Povežite se s nama

Politika

DPS dolazi da pita o povjerenju Vladi

Objavljeno

dana

DPS dolazi da pita o povjerenju Vladi

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


premijerski sat

DPS dolazi da pita o povjerenju Vladi

Raško Konjević pitaće premijera da li svi građani treba da budu taoci njegove želje da ostane u fotelji


Foto: BORIS PEJOVIC
Advertisement

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), koji će se vratiti u skupštinske klupe na narednom premijerskom satu, pitaće premijera Zdravka Krivokapića kada će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi.

Pitanje će, kako je objavljeno na sajtu Skupštine, postaviti šef Kluba poslanika Danijel Živković: “Kada ćete pokrenuti pitanje povjerenja svojoj Vladi, imajući u vidu da je izgubila povjerenje parlamentarne većine?”.

DPS je od sredine maja bojkotovao rad Skupštine, nezadovoljan, kako su rekli, ponašanjem vladajuće većine.

Posebna sjednica Skupštine posvećena premijerskom satu i poslaničkim pitanjima počeće 23. jula odgovorima na poslanička pitanja nadležnih ministara. Predsjednik Vlade odgovaraće na pitanja kasnije, 29. jula, zbog, kako je objašnjeno iz Skupštine, međunarodnih obaveza, odnosno službene posjete Japanu.

Advertisement

Raško Konjević (SDP) pitaće Krivokapića da li misli da svi građani treba da budu taoci njegove želje da “pošto poto ostane u fotelji premijera” i da li je spreman da sa opozicijom otvori ozbiljan proces saradnje i dijaloga o rješavanju otvorenih pitanja.

Ivan Brajović (SDP) pitaće Krivokapića kako danas, poslije komunikacije sa međunarodnim partnerima i dosadašnjeg iskustva sa partnerima u vlasti vidi svoju poziciju, podsjećajući da je Krivokapić na parlamentarnim izborima bio nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Boris Bogdanović (Mir je naša nacija) pitaće premijera da ocijeni ovogodišnju Ijetnju turističku sezonu, a Miloš Konatar (Crno na bijelo) o planu aktivnosti Vlade u sprovođenju neophodnih reformi na putu ka EU.

Kada se može očekivati rješavanje problema mještana Mojdeža i vodoizvorišta u tom selu, pitanje je koje će postaviti Danijela Đurović (SNP), a Kenanu Strujić Harbić (BS) interesuje dokle je stigla rekonstrukcija puta M-6 Pljevlja – Mihajlovica…

Advertisement

VijestiVijesti

Politika

Radulović: Ako nekome smetaju moji ideali, sam ću da se pomjerim

Objavljeno

dana

Autor

MVP: Sve učestalija negativna retorika Srbije nije u duhu dobrosusjedskih odnosa

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


kazao da je gubitak funkcije „najmanji problem“

Radulović: Ako nekome smetaju moji ideali, sam ću da se pomjerim

„Onda je odgovornost na onima koji se bore protiv takvih ideala, da objasne građanima zbog čega žele da imaju drugačiju Crnu Goru“, kazao je ministar


Radulović, Foto: Savo Prelević
Advertisement

Članstvo u Evropskoj uniji i zapadna orijentacija naše zemlje nije nešto što pripada jednoj partiji, čovjeku ili organizaciji, već je nešto što pripada crnogorskom društvu, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Šef crnogorske diplomatije, koji je boravio u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, podsjetio je u razgovoru za Fokus press da 80 odsto građana Crne Gore podržava članstvo u EU, istakavši da se nijedna partija, pojedinac ili ideja ne može pohvaliti tim ciframa.

„Crnogorsko društvo je vrlo prozapadno i jedan od ciljeva ove Vlade je da primaknemo državu EU“, kazao je Radulović.

Advertisement

Kada se govori o „srpskom svetu“, odnosno terminu koji se u posljednje vrijeme može čuti od strane vlasti iz Beograda, Radulović kaže da prvo treba definisati na šta se to odnosi.

„Ukoliko se radi o nekoj organizaciji poput Frankofonije, gdje se baštini i uči srpski jezik, ne vidim nikakav problem u tome. Ali, ukoliko to podrazumijeva formiranje nekih federalnih, konfederalnih, parafederalnih i bilo kakvih drugij zajednica na Balkanu, koje bi mogle da naruše nezavisnost, suverenost ili povredivost teritorije Crne Gore, onda ja lično, moje ministarstvo, svi mi u Vladi bili bismo jednoglasni da tako nešto ne podržavamo“, naveo je ministar, podsjetivši da su imali i javne istupe protiv toga.

Ocijenio je da „srpski svet“, u formi koju zamišlja ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, nema podršku ni u Srbiji, a ne u Crnoj Gori.

Na konstataciju novinara kako zabrinjava što u Vladi ulogu ministarke obavlja Vesna Bratić, koja se izjašnjava kao “četnik”, a koja na jedno od čelnih mjesta u kulturi imenuje državljanku Srbije koja je bila na listi desničarskih Dveri, Radulović kaže da ne podržava nikakva ekstremno radikalna opredjeljenja.

“Bez želje da branim ministarku Bratić, u razgovoru sa njom sam shvatio da je te ‘Facebook’ statuse pisala prilično revoltirana ličnim odnosom u određenom trenutku. Da li je ona stvarno radikalna? Opet bez želje da budem advokat, čisto sumnjam”, kazao je, između ostalog, Radulović.

Advertisement

On je kazao i kako je, u slučaju Filmskog centra Crne Gore, “moglo biti boljih imenovanja” od Aleksandre Mandarić Božović.

“Ali, kao što ja ne dozvoljavam da neko bira moje kadrove, tako neću da se miješam ni u imenovanja ministarke Bratić. Sav taj strah od ‘srpskog sveta’ je u dijaspori, čini mi se, medijski prenaglašen”, poručio je Radulović.

Na pitanje o eventualnom padu Vlade, Radulović je kazao da je, što se njega tiče, gubitak funkcija i pozicije „najmanji problem“, a smatra da isto misle i ostali ministri.

„Nikada nijesam bio član nijedne političke partije. Ja sam karijerni diplomata i u ovu priču sam ušao iz ideala o boljoj, evropskoj, građanskoj, pomirenoj Crnoj Gori. Ukoliko moji ideali smetaju nekom, ja ću sam da se pomjerim i nastaviću da sanjam te ideale negdje drugo. A onda je odgovornost na onima koji se bore protiv takvih ideala, da objasne građanima zbog čega žele da imaju drugačiju Crnu Goru“, kazao je on.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Politika

Konjević čestitao Šolcu: Radujemo se zbog izbornog rezultata naše sestrinske i partnerske partije

Objavljeno

dana

Autor

Konjević traži saslušanje Bojanića i Đukanovića

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„partija sa kojom decenijama imamo plodnu i svestranu saradnju“

Konjević čestitao Šolcu: Radujemo se zbog izbornog rezultata naše sestrinske i partnerske partije

On je, kako navodi, uvjeren da će SR Njemačka, u skladu sa demokratskom praksom, veoma brzo uspjeti da formira novu vlast u kojoj će presudnu ulogu imati SPD, te da će Njemačka nastaviti da bude velika podrška progresivnom putu Crne Gore i cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji


Konjević, Foto: Boris Pejović
Advertisement

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević čestitao je Socijaldemokratskoj partiji Njemačke (SPD) i kandidatu SPD za kancelara Olafu Šolcu na izbornom rezultatu i statusu najjačeg političkog subjekta nakon parlamentarnih izbora u toj zemlji.

„Mi u SDP Crne Gore se veoma radujemo zbog sjajnog izbornog rezultata naše sestrinske i partnerske partije sa kojom decenijama imamo plodnu i svestranu saradnju“, kazao je on.

Konjević smatra i da je Šolc, kao kandidat za kancelara SR Njemačke u ime SPD-a, dao neizmjeran doprinos ovom izbornom uspjehu „na čemu Vam od srca čestitam“

Advertisement

On je, kako navodi, uvjeren da će SR Njemačka, u skladu sa demokratskom praksom, veoma brzo uspjeti da formira novu vlast u kojoj će presudnu ulogu imati SPD, te da će Njemačka nastaviti da bude velika podrška progresivnom putu Crne Gore i cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

„Uz uvjerenje da će SDP Crne Gore i SPD Njemačke nastaviti još tješnje da sarađuju u okviru naše zajedničke evropske socijaldemokratske porodice, primite još jednom moje najiskrenije čestitke povodom izbornog uspjeha Vaše partije“, naveo je Konjević u svojoj čestitki.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Cikotić: Rekordne cijene goriva najvidljiviji pokazatelj ekonomske politike Vlade

Objavljeno

dana

Autor

Cikotić: Rekordne cijene goriva najvidljiviji pokazatelj ekonomske politike Vlade

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„važnije je gdje će se ko rasporediti i imati više ministara i direktora“

Cikotić: Rekordne cijene goriva najvidljiviji pokazatelj ekonomske politike Vlade

Nažalost, dodaje Cikotić, Vlada i partije koje su sastavile skupštinsku većinu nastavljaju da se bave sobom i međusobnim odnosima, a sve ekonomske i društvene probleme isporučuju narodu


Cikotić, Foto: SDP
Advertisement

Rekordne cijene goriva na crnogorskim pumpama najvidljiviji su pokazatelj ekonomske politike Vlade Crne Gore. Politike zasnovane na održavanju visokih akciza i poreza, na kažnjavanju privrednika i sve većim cijenama za građane Crne Gore, koji već sada plaćaju najskuplje proizvode u regionu, saopštila je portparolka Socijaldemokratske partije Amina Cikotić.

Cikotić smatra da su se visoke akcize na gorivo, zbog kojeg je ono danas skuplje nego u Austriji ili Luksemburgu, morale promijeniti čim su cijene na berzi krenule sa rastom, kako bi se zaustavio udar na standard građana.

„Jer danas oni od 10 eura goriva koje sipaju na pumpi 6 eura daju Vladi Zdravka Krivokapića, dok samo 4 košta samo gorivo i marža prodavaca. SDP je zbog toga obnovila svoj zakonski predlog kojim bi akciza bila smanjena za 15 odsto, a time cijena goriva došla blizu nivoa zemalja regiona, ali ni nova vlast, baš kao i prethodna, ne pokazuju želju da riješe ovaj značajan problem koji pogađa sve građane naše zemlje“, navodi Cikotić u svom saopštenju.

Advertisement

Prema njenim riječima, za vlast su očigledno u fokusu neka druga „nebeska pitanja“ dok je briga za svakodnevni život trajala taman koliko i „vožnja premijera i ministara taksijem na posao“

Nažalost, dodaje Cikotić, Vlada i partije koje su sastavile skupštinsku većinu nastavljaju da se bave sobom i međusobnim odnosima, a sve ekonomske i društvene probleme isporučuju narodu.

Smatra i da nemaju kad da se bave životnim pitanjima, jer je važnije gdje će se ko rasporediti i imati više ministara i direktora, nego ima li novih radnih mjesta i mogu li se zaustaviti poskupljenja

SDP će, dodaje ona, nastaviti sa insistiranjem da se ovaj, ali i drugi ekonomsko-socijalni zakoni hitno donesu, kako bi se zaustavio strahoviti rast cijena koji traje već godinu dana.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije