Povežite se s nama

Ekonomija

Mugoša: Svašta je seljak preživio, preživjeće i Stijovića i njegove saradnike

Objavljeno

dana

Mugoša: Svašta je seljak preživio, preživjeće i Stijovića i njegove saradnike

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Seljaci su iznijeli i ratove i pandemije i elementarne nepogode, preživjećemo i ministra Stijovića i njegove saradnike, poručuje u razgovoru za Dnevne novine farmer iz Podgorice, bivši ministar poljoprivrede i član Predsjedništva SDP-a Budimir Mugoša.

Ministar poljoprivrede je jasno saopštio da nema što da razgovara sa farmerima, jer ne može da izađe u susret vašim zahtjevima koje, uzgred, smatra nerealnim, čak izražava sumnju u razloge protesta…

MUGOŠA: Ministar je na taj način pokazao svoj odnos prema ljudima od čijeg rada živi, a takođe i elementarno nepoznavanje resora koji vodi. Elementarno pošteno bi bilo da nas je primio na razgovor i da nam u oči kaže to što misli, a ne da se krije iza svojih podređenih i iza nevještih saopštenja. Za to nije imao hrabrosti ni poštenja. Sa druge strane, nije tačno da nema mogućnosti da pomogne jer država za ovakve situacije ima sredstva iz budžetskih rezervi i ne postoje zakonski problemi da se ona upotrijebe u ovom slučaju. Ne mogu da vjerujem da u ovoj zemlji postoji iko ko išta zna u ovoj oblasti da ne vidi problem i situaciju u kojoj se našao najvažniji i najbolji dio crnogorske poljoprivrede i privrede uopšte.

Advertisement

Bilo bi dobro da gospodin ministar saopšti jedan argument, jednu stručnu analizu koja pokazuje da naši zahtjevi nijesu realni.

Kada nemate argumente onda se najlakše kriti iza politikatnstva, bahatosti, moći pozicije na kojoj se nalazi. Da on ima egzistencijalnih problema kao mi, da duguje za hranu, struju, rentu za livade, na veresiju uzet repromaterijal, shvatio bi naše razloge.

Njemu nije nikada bilo bolje, a nama nikada gore.

Advertisement

Stijović kaže da “stočari nijesu ugroženi toliko da će morati da prodaju stoku, već je problem što im je malo smanjena zarada”. Koliko je to “malo”?

MUGOŠA: Tačno je da imamo zarade da prehranimo stoku, ali nemamo zarade da prehranimo porodice. Ni prije krize nije bila sjajna situacija, “malo smo plivali, a malo ronili”, sada smo duboko pod vodom i ne možemo uhvatiti vazduh. Tačno je da imamo nešto zarade, govorim u svoje ime, ja proizvedem oko 6.000 kg mlijeka mjesečno kada platim koncentrovanu hranu i tekuće troškove mogu zaraditi 300 eura. Dakle, kalkulacije na godišnjem nivou pri sadašnjoj cijeni svih inputa govore da ne mogu zaraditi više od euro dnevno po kravi. E za taj novac neću da radim ovako težak posao i ne mogu prehraniti porodicu. Ministar mora shvatiti da niko ko je izašao iz ovoga posla nije se vratio i ne smije se kockati sa ovim sektorom.

Kako komentarišete poruke da i poljoprivrednici moraju da snose teret krize?

Advertisement

MUGOŠA: Seljaci podnose tereti kada ima i kada nema krize, to je sektor koji ovoj državi najviše daje, a najmanje dobija. Seljaci su iznijeli i ratove i pandemije i elementarne nepogode, preživjećemo i ministra Stijovića i njegove saradnike.

Da li se Stijović ikada sreo sa stočarima? Ko je do sada razgovarao sa vama?

MUGOŠA: Jeste, sreo se sa našim predstavnicima, sa mnom nije. Ali ti razgovori su bili prije nego smo mi tražili pomoć. Od kada smo uputili naše zahtjeve ministar je to shvatio kao atak na njegovu fotelju i on se nje čvrsto drži, a na razgovore šalje nekompententne ljude koji nemaju nikakvo ovlašćenje da pregovaraju, već samo da kao kuriri donesu ministrov decidan stav da pomoć ne da, kao da su to njegova sredstva.

Advertisement

Ministarstvo poljoprivrede kaže da farmerima daju 11 centi za mlijeko, da to košta oko tri miliona na godišnjem nivou, a da vaši zahtjevi od pet centi predstavljaju trošak od 3,6 miliona na godišnjem nivou. Ovdje se nešto ne slaže…

MUGOŠA: To je jedna u nizu prevara koju plasira sadašnji, a isto je radio i prethodni ministar. Pravo na premiju imaju farmeri koji predaju više od 400 litara mlijeka. Po tom osnovu otpadne veliki broj farmera. Od 400 do 5.000 litara mjesečno možemo ostvariti premiju od pet centi za prvu klasu i pet centi za ekstra klasu. Ove premije ne dobijaju svi i ne za sve mlijeko, jer veliki broj farmera koji nema adekvatne uslove za mužu teško može ostvariti osnovnu premiju, a još teže premiju za ekstra klasu.

Jedan cent bonusa za one koji predaju više od 5.000 kg mlijeka takođe čine mali procenat ukupnog mlijeka. Prema tome, taj populizam da daju svakome 11 centi je velika neistina.

Advertisement

Šta pokazuju vaše kalkulacije?

MUGOŠA: Naše kalkulacije govore da je potrebno oko 1,5 do dva miliona eura, jer su premije u mljekarstvu do sada bile tri miliona. Za ovu godinu je predviđeno nešto manje od četiri miliona. Da bismo izbili ministru njegove argumente i netačnu kalkulaciju mi smo na posljednjem protestu preformulisali zahtjev da nam isplate 50 odsto dodatnih premija što je manje od dva miliona. Nešto im matematika ne ide dobro.

SDP je pokrenuo pitanje smjene Stijovića. Što mu sve zamjerate?

Advertisement

MUGOŠA: Broj stranica vašeg lista je mali da prihvati sve što mu zamjeramo. Prije svega, nepostojanje bilo kakve vizije razvoja crnogorske poljoprivrede, nepostojanje strategije, sektorske analize, nije usvojen niti jedan zakon ili podzakonski akt osim agrobudžeta. Apsolutno neadekvatan odgovor na krizu u kojoj smo se našli.

Uz sve to imamo bahato ponašanje prema ljudima koji žive od svog rada i od čijeg rada žive drugi. Njima su više puta upućene uvredljive poruke. Takođe, i kadrovska u Ministarstvu poljoprivrede rješenja su diskutabilna. Na mjestu državnog sekretara imamo voćara, drugi državni sekretar je advokat, direktor Direktorata za poljoprivredu je pripravnik, na mjestu načelnika za savjetodavne poslove u stočarstvu je inženjer prehrambene tehnologije… Da li je to meritokratija. Da ne govorimo da su svi najbliži saradnici iz Berana i Andrijevice, slučajno vjerovatno!

A tek kasno usvajanje agrobudžeta…

Advertisement

MUGOŠA: Neusvajanje agrobudžeta sedam mjeseci bi svakog odgovornog čovjeka natjeralo da podnese ostavku jer ljudi koji žive od poljoprivrede pretrpjeli su ogromne štete, kao i država u cjelini, a gospodinu ministru super. Neka mu je sa srećom!

Šta će biti Vaši sljedeći potezi? Od čega to zavisi?

MUGOŠA: Ministar je pribjegao lukavoj i nepoštenoj taktici da odugovlači sa odgovorom i zavlači nas kako bismo ušli u sezonu košenja i poljoprivrednih radova i na taj način smanjio broj učesnika protesta i da bi se dobilo na vremenu da agituju kod poljoprivrednika da ne izlaze na proteste, ubjeđujući ih da su to politički protesti i sl. Mi ćemo sačekati da nas pozove na razgovor ministar Spajić kako je obećao, nadam se prije odmora. Ja sam siguran kada od mene lično čuju argumente i kalkulacije da će doći do rješenja ovog problema.

Advertisement

U slučaju da do dogovora ne dođe, mi ćemo od jeseni onganizovati ozbiljne i onganizovane proteste po uzoru na kolege iz Evropske unije. Ipak vjerujem u razgovor i dogovor sa ozbiljnim i razumnim ljudima, kakav gospodin Stijović očigledno nije.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Ekonomsko upravljanje igra ključnu ulogu u procesu proširenja EU

Objavljeno

dana

Autor

Ekonomsko upravljanje igra ključnu ulogu u procesu proširenja EU

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa i predstavnici Vlade Crne Gore razgovarali su, na današnjem sastanku u Podgorici, o sprovođenju zajedničkih zaključaka o Ekonomskom političkom dijalogu između EU i Crne Gore za 2022. godinu, koji su usvojeni 24. maja u Briselu, saopšteno je iz EU Info centra.

Ambasadorka Popa, koja je kopredsjedavala sastankom, zajedno sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, naglasila je da je ekonomsko upravljanje, koje podrazumijeva koordinaciju ekonomskih politika u cilju podsticanja ekonomskog i društvenog napretka u korist građana, igra ključnu ulogu u procesu proširenja.

“Program ekonomskih reformi je glavni instrument za dijalog između EU i Crne Gore o ekonomskom upravljanju. On usmjerava reforme u Crnoj Gori u pravcu ispunjavanja ekonomskih uslova za pristupanje i pripreme za buduće učešće u koordiniranju ekonomskih politika zemalja članica EU,” navela je Popa.

Advertisement

Ona je naglasila da Crna Gora treba da iskoristi priliku koja pruža trenutni politički trenutak i napravi odlučujuće korake u pristupnim pregovorima.

Damjanović naglasio je posvećenost Ministarstva finansija i Vlade,usaglašenoj politici, naglašavajući da će odlučni napori biti uloženi, između ostalog, u ostvarenje fiskalne konsolidacije, unapređenje fiskalnog upravljanja, reforme preduzeća u državnom vlasništvu i rješavanje izazova sive ekonomije.

“Učesnici sastanka su se saglasili da nove političke smjernice predstavljaju adekvatan odgovor na ključne fiskalne izazove. Crna Gora takođe treba da sprovede adekvatne strukturne reforme kojima će biti riješene dugoročne slabosti”, zaključuje se u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Povoljan poslovni ambijent u Podgorici privlači sve veći broj investitora

Objavljeno

dana

Autor

Povoljan poslovni ambijent u Podgorici privlači sve veći broj investitora

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, sa saradnicima, sastao se sa predstavnicima prestižne turske kompanije Finveo, čiji je osnivač najbrže rastući investicioni holding u Turskoj, saopšteno je iz PG Biroa.

Sastanku su prisustvovali su Onur Topač, vlasnik Holdinga, Nikola Pejović, izvršni direktor kompanije Finveo, Anil Abbak, predsjednik Odbora direktora Finveo, sa saradnicom Edom Ertugrul.

Tom prilikom, Vuković je istakao da je Podgorica ekonomski motor Crne Gore, te da mu je zadovoljstvo što je evidentrno primamljiva destinacija za turske investitore.

Advertisement

“Na sastanku je bilo riječi o potencijalnoj budućoj saradnji na projektima za čiju realizaciju bi Podgorica bila idealno mjesto. U tom smislu, posebno je istaknuta važnost IT industrije, kao i potencijal alternativnih vidova prevoza poput električnih trotineta koji u značajnoj mjeri doprinose razvoju urbane mobilnosti u Podgorici”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da u Podgorici postoji povoljan investicioni potencijal, te da će u narednom periodu produbiti saradnju i aktivno raditi na omogućavanju realizacije brojnih projekata i investicija, koje će značajnoj mjeri uticati na razvoj Podgorice i Crne Gore.

“Privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta će i u narednom periodu biti prioriteti gradske uprave u pravcu daljeg ekonomskog razvoja”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Operacija gašenje Montenegro Airlinesa – treći dio

Objavljeno

dana

Autor

Bivši zaposleni MA sada protestuju ispred Vlade

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Bivši zaposleni Montenegro Airlines-a napravili su retrospektivu događanja u MA od prizemljenja flote u decembru 2020.g. naovamo. Pregled su podijelili na tri dijela.

Treći dio objavljujemo integralno

Na prvu godišnjicu uvođenja stečaja u MA, simbolično ili ne, parlament bira 43. Vladu, od koje bivši zaposleni očekuju više razumijevanja i sluha za socijalne probleme bivših radnika i opstanka MA u interesu države. Nadamo se da će biti svjesni da su tu zbog građana.

Advertisement

Desetak dana nakon toga, kao što je poznato javnosti, dolazi do hapšenja predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, i stečajnog upravnika, Saše Zejaka.
Svjesni da će se zbog novonastalih okolnosti stečajni postupak produžiti i dodatno zakomplikovati, bivši radnici MA uz posredovanje Generalnog sekretara Saveza sindikata Crne Gore, Duška Zarubice, održali su prvi sastanak sa novim Ministrom za kapitalne investicije, Ervinom Ibrahimovićem. Na sastanku su ponovljeni zahtjevi koji se tiču isplate neisplaćenih zarada i otpremnina, te neuplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, a novi ministar upoznat sa kompletnom problematikom
i resursima kojima MA raspolaže.

Poučeni lošim iskustvom sa prethodnom Vladom, nastavljamo sa protestima koji se održavaju sada već dva puta nedjeljno i uporno pozivamo Vladu na socijalni dijalog i korišćenje resursa MA. Od MKI dobijamo odgovor da su inicirali određene aktivnosti kod Ministarstva finansija o iznalaženju rješenja oko isplate zarada. Od tada je prošlo već više od pola mjeseca, a odgovora još nema.

Sve ovo liči na već viđeni scenario.

Advertisement

Počinjemo da sumnjamo da aktuelna Vlada CG, kao ni prethodna, nema namjeru da riješi naše zahtjeve već da smišljeno cilja na totalnu likvidaciju MA, pa da se dovrši ono što je Krivokapićeva Vlada započela. Tim prije što se zna da je aktuelni Ministar ekonomskog razvoja, Goran Đurović, bio član Odbora direktora To Montenegro za vrijeme prethodne Vlade.

Kad je već pomenusmo, da pomenemo i to da ta kompanija nije ni djelimično ostvarila cilj zbog kojeg je osnovana, a već je za samo godinu napravila nepristojno velike finansijske gubitke, koji se sakrivaju od javnosti. Pomenuta kompanija već nekoliko mjeseci nema formiran ni Odbor direktora, kao ni izvršnog direktora. I jako je simptomatično, poznajući naš mentalitet, da niko ne „grabi“ da prihvati poziciju člana Odbora direktora.  To nas mnogo podsjeća na situaciju MA sa početka priče.

Sa druge strane, Premijer Abazović, kao i bivši ministri Spajić i Milatović, komentarišući naše proteste, upućuju nas da za svoje zahtjeve pokucamo na vrata DPS-a. To je samo potvrda onoga na šta već godinu i po ukazujemo – odluka Vlade je bila isključivo politički motivisana i usmjerena protiv prethodne vlade.

Advertisement

Da su nastavili tempom kako su bili započeli, ugasili bi pola crnogorske privrede.

Naša borba je od početka bila institucionalna, a ovakvim izjavama premijer i bivši ministri navode na anarhiju. Pa, kad se takve poruke čuju sa visokih adresa, od ljudi odgovornih za rad istih tih institucija, ne treba da nas čudi što veliki broj bivših i sadašnjih radnika svoja prava pokušava da ostvari baš na ulici.

U petak, 1. jula, proteste smo preselili ispred zgrade Vlade. Predstavnicima Vlade je poručeno da se predugo čeka na rešavanje naših pitanja i da njihovo ignorisanje predugo traje. Bacanjem pokvarenog jajeta, mućka – kako se u narodu kaže, poslata je simbolična poruka. Zbog bačenog jajeta je naš kolega pozvan u stanicu policije, odakle je proslijeđen Sudiji za prekršaje. Prijavio ga je policajac koji je čuvao zgradu Vlade – pretrpio je, kaže, stres, iako je od mjesta gdje je bačeno jaje bio udaljen desetak metara. Da se jaje možda ne smatra hladnim oružjem, ili je i bivšim radnicima ovime poslata poruka?

Advertisement

Rezime

Imajući u vidu da su realna dugovanja MA bila oko 33 miliona eura, MA se mogao sačuvati. Do ove
situacije ne bi došlo: da je održana skupština akcionara MA AD koja bi predložila bord direktora; da je vlada usvojila prijedlog o sastavu borda koji bi imenovao izvršnog direktora; da je strogo primijenjen tada važeći Zakon o konsolidaciji MA; da je urađena reorganizacija i restrukturiranje MA, te na pametan način iskorišćeni njegovi
resursi.

Crna Gora ne bi izgubila istorijske slotove u najboljim djelovima dana ka mnogim destinacija u Evropi, zadržalo bi se članstvo u IATA i code-share ugovori, kao i globalni rezervacioni sistem Amadeus, u koga je uloženo više miliona eura. I što je najvažnije, Crna Gora ne bi ostala bez istinskog brenda i ambasadora turističke privrede na evropskom tržištu.

Advertisement

Sada smo na početku i sve što je rađeno preko četvrt vijeka biće bačeno niz vodu, ako Vlada ne napravi jedini mogući i ispravna potez u cilju očuvanja komercijalne avijacije u CG, tako što će kupiti resurse MA.

Vrijeme će pokazati da li je sve ovo bila neznavenost ili nedobronamjernost prema MA, i u čiju korist i za čije interese.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije