Povežite se s nama

Ekonomija

Pupovac, Tripković, Spalević, Žugić i Raičković kandidati za predsjednika Privredne komore

Objavljeno

dana

Pupovac, Tripković, Spalević, Žugić i Raičković kandidati za predsjednika Privredne komore

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Srđan Pupovac, Nikola Tripković, Boris Spalević, Vojin Žugić i Budimir Raičković kandidati su za predsjednika Privredne komore Crne Gore, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora ove poslovne asocijacije održanoj 22. jula 2021. godine.

Kako je saopšteno iz PKCG, riječ je o privrednicima koji su, prema ocjeni Komisije za mandatna pitanja, ispunili uslove konkursa raspisanog nakon što je 15. juna aktuelni predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović tražio da mu se skrati mandat na toj dužnosti.

Upravni odbor ocijenjuje je da su stručne službe Privredne komore proceduru sprovele zakonito, ažurno i transparentno, te da broj prijavljenih kandidata, kao i njihove reference, osigurava i kvalitet budućeg kadrovskog rješenja za čelnu poziciju u Komori.

Advertisement

UO nije iskoristio mogućnost da nakon pristiglih prijava Skupštini predloži samo jednog kandidata za predsjednika Privredne komore.

“Rukovođeni opredjeljenjem da predstavnici privrede treba da izaberu najboljeg od svih predloženih kandidata, Upravni odbor je podstičući punu transparentnost cijelog procesa, Skupštini privredne komore predložio svih pet kandidata”, navode u PKCG.

Novi predsjednik će biti izabran na sjednici Skupštine Privredne komore Crne Gore, zakazanoj za 29. jul.

Advertisement

“Bilo koji kandidat da bude izabran, Privredna komora će kao i uvijek biti siguran partner Vladi i institucijama, i dati puni doprinos kreiranju i realizaciji državnih ekonomskih politika. To ne zavisi ni od jednog pojedinca u Privrednoj komori, pa ni od njenog predsjednika, već od organa Komore oličenih u Upravnom odboru i Skupštini, preko kojih cijela privreda iskazuje i realizuje svoja opredjeljenja u ovom smislu “, rekao je Vlastimir Golubović, sa čime se saglasio Upravni odbor.

Upravni odbor je razmotrio Izvještaj o radu Privredne komore za period januar-jun 2021. godine, u kojem su navedene aktivnosti organa i tijela ove asocijacije, doprinos unapređenju poslovnog ambijenta, promociji privrede, obrazovanju i razvoju ljudskih resursa, evroatlantskim integracijama, zatim međunarodne aktivnosti, projekti, administrativni i poslovi na informisanju privrede i javnosti, te rad sudova pri Komori.

10.000 eura farmi koza Miljanić

Advertisement

Podržana je Odluka predsjednika Vlastimira Golubovića da se uputi novčana pomoć Farmi koza Miljanić od 10.000 eura.

“U požaru, koji se dogodio 11. jula, izgorio je štalski objekat površine 800 kvadrata u kojem je bilo oko 300 koza sa jaradima, te 2.500 bala sijena i vrijedna oprema, što je prouzrokovalo ogromnu štetu ovom domaćinstvu”, podsjećaju iz PKCG.

U kontekstu ukupne pozicije Privredne komore i njene percepcije u društvu, Upravni odbor se upoznao sa istraživanjem koje su za potrebe izrade strateških dokumenata Komore sprovele kompanije Amplitudo i Arhimed.

Advertisement

Rezultati istraživanja su povoljni i podsticajni za dalje unapređenje položaja Komore, dok je korist privrede u dijelu obaveznog članstva ocijenjena kao važna i povoljna kod gotovo tri četvrtine ispitanika iz reda privrednika.

Na sjednici je utvrđen predlog izmjena i dopuna Odluke o izboru članova Nadzornog odbora.

UO podržava povećanje minimalne zarade, ali nije saglasan sa progresivnim oporezivanjem

Advertisement

Upravni odbor je razmotrio Informaciju o radu Radne grupe za izradu analize svih fiskaliteta i parafiskaliteta na rad.

“S tim u vezi, poručeno je da Upravni odbor podržava namjeru da se u Crnoj Gori podigne iznos minimalne zarade na 250 eura i uvede neoporezivi dio primanja, ali nije saglasan sa progresivnim oporezivanjem zarada. Upravni odbor poziva na proširenje poreske baze i smanjenje doprinosa na zarade”, zaključuju u PKCG.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Predstavljen nacrt izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga

Objavljeno

dana

Autor

Predstavljen nacrt izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Regionalna kancelarija za Evropu i Centralnu Aziju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) izradila je nacrt izvještaja o osnovnoj studiji „Sveobuhvatna analiza smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja i agrometeoroloških usluga za poljoprivredu u Crnoj Gori “u okviru regionalnog projekta FAO pod nazivom „TCPF: Podrška procjeni smanjenja rizika od katastrofa u sektoru poljoprivrede na Zapadnom Balkanu“.

“Predstavnici FAO regionalne kancelarije za Evropu i Centralnu Aziju zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugih nadležnih institucija i organizacija, juče su održali radni sastanak na kome su razgovarali o predstavljenom nacrtu izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga za sektor poljoprivrede u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili Nabil Gangi zamjenik regionalnog predstavnika za Evropu i centralnu Aziju i de-fakto šef Kancelarije za Crnu Goru, FAO REU i generalni direktor Direktorata za poljoprivrede Miroslav Cimbaljević.

Advertisement

“Tokom sastanka predstavljen je nacrt izveštaja o osnovnoj studiji „Sveobuhvatna analiza smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja i agrometeoroloških službi za poljoprivredu u Crnoj Gori“ koju je izradila Regionalna kancelarija za Evropu i Centralnu Aziju Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u okviru regionalnog projekta pod nazivom „TCPF: Podrška procjeni smanjenja rizika od katastrofa (DRR) u sektoru poljoprivrede na Zapadnom Balkanu“”, navodi se u saopštenju.

Izvještaj je dio serije osnovnih studija o smanjenju rizika od katastrofa u poljoprivrednom sektoru, koja daje pregled trenutnog statusa zakonodavstva, kapaciteta i usluga u vezi sistema za smanjenje rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja (EVS) i agrometeoroloških usluga (AS), kao i procjene nedostataka i potrebe za poboljšanjem i jačanjem ovih oblasti.

“Cilj ovog izvještaja je da istakne pozitivne strane sistema te da ukaže na postojeće nedostatke i kapacitete koje treba dodatno poboljšati. Izvještaj daje preporuke za jačanje postojećeg institucionalnog okvira kako bi se umanjili štetni efekti prirodnih nepogoda na poljoprivredni sektor u Crnoj Gori”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Građanska inicijativa 21. maj: Vlada da ne ćuti, saopštiti istinu o stanju Krupačkog jezera

Objavljeno

dana

Autor

Građanska inicijativa 21. maj: Vlada da ne ćuti, saopštiti istinu o stanju Krupačkog jezera

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Građanska inicijativa “21.maj” i njen gradski savjet u Nikšiću poziva Vladu Crne Gore i nadležne službe da saopšte punu istinu o kvalitetu vode u Krupačkom jezeru i da li je ugroženo zdravlje stanovništva.

“Tražimo da se s tim u vezi provjeri odgovornost aktuelnog rukovodstva Elektroprivrede Crne Gore na čelu sa Milutinom Đukanovićem iz Demokratskog fronta”, saopšteno je iz GI 21. maj.

Akumulacija je na najnižem nivou od formiranja ovog vještačkog jezera a kupanje u istom je zabranjeno.

Advertisement

“Tražimo od Vlade i javnih službi da saopšte da li došlo do oštećenja životne sredine i nepreduzimanja mjera zaštite životne sredine”, zaključuju u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

CBCG: Na novom spisku 57 blokiranih kompanija manje

Objavljeno

dana

Autor

Likvidna sredstva u decembru 1,4 milijarde eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 57 preduzeća manje nego na prethodnom.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 19,33 hiljade kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3,74 hiljade ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG je da objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.

Advertisement

Iz CBCG su objasnili da se matični brojevi za preduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podatke CBCG objavljuje jednom mjesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca, sa presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu, po azbučnom redu naziva preduzeća i preduzetnika.

U periodu od jula 2012, kada je CBCG počela da objavljuje podatke, do 9. januara 2014. godine, podaci su objavljivani u skladu sa tada važećim zakonom o platnom prometu u zemlji i to za kompanije, odnosno preduzetnike kada je blokada računa iznosila više od deset hiljada eura u neprekidnom trajanju više od 30 dana.

Advertisement

Imena kompanija se objavljuju na sajtu CBCG, www.cbcg.me, a u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti objavljuju se po azbučnom redu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije