Povežite se s nama

Crna Gora

Devet NVO: Zaustaviti politizaciju zapošljavanja školama i eksperimente nad našom djecom

Objavljeno

dana

Devet NVO: Zaustaviti politizaciju zapošljavanja školama i eksperimente nad našom djecom

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Nekoliko nevladinih organizacija danas je dostavilo apel svakom poslaniku u crnogorskom parlamentu koji se odnosi na stanje u obrazovnom sistemu, mjesec dana prije početka nove školske godine. Apel se na prvom mjestu odnosi na  pripremu nove školske godine i gradnji nepartitokratskog sistema koji će moći da osmisli i realizuje kvalitetne promjene.

Apel potpisuju NVO Udruženje Roditelji,  Prosvjetna zajednica Crne Gore, Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za prava djeteta, NVO Juventas, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG),  Forum MNE, Unija Srednjoškolaca Crne Gore, Društvo defektologa.

Njihov apel prenosimo integralno.

Advertisement

Poštovani poslanici/poslanice,

Tražimo od vas da učinite sve što je u vašoj moći i zatražite od predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta obavezivanje ovog resora da se posveti jednom od ključnih segmenata društva, a na prvom mjestu pripremi nove školske godine i gradnji nepartitokratskog sistema koji će moći da osmisli i realizuje kvalitetne promjene.

Crnogorski obrazovni sistem pred brojnim je izazovima već duže vrijeme, i nažalost nije se uspio sa značajnim dijelom tih izazova izboriti. Umjesto toga, dodatno je opterećen posljednjih mjeseci. Slabe tačke i greške koje su do sada bile dio obrazovnog sistema su nam poznate, zbog čega moramo da se posvetimo upravo njihovom prevazilaženju, a ne da nastavljamo sličnu praksu kao do sada.

Advertisement

Neposvećenost promjenama koje bi djeci, prosvjetnim radnicima i roditeljima konačno mogle donijeti napredak, znanje i posvećenost, pozivaju na hitnu reakciju. Da li je moguće da se nakon najkompleksnije školske godine ikada, a mjesec prije početka nove, bavimo nastavljanjem politizacije zapošljavanja u obrazovnim ustanovama?! Da li smo nesvjesni koliko nam je političko zapošljavanje lošeg donijelo u obrazovanju do sada?!

Ni prethodnih godina nijesu izglasani pravični zakoni, koji je trebalo da omoguće da se uprave škola biraju na osnovu stručnih kvalifikacija i da se sprovedi obrazovna refoma koja će dati kvantitativne i kvalitativne rezultate. Nijeste adekvatno reagovali kada su nam djeca i prosvjetni radnici i roditelji funkcionisali u eksperimentalnim uslovima i nikad većim socijalnim i obrazovnim razlikama u toku prošle školske godine. Sada morate reagovati jer ne smijemo dozvoliti da se nastave eksperimenti nad našom djecom, koja za oko mjesec treba da se vrate u školske klupe, a niko ne zna kako. Niti postoji plan, niti je zacrtan cilj, a ako ih ima, javnost nije sa njima upoznata jer Ministarstvo sa javnostima šturo komunicira. Djeluje da ni premijer ni potpredsjednik Vlade ujedno i predsjednik Savjeta za prava djeteta, nemaju vremena time da se bave, iako se prevashodno na njih na vrijeme apelovalo. Umjesto odgovora njihove službe obavijestile su javnost o kolektivnom odmoru kompletne Vlade i njenih resora u toku avgusta, što je dodatno podstaklo neizvjesnost koje ne nedostaje od početka epidemije.

Zbog svega navedenog, tražimo da u Parlamentu od resornog Ministarstva zatražite odgovore na sljedeća pitanja:

Advertisement

– Koji i kakvi modeli organizacije nastave su previđeni za narednu školsku godinu?

– Da li postoji Protokol o postupanju u kriznim situcijama (zdravstvena- kriza) i da li su osigurani uslovi da kao takav bude primjenjiv

– Da li će biti obezbijeđena sredstva za rad i poštovanje epidemioloških mjera?

Advertisement

– Da li će škole imati na raspolaganju resurse neophodne za organizaciju nastave?

– Hoće li sva djeca dobiti besplatne udžbenike?

– Na koji način i kako će biti promijenjen obrazovani model za djecu sa razvojnim smetanjama i invaliditetom u toku online nastave, a u odnosu na prethodnu školsku godinu?

Advertisement

– Da li će budžet za prosvjetu biti transparentno raspoređen, i određeni prioriteti u finansiranju kako bi se djeci i nastavnicima stvorili osnovni uslovi za rad u eri informatike, a posebno u toku online nastave?

– Da li je u planu da se započne sa procesom saradnje resornog Ministarstva sa nastavicima/učenicima i školama/vrtićima i na koji način?

– Da li će i kako biti obezbijeđena autonomija u radu prosvjetnim radnicima koji su neposredni učesnici nastavnog procesa i obezbijediti im se egzistencija u skladu sa ulogom koju imaju u društvu?

Advertisement

– Kada će biti izmijenjen Zakon o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama kako bi se obezbijedilo zapošljavanje asistenata u nastavi na osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme, umjesto kao što je do sada slučaj, na osnovu ugovora koji važe “najduže do kraja nastavne godine”.

Tražimo i iniciranje izmjena Opšteg zakona o obrazovanju kojim će se izbor direktora ubuduće urediti na način koji će garantovati transparentnost, profesionalizaciju i depolitizaciju, a na osnovu predloga prosvjetnih radnika, stručne zajednice i nevladinih organizacija. Podsjećamo da su takvi zahtjevi i prethodnih deset godina poslanicima poslati više puta upravo od prosvjetnih radnika, stručne zajednice i nevladinih organizacija.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Vlaović: Kotor postao dinamična i savremena kulturna scena zahvaljujući festivalu Kotor Art

Objavljeno

dana

Autor

Vlaović: Kotor postao dinamična i savremena kulturna scena zahvaljujući festivalu Kotor Art

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Kotor je, zahvaljujući festivalu Kotor Art, postao dinamična i savremena kulturna scena na kojoj se pored prezentacije visokog umjetničkog stvaralaštva odvija i svojevrsni dijalog između recentne kulture i bogatog i kompleksnog nasljeđa, saopštila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović na otvaranju te manifestacije.

Ona je kazala da je Kotor Art, koji je na pragu treće decenije postojanja, izuzetna dostignuća savremenog umjetničkog izraza uspješno inkorporirao u viševjekovnu tradiciju Kotora, čiji je značaj, kako je podsjetila, prepoznat i u strogoj selekciji svjetske kulturne baštine.

„Posebno je bitno što se taj proces na 0ovom festivalu realizuje u jednom razuđenom umjetničkom konceptu, koji nas inspiriše da nađemo odgovore na sve zahtjevnija pitanja koja nam nameće epoha u kojoj živimo. Kotor Art nam godinama pokazuje da umjetnost ima mogućnost da širi saznajne horizonte, a da ni visoka umjetnost ne može biti lišena tog zadatka i da pored one direktne umjetničke angažovanosti postoji i ona posredna, čije se dejstvo, na koncu, uvijek ispostavi kao dublje i trajnije“, rekla je Vlaović.

Advertisement

Prema njenim riječima, upravo je takvim višegodišnjim djelovanjem ovaj festival uspio da odnjeguje brojnu publiku kojoj je, kako je navela, osim strogo selektovanog programa umjetničke muzike, ponuđena mogućnost da stekne uvid u najvažnije tokove savremene misli, ali i pozorišne umjetnosti za najmlađe.

„Poseban segment festivala zasigurno predstavljaju “Don Brankovi dani muzike”, manifestacija koja je postavila visoke standarde na muzičkoj sceni regiona, nudeći publici vrhunske programe različitih muzičkih žanrova i izraza, užitak u virtuoznosti izvođača, perfekcionizmu orkestara i dirigenata, kao i prisustvo velikih kompozitora današnjice“, kazala je Vlaović.

Istakla je da koncept ovogodišnjeg programa “Crna Gora i Evropa: muzika zajedništva” nije samo u funkciji podsjećanja na kulturne veze naših prostora sa Evropom, već da pokazuje i kulturološku orijentaciju savremene Crne Gore.

Advertisement

„Posebno nas raduje što ćemo u okviru ovog programa moći da čujemo gotovo nepoznata muzička djela koja su pisali strani kompozitori nadahnuti Crnom Gorom, pogotovo što će, nakon više od jednog vijeka, ona biti premijerno izvedena u Kotoru. Dodala bih da je podrška Kotor Artu ove godine upotpunjena i stavljanjem na raspolaganje kreativnog haba za potrebe festivalu, prostora kojeg je Ministarstvo kulture koncipiralo restauracijom nekadašnjeg zatvora u Starom gradu“, rekla je Vlaović.

Smatra da za uspješnost festivala, pored entuzijazma organizatora, velike zasluge ima i publika, „čija je brojnost uveliko nadilazila prosječnu posjećenost sličnih manifestacija u Crnoj Gori.

„Sve to je uticalo da se ovaj festival saživi sa gradom, da postane podrazumijevajuća činjenica njegovog savremenog razvoja i da bude jedan od bitnijih činilaca u procesu definisanja onog mediteranskog urbaniteta kojeg karakterišu otvorenost i raznoglasje“, zaključila je Vlaović.

Advertisement

Prisutnima su se obratili i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije, ambasadorka Češke u Crnoj Gori Janina Hrebičkova i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Adžić: Vatrogasci zaslužuju bolji tretman države

Objavljeno

dana

Autor

Adžić: Vatrogasci zaslužuju bolji tretman države

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, sastao se na inicijativu Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore sa njihovim predstavnicima Goranom Tripkovićem, Slavkom Tadićem i Ilijom Bogetićem.

Sastanak je održan povodom umanjenja zarada vatrogasima-spasiocima kao posljedica obračuna minulog rada po programu Evropa sad.

Adžić je izrazio prije svega zadovoljstvo zbog povjerenja koje mu je ukazano, kao i razumijevanje i spremnost da pomogne u prevazilaženju problema. Iako su službe zaštite i spašavanja u nadležnosti lokalnih samouprava i finansiraju se iz lokalnih budžeta, nećemo okretati glavu od problema i prebacivati odgovornost već zajednički tražiti rješenja.

Advertisement

“Cijeneći napore koje konstantno ulažete na polju zaštite naše zemlje i života građana, kao i sve opasnosti vašeg plemenitog poziva, iniciraću formiranje radne grupe sa predstavnicima Ministarstva finansija i Sindikata vatrogasaca kako bi se problem riješio u što kraćem roku”, kazao je Adžić.

“Program Evropa sad donio je brojne benefite zaposlenima, ali su primjetni i određeni problemi koje odgovorna Vlada mora rješavati, tim prije što su pogođeni zaposleni koji brinu o bezbjednosti i zaštiti države”, dodao je Adžić na sastanku.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Umjesto na drumovima, autobusi Nikšić prevoza parkirani

Objavljeno

dana

Autor

Umjesto na drumovima, autobusi Nikšić prevoza parkirani

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ko je namjeravao da pođe na posao redovnom autobuskom linijom iz nikšićke Župe do grada, morao se snalaziti kako je znao i umio. Vlasnici Nikšić prevoza obustavili su saobraćanje na toj liniji zbog nerentabilnosti, i tako će biti do daljnjeg ukoliko se ne dogovore sa opštinarima. Slično je bilo i na pojedinim linijma u Podgorici.

Umjesto na drumovima, autobusi Nikšić prevoza parkirani. Iznenadilo je to sve one koji su namjeravali iz dvadesetak kilometara udaljene Župe do grada.

Vlasnik Nikšić prevoza Gorčin Kovačević kaže da su sada na potezu opštinari sa kojima imaju ugovor o prevozu putnika.

Advertisement

Nakon svih poskupljenja 6.000 eura subvencija, kažu, malo je da podmiri sve troškove. Iz opštine i pored  dopisa, poruka i poziva novinara TVCG nisu odgovorali kako će riješti nastalu situaciju budući da su i drugi prevoznici iz Nikšića najavili ukidanje linija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije