Povežite se s nama

Crna Gora

Ograničena maloprodajna cijena bijelog hljeba, najugroženijima 64 hiljade litra ulja

Objavljeno

dana

Ograničena maloprodajna cijena bijelog hljeba, najugroženijima 64 hiljade litra ulja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vlada Crne Gore je donijela Odluku o maksimalnoj maloprodajnoj cijeni pšeničnog bijelog hljeba na prijedlog Ministarstva ekonomskog razvoja. Cilj donošenja odluke je sprečavanje daljeg rasta cijene pšeničnog bijelog hljeba čime bi se u određenoj mjeri smanjilo opterećenje na standard građana, a da se pri tome ne smanji motivacija preduzetnika za daljim razvojem i obavljanjem djelatnosti kako trgovaca, tako i proizvođača, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

„U godini socijalne pravde, osim što smo uveli dječji dodatak, pokrenuli projekat turističkih vaučera, pokrenuli inicijativu za ispitivanje rada zaposlenih u socijalnoj djelatnosti, uveli socijalni bon kao pomoć našim građanima da prebrode krizu izazvanu pandemijom korona virusa, ograničili smo i maloprodajnu cijenu pšeničnog bijelog hljeba. Sve ovo nije moguće uraditi ako nemamo zajedničku viziju i cilj, a to je društvo jednakih šansi. Cilj je da način pomaganja građanima bude vidljiviji i da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija“, izjavio je ministar Jakov Milatović.

Kako su naveli, ograničavanje cijene samo pšeničnog bijelog hljeba, kao osnovne vrste hljeba štiti se standard građana, a naročito najugroženijih socijalnih slojeva, pri čemu se ne djeluje represivno na cijenu ostalih vrsta pekarskih proizvoda.

Advertisement

“Ovom odlukom utvrđuje se maksimalna cijena pšeničnog bijelog hljeba, radi sprečavanja nastanka težih ekonomskih i društvenih posljedica, izazvanih epidemijom Covida-19. Pšeničnim bijelim hljebom tip – 500 smatra se hljeb sa sljedećim osnovnim sastojcima: pšenično brašno tip – 500, voda, kuhinjska so, kvasac, emulgatori i aditivi”, dodaje se u saopštenju.

Ističu da maksimalna maloprodajna cijena vekne pšeničnog bijelog hljeba tip 500 – od 500 do 600 grama  iznosi 0,50 eura po komadu, dok od 300 do 400 grama iznosi 0,40 eura po komadu.

“Privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koja se bave prometom hljeba iz člana 2 ove odluke, dužna su da obrazuju cijene u skladu sa ovom odlukom. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, a primjenjivaće se do 31. decembra 2021. godine”, poručuje se u saopštenju.

Advertisement

Napominju da je Milatović kazao da je Vlada danas usvojila Informaciju o postupanju sa oko 64 hiljade litara jestivog ulja kojom se nalaže nadležnim institucijama da sprovedu aktivnosti kako bi ulje bilo podijeljeno socijalno ugroženom stanovništvu.

On je rekao da su pored programa socijalnog bona, koji je ranije najavljen od strane Ministarstva finansija i socijalnog staranja, ovo dodatne mjere kojima se reaguje na nagli skok cijena osnovnih proizvoda.

„U jeku evidentnog porasta cijena osnovnih životnih namirnica na globalnom nivou, Vlada prikuplja podatke i analizira marže u trgovinama, kako bi u skladu sa tim nastavila efikasno da reaguje“, zaključio je Milatović.

Advertisement

Kako su saopštili iz ovog ministarskog resora, ovo je dokaz da se u vremenu krize “ponašamo odgovorno, ne smanjujući plate i penzije, pomažući socijalno ugroženim kategorijama stanovništva”.

“Cilj je da krizu prebrodimo na način da oni koji najmanje mogu, ne trpe njene posljedice”, poručuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Srpski državljanin utopio se u Sutomoru

Objavljeno

dana

Autor

Srpski državljanin utopio se u Sutomoru

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Srpski državljanin Z. J. (50) iz Majdanpeka utopio se u Sutomoru, javljaju beogradski mediji.

Nesreća se dogodila danas u prijepodnevnim satima, a okolnosti pod kojima je došlo do tragedije još uvijek nisu poznati.

Mediji prenose da je Z. J. bio na godišnjem odmoru sa porodicom i prijateljima.

Advertisement

“Sad smo saznali šta se dogodilo i još ne vjerujemo. Kako se priča po gradu, trebalo je da se vrate sa odmora sjutra”, rekao je jedan od sugrađana Majdanpeka, a prenijela je Nova.rs.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Maloljetnik osumnjičen da je iz pekare ukrao 450 eura

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšen vozač: Pijan vozio suprotnim smjerom auto-putem, kažnjen 700 eura

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pripadnici barske policije uhapsili su maloljetnu osobu koja se sumnjiči za krivično djelo krađa.

Naime, D.I. (15) iz Ulcinja je, kako se sumnja, 15. avgusta oko 22 časova u Sutomoru iskoristio nepažnju zaposlenih, ušao u unutrašnjost jedne pekare i iz registra kase otuđio novac u iznosu od oko 450 eura, nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu.

“Policija je preduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti, identifikovala izvršioca i rasvijetlila ovo krivično djelo. D.I. je uhapšen i priveden nadležnom tužiocu za maloljetnike na dalje postupanje”, navodi policija.

Advertisement

Osim toga, policija je u Baru uhapsila i F.N. (54) koji je, kako se sumnja, 16. avgusta oko 17 časova sa plaže u mjestu Šušanj, iskoristivši nepažnju oštećene, otuđio mobilni telefon, te se udaljio u nepoznatom pravcu.

“Barska policija je identifikovala izvršioca, a po nalogu nadležnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru protiv njega je podnijeta krivična prijava u redovnom postupku zbog sumnje da je izvršio krivično djelo krađa”, navodi policija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Zabrinjavajuće: U nelegalnom posjedu građana do 80.000, a legalnom preko 100.000 komada vatrenog oružja

Objavljeno

dana

Autor

Zabrinjavajuće: U nelegalnom posjedu građana do 80.000, a legalnom preko 100.000 komada vatrenog oružja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Količina oružja koju posjeduju građani Crne Gore je zabrinjavajuća i zastrašujuća, konstatovala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) psihološkinja Nataša Vuković, članica Komisije za izdavanje ljekarskih uvjerenja o sposobnosti lica da ima dozvolu za oružje.

U legalnom posjedu građana je 100.317 komada vatrenog oružja, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova koje izdaje isprave za oružje. A grube policijske procjene su, da kod građana ima još od 40 do 80.000 nelegalnog oružja.

Ako je poznato da Crna Gora ima nešto preko 190.000 domaćinstava, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, proizilazi da svako domaćinstvo ima neki komad vatrenog oružja.

Advertisement

Poznato je, da je Crna Gora godinama među prvima u Evropi po količini oružja kod građana, zbog čega stručnjaci pozivaju da se pooštre uslovi za sticanje oružja.

Pozive je aktuelizovala masovno ubistvo na Cetinju 12. avgusta kada je Vuk Borilović ubio deset, a ranio šest osoba, pucajući iz lovačkog oružja.

Policija je saopštila da je Borilović imao urednu dozvolu za oružje, a istovremeno je potvrđeno da je kobnog dana imao zakazan pregled kod psihijatra.

Advertisement

“Nažalost, poslednje dešavanje na Cetinju je otkrilo sve manjkavosti u procedurama izdavanja oružja”, kaže za RSE Vladimir Dobričanin, član Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore.

Ko može dobiti dozvolu za vatreno oružje?

Prema Zakonu, licu koje želi da ima oružje neophodna je, između ostalog, ljekarska potvrda o zdravstvenoj sposobnosti.

Advertisement

Potreba za posjedovanjem oružja je, smatra Vuković, više kulturološkog nego psihološkog karaktera, naročito u narodima “gdje je kult oružja zastupljen”.

Ona objašnjava, da su komisije za izdavanje uvjerenja sastavljene od više ljekara među kojima su psihijatar i psiholog. Ujedno se radi test na psiho-aktivne supstance. A građani koji dolaze za uvjerenje kao razloge najčešće navode da su oružje naslijedili i žele da ono ostane u porodici.

“Tako je u gotovo 90 odsto slučajeva. Drugi razlog je bavljenje lovom jer je to dio njihove porodične tradicije.”

Advertisement

Vuković smatra da je do sada bilo propusta pri izdavanju ljekarskih uvjerenja za oružje.

“Ima zdravstvenih ustanova sa kojima imamo problem, koje vrlo lako izdaju uvjerenja na neprimjeren i neadekvatan način. Vrlo često se dešava da kada mi napišemo da neko nije sposoban, to lice poslije par dana kod njih dobije uvjerenje.”

I poslanik Dobričanin naglašava da mora postojati izuzetno dobra klasifikacija ljudi koji mogu da imaju oružje, što do sada, ocjenjuje, nije bio slučaj:

Advertisement

“I to ne samo oružja koje će se držati u kući zarad lične bezbjednosti već i lovačkog naoružanja. To je poseban dio gdje se apsolutno, mislim, ne vodi računa, kome se i na koji način ono izdaje.”

Zloupotrebe izdavanja dozvola za oružje?

Vuković napominje da se članovi komisije za izdavanje dozvola za oružje suočavaju sa neprijatnostima i pritiscima ako ne izdaju potvrdu da je lice sposobno da ima oružje:

Advertisement

“Ovo je mali grad, mi se svi poznajemo. Meni dolaze na vrata od kuće…zaustavljaju mog muža i kažu naredi onoj tvojoj ženi da mi potpiše. Komisija ne potpiše i poslije par dana taj neko dođe i kaže: šta god da si ti uradila evo mi ga ljekarsko’ i donese uvjerenje.”

Dobričanin naglašava da izuzetna pažnja mora da bude na proceduri izdavanja dozvola za lovačko oružje za osobe koje ne prođu psihološko-psihijatrijski test.

Velike količine nelegalnog oružja

Advertisement

Prema podacima Uprave policije, u posljednja tri mjeseca ove godine, policija je od građana oduzela 94 komada vatrenog oružja, od čega je 29 komada bilo u ilegalnom posjedu.

Pored legalnog oružja građani Crne Gore čuvaju i velike količine nelegalnog oružja, a istraživanja pokazuju da svaki drugi ili treći građanin ima neki komad vatrenog oružja.

Da bi djelimično riješila ovaj problem dvije bivše vlade iz perioda od 2015. do 2018. sprovodile su kampanju “Poštuj život, vrati oružje” sa ciljem da građani bez pravnih posljedica predaju oružje koje se nelegalno nalazi u njihovom posjedu.

Advertisement

U toj akciji državi je dobrovoljno vraćeno 1.920 komada vatrenog oružja, 262 minsko-eksplozivna sredstva, kao i oko 34.000 komada metaka različitih kalibara. Istovremeno je od tog broja onesposobljeno je 173 komada oružja (kratkocijevno i dugocijevno).

“I na transparentan način izvršeno je uništavanje topljenjem vatrenog oružja oduzetog u pravosnažno okončanim postupcima, nađenog ili predatog državi na raspolaganje 6.759 komada metalnih djelova za oružje, municije. Uništavanje oružja nije vršeno u 2020. i 2021. godini”, piše u odgovorima koji su RSE dostavljeni iz MUP .

Vladimir Dobričanin, član Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, ukazuje da treba podržati ovakve akcije jer je prema njegovim riječima mnogo ilegalnog oružja kod građana:

Advertisement

“Iako su možda i bile simbolične akcije ljudi su predavali oružje koje nije bilo legalno.”

Kada je u pitanju nelegalno oružje Dobričanin smatra da je mnogo ilegalnog oružja kod osoba iz kriminalnog miljea:

“Podržavam policijske akcije, koje treba da budu ciljane za oduzimanje ilegalnog oružja kod bezbjednosno interesantnih lica i osoba koje se sa njima druže, što će smanjiti kriminal. Ali to nigdje u svijetu nije dovelo do nestanka ilegalnog oružja.”

Advertisement

Prema Krivičnom zakoniku, kazna za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija je od tri mjeseca do osam godina zatvora.

Pooštravanje kriterijuma za oružane dozvole

Da li će se tražiti pooštravanje uslova za dobijanje oružja, pitanje je na koje RSE nije dobio zvaničan odgovor od više članova skupštinskog Odbora za bezbjednost.

Advertisement

Ipak, dio članova Odbora je RSE nezvanično saopštio da će se poslije tragedije na Cetinju vjerovatno pooštriti zakonske procedure za legalno posjedovanje oružja.

Pooštravanje Zakona o oružju tražilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u decembru 2021. kojim se skraćuje rok važenja dozvole za oružje sa aktuelnih deset smanji na pet godina.

Nataša Vuković smatra da za rješenje problema u Crnoj Gori mora da se napravi jedinstvena baza podataka između Ministarstva zdravlja i MUP koja bi sadržavala sve podatke o zdravlju građana, i evidentirala sve moguće promjene.

Advertisement

Ona objašnjava da je i psihičko i fizičko zdravstveno stanje jako promjenjivo.

“Primjera radi, mi ocijenimo da XX lice nije sposobno da ima vatreno oružje. A onda u dugoj ustanovi to lice dobije uvjerenje. To bi onda morala da rješava neka drugostepena komisija i ocijeni je li XX kandidat sposoban ili ne. Ili da zbog promjena zdravstvenog stanja bude oduzeta dozvola za oružje ili da zaustavi njeno izdavanje.”

I političari ljubitelji oružja

Advertisement

Postojeći Zakon o oružju ne ograničava broj komada vatrenog oružja koje pojedinac može imati, a dozvola se obnavljaju na svakih deset godina.

O tome govore imovinski kartoni crnogorskih političara i čelnika pravosuđa.

Tako je prema podacima Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) u koje je RSE imao uvid, bivši premijer Duško Marković vlasnik osam komada oružja i to, šest pištolja, jednog revolvera i puške.

Advertisement

Poslanik Predrag Bulatović iz opozicionog Demokratskog fronta posjeduje četiri pištolja.

Ranko Krivokapić aktuelni ministar vanjskih inostranih poslova ima tri pištolja.

Po tri pištolja imaju i bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i bivši vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, navedi su u imovinskim kartonima ASK.

Advertisement

Ranije istraživanje međunarodne agencije “Small Arms Survey” sa sjedištem u Ženevi iz 2018. pokazalo je, da na svakih 100 stanovnika Crne Gore dolazi prosječno 40 komada lakog naoružanja.

Njihove procjene su bile da u Crnoj Gori ima ukupno 245.000 komada oružja. Od tog broja preko 140.000 je nelegalno vatreno oružje.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije