Povežite se s nama

Crna Gora

Za preko 70,6 odsto građana Crna Gora je nezavisna država i tu više nema dileme

Objavljeno

dana

Za preko 70,6 odsto građana Crna Gora je nezavisna država i tu više nema dileme

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Preko 70,6 odsto građana stava da je Crna Gora nezavisna država i da to više ne treba biti pitanje o kojem se govori u javnosti, pokazuje analiza Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM. Većinski dio vladajuće koalicije je velikosrpski orijentisan i svakodnevna retorika je vrlo indikativna kada se govori o državnom statusu Crne Gore, te ju je potrebno zaključiti, pokazuje analiza.

“Društveni trenutak nakon trodecenijske vladavine DPS-a zahtijeva strukturalne kvalitativne promjene zbog čega su očekivanja javnosti usmjerena ka depolitizaciji institucija sistema, jasnim reformama i održivim rješenjima koje treba da rezultiraju efikasnim političkim i društvenim sistemom u interesu građana nasuprot povlađivanja partijskim i ličnim interesima”, saopštio je analitički tim CEDEM-a.

Bez suštinskih promjena nakon smjene vlasti

Advertisement

U saopštenju se ističe da uprkos dugoočekivanoj promjeni u političkom životu Crne Gore, nakon 30 godina vlasti dominantno jedne političke partije, suštinske promjene se i dalje se ne događaju poželjnom brzinom i očekivanim rezultatima.

“Potpisivanje koalicionog sporazuma, u kojem se navodi da će Vlada u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU te da će u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije, nadasve je deklarativne prirode uz nedostatak potrebne političke volje parlamentarne većine. Dodatno, nedovoljna funkcionalnost i operativnost izvršne i zakonodavne vlasti, izraženija je zbog nesaglasja predstavnika Demokratskog fronta sa Vladom i njenim članovima te nerijetkih opstrukcija sa ciljem ometanja redovnog toka rada ova dva nivoa vlasti. Sudsku vlasti i dalje ne karakteriše visok nivo nezavisnosti i odgovornosti”, navodi se u saopštenju CEDEM-a.

Kako su naveli, odlaganjem dugoočekivanih rezultata nakon devet godina od otpočinjanja pregovaračkog procesa, sa jedne strane, te izostajanja imenovanja ključnih funkcija u okviru pregovaračkog tima, pasivnost zakonodavne vlasti i krize legitimiteta Vlade sa druge strane, dovelo je do neformalnog aktiviranja klauzule balansa uprkos stalnoj podršci koju evropski zvaničnici pružaju novoj vlasti.

Advertisement

“I pored očekivanja da usljed promjene vlasti poraste broj onih koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem, odnosno pada broja onih koji smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem to se nije dogodilo. Naime, u domenu statističke greške se dogodila promjena, koja je indikativna uzimajući u obzir trenutnu političku krizu. Regresivan trend zadovoljstva učinkom rada Vlade je nastavljen i od 2007. godine prvi put bilježimo istorijski minimum zadovoljstva učinkom Vlade odnosno svaki četvrti građanin Crne Gore je veoma ili uglavnom zadovoljan. Komparativno, može se reći da je skoro duplo manje građana zadovoljno u 2021. (22,7 odsto) nego u 2011. godini (44,1 odsto), kada je izmjereno najveće zadovoljstvom učinkom Vlade”, kazali su iz analitičkog tima CEDEM-a.

Ocjenjuju da je smjena dugogodišnjeg režima, stoga bila dovoljna predstavnicima nove vlasti odnosno parlamentarnoj većini da ukažu kako su se promjene već dogodile, što navodi da kod nove parlamentarne većine, ili makar njenog većeg dijela, nema dovoljnog nivoa osviješćenosti ili političke volje šta se treba mijenjati, kojim intezitetom i brzinom, već su usmjereni na unutrašnje političke obračune, dokazivanje pojedinačne političke snage ili konkretnije snage biračkog tijela.

Na političkoj sceni sa visokim nivoom neslaganja glavnih političkih snaga, dodaju, orijentisanim ka partijskim interesima, u vezi sa osnovnim društvenim i političkim pitanjima svako očekivanje rješavanja krucijalnih pitanja građana je gotovo nemoguće

Advertisement

“Umjesto da se pažnja usmjerava na razvoj autonomne građanske javnosti, jačanje kritičkog razmišljanja, smanjenje polarizacije društva, nacionalizma i kleronacionalizma, naše društvo predvode politički lideri vlasti i opozicije koji dodatno narušavaju međuljudske odnose, podstiču društvene podjele i zanemaruju evropske standarde i vrijednosti koje su u interesu ukupne demokratizacije društva. Odsustvo društvene dinamike i stalno izbjegavanje rješavanja ključnih političkih i ekonomskih problema, oligarhijske tendencije sa klijantelizmom kao modelom poželjnog političkog ponašanja, praćene nepotizmom, ideološkim kriterijumom kadrovske selekcije i korupcijom već dugo vremena doprinosi ovakvom stanju društva i države Crne Gore, te održavanju ovakvog stanja. Iako nijedan od političara ne ostvaruje dobru prosječnu ocjenu, od dolaska na vlast predsjednik Skupštine i potpredsjednik Vlade bilježe veće prosječne ocjene, dok su ostali političari zabilježili niže prosječne ocjene u odnosu na 2020. godinu”, kazali su iz CEDEM-a.

Navode da je, imajući u vidu bojkot Parlamenta od strane najveće partije opozicije i DF-a, neophodno pronaći rješenje koje će stabilizovati političke prilike u zemlji poput rekonstrukciji vlasti sa različitim spektrom opcija same rekonstrukcije ili o prijevremenim parlamentarnim izborima.

“Predstavnici bivše i sadašnje vlasti, kao i mediji, svoju pažnju najviše usmjeravaju ka uspostavljanju stabilnih međunacionalnih odnosa i rješavanju crnogorskog/srpskog nacionalnog pitanja u Crnoj Gori. Nasuprot tome, svega 4,9 odsto građana smatra da su to prioriteti kojima se trebaju baviti predstavnici Vlade. Pandemija COVID-19 je dodatno demaskirala crnogorsku ekonomiju i pružila još jedan dokaz na neophodnost diversifikacije usljed prevelike zavisnosti crnogorske ekonomije od turizma. S tim u vezi, 54,9 odsto građana smatra da Vladin ključni prioritet u unutrašnjoj politici mora biti borba za bolji životni standard i nova radna mjesta, a jednako mora biti posvećena borbi protiv kriminala i korupcije”, napomnju iz CEDEM-a.

Advertisement

Mediji

Ističu da mediji umjesto da doprinese reformskim procesima koji vode ka usvajanju evropskih standarda i vrijednosti, sve više zauzimaju sopstveni prostor zalažući se za stavove i mišljenja određenih političkih subjekata i njihovih predstavnika, izostavljajući objektivnost i nezavisnost prilikom medijskog izvještavanja.

“Tim prije i ne čudi dodatna polarizacija medijskog scene i okruženja koji ima izuzetno visok stepen uticaja na formiranje mišljenja i odluke javnog mnjenja Crne Gore. Činjenica je da građani u Crnoj Gori nemaju dostupan medij koji ih informiše nepristrasno i nezavisno, dodatno podstiče polarizaciju crnogorskog društva, a medijska scena je standardizovala i normirala pristrasnu političku konotaciju pri svom izvještavanju. Posebno je neprihvatljivo za javni servis koji se finansira iz budžetskih sredstava. Uprkos činjenici da je izbor novog Savjeta RTCG pratio najtransparentniji proces do samog imenovanja, ne mogu se očekivati značajne promjene kada je u pitanju nepristrasno odlučivanje, jer postoje ozbiljne sumnje da Savjet RTCG rezultat neformalnog lobiranje kod stranaka nove parlamentarne većine, što je bila i odlika prethodnog režima”, navode iz CEDEM-a.

Advertisement

Prema njihovoj ocjeni, uprkos različitim faktorima poput uticaja proruskih medija, odugovlačenja pregovaračkog procesa, smjene vlasti i slično, veoma ohrabruje da su građani Crne Gore u najvećoj mjeri prozapadno orijentisani kada je riječ o spoljno-političkom određenju države odnosno jasno je opredjeljenje građana da Crna Gora treba da se oslanja na zapadne partnere u spoljnoj politici.

Jačanje uticaja SPC

Nasuprot ostvarivanju dosadašnjeg značajnog napretka kada je riječ o sekularnosti države, formiranje nove Vlade i parlamentarne većine negativno je doprinijelo jačanju uticaja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i produbljivanju jaza u već ozbiljno polarizovanom društva.

Advertisement

“Najave da Crna Gora više neće biti podijeljena zemlja, te da više neće biti oštra politička podjela na dvije opcije – jedne oličenoj u bivšoj vlasti koja se ideološki ogleda u državotvornoj politici, modernoj i sekularnoj državi, i drugoj koja se ogleda u opovrgavanju rezultata i politike DPS-a, značajnim miješanjem crkve i nezapadnom spoljno-političkom orijentisanošću, nije se dogodila već danas govorimo o crnogorskom društvu koje nakon dugog niza godina u fokusu ima ona pitanja – poput negiranja genocida u Srebrenici, državnog statusa, uticaja crkve i države Srbije na unutrašnja pitanja Crne Gore, kao i održanja građanskog koncepta i poštovanja prava manjina. Uticaj SPC godinama je prisutan na različitim nivoima. Nedvosmisleno je veoma vidljiv nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, decembra 2019. godine”, poručuju oni.

Protesti SPC-a, putem litija i molebana, su privukli veliki broj građana koji je na samom početku imao odlike vjerskog protesta zbog izglasnog zakona, dok se nakon toga pretvorio u vrstu političkog protesta sa obilježjima koja nijesu dio crnogorskog identiteta i države Crne Gore što se ispostavilo kao očekivano u susret parlamentarnim izborima imenovanjem sadašnjeg premijera za nosioca koalicije čiji je ključni prioritet bila izmjena navedenog zakona, od kada efekti uticaja SPC bivaju sve više očigledni i bez potrebe za prikrivanjem.

“Dominantno mišljenje građana je da je uticaj SPC na Vladu pretjerano veliki ili snažniji nego što je bio prije promjene vlasti, a za navedeno postoji niz faktora koji stvaraju dodatni prostor za vidljivost uticaja SPC na Vladu i odluke koje donosi i to: 1) imenovanje crkvi bliskih predstavnika Vlade Crne Gore, 2) netransparetnost Vlade kada je u pitanju Temeljni ugovor sa SPC; 3) kršenje epidemioloških mjera u jeku pandemije bez posledica po sveštenstvo i 4) izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovjesti kao odgovor na podršku u toku parlamentarnih izbora 2020. godine”, kazali su iz CEDEM-a.

Advertisement

Smatraju da je potrebno zaključiti velikosrpsku retoriku većinskog dijela vladajuće koalicije koja je “vrlo indikativna kada se govori o državnom statusu Crne Gore”, imajući u vidu da je preko 70,6 odsto građana stava da je Crna Gora nezavisna država i da to više ne treba biti pitanje o kojem se govori u javnosti.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Vlaović: Kotor postao dinamična i savremena kulturna scena zahvaljujući festivalu Kotor Art

Objavljeno

dana

Autor

Vlaović: Kotor postao dinamična i savremena kulturna scena zahvaljujući festivalu Kotor Art

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Kotor je, zahvaljujući festivalu Kotor Art, postao dinamična i savremena kulturna scena na kojoj se pored prezentacije visokog umjetničkog stvaralaštva odvija i svojevrsni dijalog između recentne kulture i bogatog i kompleksnog nasljeđa, saopštila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović na otvaranju te manifestacije.

Ona je kazala da je Kotor Art, koji je na pragu treće decenije postojanja, izuzetna dostignuća savremenog umjetničkog izraza uspješno inkorporirao u viševjekovnu tradiciju Kotora, čiji je značaj, kako je podsjetila, prepoznat i u strogoj selekciji svjetske kulturne baštine.

„Posebno je bitno što se taj proces na 0ovom festivalu realizuje u jednom razuđenom umjetničkom konceptu, koji nas inspiriše da nađemo odgovore na sve zahtjevnija pitanja koja nam nameće epoha u kojoj živimo. Kotor Art nam godinama pokazuje da umjetnost ima mogućnost da širi saznajne horizonte, a da ni visoka umjetnost ne može biti lišena tog zadatka i da pored one direktne umjetničke angažovanosti postoji i ona posredna, čije se dejstvo, na koncu, uvijek ispostavi kao dublje i trajnije“, rekla je Vlaović.

Advertisement

Prema njenim riječima, upravo je takvim višegodišnjim djelovanjem ovaj festival uspio da odnjeguje brojnu publiku kojoj je, kako je navela, osim strogo selektovanog programa umjetničke muzike, ponuđena mogućnost da stekne uvid u najvažnije tokove savremene misli, ali i pozorišne umjetnosti za najmlađe.

„Poseban segment festivala zasigurno predstavljaju “Don Brankovi dani muzike”, manifestacija koja je postavila visoke standarde na muzičkoj sceni regiona, nudeći publici vrhunske programe različitih muzičkih žanrova i izraza, užitak u virtuoznosti izvođača, perfekcionizmu orkestara i dirigenata, kao i prisustvo velikih kompozitora današnjice“, kazala je Vlaović.

Istakla je da koncept ovogodišnjeg programa “Crna Gora i Evropa: muzika zajedništva” nije samo u funkciji podsjećanja na kulturne veze naših prostora sa Evropom, već da pokazuje i kulturološku orijentaciju savremene Crne Gore.

Advertisement

„Posebno nas raduje što ćemo u okviru ovog programa moći da čujemo gotovo nepoznata muzička djela koja su pisali strani kompozitori nadahnuti Crnom Gorom, pogotovo što će, nakon više od jednog vijeka, ona biti premijerno izvedena u Kotoru. Dodala bih da je podrška Kotor Artu ove godine upotpunjena i stavljanjem na raspolaganje kreativnog haba za potrebe festivalu, prostora kojeg je Ministarstvo kulture koncipiralo restauracijom nekadašnjeg zatvora u Starom gradu“, rekla je Vlaović.

Smatra da za uspješnost festivala, pored entuzijazma organizatora, velike zasluge ima i publika, „čija je brojnost uveliko nadilazila prosječnu posjećenost sličnih manifestacija u Crnoj Gori.

„Sve to je uticalo da se ovaj festival saživi sa gradom, da postane podrazumijevajuća činjenica njegovog savremenog razvoja i da bude jedan od bitnijih činilaca u procesu definisanja onog mediteranskog urbaniteta kojeg karakterišu otvorenost i raznoglasje“, zaključila je Vlaović.

Advertisement

Prisutnima su se obratili i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije, ambasadorka Češke u Crnoj Gori Janina Hrebičkova i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Adžić: Vatrogasci zaslužuju bolji tretman države

Objavljeno

dana

Autor

Adžić: Vatrogasci zaslužuju bolji tretman države

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, sastao se na inicijativu Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore sa njihovim predstavnicima Goranom Tripkovićem, Slavkom Tadićem i Ilijom Bogetićem.

Sastanak je održan povodom umanjenja zarada vatrogasima-spasiocima kao posljedica obračuna minulog rada po programu Evropa sad.

Adžić je izrazio prije svega zadovoljstvo zbog povjerenja koje mu je ukazano, kao i razumijevanje i spremnost da pomogne u prevazilaženju problema. Iako su službe zaštite i spašavanja u nadležnosti lokalnih samouprava i finansiraju se iz lokalnih budžeta, nećemo okretati glavu od problema i prebacivati odgovornost već zajednički tražiti rješenja.

Advertisement

“Cijeneći napore koje konstantno ulažete na polju zaštite naše zemlje i života građana, kao i sve opasnosti vašeg plemenitog poziva, iniciraću formiranje radne grupe sa predstavnicima Ministarstva finansija i Sindikata vatrogasaca kako bi se problem riješio u što kraćem roku”, kazao je Adžić.

“Program Evropa sad donio je brojne benefite zaposlenima, ali su primjetni i određeni problemi koje odgovorna Vlada mora rješavati, tim prije što su pogođeni zaposleni koji brinu o bezbjednosti i zaštiti države”, dodao je Adžić na sastanku.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Umjesto na drumovima, autobusi Nikšić prevoza parkirani

Objavljeno

dana

Autor

Umjesto na drumovima, autobusi Nikšić prevoza parkirani

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ko je namjeravao da pođe na posao redovnom autobuskom linijom iz nikšićke Župe do grada, morao se snalaziti kako je znao i umio. Vlasnici Nikšić prevoza obustavili su saobraćanje na toj liniji zbog nerentabilnosti, i tako će biti do daljnjeg ukoliko se ne dogovore sa opštinarima. Slično je bilo i na pojedinim linijma u Podgorici.

Umjesto na drumovima, autobusi Nikšić prevoza parkirani. Iznenadilo je to sve one koji su namjeravali iz dvadesetak kilometara udaljene Župe do grada.

Vlasnik Nikšić prevoza Gorčin Kovačević kaže da su sada na potezu opštinari sa kojima imaju ugovor o prevozu putnika.

Advertisement

Nakon svih poskupljenja 6.000 eura subvencija, kažu, malo je da podmiri sve troškove. Iz opštine i pored  dopisa, poruka i poziva novinara TVCG nisu odgovorali kako će riješti nastalu situaciju budući da su i drugi prevoznici iz Nikšića najavili ukidanje linija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije