Povežite se s nama

Crna Gora

Marković diplomirao ove godine, Raonić i Stijepović ćute o diplomi

Objavljeno

dana

Novi konkurs za generalnog direktora RTCG?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Iako je konkurs  za izbor novog generalnog direktora RTCG istekao jos 19. jula, u javnosti ne prestaje polemika oko pitanja da li prijavljeni kandidati ispunjavaju zakonom predviđene uslove za prvog čovjeka Nacionalnog javnog servisa. Pored eventualnog sukoba interesa nekih od njih, problematično je i to da li prijavljeni kandidati ispunjavaju formalne uslove za tu poziciju.

Nakon što je NVO „Media centar“ upozorila da su četiri člana Savjeta RTCG u poslovnom odnosu sa jednim od kandidata, Borisom Raonićem, reagovala je i Agencija za sprečavanje korupcije ASK, koja je utvrdila da je Raonića stekao uslove da se prijavi na konkurs za generalnig direktora Javnog servisa.

Đurović: Mišljenje ASK manipulativno

Advertisement

Direktor „Media centra“ Goran Đurović, za Gradski portal, ocjenjuje da  ASK mijenja teze.

„Media centar“ je, navodi Đurović, ukazao na nepreciznost Statuta u dijelu načina donošenja odluka članova Savjeta kada se oni nađu u rodbinskom, poslovnom ili drugom odnosu koji može uticati na njihove odluke, kako prilikom izbora generalnog direktora tako i u drugim situacijama.

Goran Đurkovič, FOTO: Printskrin

„ASK je u svom mišljenju ukazivala na buduće odnose Raonića, kao potencijalnog generalnog direktora, i članova Savjeta, zanemarujući da je problem u činjenici da jedan kandidat (a moguće i ostali) može, zahvaljujući svojim poslovnim odnosima sa članovima Savjeta, ostvariti prednost u samom postupku izbora generalnog direktora“, kaže Đurović.

Advertisement

Boris Raonić

Đurović poručuje da će u tom slučaju izbor generalnog direktora biti kompromitovan i ostati pod sumnjom ostvarivanja partijskog uticaja. Profesionalizacije RTCG neće biti, dodaje, ukoliko se pitanje sukoba interesa članova Savjeta RTCG ne reguliše prije izbora generalnog direktora.

Kada je riječ o ispunjenju formalnih uslova, Đurović je mišljenja da Boris Raonić nema deset godina radnog iskustva sa neophodnim stepenom kvalifikacije.

„Sa druge strane, činjenica je da Zakon o RTCG nije precizno propisao da je neophodan uslov deset godina radnog iskustva u nivou kvalifikacije, što upućuje na zaključak da se radi o zapravo dva odvojena uslova koja kumulativno treba da budu ispunjena, a ne o jednom, cjelovitom uslovu“, kazao je Đurović.

Advertisement

Marković: I Raonića pitajte kada je diplomirao

Jedan od kandidata, dugogodišnji novinar Nikola Marković prvi se našao u centru interesovanja javnosti, u pogledu ispunjavanja uslova. Naime, postavlja se pitanje da li Marković ima dovoljno radnog iskustva pod nivoom kvalifikacija VII-1, obrazovanja, koje je, po konkursu, neophodno za tu pozicij. U razgovoru za Gradski portal, Marković je saopštio da je diplomu profesora srpsko-hrvatskog jezika i književnosti stekao ove godine, na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Nikola Marković

„Kao što sam već saopštio, četiri ispita koja su mi preostala položio sam u januarskom roku i to u terminima kako su bili zakazani. Neistina je da sam položio ispite i diplomirao u jednom danu. Jedini razlog zbog kojeg sam sada diplomirao je taj što je to bio neophodan formalni uslov koji mi je bio potreban da se prijavim na konkurs“, rekao je Marković.

Advertisement

Dodaje da je sve naveo u prijavi koju je dostavio Savjetu RTCG.

„Koliko znam i kandidat Boris Raonić je u sličnoj poziciji, ali to ne smatram nikakvom preprekom za naše kandidature“, zaključuje Marković.

Raonić priču prebaca na pravnu službu RTCG

Advertisement

Isto pitanje vezano za godine radnog iskustva pod kvalifikacijom VII-1 stepen uputili smo i drugom kandidatu Borisu Raoniću.

„Moja kompletna dokumentacija je u pravnoj službi RTCG, pa vas upućujem na njih. Ne želim da pravim javni performans i rijaliti. Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, od pravne službe RTCG možete dobiti sve informacije“, kratko je poručio Raonić za Gradski portal.

Ipak, iz te službe RTCG su nam nezvanično saopštili da je dokumentacija prijavljenih kandidata zapečaćena i da ne može biti otvorena do isteka zakonom predviđenog roka.

Advertisement

I Stijepović ćuti o datumu diplomiranja

Treći kandidat Milutin Stijepović tvrdi da ispunjava sve uslove, te da pojedini mediji već favorizuju svoje kandidate.

„Ostalo prepuštamo komisiji koja sve provjerava i procjenjuje. Ovo nijesu izbori, ovo je konkurs koji podrazumijeva određena pravila“, poručuje Stijepović za gradski.me, ne želeći da odgovori na pitanje kada je diplomirao.

Advertisement

Tumačenje spornih odredbi radnih propisa dala je i predsjednica Sudskog savjeta i profesorica radnog prava Vesna Simović-Zvicer, koja za Gradski portal objašnjava da su radni staž i radno iskustvo različite kategorije i da ih Zakon o radu kao takve prepoznaje.

Vesna Simović-Zvicer

„Radno iskustvo ne podrazumijeva vrijeme provedeno u radnom odnosu, jer možete biti u radnom odnosu sa završenom srednjom školom, višom školom − ali sve to predstavlja radni odnos. Radno iskustvo definiše ono iskustvo koje ste stekli kroz radni odnos, ugovor o stručnom osposobljavanju ili volonterskom radu, ali u nivou kvalifikacije. Zakon o radu u članu 5. jasno definiše značenje radnog iskustva“, poručila je Simović-Zvicer.

Podjećamo, Gradski poortal je jutros objavio sa bi i zbog cinjenice da Savjet RTCG nije usaglasio akt o sistematizaciji sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru, na što je bio obavezan prije nego što je raspisao konkurs za generalnog direktora Javnog servisa, u  skladu sa članom 27 Zakona o radu, konkurs mogao biti ponisten. Naime, kako je definisano tim članom, poslodavac može da donese odluku o poništenju oglasa za slobodno radno mjesto u periodu od 45 dana od dana njegovog objavljivanja, zbog izmjene propisa, akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ili drugih opravdanih okolnosti nastalih nakon objavljivanja oglasa.

Advertisement

Zakon o nacionalnom javnom emiteru, u članu 50, stav 1 definiše: Za generalnog direktora RTCG može biti imenovano lice koje je državljanin Crne Gore, sa prebivalištem u Crnoj Gori, koje ima najmanje VII-1 nivo kvalifikacija obrazovanja i najmanje 10 godina radnog iskusta, dok važeći akt o sistematizaciji RTCG propisuje VII-1 nivo kvalifikacija i 5 godina radnog iskustva.

Izvor Gradskog portala zaključuje da Savjet RTCG konkurs za generalnog direktora nije sproveo u skladu sa Zakonom, te da se mora poništiti.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Pretežno sunčano i veoma toplo

Objavljeno

dana

Autor

Sjutra sunčano

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pretežno sunčano i veoma toplo. Poslijepodne u južnim predjelima slab do umjeren, a u sjevernim predjelima pojačan razvoj oblačnosti, mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha 12 do 25, najviša dnevna 26 do 38 stepeni.

Podgorica: Sunčano i veoma toplo. Poslijepodne slab do umjeren razvoj oblačnosti. Jutarnja temperatura vazduha oko 25, najviša dnevna do 38 stepeni.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Đukanović priredio svečanu večeru u čast kapetana regenata Oskara Mine i Paola Rondelija

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović priredio svečanu večeru u čast kapetana regenata Oskara Mine i Paola Rondelija

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je svečanu večeru u čast kapetana regenata Oskara Mine i Paola Rondelija koji borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

“Đukanović i regenti Mina i Rondeli sjutra učestvuju na “Poslovnim razgovorima Crna Gora-San Marino“ koji se organizuju u saradnji sa Privrednom komorom i nadležnim ministarstvima”, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

AdvertisementAktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Adrović potpisao Okvirni Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa po pitanju staža osiguranja sa uvećanim trajanjem

Objavljeno

dana

Autor

Adrović potpisao Okvirni Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa po pitanju staža osiguranja sa uvećanim trajanjem

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović potpisao je u ime Vlade Crne Gore Okvirni Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa po pitanju staža osiguranja sa uvećanim trajanjem sa predstavnicom bivših radnika Kombinata aluminijuma Podgorica AD Sandrom Obradović i v.d direkotorce Fonda rada Anom Mrdović.

“Ovim sporazumom se omogućava bivšim radnicima povezivanje staža kod Fonda rada, u skladu sa postupkom o ostvarivanju prava na isplatu neisplaćenih potraživanja kod poslodavaca nad kojim je pokrenut stečajni postupak shodno opštim propisima o radu i to na osnovu posebnog sporazuma koji će radnik zaključiti sa predstavnikom Vlade Crne Gore, a koji će poslužiti Fondu rada kao pravni osnov za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koji se računa sa uvećanim trajanjem”, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Nakon što Fond rada uplati doprinose i nakon što Uprava prihoda i carina obavijesti Fond PIO da su porezi i doprinosi uplaćeni, ispunile bi se sve predstavke da Fond PIO donese Rješenje o priznavanju prava na penziju za ove bivše zaposlene.

Advertisement

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja će nastojati da do kraja godine poveže staž bivšim zaposlenima KAP-a, kojih je oko 120, a na koje se odnosi potpisani Sporazum”, navodi se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije