Povežite se s nama

Crna Gora

Mandić: Medijska pismenost i teatar budvanske svetosavke

Objavljeno

dana

Mandić: Krivokapić pozvao Katnića da dođe kod njega ako mu što nije jasno

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Slavko Mandić

Iskreno se divim budvanskoj svetosavki. Mislio sam da to nikada neću izgovoriti, ali se moram pokajati jer sam pogrešno informisan od pojedinaca brzopletog razmišljanja i isto takvog donošenja zaključaka. Stidim se zbog toga. I dok onako sam sa sobom napadam sebe zbog nje, odnosno njenog očiglednog (ne)djela, kako sam krivo mislio tada, pade mi na um misao o strašnom teretu koji ta misleća svetosavka nosi na svojim krhkim plećima. Sama. Ni od koga pomognuta. A nije joj lako nositi se s problemima koji cijepaju Crnu Goru.
Ona je tu, na braniku, kako reče sama za sebe, i preko nje neće ništa preći što bi moglo da utiče na položaj ili, ne daj bože, slabljenje naše države. Dok je nje žive i njene parlamentarne snažne opredijeljenosti za ono što mnogi ne razumiju, ali ona zbog toga nije kriva. Ima višak moždane magme, a ovi u manjku joj ne opraštaju, jer ne shvataju njen dubokoumni odnos, kao karakterne zaostavštine prema predhodnicima, koje valja sistematski i karakterno rasčlanjivati i raskrinkavati. A to nije lako. Ona to ne radi zbog sebe. I nikad nije. Samo zbog drugih, koji to najčešće ne zaslužuju. Od toga budvanska svetosavka ima samo mrvice. Platu nešto oko dvije hiljade eura, plaćen telefon, prevoz, hotel, dnevnice. Još po nešto i ništa više. Što je to na ovu skupoću?

E, Bože dragi, koliko smo pokvareni. I licemjeri. I ništa roba. Priznajem, i ja sam bio jedan od takvih. Ne kao ona, nego kao oni bivši nepomenici. Oni zlotvori koji su htjeli čak i crnogorske crkve na državu da prepišu. Kao da nije bolje da se sa njima Srbija bakće, da ih kreči i podmazuje se dobro od njih. Bolje, svakako. Nijesam to tada razumio. Ne razumijem ni sada, ali podržavam svetosavku. Prosto osjećam snagu njene misli. Zna ona što čini, a znala je i kad su oni bivši bili. Baš se dobro snalazila. Snalazila je i sve njene. To se zove vizija!

Advertisement

Razmišljajući koliko budvanska svetosavka ima umnog kroja kad ignoriše kolegu, budvanskog šerifa, raspjevanog svetostefanskog darodavca, uzurpatora državne imovine uz saglasnost same države, one, jednako kao i ove današnje, nađoh se u čudu. Ona dostojanstveno ćuti! Ni glasa da pušti.

Ne smeta joj, a i što bi, i  kad šerif dobacuje glumicama na pozorišnoj predstavi između dvije budvanske crkve. Otkud on zna što je festival i ko je Igor Vuk Torbica, “princ teatra” kako su ga nazvali nakon prerane smrti. Bio je, kako reče nas sjajni mladi režiser Danilo Marunović, talentom naoružani razarač malograđana, beskompromisni martir teatarske borbe sa licemjerjem lažnog morala, morala čijeg je crkva, da se ne lažemo, najvjernije utočište.
Pa da mu šerif sve to oprosti?! Nikada! Neka se oglasio. I neka je dobacivao glumicama dok suizvodili  predstavu. Neće se valjda svetosavka time baviti.
Mislio sam neđe na početku intimno, onako za sebe, da se morala oglasiti. Bila je nastavnica, pedagog, tumač između ostalog i  potrebe đeci za teatrom. Ali sam brzo razumio da nije trebala. Zna ona da je sve ovo skupa teatar i da je i ona, kao i šerif, apsurd vremena, i ništa više.

Valjda je sad jasno da zbog toga ćuti prvakinja budvanskog političko-vjerskog teatra? I onda se u glas śetih.

Advertisement

-Ćuti zato što treba da ćuti. Svetosavski je, pa joj vjera nalaže da se ponaša u  skladu sa potpunom tišinom koju sprovode plaćeni crnogorski akademski umovi. Mora tako, iako ona, uistinu, nije toga nivoa, ali jeste stepenicu niže. Doduše vlast je, a vlast je slast i snaga koja brda valja. I prenosi ih s mjesta na mjesto, kako nam to objasni njen koalicioni vrhovni apostol Rukoljubivoje velečasni. Ona ne može što i on, ali može da pomjeri s mjesta mnoge na koje se trenutno nalaze, tiho, onako ispod žita. Da se ne vidi ubod, ali da zaboli.

Očekivalo se da će bivša nastavnica književnosti ustati riječju strogom protiv odlučne namjere četvoronečesove da nam u školstvo utka četničku ideološku matricu. Mislili su oni koji dovoljno ne poznaju budvansku svetosavku da joj to, po obrazovanju i doskorašnjoj mudro plasiranoj samoetici, pripada. Ali ona zna i ne bi bila ona da joj je to zasmetalo. Četvoronečesova je ovo što je bila od samog početka ekspertskog apostolskog razaranje četiri povjerena joj resora. Pa što bi je ona sad dirala kad je usred njene velike rabote čišćenja direktora i postavljanja, razumljivo je potpuno, njenih četničkih favorita? Pa zbog toga je i postavljena. Tada je to bilo jasno, a kao sad nije. Čudno zaista.
Zbog toga nema nikakve potrebe da se oglašava budvanska svetosavka, koja je to savršeno dobro razumjela. Zbog toga se ovako mudro i ponaša. Ćuti na tu činjenicu, jer i treba da ćuti. Ali četvoročudotvorki neće oprostiti ako sve po jus-u ne učini kada je u pitanju medijska pismenost.
Takva je naša svetosavka.

Nažalost, takva je i naša stvarnost.

Advertisement

Zbog toga  joj je važna medijska pismenost. Važnija i od bradate ideologije novopostavljenih ravnogoraca koji treba đecu da nam uče i nauče, ne bi li, ne daj bože, bili jednoga dana ono što su oni danas. Zna naša domaća svetosavka da je to anticivilizacijski kod na koji posebnu pažnju obraćaju njena braća evropejci. I po neki ambasador i ambasadorka kojima je gostoprimstvo dala Crna Gora, da bolje mešetare i kreiraju politiku sa drugovima popovima i ostalim ČIČAMA. Zato ište od četvoronečesove da zavede, kao obavezno štivo, medijsku pismenost. Može da bira četnike za direktore, da ih redom postavlja. Da predaju lažavine o našoj istoriji i kulturi. Da nam otimaju vrijednosti duhovne i materijalne, slavne datume i znamenite ličnosti. Sve to može i sa tim se slaže budvanska svetosavka, ali samo ako uvede medijsku pismenost. Vala joj svaka čast na tome.

U ovom odsudnom trenutku, kada smo na ivici ponora i kad bi htjeli da nas zgaze, svetosavka je pronašla spasonosno rješenje! Medijsku pismenost u školama a da nas njoj uče bradonje u mantijama.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

U četvrtak protest policijskih službenika ispred Vlade: Poniženjima nema kraja, juče primili opet smanjenu platu

Objavljeno

dana

Autor

Bar: Krivične prijave protiv dvije osobe zbog ugrožavanja sigurnosti i oružja i fizičkog napada

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U cilju zaštite svojih prava policijski službenici su se samoorganizovali i prijavili protest ispred zgrade Vlade za 7.jul u 10 časova. Na tom skupu će, kako poručuju, biti iznešeni jasno definisani zahtjevi sa preciznim rokovima za njihovu realizaciju. Takođe, ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni u navedenim rokovima već su razrađeni modeli daljih aktivnosti.

“Poniženjima policijskih službenika izgleda nema kraja. Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja. Kako drugačije tumačiti pompeznu najavu povećanja plate od 10 odsto koju su objelodanili ministri Adžić i Damjanović, a onda juče primiti platu koja je opet smanjena. I da poniženje bude veće, čekalo se da se uplati plata pa tek onda da se odluka o povećanju objavi u službenom listu. Čestitamo, Vlada je našla način da uštedi”, saopštili su članovi Glavnog odbora Sindikata uprave policije Rmandić Igor i Pejović Željko

“Prazna i lažna obećanja, tapšanje po ramenu i priča *biće bolje* više ne prolaze. Policijski službenici su dovedeni u toliko ponižavajući položaj da nema građanina Crne Gore koji se ne pita šta mi radimo i dokle smo spremni da ćutimo. Ni trenutka više, kap je prelila čašu. Dok se funkcionerima i nekim drugim službama u MUP-u plata povećava za 25 i 30 odsto policijskim službenicima se velikodušno obećava povećanje do 10 odsto. To znači da može biti 3 odsto a može biti i 7 ili 10 odsto. To nije odnos kakav policijski službenici zaslužuju od ovog društva”, navode.

Advertisement

U cilju zaštite svojih prava policijski službenici su se samoorganizovali i prijavili protest ispred zgrade Vlade za 7.jul u 10 časova.

“Na tom skupu će biti iznešeni jasno definisani zahtjevi sa preciznim rokovima za njihovu realizaciju. Takođe, ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni u navedenim rokovima već su razrađeni modeli daljih aktivnosti. Pozivamo sve kolege koji su toga dana u mogućnosti da nam se pridruže. Poziv za podršku i učešće na protestu je upućen svim sindikalnim predstavnicima i Sindikatu Uprave policije i njihov odgovor očekujemo”, poručili su Rmandić i Pejović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Ministarstvo prosvjete otvara nove interaktivne službe u više opština: Dostupno, kvalitetno i pravično rano učenje za svu djecu

Objavljeno

dana

Autor

Ministarstvo prosvjete otvara nove interaktivne službe u više opština: Dostupno, kvalitetno i pravično rano učenje za svu djecu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministarstvo prosvjete otvoriće nove interaktivne službe u više opština, u okviru kojih će vaspitač putem kućnih posjeta ili u organizovanom lokalnom prostoru, sprovoditi aktivnosti učenja i razvoja djece iz seoskih područja i udaljenih gradskih naselja.

“Novi punktovi, za koje su mjesne zajednice, škole i javni objekti ustupili prostor koji će se adaptirati, biće otvoreni u naselju Donje Luge u Beranama, Bistrici u Bijelom Polju, Lastvi Grbaljskoj u Budvi i u podgoričkim prigradskim naseljima Barutani, Berima, Grbavcima i Piperima”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Interaktivne službe koje su ranije osnovane u 17 crnogorskih opština, sa ciljem da povećaju uključenost djece iz osjetljivih grupa u predškolsko vaspitanje. Cilj strategije „Dostupno, kvalitetno i pravično učenje“, koje se sprovodi u partnerstvu sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, da se poveća broj opština i punktova, gdje će djeca boraviti više puta nedjeljno i na duži vremenski period.

Advertisement

“Juče je završena i trodnevna obuka vaspitača/ica iz javnih predškolskih ustanova koje po prvi put osnivaju interaktivne službe, kao i za one koji planiraju širenje punktova. Obuku, koju su realizovale vaspitačice Gordana Knežević i Katarina Zečević, u saradnji sa predstavnicom Ministarstva prosvjete, savjetnicom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Vesnom Pejović, završilo je 24 vaspitača/ice”, dodajuu saopštenju.

Obuku su prošli vaspitači iz Bijelog Polja, Berana, Budve, Cetinja, Danilovgrada, Mojkovca, Pljevalja i Podgorice, a održana je u VJ “Simba“ u Podgorici.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Otvoren novi Voli market u Radanovićima

Objavljeno

dana

Autor

Otvoren novi Voli market u Radanovićima

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Danas je Voli hipermarket na kružnom toku koji spaja Kotor, Tivat i Budvu, ponovo otvorio vrata za svoje potrošače.

Otvaranju je prisustvovao i predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić.

Advertisement

U sasvim novom renoviranom prostoru, osim bogate ponude koja broji 15.000 artikala, otvorena je i apoteca Tea Medica.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije