BOK-a dogovorene su aktivnosti i strategija rada svih bezbjednosnih službi u Crnoj Gori, koje će prioritetno biti usmjerene protiv rada organizovanih kriminalnih grupa i njihovih povezanih aktivnosti.

“Nijedna kriminalna grupa u Crnoj Gori neće i ne može biti jača od države, a bezbjednosne službe će kroz pojačan operativni rad i saradnju sa međunarodnim institucijama preduzeti sve aktivnosti na intenziviranju i konkretizovanju te borbe”, poručili su tada iz BOK-a.


VijestiVijesti

Crna Hronika

Ostaci ljudskog tijela pronađeni kod Morače

Objavljeno

dana

Ostaci ljudskog tijela pronađeni kod Morače

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


u blizini Kliničkog centra

Ostaci ljudskog tijela pronađeni kod Morače

Preliminarni rezultati istrage i uviđaja ukazuju da je riječ o osobi kojoj duži vremenski period gubi trag


Foto: Vijesti/Luka Zeković

Kod obale rijeke Morače pronađene su ljudske kosti, a kako navodi sagovornik „Vijesti“ iz policije, pitanje je da li će se i nakon obavljene obdukcije
znati da li je riječ o ženskoj ili muškoj osobi.

„Kosti su pronašli psi u jednoj od pećina, iznade rijeke Morače, u dijelu ispod
Kliničkog centra Crne Gore. Kada su građani primijetili da životinje u zubima
nose sumnjive kosti o tome su odmah obavijestili policiju. Sa čitavim
slučajem je upoznat nadležni tužilac koji je odredio da se obavi obdukcija,
kaže sagovornik „Vijesti“ iz podgoričke policije.

Kazao je da preliminarni rezultati istrage i uviđaja ukazuju da je riječ o osobi kojoj duži vremenski period gubi trag.

„Na osnovu do sada prikupljenih dokaza ne možemo reći da li je nad tom
osobom počinjen zločin. Zbog mjesta na kojem su kosti pronađene ne možemo isključiti ni mogućnost da je riječ o utopljeniku koju su struje nanijele na te stijene, dodaje sagovornik.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Crna Hronika

Državljanin Kosova se utopio na Velikoj plaži

Objavljeno

dana

Državljanin Kosova se utopio na Velikoj plaži

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Treća žrtva u posljednjih deset dana

Državljanin Kosova se utopio na Velikoj plaži

Načelnik Uprave pomosrke sigurnosti Safet Kočan kazao je da je ta služba na usluzi građanima 24 sata, ali da ni to nekad nije dovoljno


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državljanin Kosova, M.F. (33) iz Maleševa, utopio se danas oko 13 sati na Velikoj plaži u Ulcinju. To je u poslednjih deset dana treća žrtva nepredvidih strujanja i nepridržavanja parvila na kupalištima, na koja upozoravaju spasioci i jasno istaknute crvene zastave. U talasima su prethodno, živote izgubila dva državljanina Bosne i Hercegovine.

„Samo danas, zajedno sa spasiocima i pripadnicima Uprave pomorske sigurnosti, spasili smo najmanje šest osoba sigurnog utapanja“, kazao je Vijestima sagovornik iz Uprave policije.

Načelnik Uprave pomosrke sigurnosti Safet Kočan kazao je Vijestima da je ta služba na usluzi građanima 24 sata ali da ni to nekad nije dovoljno.

„Naši operativci danas su širom primorja megafonima upozoravali kupače da su jaka strujanja i da moraju ostati na obali. Uzalud, jer recimo dok smo obišli pojas Velike plaže do Ade, u povrtaku, svi su opet bili u moru i talasima“, kazao je Kočan.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Crna Hronika

Stanišiću hapšenje spasilo glavu

Objavljeno

dana

Stanišiću hapšenje spasilo glavu

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Rešetke ga sačuvale

Stanišiću hapšenje spasilo glavu

Podgoričanin Radoslav Gile Stanišić navodno je bio prvi na listi za odstrijel kriminalne grupe koju je prema optužnici formirao njegov sugrađanin Janko Vukadinović. Spremili eksploziv za likvidaciju Stanišića, pa njim htjeli da raznesu jednog od vođa kavačkog klana


Stanišić, Foto: BORIS PEJOVIC

Podgoričanin Radoslav Gile Stanišić (37) bio je prvi na listi za odstrijel kriminalne grupe koju je navodno formirao njegov sugrađanin Janko Vukadinović (31), ali mu je hapšenje spasilo glavu.

Za to ubistvo Vukadinovićeva kriminalna grupa trebalo je da dobije između 170.000 i 200.000 eura, piše u optužnici podnijetoj protiv Vukadinovića, Mila Jovanovića (34), Radovana Stanišića (35), Almire Mujahodžić (21), Momčića Milića (40) i Dušana Ivanovića (41).

Njih Specijalno državno tužilaštvo tereti za pokušaj ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i navodnog šefa kavačkog klana Slobodana Kašćelana, krajem januara u Tivtu i Podgorici.

Da je Stanišić bio prvi na listi tužiocima je ispričao svjedok saradnik Hasan Turković, navodeći da su planirali da dignu vazduh tog Podgoričanina.

Tvrdio je da mu je Vukadinović iznio planove za neka ubistva i da je prihvatio da uradi “neke stvari”:

”Preko kriptovanog telefona prvo mu je poslao da dođe u naselje Mareza da preuzme jedan morot i bombu. To je svjedok i uradio, tako što je sa Kamenkom (zaštićeni svjedok kodnog imena Kamenko Kučki, prim.aut.) po uputstvu Jankovom otišao u naselje Mareza, krenuo putem prema Grbama i neposredno prije brda se susreo sa tri momka koji su došli kombijem Vito ili Sprinter bijele boje. Na njemu su bile barske registarske oznake. Navodi da od ova tri momka dvojicu nije poznavao, a treći je bio Dušan Boljević… Navodi da je od Dušana Boljevića preuzeo bombu, a ista je bila smještena u jednoj kesi, te je nakon preuzimanja ponio kod svoje kuće, gdje je vidio da ima oblik kuhinjske šerpe, crvenkaste bolje, sa magnetima i da je pokrivena voskom”, piše u optužnici.

Turković je rekao da je Kamenko Kučki od istih momaka tada preuzeo motocikl sive boje:

”Koji je bio planiran za ubistvo Kašćelana, Stanišića ili nekog trećeg lica”.

Propao plan, pa se namjerili na Kašćelana

”Za eksploziv koji je bio nabavljen, a prema Jankovom kazivanju i njihovoj komunikaciji preko kriptovanog telefona, prvo je sa njim trebalo da se ubije Gile Stanišić i to tako što bi mu se ispred njegove kuće, ili na nekim semaforima, ta bomba zakačila za auto. Prema planu, motor kojim bi se ovo djelo izvršilo trebalo je da vozi Ivan Magovčević, a samu bombu, ovu sa magnetima, na auto je trebalo da postavi Kamenko Kuč”, ispričao je svjedok tužiocima.

Ipak, od likvidacije Stanišića se odustalo – uhapšen je zbog navodne otmice maloljetnika i poslat u Istražni zatvor, a lisice na ruke stavljene su i jednom od zaduženih za ubistvo.

”U međuvremenu, Magovčević odlazi u zatvor, isto kao i Stanišić, pa se od toga odustaje. Nakon toga Vukadinović Janko mu je rekao da Kašćelan 22. januara i 2. februara ima zakazana suđenja i da će tom bombom njega da ubiju… Za to su trebali da dobiju 500.000 eura”, piše u optužnici.

Turković nije objasnio kada je Stanišić trebalo da bude ubijen, ali je poznato da je uhapšen prvih dana januara, nakon što ga je 30. decembra 2020. godine N. V. prijavio policiji, navodeći da ga je tridesetsemogodišnjak kidnapovao i uz prijetnju pištoljem tražio da mu dostavi kriptovani telefon, koji nije ni imao.

Stanišić i Stefan Popović u pritvoru su ostali do kraja marta, kada su oslobođeni optužbi da su krajem prošle godine oteli sedamnaestogodišnjaka.

”Dežurni” u crnoj hronici

Svjedok saradnik nije tužiocima ispričao zbog čega je Stanišić navodno bio prvi na listi za ubistva.

Taj Podgoričanin slovi za vođu zagoričke bande, čiji članovi su godinama hapšeni zbog krivičnih djela sa elementima nasilja i punili novinske stupce rezervisane za crnu hroniku. Prema policijskoj evidenciji, Zagoričani su na početku rata kotorskih klanova bili bliski škaljarskoj kriminalnoj grupi, ali su tokom 2018. godine, iza rešetaka, promijenili “dres”.

Stanišić je hapšen i osuđivan više puta. Zbog nasilja na podgoričkom bazenu u julu 2012. godine odležao je godinu i deset mjeseci u zatvoru. U aprilu 2014. godine Radoslav Stanišić, Milovan Perović i sada pokojni Luka Milić divljali su u Kliničkom centru u Podgorici, nakon što je njihov prijatelj sebi pucao u glavu.

Radoslav Stanišić ranjen je 30. juna 2014. godine u centru Podgorice, a zbog toga je Podgoričanin Boban Laković zvani Pobro, osuđen na godinu zatvora. Navodno, Laković je tog dana pucao u Stanišića jer ga je ovaj tri noći ranije brutalno pretukao na istom mjestu. Tada je, tvrdili su sagovornici “Vijesti”, Stanišić zaustavio automobil u kojem je bio Laković, izvukao ga iz kola i izudarao. U decembru 2015. godine hapšen je zbog sumnje da je sa Baranima Velizarem Gardaševićem i Vojislavom Vojvodićem, od trojice Barana pokušao da iznudi 205.000 eura i tri automobila visoke klase. Robijao je i zbog tuče sa pripadnicima Interventne jedinice policije u Velvetu, krajem 2016. godine.

Promijenio dres

Da su otvoreno stali na stranu kavačkog kriminalnog klana vidjelo se na zalasku 2019. godine – Radoslav i njegov brat od strica Vidoje Stanišić (32), krajem decembra te godine sa Markom Pavićevićem (29) i još nekoliko osoba, ispred Centra bezbjednosti Podgorica čekali su jednog od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana, nakon što je tom Kotoraninu uz jemstvo ukinut pritvor.

Prethodno, Kašćelana su blindiranim automobilima čekali ispred kapija spuškog zatvora, ali je grupa od šest muškaraca u kojoj su bili privedena na informativni razgovor, gdje je i Kotoranin doveden po napuštanju Istražnog zatvora. Ista ekipa 25. februara 2020. godine je, ispred CB Podgorica, čekala Marija Miloševića, osumnjičenog za ubistva Radomira Đuričkovića, Miodraga Kruščića i umiješanost u ranjavanje novinarke Olivere Lakić.

Dan kasnije Vidoje Stanišić uhapšen je zbog navodnog učešća u pokušaju ubistva Igora Krstovića (36), 28. januara 2020. godine u Zeti… Danilovgrađanin Marko Pavićević i Vuk Orlandić (25) uhapšeni su početkom marta te godine u Baru, zbog sumnje da su planirali ubistvo Jova Đurovića. Đurović je brat pokojnog Luke Đurovića, nekadašnjeg vođe barskog klana.

Radoslav Stanišić hapšen je 2020. godine zbog optužbi da je počinio krivično djelo – izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, odnosno da je nalogodavac serije paljenja vozila Vijesti od 2011. do 2014. godine. Tih optužbi je oslobođen.

Za eksploziv koji je bio nabavljen, a prema Jankovom kazivanju i njihovoj komunikaciji preko kriptovanog telefona, prvo je sa njim trebalo da se ubije Gile Stanišić i to tako što bi mu se ispred njegove kuće, ili na nekim semaforima, ta bomba zakačila za auto”, piše u optužnici.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije