Povežite se s nama

Ekonomija

EKOS: Preko 30 mladih prošlo obuku iz oblasti preduzetništva, poslovnog modeliranja i ličnog razvoja

Objavljeno

dana

EKOS: Preko 30 mladih prošlo obuku iz oblasti preduzetništva, poslovnog modeliranja i ličnog razvoja

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


U zgradi Opštine Herceg Novi juče je predstavljen program “EKOS – Ekonomsko osnaživanje ugroženih” koji realizuje Centar za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS) uz podršku Američke ambasade u Podgorici.

“Program je pokrenut sa ciljem unaprijeđenja znanja, vještina i kompetencija mladih, nezaposlenih i lica s invaliditetom sa teritorija opština Tivat, Kotor i Herceg Novi, kako bi se podstakli na cjeloživotno učenje i aktivno učešće u rješavanju problema s kojima se suočavaju, prije svega kada je riječ o tržištu rada, zapošljivosti i preduzetništvu”, kazao je Anto Janković, predsjednik CEPSa.

On je kazao da je u programu učestvovalo 14 mladih iz opštine Herceg Novi 13 iz Tivta i 9 iz Kotora, koji su prošli online obuku iz oblasti preduzetništva, poslovnog modeliranja i ličnog razvoja.

Advertisement

“Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma iz 2017. godine, do 2022. godine više od polovine zaposlenih u svijetu moraće da redovno unaprijeđuje znanja i vještine, pri čemu će u prosjeku zaposlenima trebati 101 dan za prekvalifikacije i usavršavanja u periodu do 2022. godine. To ukazuje na značaj cjeloživotnog učenja, što je bila i jedna od osnovnih poruka tokom radionica koje su organizovane”, saopštio je Janković.

On je rekao da je tim CEPS-a svim zainteresovanima učesnicima/cama programa obezbijedio mentorsku podršku za pokretanje biznisa.

“Ambasada SAD u Podgorici je finansijski podržala ovaj projekat kao jednu od inicijativa u okviru konkursa čiji je cilj bio ublažavanje posljedica COVID19 pandemije. Problem nezaposlenosti, naravno, nije amo posljedica pandemije, međutim pandemija je dodatno pogoršala situaciju. COVID19 je uzdrmao ne samo zdravstvene sisteme širom svijeta, nego i svjetske ekonomije. Nedavno smo mogli da pročitamo u medijima podatke Zavoda za zapošljavanje Crne Gore koji ukazuju na to da je od aprila 2020. godine bez posla u Crnoj Gori ostalo oko 10.000 ljudi. Prirodno, najpogođeniji su mladi i druge kategorije stanovništva, kao što su lica sa invaliditetom. Nedavno je Savjet za regionalnu saradnju objavio da je prosječna stopa nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu 2020. godine bila 35.1 odsto. To je upola više nego u Evropskoj uniji, gdje je ta stopa prošle godine takođe porasla i iznosila je 16.9 odsto. Poređenja radi, u SAD stopa nezaposlenosti mladih bila je i preko 20 odsto u pojedinim mjesecima tokom 2020. godine”, kazala je Nicole Gallagher, šefica odjeljenja za medije i kulturu Američke ambasade.

Advertisement

Sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi Аna Zambelić Pištalo, kazala je da Strategija za mlade Opštine Herceg Novi ukazuje na spremnost Opštine da podrži mlade i inicijative koje se tiču mladih.

“Mi smo u budžetu Opštine Herceg Novi već ove godine predvidjeli budžetsku podršku za žensko preduzetništvo, a očekujemo da od naredne godine postoji posebna budžetska linija koja se tiče preduzetništva mladih, u skladu sa Strategijom za mlade i Lokalnim akcionim planom”, kazala je Zambelić Pištalo.

Ona je saopštila da se u saradnji sa Ambasadom SAD u periodu od 06-15. avgusta, na trgu Nikole Đurkovića u Herceg Novom organizuje izložba “Crna Gora, nekada i sada”, što predstavlja početak dobre saradnje između ove Opštine i Ambasade SAD u oblasti kulture.

Advertisement

Na kraju događaja prisutnim polaznicima programa su uručeni sertifikati.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Prilog Izvještaju EK: OLAF tražio informacije o 10 pošiljki preko Luke Bar

Objavljeno

dana

Autor

Prilog Izvještaju EK: OLAF tražio informacije o 10 pošiljki preko Luke Bar

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF) pitala je Upravu prihoda i carina (UPC) za deset pošiljki cigareta preko Luke Bar, navodi se u Vladinom Drugom prilogu Izvještaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori za ovu godinu koji je danas usvojila Vlada, a koji se odnosi na period od 20. marta do 6. juna 2022. godine.

– Sa Evropskom službom za suzbijanje prevara (OLAF) razmijenjeno je 10 informacija, u vezi s kretanjem duvana i duvanskih proizvoda, preko AFIS sistema kojem UPC ima pristup do nivoa zemlje kandidata. Takođe, u istom periodu, UPC je postupala po zahtjevima OLAF-a u odnosu na kompanije i njihove ovlašćene zastupnike koji posluju u Slobodnoj zoni Luka Bar, te je s ovom kancelarijom, u izvještajnom periodu, neposredno razmijenjena jedna informacija – navodi se u Izvještaju.

Dodaje se da je tokom ovog perioda razmijenjena 21 informacija s nadležnim tužilaštvima, Upravom policije, sudovima i drugim organima za sprovođenje zakona.

Advertisement

– Upućeno je jedno obavještenje nadležnom državnom tužilaštvu o postojanju sumnje da su počinjena krivična djela po službenoj dužnosti – kaže se u Izvještaju.

Podsjećamo, Službenici Uprave prihoda i carina su u maju u zajedničkoj akciji sa službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja u Carinskoj ispostavi Slobodna zona „Luka Bar“, na osnovu analize rizika, izvršili pregled kontejnera i otkrili krijumčarene cigarete u količini od 1.044 paketa u vrijednosti od 1.377.850,00 eura.

Prilog Izvještaju se u skladu sa utvrđenom praksom, priprema i dostavlja dva puta godišnje čime se formalno informiše EK o ukupnim aktivnostima koje se realizuje u okviru procesa pristupanja, a obuhvata izvještajni period od 20. marta do 6. juna.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Odžić: Crna Gora mora razmišljati o uvođenju robnih rezervi

Objavljeno

dana

Autor

Odžić: Smanjenje akciza na gorivo za sada ostaje jedini model za uticaj na previsoke cijene

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


U vremenu u kojem mnogi ekonomski stručnjaci najavljuju da je pred nama velika prehrambena kriza, mnogo veća nego ona 2008. godine, kao država moramo razmišljati o uvođenju robnih rezervi, kazao je Petar Odžić, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije SDP.

“U prilog tome ide i činjenica da je naša zemlja umnogome zavisna od uvoza, a samim tim cijena i dostupnost proizvoda zavise od globalnog faktora. Kao što možemo vidjeti predhodnih mjeseci, za sad je dostupnost proizvoda na zadovoljavajućem nivou, ali globalno tržište uslovilo je i nerealno visok rast cijena za naš standard”, ističe Odžić.

Kako je dodao, robne rezerve su uglavnom u funkciji spasavanja proizvođača i tržišta – imaju ulogu da smire tržište, da ublaže cjenovne udare i udare u snabdijevanju, kao i da se održe garantovane cijene nekih dobara.

Advertisement

“To su zalihe dobara kojima se obezbeđuje snabdjevenost i stabilnost na tržištu u slučajevima vanrednog stanja, rata ili tržišnih poremećaja.  Obično ih čine osnovni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, meso, industrijski proizvodi, ljekovi i sanitetski materijal, sirovine i reprodukcioni materijal za ove proizvode. Naravno, u koliko je to moguće, nije loše imati i zalihe goriva”, navodi on.

Podsjeća da je preko 20 zemalja u svijetu ograničilo ili potpuno ukinulo izvoz najvažnijih životnih namirnica.

“Među njima prednjači Argentina koja je vodeći proizvođač sojinog ulja i kukuruza, i među tri najveća proizvođača pšenice. Pored Argentine, mogli smo vidjeti da je u maju i Indija odustala od izvoza bitnih životnih namirnica, zemlja koja je umnogome mogla stabilizovati tržišta u Evropi, pogođenih ratnom krizom u Ukrajini. Na ruku ne idu ni suše širom svijeta koje mogu uticati na prinose. Svi ovi pokazatelji jasno govore, da je postojanje robnih rezervi u ovim situacijama preporučljivo, kako bi se održala dostupnost proizvoda i regulisala cjenovna politika. Zaključak je da i kada ne postoji globalna kriza, postojanje robnih rezervi daje pozitivan efekat, jer daje sigurnost u snadbijevanju i mogućnost regulacije tržišta,  bez obzira na globalna dešavanja”, zaključio je Odžić.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Predstavljen nacrt izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga

Objavljeno

dana

Autor

Predstavljen nacrt izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Regionalna kancelarija za Evropu i Centralnu Aziju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) izradila je nacrt izvještaja o osnovnoj studiji „Sveobuhvatna analiza smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja i agrometeoroloških usluga za poljoprivredu u Crnoj Gori “u okviru regionalnog projekta FAO pod nazivom „TCPF: Podrška procjeni smanjenja rizika od katastrofa u sektoru poljoprivrede na Zapadnom Balkanu“.

“Predstavnici FAO regionalne kancelarije za Evropu i Centralnu Aziju zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugih nadležnih institucija i organizacija, juče su održali radni sastanak na kome su razgovarali o predstavljenom nacrtu izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga za sektor poljoprivrede u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili Nabil Gangi zamjenik regionalnog predstavnika za Evropu i centralnu Aziju i de-fakto šef Kancelarije za Crnu Goru, FAO REU i generalni direktor Direktorata za poljoprivrede Miroslav Cimbaljević.

Advertisement

“Tokom sastanka predstavljen je nacrt izveštaja o osnovnoj studiji „Sveobuhvatna analiza smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja i agrometeoroloških službi za poljoprivredu u Crnoj Gori“ koju je izradila Regionalna kancelarija za Evropu i Centralnu Aziju Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u okviru regionalnog projekta pod nazivom „TCPF: Podrška procjeni smanjenja rizika od katastrofa (DRR) u sektoru poljoprivrede na Zapadnom Balkanu“”, navodi se u saopštenju.

Izvještaj je dio serije osnovnih studija o smanjenju rizika od katastrofa u poljoprivrednom sektoru, koja daje pregled trenutnog statusa zakonodavstva, kapaciteta i usluga u vezi sistema za smanjenje rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja (EVS) i agrometeoroloških usluga (AS), kao i procjene nedostataka i potrebe za poboljšanjem i jačanjem ovih oblasti.

“Cilj ovog izvještaja je da istakne pozitivne strane sistema te da ukaže na postojeće nedostatke i kapacitete koje treba dodatno poboljšati. Izvještaj daje preporuke za jačanje postojećeg institucionalnog okvira kako bi se umanjili štetni efekti prirodnih nepogoda na poljoprivredni sektor u Crnoj Gori”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije