Povežite se s nama

Politika

Bečić: Uz sve izazove i opstrukcije, Skupština u minulih godinu postigla najbolje moguće rezultate

Objavljeno

dana

Bečić: Uz sve izazove i opstrukcije, Skupština u minulih godinu postigla najbolje moguće rezultate

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Uz sve izazove i opstrukcije koje su u sferi političkog i institucionalnog funkcionisanja determinisale rad 27. saziva Parlamenta u minulih godinu dana, Skupština Crne Gore postigla je najbolje moguće rezultate, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, na konferenciji za medije koja je održana povodom godine od njegovog izbora za predsjednika parlamenta.

Naglašavajući da je značajno podignut nivo transparentnosti i javnosti rada, te pojačana nadzorna i kontrolna funkcija najvišeg zakonodavnog doma, Bečić je kazao da je upravo Parlamentu vraćeno centralno mjesto u društveno-političkim procesima koje mu i pripada saglasno Ustavu. Suštinski se, poručio je, radilo na osnaživanju i jačanju parlamentarne demokartije, a „parlament je postao mjesto gdje je saglasno demokratskim principima sve moguće“.

Advertisement

Bečić je predstavio neke od najznačajniji projekata čija je realizacija omogućila podizanje nivoa transparentnosti i javnosti rada – najprije, po prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma, omogućen je direktan prenos sjednica svih radnih tijela, čemu je, kako je naveo, prethodila temeljna adaptacija svih sala i salona u kojima se odvijaju sjednice.

Takođe, na inicijativu Skupštine Crne Gore, a u saradnji sa Radio Televizijom Crne Gore realizovan je, kako kaže, jedan od najznačajnijih projekata – uvođenje Parlamentarnog kanala, koji je, dodaje, umnogome povećao transparentnost i otvorenost rada Skupštine Crne Gore i njenu dostupnost građanima. U ovom dijelu, u perspektivi je i izrada savremenog televizijskog studija koji će omogućiti realizaciju emisija različitog karaktera i doprinijeti kvalitetnijem programskom sadržaju.

Predsjednik parlamenta je naveo da je napravljena i puštena u rad nova internet prezentacija Skupštine Crne Gore, da su otvoreni zvanični skupštinski nalozi na svim društvenim mrežama, te da je po prvi put institucionalizovano obraćanje građana Skupštini uvođenjem elektronskih predstavki, formiranjem posebne organizacione jedinice za njihovu upotrebu.

„Sve ovo i mnogo toga drugog što je urađeno na polju transparentnosti i javnosti rada obezbijedilo je da dobijemo snažne pohvale sa evropskih adresa, ali i da po istraživanjima relavantnih domaćih i međunarodnih organizacija budemo ocijenjeni kao najtransparentini parlament na Zapadnom Balkanu“, kazao je Bečić.

Naglasio je da je upravo podizanje transparentnosti i javnosti rada, značajno pomoglo jačanju kontrolne i nadzorne uloge parlamenta.

Advertisement

Bečić je podsjetio da je, između ostalog, novim rješenjima obezbijeđeno da na čelnim pozicijama 14 odbora i jedne komisije budu predstavnici iz deset različitih političkih partija vlasti i opozicije, čime je obezbijeđeno da se „dođe do disperzije političke moći“.

Podsjetio je da je uveden novi institut – Ministraski sat, ojačana je uloga poslanika na Premijerskom satu, povećan je broj kontrolnih saslušanja, te je omogućena veća „prohodnost“ predloga akata opozicije.

„Uz sve opstrukcije, poteškoće i izazove trudili smo se da na ovaj način jačamo parlamentarnu demokratiju u Crnoj Gori i da nikada više crnogorski parlament ne bude bio čije verifikaciono sredstvo. To je značajan iskorak ovog skupštinskog saziva“, kazao je predsjednik Bečić.

Istakao je da se u rješenjima posebno vodilo računa o poštovanju principa rodne ravnopravnosti, ali i položaju i ulozi manjiskih partija, što kako je naveo, jača habitus građanskog društva.

Osvremenjavanje parlmentarnog funkcionisanja, ostvareno je, i biće dalje unapređivano kroz razvoj projekta E-parlamenta koji je omogućio digitalizaciju cjelokupnog zakonodavnog procesa, a kojim se ide i ka cilju izbacivanja papira iz upotrebe.

Advertisement

Da su ekološki standardi i upotreba obnovljivih izvora na vrhu prioriteta, kako je naveo Bečić, govori i činjenica da se radi na projektu izgradnje solarne elektrane na krovu Skupštine, a u planu je i nabavka električnih automobila koji će svoje baterije puniti upravo posredstvom energije proizvedene na krovu Skupštine. Projektom temeljne adaptacije unutrašnjosti centralne zgrade Skupštine Crne Gore značajno će biti unaprijeđena funkcionalnost i biće poboljšani uslovi rada poslanika i poslanica, ali i svih zaposlenih u Skupštini Crne Gore.

Bečić je podsjetio i na zakone koji su usvojeni u prethodih godinu, uz napomenu da su time riješena neka od važnih i gorućih pitanja.Aktuelno

Politika

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima u našoj opštini

Objavljeno

dana

Autor

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima u našoj opštini

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Jučerašnjom 9. Opštinskom izbornom konferencijom DPS na Žabljaku, nastavljen je trend kadrovskog snaženja partije u cilju efikasnijeg rada stranačke strukture i širenja podrške naše partije u ovoj opštini, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Žabljak.

“Na konferenciji je učestvovao 81 delegat i izabran je novi saziv Opštinskog odbora. Osim novoizabranih 50 članova, ovo stranačko tijelo će po funkciji činiti i 18 odbornika naše partije iz Skupštine opštine Žabljak.

Advertisement

Na izbornoj konferenciji je bilo riječi o potrebi partije da nastavi proces reformi koji bi trebalo da rezultira novim kvalitetom javnih politika naše partije, intenziviranjem odnosa sa građanima i predanim radom u cilju rješavanja problema sa kojima se naši sugrađani susrijeću”, navode u saopštenju.

Ova izborna konferencija, kako dodaju, imala je za cilj i podmlađivanje sastava Opštinskog odbora kao i ravnopravnu rodnu zastupljenost.

“Podatak da novi Opštinski odbor u svom sastavu broji preko 30% žena i 25% mladih, pokazatelj je spremnosti da se stvori što jača i šira kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svi izazovima, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

Konferenciji su prisustvovali potpredsjednik i koordinator ispred Predsjedništva DPS dr Jevto Eraković, član Izvršnog odbora Jovan Martinović, predsjednik Opštinskog odbora DPS Žabljak Milorad Zarubica, članovi Glavnog odbora iz naše opštine, kao i brojni drugi gosti”, zaključeno je u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

NSD: Abazović i Radulović ćutali dok je Rastoder vrijeđao SPC i srpski narod

Objavljeno

dana

Autor

NSD: Abazović i Radulović ćutali dok je Rastoder vrijeđao SPC i srpski narod

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Delegacija Crne Gore, koja u Njujorku boravi o trošku građana, mirno je odslušala uvrede koje je DPS-ov aktivista, pod okriljem Bošnjačkog saveza, uputio većinskoj Crnoj Gori vrijeđajući srpski narod i SPC, optužujući ih na jedan brutalan način uličarskim jezikom mržnje i šovinizma, navodi se u reagovanju Nove srpske demokratije (NSD) koji su osudili, kako kažu, nastup predsjednika Bošnjačkog saveza Crne Gore Esada Rastodera.

“U petak je, kako javljaju mediji bliski bivšem režimu, u Njujorku, predsjednik Bošnjačkog saveza Crne Gore Esad Rastoder žestoko kritikovao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i savjetnika potpredsjednika, Filipa Adžića“, navode iz NSD-a.

Advertisement

Svima je, kako kažu, jasno da je bivši režim izvor svake mržnje i nepočinstva i prepreka pomirenju u Crnoj Gori, pa zato, dodaju, čudi šta je delegacija Vlade tražila na ovom sastanku.

“Ako je bila potreba da u nekoj njujorškoj kafani dobiju podršku okupljenog društva da DF ne uđe u rekonstruisanu Vladu dobili su je, ali se pitamo da li je to put ka stabilizaciji prilika u parlamentarnoj većini i Vladi. Ako je obilazak američkih kafana bio jedan od ciljeva Abazovićeve posjete, predložiće im DF dvadeset drugih kafana u Čikagu i na desetine drugih širom Amerike, gdje će im okupljeno društvo svašta reći zbog toga što je DF do sada bio isključen iz Vlade, poručuju iz NSD-a.

Prema njihovim riječima, od ovog sastanka su prošla dva dana, a još niko se, kako kažu, od predstavnika manjinskih naroda i takozvanih građanskih partija iz opozicije nije oglasio i ogradio od “šovinizma i nacionalizma predsjednika Bošnjačkog saveza, a nadamo se da ćutanje nije odobravanje”.

“NSD i DF oštro osuđuju ovakav nastup Esada Rastodera i ostaju pri stavu da Crnoj Gori nikada nije bila potrebnija politička stabilnost i pomirenje, da je rekonstrukcija Vlade i stabilnost parlamentarne većine jedina brana sve agresivnijoj kampanji bivšeg režima, koji je ovu državu za proteklih trideset godina toliko osiromašio i podijelio da će biti potrebno mnogo znanja i mudrosti da se saniraju sve štete koje su nastale.

Manjinskim narodima još jednom poziv da se izvuku iz ralja DPS-a, da prihvate ponudu parlamentarne većine i da u interesu svog naroda uzmu učešće u kreiranju društveno-političkih kretanja, a ne da u rukama DPS-a i satelita budu sredstvo destabilizacije političkih prilika u Crnoj Gori”, zaključuju iz NSD-a.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Knežević: Djelovi bezbjednosnog sektora ne smiju se otgrnuti od Ustava

Objavljeno

dana

Autor

Knežević: Protesti DF u septembru, Krivokapić da vrati loptu sa petra ili da je mi skinemo

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević (DF) kazao je da se ne smije dozvoliti nikad više da se djelovi bezbjednosnog sektora otrgnu od Ustava i zakona i srastu s organizovanom kriminalom. Knežević je to rekao za Portal RTCG uoči sjutrašnje sjednice Odbora na kojoj će saslušati predstavnike bezbjednosnog sektora.

“Sjutrašnje kontrolno saslušanje treba da pokaže značaj institucija koje imaju zadatak da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ne mogu ni pretpostaviti kakve informacije ćemo sjutra dobiti, ali svakako je zajednička obaveza da doprinesemo da se nikad više djelovi bezbjednosnog sektora ne otrgnu od Ustava i zakona i srastu s organizovanom kriminalom”, istakao je Knežević.

Advertisement

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu saslušaće sjutra potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, povodom dešavanja u bezbjednosnom sektoru.

Odbor će, kako je najavljeno, saslušati i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića i šefa specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića.

Odluku o kontrolnom saslušanju Odbor je donio jednoglasno, na inicijativu predsjednika tog tijela Milana Kneževića.

Obrazlužući inicijativu, Knežević je kazao je da nije tajna da je u Crnoj Gori narušena, ne samo bezbjednosna, već i društveno-politička situacija, i da je to posljedica naslijeđenog višedecenijskog stanja.

“Plašim se da je ovih dana i nedjelja bezbjednosna situacija toliko kulminirala, da posljedice mogu da budu nesagledive, i smatram da je nadležnost Odbora da učini sve i doprinese da se sačuva integritet i institucija i države Crne Gore”, dodao je Knežević.

Advertisement

Sjednica će biti održana u prostoriji za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti.

Sjutrašnje kontrolno saslušanje treba da pokaže značaj institucija koje imaju zadatak da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ne mogu ni pretpostaviti kakve informacije ćemo sjutra dobiti, ali svakako je zajednička obaveza da doprinesemo da se nikad vise djelovi bezbjednosnog sektora otrgnu od Ustava i zakona i srastu s organizovanom kriminalom.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije