Povežite se s nama

Ekonomija

Uprava Aerodroma CG glavni krivac što se turisti dočekuju u terminalnoj zgradi bez klima uređaja na plus 40, moguća obustava saobraćaja u sred sezone!

Objavljeno

dana

Uprava Aerodroma CG glavni krivac što se turisti dočekuju u terminalnoj zgradi bez klima uređaja na plus 40, moguća obustava saobraćaja u sred sezone!

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Aerodromi Crne Gore su pred pucanjem i to u sred turističke sezone! Glavni razlog za situaciju u kojoj su se našli su želja Odbora direktora da mimo statuta i zakona odlučuje o svim pitanjima koje se odnose na poslovanje Aerodroma.

Situacija je do te mjere alarmantna da se može dogoditi da u skorije vrijeme bude čak i obustavljen saobraćaj na jednoj od dvije vazdušne luke (Tivat), jer su pojedine pozicije zauzele osobe koje nemaju stručno znanje niti su obučeni, jer su pozicionirani preko partija na vlasti.

Odbor direktora Aerodroma Crne Gore ima glavni cilj, a to je da rukovodi kompletnim poslovanjem društva i time preuzime sve nadležnosti izvršnog direktora.

Bord direktora napravio haos prije dolaska novog direktora iz Skoplja

Odbor direktora koga čine predsjednik Nebojša Đoković (DF), Ognjen Jovović (DF), Boro Todorović (PzP), Branko Vuković (Demokrate) i Eldin Dobardžić (URA) jedino što je do sada uradio jeste smjenjivanje profesionalnog kadra i postavljanje nekompetentnih, ali politički podobnih ljudi na rukovodeća mjesta bez radnog iskustva.

Da bude još veća šteta, sve se to radi za vrijeme turističke sezone, kada je veliki obim posla na oba aerodroma.

U tim promjenama po dubini prednjače “eksperti iz DF”, doskorašnji V.D izvršnog direktora Ognjen Jovović, predsjednik Borda direktora Nebojša Đoković i Eldin Dobardžić, predstavnik URA.

Pošto je do sada glavna primjedba bila veliki broj zaposlenih, novi Bord je promijenio sistematizaciju i odmah izmislio novo radno mjesto-zamjenik Izvršnog direktora, na koje je postavljen kadar PZP Petar Radulović sin poslanika Branka Radulovića.

Smijenjen je i sekretar društva, a na njegovo mjesto dovedena je osoba bez većeg radnog iskustva, koja je zaposlena u Aerodromi Crne Gore, prije godinu.

U proteklom periodu, “eksperti” iz Odbora direktora su smijenili 6 pomoćnika direktora, a postavili do sada samo 1 pomoćnika.

Vrhunac eksperata iz Borda je smjena šefova službi bezbjednosti na aerodromima Podgorica i Tivat, i sve to u julu mjesecu, kada je sezona u punom jeku.

Dosadašnji šefovi službi bezbjednosti aerodroma Tivat i Podgorica su osobe sa dugogodišnjim iskustvom na rukovodećim mjestima u bezbjednosti i sa odgovarajućim stručnim licencama.

Na njihova mjesta su dovedena lica koja su do sada obavljala posao KD operatera (kontrola putnika i prtljaga). Sve ovo je unelo veliki nemir među zaposlene. Većina rukovodnog kadra, koja je smijenjena na ovakav način, već je počela da pripremama tužbe, kako bi svoje pravo zaštitili na Sudu. Sve ove namjerne greške Borda direktora, platiće firma.

Osim promjena na rukovodnim mjestima zadatak Borda direktora je da ojača nelegalni sindikat koji su oni formirali, na način što se obećavaju nova postavljenja ako se napusti reprezentativni sindikat i pređe kod njih.

Sve ove promjene urađene su na jedan izuzetno nekorektan, neprofesionalan i neljudski način, prije nego počne sa radom novi izvršni direktor. Funkciju izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore u ponedeljak je zvanično preuzeo Goran Jandreoski, osoba sa velikim iskustvom u avijaciji, koga osim ovih nestručnih kadrova DF i satelita, čeka još nagomilanih problema koje članovi borda nisu htjeli da rješavaju na vrijeme, jer su se bavili “uglavljivanjem” svojih kadrova.

Na taj način, Bord je želio da postavi što više svog “stručnog kadra”, kako bi imali kontrolu nad novim direktorom i time onemogućili da njegov profesionalizam dođe do izražaja.

Osim ovih promjena, prema riječima zaposlenih, Bord ima obavezu koju je preuzeo od strane svojih poslodavaca iz DF, Demokrata i URE, a to je da se smijeni i direktora aerodroma Podgorica kao i ostali rukovodni kadar.

Klima uređaji ne rade, radnici na izdisaju

Ovih dana kada stiže između pet i sedam hiljada putnika koliko ih dnevno prođe kroz terminalnu zgradu Aerodroma Tivat “uživa” u temperaturama koje su skoro kao vani, jer je  više od 30 stepeni unutar zgrade pošto je klimatizacioni sistem na terminalu većim dijelom neispravan.

„Klima uređaji uopšte nisu radili do prije neki dan kada se pojavio serviser firme iz Beograda – jedine ovlašćene za održavanje i servis ovog tipa zastarjelih klima uređaja. On je zamijenio samo jedan od kompresora, ali bez potpisanog ugovora koji menadžment ACG još nije bio napravio sa tim jedinim mogućim pružaocem ove vrste usluga. Serviser nije želio da obavi ostatak poslova na sistemu, tako da klima uređaji u Terminalu 1 trenutno rade sa oko 40% kapaciteta“, kazao je izvor sa aerodroma Tivat za Bokanews.

Prema tvrdnjama dobro obaviještenih izvora Boke News, ova vazdušna luka je već sada bukvalno „pred pucanjem“ jer se od raspoloživih radnika i nedovoljnog broja sezonaca traži da rade bukvalno bez odmora, pa oni već sada „padaju sa nogu“ da bi opslužili dnevni promet od tridesetak velikih putničkih aviona i između pet i sedam hiljada putnika na dan.

To inače, odgovara prosjeku dnevnog prometa aerodroma koji ima ukupan godišnji učinak od između dva i dva i po miliona putnika.Aktuelno

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Medojević Spajiću i Milatoviću: Ubice ekonomije, hitno rušiti Vladu

Objavljeno

dana

Autor

Medojević Spajiću i Milatoviću: Ubice ekonomije, hitno rušiti Vladu

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović izjavio da će posredstvom projekta “Montenegro works”  Vlada Crne Gore uraditi klasifikaciju, kojom bi sva nestrateška preduzeća postala kandidati za privatizaciju, oglasio se jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Komentarišući najavu ministra, Medojević je poručio da je neophodno rušiti aktuelnu Vladu zbog pokušaja, kako kaže, ubijanja ekonomije.

“Ubice ekonomija” vojnici globalne duboke države u naletu. Hoće da prodaju EPCG, Aerodrome, Luku Bar…Da dovrše posao Djukanovića i Vesa Vukotića. Hitno rušiti ovu Vladu”, objavio je Medojević na Twitter-u.Aktuelno

Nastavite čitati

Ekonomija

Spajić: Ne izmišljamo toplu vodu, Montenegro Works će vratiti desetostruko od uloženog

Objavljeno

dana

Autor

Spajić: Ne izmišljamo toplu vodu, Montenegro Works će vratiti desetostruko od uloženog

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je Montenegro Works (Crna Gora Radi) samo korak ka efikasnoj, transprentnoj evropskoj praksi odnosa prema državnoj imovini.

“Ne izmišljamo toplu vodu – Montenegro Works (Crna Gora Radi) je samo korak ka efikasnoj, transprentnoj evropskoj praksi odnosa prema državnoj imovini. Očekujemo da će kroz poboljšano poslovanje državnih kompanija MW vratiti minimum desetostruko od uloženog. Očekujemo da će kroz poboljšano poslovanje državnih kompanija MW vratiti minimum desetostruko od uloženo”, naveo je Spajić na Twitteru.Aktuelno

Nastavite čitati

Ekonomija

Milatović: Nestrateška preduzeća kandidati za privatizaciju

Objavljeno

dana

Autor

Milatović: Razgovarao sam sa predstavnicima Amana, investitor i lokalna zajednica da se dogovore

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Unapređenje koorporativnog upravljanja u državnim preduzećima, kao i analizu svih državnih preduzeća kroz dvije dimenzije – profitabilnost i stratešku važnost za državu, Vlada će raditi uz podršku relevantnih međunarodnih partnera: Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

“Prvi korak u tom pravcu je osnivanje preduzeća “Montenegro Works”, koje će sa svojim stručnim kadrom, u saradnji sa međunarodnim partnerima, u vidu njihove tehničke podrške, raditi na uspostavljanju efikasnog finansijskog nadzora nad državnim preduzećima. Rezultat te saradnje će biti i jedna detaljna studija klasifikacije preduzeća u četiri kategorije: 1) ona koja su profitabilna i strateška, 2) ona koja su neprofitabilna i strateška, 3) ona koja su profitabilna a nestrateška, i 4) ona koja su neprofitabilna i nestrateška”, naveo je Milatović na Tviteru.

Ovakva studija će, objašnjava, dati osnov za dalje djelovanje u cilju sređivanja lošeg naslijeđenog stanja u državnim preduzećima.

“Od ovih iz prve grupe će se tražiti dodatna efikasnost kako bi bili još profitabilniji. Ova iz druge grupe moraju da prođu snažno restrukturiranje, u cilju pokušaja da postanu profitabilna ili u suprotnom da budu organizaciono izmijenjena kako državna pomoć ne bi bila u suprotnosti za pravilima o državnoj pomoći. Preduzeća iz treće i četvrte grupe su po pravilu kandidati za privatizaciju”, kazao je Milatović.

Naglašava kako se podrazumijeva da će o svemu tome odlučivati Vlada i Skupština, u dijelu svojih nadležnosti.

“Kreiranje ‘Montenegro Works’ je zato prvi korak da bi do smislene i argumentovane rasprave na ovu temu došlo – a sve u cilju unapređenja stanja u poslovanju državnih preduzeća u Crnoj Gori”, zaključio je Milatović.Aktuelno

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije