Povežite se s nama

Politika

dug spisak privilegovanih

Objavljeno

dana

dug spisak privilegovanih

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


dug spisak privilegovanih

Smjene, ostavke i izdašne naknade

Bivši sekretar Ministarstva ljudskih prava Aleksandar Zeković nakon četiri mjeseca na tom mjestu stekao pravo na naknadu od 1.328,53 eura. Na spisku koje zakon privileguje su i bivši pomoćnici Veselina Veljovića – Zoran Lazović, Drago Spičanović, Enis Baković, Dragan Blagojević i NIkola Janjušević

Advertisement
Mila Radulović
2619 pregleda 0 komentar(a)
Advertisement

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Advertisement

Iako su promjenom vlasti ostali bez funkcija u vrhu izvršne vlasti, brojni zvaničnici nisu ostali i bez privilegija koje je ona nosila, pa primaju izdašne “funkcionerske naknade” uprkos tome što su neki od njih bili rukovodioci tek nekoliko mjeseci.

Advertisement

Prema podacima Vijestima dostavljenih iz većine vladinih resora i Skupštine, jednogodišnje naknade u visini posljednje zarade ima najmanje 131 funkcioner, a njihovi neto iznosi su od 900 do 2.800 hiljada eura – zavisno od radnog staža i bivše pozicije.

Svima su takođe plaćeni porezi i doprinosi.

Najnižu naknadu ima bivši pomoćnik direktora policije Enis Baković 961,62 eura, a najvišu bivša zamjenica predsjednice Vrhovnog suda sutkinja Stanka Vučinić – oko 2.800 eura, pokazuju zvanični podaci.

Advertisement
Baković
Bakovićfoto: Boris Pejović

Još četvorica bivših pomoćnika direktora Uprave policije Veselina Veljovića koriste istu zakonsku mogućnost.

Blagojević
Blagojevićfoto: Savo Prelević

To su Dragan Blagojević – 1.455,74, Zoran Lazović – 1.147,18, Nikola Janjušević – 1.105,49 eura i Drago Spičanović – 1.030,43 eura, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Lazović
Lazovićfoto: Savo Prelević

Većina njih smijenjena je nakon dolaska sadašnjeg direktora Zorana Brđanina nakon što su odbili da podnesu ostavke, pa su kratko vrijeme bili neraspoređeni.

Iz budžeta MUP-a jedino još Tanja Ostojić, bivša direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju, ima naknadu koja je nešto iznad 1.000 eura, navodi se u odgovoru Vijestima.

Pošto Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru nije precizirano koliko neko treba da obavlja javnu funkciju da bi imao pravo na naknadu, bivši sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković stekao je to pravo iako je samo četiri mjeseca pokrivao tu poziciju. Promjenom vlasti, on je podnio ostavku i sada je jedan od 12 kojima Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava isplaćuje privilegiju po osnovu bivše funkcije.

Zeković
Zekovićfoto: Igor Sljivančanin

Zeković, kako navodi Ministarstvo u odgovoru Vijestima, ima 1.328,53 eura koji će mu biti isplaćivani do 16. oktobra ove godine. To je nešto manje u odnosu na naknadu bivšeg ministra Mehmeda Zenke -1.577,37 eura.

Iz budžeta tog resora naknadu dobija i bivša direktorica Direktorata za pravosuđe Marijana Laković Drašković 1.105,36 eura, kao i doskorašnji ministar Vladimir Leposavić (1.475,69), sekretar MP Ivan Vukićević (1.301,55)…

Advertisement
Leposavić
Leposavićfoto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

I nekad visoko pozicionirani i u piramidi DPS vlasti koriste zakonske privilegije, koje je 2016. izglasala Skupština Crne Gore.

Bivši direktor Uprave Carina Vladan Joković dobija 1.245,94 eura, takođe bivši direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović – 1.305,38, direktorka Direktorata Ministarstva rada i socijalnog staranja Vukica Jelić 1.097,15 eura.

Joković
Jokovićfoto: Boris Pejović

Na spisku 22 bivših funkcionera kojima takođe Ministarstvo finansija i socijalnog staranja isplaćuje naknade su i nekadašnji ministri dva resora koji su spojeni – rada i finasija Kemal Purišić 1.811,19 i Darko Radunović 1.770,52.

Purišić
Purišićfoto: Savo Prelević

Zatim nekadašnja zaštitnica imovinsko pravnih interesa države Dragana Đuranović 1.662,54 eura. Takođe i bivša direktorica Direktorata MF za finansijski sistem Bojana Bošković 1.076,65, Goran Kuševija (direktor Direktorata za socijalno staranje Ministarstva rada) – 1.116,52, navodi se u odgovoru MF.

I bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović u vrhu spiska je po iznosu naknade koju dobija – 1.716,30 eura. On je jedan od petoro iz nekadašnjeg ministarstva koji koriste naknade, a to su uglavnom bivši šefovi direktorata.

Hrapović
Hrapovićfoto: Savo Prelević

Hrapovićev kolega iz vlade za resor saobraćaja Osman Nurković dobija naknadu iz Ministarstva kapitalnih investicija, koje nije navelo o kom se iznosu radi. Njegova posljednja zarada objavljena na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije je oko 1,700 eura – koliko je prijavio nakon prestanka funkcije prošle godine.

Iz budžeta Ministarstva odbrane Peroviću 1,970 eura, Ulićević 1.946 eura

Ministarstvo odbrane iz budžeta isplaćivaće do 30. decembra ove godine bruto naknadu smijenjenom direktoru Obavještajno-bezbjedonosnog direktorata Miljanu Peroviću – u iznosu od 1.974,55 eura.

Advertisement
Perović
Perovićfoto: Savo Prelević

Ranija generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse MO Alma Ljuljanaj Jovićeviću ima takođe bruto 1.526,40 eura a Nada Ulićević, ranija sekretarka MO 1.946,54.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Objavljeno

dana

Autor

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odbornik dps u skupštini glavnog grada o sinoćnjim okupljanjima u podgorici i baru

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Saopštio da su „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“

Advertisement

Ćulafić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnoga grada Stefan Ćulafić poručio je da je sinoć nakon Nikšića, u Podgorici i Baru nastavljeno okupljanje „propagatora i pristalica rata, apatičnih na gubitke života vojnika, nedužnih civila i suze njihovih najbližih“, uz, kako navodi u saopštenju, „skandalozne parole, prepoznatljivu ikonografiju sa sve četničkim zastavama od kojih se svakom zdravorazumnom građaninu naše države diže kosa na glavi.“

Ćulafić je kazao da dok „većinski dio građana Crne Gore na Trgu nezavisnosti u Podgorici prikuplja humanitarnu pomoć i pokazuje solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, jedan dio pristalica nakaradne političke ideologije, slavi i daje podršku agresiji i pokazuje da ne pripadaju civilizovanom svijetu.“

Advertisement

„Vidimo da njima moralna vertikala i osnovne temeljne vrijednosti nijesu zajednički imenitelj sa maltene čitavim demokratskim svijetom kojeg su dešavanja u Ukrajini ujedinile više nego ikada ranije“, poručuje u saopštenju.

Ćulafić je saopštio da su te „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“.“

„Ipak, Crna Gora neće dozvoliti da je sile mraka odvuku tamo gdje bi željele određene strukture koje su rezultat politika društvene klime i ambijenta i za čiju proizvodnju je odgovorna ona politika koja već odavno nije dio savremenog svijeta“, zaključio je Ćulafić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Član Predsjedništva dps-a i poslanik u skupštini crne gore

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

„A Ukrajini svi treba da se poklonimo. Ne samo zato što brani svoj dom. To se svuda podrazumijeva. Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu“

Advertisement

Nikolić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić poručio je da nije iznenađujuće da potpredsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Strahinja Bulajić smatra kako „odbrana univerzalnih vrijednosti koje su u moralnom i istorijskom temelju i Crne Gore i Crnogoraca, i koje su nas udružile u savez sa najrazvijenijim zemljama evropskog i evroatlantskog prostora, predstavlja “tuđi rat”, te da je tu priču „počeo ničim izazvan“ jer Savjet za odbranu i bezbjednost „nije uopšte ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika bilo đe, niti o tome može da odlučuje bez saglasnosti Skupštine, na čijem čelu se Bulajić slučajno zatekao.“

Nikolić je upitao da li je borba za pravo svakog naroda na planeti da sam odlučuje o svojoj budućnosti tuđi rat i „je li tako mislio o tom pitanju i kada se Crna Gora borila da ostvari to pravo“.

Advertisement

„Je li i tada mislio da dozvolu za naš izbor treba da nam odobri Srbija? Kao što, reklo bi se, Bulajić danas takvo pravo u odnosu na Ukrajinu, “odobrava” Rusiji. Odobrava joj i agresiju na susjednu i bratsku Ukrajinu, čija je borba za slobodu, nezavisnost i goli opstanak, po Bulajiću, – tuđi rat?! Ili će prije biti, da tuđi i prljavi osvajački rat protiv Ukrajine, vode oni sa kojima Bulajić verbalno i nedostojanstveno sadejstvuje, sa pozicije predsjednika Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Ruskom Federacijom“, piše u saopštenju.

Nikolić je izjavio da Ukrajini „svi treba da se poklonimo“, ne samo zato što brani svoj dom, jer se to, kako navodi, svuda podrazumijeva.

„Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu. Nego, prvenstveno zato što Ukrajina danas brani nešto mnogo skuplje. Brani evropsku bezbjednost i slobodu kao univerzalnu i temeljnu evropsku vrijednost. Ne bi se moglo reći da kolega Strahinja Bulajić sve ovo ne zna. Prije će biti da priču o tuđem ratu, priča iz tuđe glave“, zaključuje u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Objavljeno

dana

Autor

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„podijelio fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde“

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“

Advertisement

SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Advertisement

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokrata Kotor saopštili su da je menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave, te da je on na taj način dao podršku takvoj koreografiji.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića da smijeni Mikijelja.

Advertisement

„Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, vjerovatno u nacionalističkom naboju, na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave i dao podršku takvoj koreografiji, saopšteno je iz OO Socijaldemokrata Kotora“, navodi se u saopštenju.

Fotografija koju su dostavili iz SD Kotor
Fotografija koju su dostavili iz SD Kotorfoto: SD Kotor

Iz SD Kotor su dodali i da u vremenu kada u Ukrajini ginu civili, starci, žene i djeca, kada se ogromne žrtve broje i sa jedne i sa druge strane, kada jedna država usljed invazije druge biva opustošena, menadžer Opštine Kotor, „očigledno dajući podršku agresoru, nalazi za shodno da na svom profilu podržava rat i slavi ukrajinske žrtve“

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“.

„Stoga smatramo da je apsolutno nedopustivo da osoba sa ovakvim svjetonazorima obavlja funkciju menadžera Opštine Kotor, grada koji je srce građanske, kulturne i emancipovane Crne Gore. Od predsjednika Opštine Kotor očekujemo da javnosti da jasan stav o ovakvom ponašanju Mikijelja i da ga, ukoliko nije saglasan sa njegovim svjetonazorima, u najkraćem roku smijeni sa pozicije na kojoj se nalazi”, navode Socijaldemokrate Kotora“

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije