Povežite se s nama

Ekonomija

Medojević: Pinokio otkrio dio hazarderskih aranžmana sa valutnim fjučersima

Objavljeno

dana

Medojević: Pad ekonomije u drugom kvartalu 6,4 odsto, bravo kreteni

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ne prestaje da napada ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića oko kredita za autoput.

“Pinokio je pokušajem da pojasni špekulacije sa hedžingom otkrio dio špekulativnih mehanizama koje je tajno, ali organizovano dogovarao sa finansijskim špekulantima. Uz određenu proviziju. Idemo redom: Pinokio kaže “Crna Gora je u eurima uplatila 27,79 miliona po osnovu glavnice i kamata”. Nije rekao kome je država uplatila ovaj novac, po kom osnovu i na osnovu koje odluke Vlade i Skupštine? Očigledno da Pinokio nije uplatio ratu EXIM banci, nego nekom trećem subjektu koje je posrednik u ovoj transkaciji”, navodi Medojević.

Pita ko je posrednik kome je država uplatila 27,79 miliona eura.

Advertisement

“Šta je država platila sa 27,79 miliona eura? Da li su to valutni fjučersi koje je država kupila? Ko nam prodaje fjučerse? Po kojoj cijeni? Po kojim uslovima? Pinokio onda nastavlja:“a banke iz hedžing aranžmana državi 37,44 miliona dolara takođe po osnovu glavnice i kamata, što smo mi preusmjerili kineskoj banci.” Evo i odgovora. Banke su posrednici. Država je, dakle, platila 27,79 milina eura bankama, bez odluke Vlade i Skupštine. A onda su banke uplatile 37,4 miliona USD kineskoj EXIM banci. Pinokio želi da povjerujemo da su privatne investicione banke, za naših 27,79 miliona eura ili 32.71 miliona dolara po današnjem kursu ( 1 eur= 1,1772 USD) nama platili 37,4 miliona dolara ili 31,77 miliona eura”, navodi Medojević.

Onda se osvrno na izjavu Spajića koji je kazao da je Crna Gora banci platila 27,79 miliona eura, a onda banke nama uplatile 31,77 miliona eura.

“Ili da su nas privatne banke u istom danu častile 3,98 miliona eura. Zašto bi privatne banke za naših 27,79 miliona eura uplatile nama nazad 31,77 miliona eura. Drugo, važno pitanje: Zašto je Pinokio uplatio EXIM banci 37,49 miliona dolara kada je prispjela rata sa kamatama 33,7 miliona dolara? To je 3,79 miliona dolara više nego što je iznos prve rate”, ističe Medojević

Advertisement

Podsjeća šta je bivši ministar Darko Radunović odgovorio na njegovo poslaničko pitanje-prva rata kredita za izgradnju autoputa Bar-Boljare, koji je zaključen sa kineskom Exim bankom, dospijeva u julu 2021. i iznosiće oko 33,7 miliona dolara.

“Vlada uplaćuje nepoznatim privatnim bankama 27,79 miliona eura (32,71 miliona dolara). Nama onda te banke uplate 37,44 miliona dolara (31,77 miliona eura i časte nas 3,98 miliona, a mi onda uplatimo EXIM banci 3,79 miliona dolara više nego što je ugovorena prva rata sa kamatama. Državu “časte” privatne banke 3,98 miliona eura, a onda država častila EXIM banku 3,79 miliona dolara. Kakva bajka. Samo u svijetu finansijskih mešetara i špekulacija bajka se pretvori u noćnu moru i tragediju. Očigledno je da se radi o špekulativnom kockanju Pinokia sa našim parama”, navodi Medojević.

Neophodno je, kaže, da Odbor za ekonomiju odmah organizuje kontrolno saslušanje i da traži od ministra finansija potpunu dokumentaciju o finansijskim špekulacijama.

Advertisement

“Država ne smije igrati na špekulativnim tržištima sa visoko rizičnim valutnim derivatima. Država mora finansije voditi konzervativno, po zakonu, javno i uz maksimalnu kontrolu svih nadležnih institucija. Ovakve finansijske tajne operacije sa novcem poreskih obveznika su opasne i predstavljaju tempiranu bombu za javne finansije i cjelokupni finansijski sistem. Ovu Vladu treba što prije smijeniti. Posledice ovakvih aranžamana mogu biti pogubne po državu i građane”, zaključio je Medojević.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Ekonomsko upravljanje igra ključnu ulogu u procesu proširenja EU

Objavljeno

dana

Autor

Ekonomsko upravljanje igra ključnu ulogu u procesu proširenja EU

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa i predstavnici Vlade Crne Gore razgovarali su, na današnjem sastanku u Podgorici, o sprovođenju zajedničkih zaključaka o Ekonomskom političkom dijalogu između EU i Crne Gore za 2022. godinu, koji su usvojeni 24. maja u Briselu, saopšteno je iz EU Info centra.

Ambasadorka Popa, koja je kopredsjedavala sastankom, zajedno sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, naglasila je da je ekonomsko upravljanje, koje podrazumijeva koordinaciju ekonomskih politika u cilju podsticanja ekonomskog i društvenog napretka u korist građana, igra ključnu ulogu u procesu proširenja.

“Program ekonomskih reformi je glavni instrument za dijalog između EU i Crne Gore o ekonomskom upravljanju. On usmjerava reforme u Crnoj Gori u pravcu ispunjavanja ekonomskih uslova za pristupanje i pripreme za buduće učešće u koordiniranju ekonomskih politika zemalja članica EU,” navela je Popa.

Advertisement

Ona je naglasila da Crna Gora treba da iskoristi priliku koja pruža trenutni politički trenutak i napravi odlučujuće korake u pristupnim pregovorima.

Damjanović naglasio je posvećenost Ministarstva finansija i Vlade,usaglašenoj politici, naglašavajući da će odlučni napori biti uloženi, između ostalog, u ostvarenje fiskalne konsolidacije, unapređenje fiskalnog upravljanja, reforme preduzeća u državnom vlasništvu i rješavanje izazova sive ekonomije.

“Učesnici sastanka su se saglasili da nove političke smjernice predstavljaju adekvatan odgovor na ključne fiskalne izazove. Crna Gora takođe treba da sprovede adekvatne strukturne reforme kojima će biti riješene dugoročne slabosti”, zaključuje se u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Povoljan poslovni ambijent u Podgorici privlači sve veći broj investitora

Objavljeno

dana

Autor

Povoljan poslovni ambijent u Podgorici privlači sve veći broj investitora

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, sa saradnicima, sastao se sa predstavnicima prestižne turske kompanije Finveo, čiji je osnivač najbrže rastući investicioni holding u Turskoj, saopšteno je iz PG Biroa.

Sastanku su prisustvovali su Onur Topač, vlasnik Holdinga, Nikola Pejović, izvršni direktor kompanije Finveo, Anil Abbak, predsjednik Odbora direktora Finveo, sa saradnicom Edom Ertugrul.

Tom prilikom, Vuković je istakao da je Podgorica ekonomski motor Crne Gore, te da mu je zadovoljstvo što je evidentrno primamljiva destinacija za turske investitore.

Advertisement

“Na sastanku je bilo riječi o potencijalnoj budućoj saradnji na projektima za čiju realizaciju bi Podgorica bila idealno mjesto. U tom smislu, posebno je istaknuta važnost IT industrije, kao i potencijal alternativnih vidova prevoza poput električnih trotineta koji u značajnoj mjeri doprinose razvoju urbane mobilnosti u Podgorici”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da u Podgorici postoji povoljan investicioni potencijal, te da će u narednom periodu produbiti saradnju i aktivno raditi na omogućavanju realizacije brojnih projekata i investicija, koje će značajnoj mjeri uticati na razvoj Podgorice i Crne Gore.

“Privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta će i u narednom periodu biti prioriteti gradske uprave u pravcu daljeg ekonomskog razvoja”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Operacija gašenje Montenegro Airlinesa – treći dio

Objavljeno

dana

Autor

Bivši zaposleni MA sada protestuju ispred Vlade

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Bivši zaposleni Montenegro Airlines-a napravili su retrospektivu događanja u MA od prizemljenja flote u decembru 2020.g. naovamo. Pregled su podijelili na tri dijela.

Treći dio objavljujemo integralno

Na prvu godišnjicu uvođenja stečaja u MA, simbolično ili ne, parlament bira 43. Vladu, od koje bivši zaposleni očekuju više razumijevanja i sluha za socijalne probleme bivših radnika i opstanka MA u interesu države. Nadamo se da će biti svjesni da su tu zbog građana.

Advertisement

Desetak dana nakon toga, kao što je poznato javnosti, dolazi do hapšenja predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, i stečajnog upravnika, Saše Zejaka.
Svjesni da će se zbog novonastalih okolnosti stečajni postupak produžiti i dodatno zakomplikovati, bivši radnici MA uz posredovanje Generalnog sekretara Saveza sindikata Crne Gore, Duška Zarubice, održali su prvi sastanak sa novim Ministrom za kapitalne investicije, Ervinom Ibrahimovićem. Na sastanku su ponovljeni zahtjevi koji se tiču isplate neisplaćenih zarada i otpremnina, te neuplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, a novi ministar upoznat sa kompletnom problematikom
i resursima kojima MA raspolaže.

Poučeni lošim iskustvom sa prethodnom Vladom, nastavljamo sa protestima koji se održavaju sada već dva puta nedjeljno i uporno pozivamo Vladu na socijalni dijalog i korišćenje resursa MA. Od MKI dobijamo odgovor da su inicirali određene aktivnosti kod Ministarstva finansija o iznalaženju rješenja oko isplate zarada. Od tada je prošlo već više od pola mjeseca, a odgovora još nema.

Sve ovo liči na već viđeni scenario.

Advertisement

Počinjemo da sumnjamo da aktuelna Vlada CG, kao ni prethodna, nema namjeru da riješi naše zahtjeve već da smišljeno cilja na totalnu likvidaciju MA, pa da se dovrši ono što je Krivokapićeva Vlada započela. Tim prije što se zna da je aktuelni Ministar ekonomskog razvoja, Goran Đurović, bio član Odbora direktora To Montenegro za vrijeme prethodne Vlade.

Kad je već pomenusmo, da pomenemo i to da ta kompanija nije ni djelimično ostvarila cilj zbog kojeg je osnovana, a već je za samo godinu napravila nepristojno velike finansijske gubitke, koji se sakrivaju od javnosti. Pomenuta kompanija već nekoliko mjeseci nema formiran ni Odbor direktora, kao ni izvršnog direktora. I jako je simptomatično, poznajući naš mentalitet, da niko ne „grabi“ da prihvati poziciju člana Odbora direktora.  To nas mnogo podsjeća na situaciju MA sa početka priče.

Sa druge strane, Premijer Abazović, kao i bivši ministri Spajić i Milatović, komentarišući naše proteste, upućuju nas da za svoje zahtjeve pokucamo na vrata DPS-a. To je samo potvrda onoga na šta već godinu i po ukazujemo – odluka Vlade je bila isključivo politički motivisana i usmjerena protiv prethodne vlade.

Advertisement

Da su nastavili tempom kako su bili započeli, ugasili bi pola crnogorske privrede.

Naša borba je od početka bila institucionalna, a ovakvim izjavama premijer i bivši ministri navode na anarhiju. Pa, kad se takve poruke čuju sa visokih adresa, od ljudi odgovornih za rad istih tih institucija, ne treba da nas čudi što veliki broj bivših i sadašnjih radnika svoja prava pokušava da ostvari baš na ulici.

U petak, 1. jula, proteste smo preselili ispred zgrade Vlade. Predstavnicima Vlade je poručeno da se predugo čeka na rešavanje naših pitanja i da njihovo ignorisanje predugo traje. Bacanjem pokvarenog jajeta, mućka – kako se u narodu kaže, poslata je simbolična poruka. Zbog bačenog jajeta je naš kolega pozvan u stanicu policije, odakle je proslijeđen Sudiji za prekršaje. Prijavio ga je policajac koji je čuvao zgradu Vlade – pretrpio je, kaže, stres, iako je od mjesta gdje je bačeno jaje bio udaljen desetak metara. Da se jaje možda ne smatra hladnim oružjem, ili je i bivšim radnicima ovime poslata poruka?

Advertisement

Rezime

Imajući u vidu da su realna dugovanja MA bila oko 33 miliona eura, MA se mogao sačuvati. Do ove
situacije ne bi došlo: da je održana skupština akcionara MA AD koja bi predložila bord direktora; da je vlada usvojila prijedlog o sastavu borda koji bi imenovao izvršnog direktora; da je strogo primijenjen tada važeći Zakon o konsolidaciji MA; da je urađena reorganizacija i restrukturiranje MA, te na pametan način iskorišćeni njegovi
resursi.

Crna Gora ne bi izgubila istorijske slotove u najboljim djelovima dana ka mnogim destinacija u Evropi, zadržalo bi se članstvo u IATA i code-share ugovori, kao i globalni rezervacioni sistem Amadeus, u koga je uloženo više miliona eura. I što je najvažnije, Crna Gora ne bi ostala bez istinskog brenda i ambasadora turističke privrede na evropskom tržištu.

Advertisement

Sada smo na početku i sve što je rađeno preko četvrt vijeka biće bačeno niz vodu, ako Vlada ne napravi jedini mogući i ispravna potez u cilju očuvanja komercijalne avijacije u CG, tako što će kupiti resurse MA.

Vrijeme će pokazati da li je sve ovo bila neznavenost ili nedobronamjernost prema MA, i u čiju korist i za čije interese.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije