Povežite se s nama

Društvo

Плужине остале без јединог љекара: Докторица тражила премјештај у Подгорицу

Objavljeno

dana

Плужине остале без јединог љекара: Докторица тражила премјештај у Подгорицу

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Љубица Тодоровић била преоптерећена послом, свакоднјевно радећи са пацијентима

Здравствена станица у Плужинама, а тиме и око 3.000 становника те општине, од данас званично остају без јединог љекара.

Докторка Љубица Тодоровић у протеклих више од пола године, а након смрти Раденка Дондића, једини је запослени љекар у плужинској Здравственој станици и њен радни дан је стога трајао 24 сата. Наводно је тражила премјештај у Подгорицу, што јој је одобрено, али јуче није жељела да коментарише разлог свог одласка.

Предсједник Општине Плужине Мијушко Бајагић новинарима је јуче казао да су у сталном контакту са директором Дома здравља у Никшићу др Вером Булатовић и нада се да ће она убрзо ријешити проблем.

– Не може се једна општина оставити без љекара. Нама је један љекар мало и добро би било да их имамо и више. Није рјешење да нам нађу љекара кога ће слати недјељу-двије, па га онда замијенити други љекар, већ морамо имати сталног љекара. Прије два мјесеца су нам најавили отварање Хитне службе, али то се још није догодило – истакао је Бајагић.

Како незванично сазнаје Дневни лист Дан, Тодоровић одлази јер је била више него преоптерећена послом који је имала у Плужинама. Свакодневно је током пријеподнева радила са пацијентима, а послије поподне била у ковид зони и обављала и вакцинацију.

Здравствена станица у Плужинама дио је никшићког Дома здравља, а директор те установе Вера Булатовић потврђује да се у претходном периоду није водило рачуна о љекарском кадру.

image

Булатовић


Фото: Дневне новине Дан

– Нажалост, оваква ситуација је последица тридесетогодишњег неулагања у здравствени систем и немара. Док се није појавио ковид, љекари су били потпуно запостављени. Њихов положај је јако лош. Да нијесу заинтересовани не само за Плужине, већ и за Никшић, говори и чињеница да се на конкурс за пет љекара, који смо расписали за Дом здравља нико није пријавио, а слаб је одзив и за расписане специјализације – казала је Булатовић.

По одласку Тодоровић, истакла је она, Плужине неће остати без љекара већ ће другог обезбиједити никшићки Дом здравља и он ће стално боравити у том граду.

– Захвални смо Општини Плужине јер је она једна од ријетких локалних управа која је ријешила стамбено питање љекара који долазе и у те сврхе обезбиједила два стана – истакла је др Булатовић.

О проблему са којим се сучавају у Плужинама прекјуче је обавијестио заштитник Синиша Бјековић, који је након посјете тој општини казао да је затечено стање забрињавајуће те да су га мјештани информисали да остају без јединог љекара у тој здравственој станици.ДАН

Društvo

Јавна установа на Какарицкој гори мјесто на којем сви могу потражити помоћ

Objavljeno

dana

Јавна установа на Какарицкој гори мјесто на којем сви могу потражити помоћ

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Третман траје најмање 12 мјесеци резиденцијалног боравка, који се састоји из фазе адаптације, рехабилитације и ресоцијализације.

Јавна установа за смјештај, рехабилитацију и ресоцијализацију корисника психоактивних супстанци Подгорица је установа специјализована за третман болести зависности и налази се на Какарицкој гори.

-Основана је 2008. године од стране Скупштине Главног града, а састоји се из два просторно одвојена павиљона- павиљон за зависнике и павиљон за зависнице. Јавна установа представља терапеутску заједницу у којој клијенти и особље имају јасно дефинисане улоге, у складу са одређеним правилима, а квалитет услуга и садржаја који су доступни се континуирано унапређују. Третман болести зависности у Јавној установи подразумијева промјену животног стила, што је много више од успостављања апстиненције од психоактивних супстанци. Промјена ранијег животног стила, односно деструктивног и аутодеструктивног обрасца понашања клијента одвија се системски, организовано и континуирано-наводе из Управе Главног града.

Третман траје најмање 12 мјесеци резиденцијалног боравка, који се састоји из фазе адаптације, рехабилитације и ресоцијализације. Након тога, слиједи 12 мјесеци нерезиденцијалног третмана који подразумијева подржавање нових клијената/клијенткиња  који су у фази резиденцијалног третмана и волонтирање за оне клијенте/клијенткиње који су својим примјером показали да су усвојили све сугерисане друштвено прихватљиве обрасце понашања, а одбацили оне негативне стечене током активне фазе конзумације психоактивних супстанци.

-У току рада са клијентима/клијенткињама препознајемо њихову потребу за дружењем, ресоцијализацијом и поновним интегрисањем у нормалне животне токове, те им се омогућава праћење културно-умјетничких дешавања, организују се излети, као и акције којима доприносимо разбијању предрасуда о болести зависности. Нерезиденцијални третман, сходно програму који спроводи Јавна установа, траје 12 мјесеци и бесплатан је за све клијенте/клијенткиње-наводе они.ДАН

Nastavite čitati

Društvo

Бегић: Труднице да не избјегавају вакцинацију

Objavljeno

dana

Бегић: Труднице да не избјегавају вакцинацију

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Према наводима Свјетске здравствене организације, све вакцине у употреби код опште популације једнако су безбједне и учинковите и за труднице

Најчешће мете Ковида 19, па и делта варијанте вируса су невакцинисани млади каквих је у нашој земљи 80 одсто.

Из УНИЦЕФА за Novu M појашњавају да је једини лијек вакцина те да ни труднице не треба да избјегавају имунизацију, уз одређени опрез и индивидуалну процјену ризика.

Иако је 80 одсто младих у нашој земљи невакцинисано, из УНИЦЕФА за Нову М кажу да је обухват имунизације међу млађом популацијом бољи него у неким од држава Европске уније. Срж проблема је, додаје Бегић, присуство делта соја.

-У овом тренутку не знамо да ли млади представљају групу која је лакша мета за делта сој или се ради о чињеници да су млади у нижој мјери вакцинисани, доводи до тога да се оболијевање од нових сојева, укључујући и делта сој код младих биљежи нешто чешће. Највјероватније се ради о комбинацији ових фактора- наводи Бегић.

Ипак, појашњава Бегић, рјешење је једноставно, само треба слиједити препоруке.

-Без обзира о ком соју се радило, ниједан нови сој не може избјећи опште мјере превенције, држање дистанце и дезинфекцију руку, као и да све тренутно доступне вакцине имају задовољавајућу учинковитост против свих сојева укључујући и делта сој- поручује Бегић.

Према наводима Свјетске здравствене организације, све вакцине у употреби код опште популације једнако су безбједне и учинковите и за труднице.

-Такође савјетују да се код доношења одлука о вакцинисању трудница мора спроводити индивидуална евалуација ризика односно да се вакцинишу оне труднице код којих је опасност од оболијевања и тежих форми инфекције таква да вакцинација представља већи бенефит него невакцинација- поручује Бегић.

Црној Гори пријети епидемија морбила

Пандемија коронавируса имала је дубоке и далекосежне посљедице по функционисање и других здравствених сервиса, конкретно на програме редовних општих имунизација.

Потребно је, објашњава, зауставити преливање једне здравствене кризе у другу.

-Ако се овакав тренд настави, ситуација је прилично јасна. Свима је јасно, резултираће епидемијом заразне болести, прије свега морбила, оне које се ми сви, комплетан здравствени систем највише плашимо, управо због контагиозности, чињенице да је вирус морбила један од најзаразнијих вируса који постоје и треба да се фокусирамо заједно са родитељима да такве епидемије не буде-савјетује Бегић.

Недавно истраживање ИПСОСА показало је да је број предшколске дјеце вакцинисане макар једном дозом ММР вакцине у Црној Гори на историјском минимуму, чиме се стичу услови за избијање епидемије морбила током постојеће пандемије Ковида19.

Скоро трећина грађана Црне Горе, показују подаци, вјерује у теорију завјере да љекари и Влада и даље желе да вакцинишу дјецу иако знају да вакцине изазивају аутизам и друге психолошке поремећаје.ДАН

Nastavite čitati

Društvo

„Пар минута за…” 5.8.2021.

Objavljeno

dana

„Пар минута за...” 5.8.2021.

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Погледајте преглед најважнијих вијестиДАН

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije