Povežite se s nama

Kurir.rs

SMENA MILA ĐUKANOVIĆA?! Svi klubovi iz vlasti podržali inicijativu! 15 41

Objavljeno

dana

I MILO STIGAO NA CETINJE: Predsednik Crne Gore ranije najavio dolazak na protest protiv ustoličenja mitropolita Joanikije

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Youtube screenshot RTV Cetinje

Svi konstituenti vladajuće koalicije načelno su podržale inicijativu za smenu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, potvrđeno je „Danu“ iz poslaničkih klubova vladajuće koalicije. Socijalistička narodna partija (SNP) uputila je poslaničkim klubovima Demokratski front – NSD, DNP, UCG, RP, Demokrate – Demos – „Mir je naša nacija“, Demokratski front– Pokret za promene (PzP) i „Crno na belo“ predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav.

Advertisement

Predsednik kluba poslanika DF-a Slaven Radunović saopštio je da će potpisati tu inicijativu.

„Naravno da ćemo potpisati. To se ne dovodi u pitanje“, kazao je Radunović za „Dan“.

Predsednik kluba poslanika „Crno na belo“ Miloš Konatar kazao je da su i oni za ovu inicijativu jer je u izazovnim danima, u kojima se podstiču podele među građanima, zadatak predsjednika svih građana bio da tenzije smiruje, a ne da doliva ulje na vatru.

„Đukanović je ne samo tim povodom, nego i svim svojim dosadašnjim delovanjem u proteklih 30 godina na političkoj sceni zaslužio opoziv iz političkog života Crne Gore. Tako da inicijativa kolega iz SNP-a i njeno obrazloženje nijesu sporni i svakako da će imati podršku našeg poslaničkog kluba. Ta inicijativa je ranije dolazila i od nekih drugih kolega iz opozicije, ali ono što jeste problem jesu reforme koje nijesu okončane u Ustavnom sudu, koji je krajnja instanca za razrješavanje predsjednika države“, istakao je Konatar.

Dodao je da to govori i o hitnosti reformi u oblasti pravosuđa i reformi u Ustavnom sudu, jer sve dok su zarobljene institucije koje su krajnja instanca za donošenje ovakvih odluka, inicijative, koliko god bile opravdane i utemeljene, neće doživeti pravi i odgovarajući epilog.

Advertisement
Milo Đukanović, Cetinje
foto: Screenshot YT RTV Cetinje

Odlučuje Ustavni sud

Po Ustavu, mandat predsednika Crne Gore prestaje istekom vremena na koje je biran, ostavkom, ako je trajno sprečen da vrši dužnost predsednika ili razrešenjem. Proceduru razrešenja šefa države zbog kršenja Ustava može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika, ali Ustavni sud utvrđuje da li je bilo kršenja. Predlog za pokretanje postupka Skupština dostavlja predsjedniku Crne Gore na izjašnjenje.

Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsedniku Crne Gore. Skupština može razrešiti predsednika države kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav.

Predsednik kluba poslanika PzP-a Branko Radulović rekao je za „Dan“ da su već potpisali ovu inicijativu.

U obrazloženju inicijative SNP-a navodi da je 28. avgusta na Cetinju predsednik Đukanović izjavio kako nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita na Cetinju, već da to treba uraditi u nekom od drugih hramova, uz poruku da će tamo biti većinska Crna Gora i braniti dostojanstvo države.

„Ovakvim postupanjem predsednik je izvršio grubu povredu člana 14 Ustava Crne Gore, koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i vjerskih poslova. Takođe je prekoračio okvir nadležnosti predsjednika propisane članom 95 Ustava Crne Gore – piše u inicijativi SNP-a.

Advertisement
Milo Đukanović
foto: Printscreen/YouTube

Smatraju da se predsednik države direktno umešao u poslove jedne verske zajednice – Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, i time, protivno Ustavu, narušio načelo sekularnosti Crne Gore, to jest načelo odvojenosti verskih zajednica od države.

„Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita na Cetinju i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povredio Ustav Crne Gore, između ostalog i u dijelu članova broj 6, 7, 8 i 14 – predočeno je u inicijativi.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović kazao je da će potpisati inicijativu za pokretanje smene predsjednika države Mila Đukanovića. On smatra da ta inicijativa treba da bude dopunjena događajima i izjavama sa Cetinja, ili da se podnese i druga inicijativa.

„Đukanović je prekršio član 161 Krivičnog zakonika Crne Gore organizujući i pozivajući na sprečavanje verskog obreda, što je operativno u delo sprovodio njegov savjetnik za bezbednost Veselin Veljović. Svi ovi događaji i izjave su se desili nakon što je SNP podnio inicijativu za smjenu Đukanovića. Bez obzira što je jedna inicijativa već podneta, valjda nije zabranjeno da eventualno bude i druga – rekao je Krapović.

Kurir.rs/Dan

Advertisement

KurirKurir

Kurir.rs

ISPRAVLJENA NEPRAVDA: Cetinjski manastir konačno upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske SPC!

Objavljeno

dana

Autor

ISPRAVLJENA NEPRAVDA: Cetinjski manastir konačno upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske SPC!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Profimedia

Uprava za katastar i državnu imovinu, područna jedinica Cetinje, postupajući po zahtevu Mitropolije crnogorsko primorske a na osnovu Zakona o državnom premeru i katastru nepokretnosti, donela je rešenje, kojim se imovina Cetinjskog manastira opet vodi kao svojina Mitropolije.

Advertisement

Naime, ovim rešenjem od 15. oktobra 2021. godine, vrši se ispravka greške nastala unosom podataka iz rešenja od 11. aprila 1996. godine, kada je u kompijutersku bazu podataka upisano „korišćenje“ umesto „svojina“ Mitropolije nad Manastirom Svetog Petra i objektima na katastarskim parcelama br. 4073, 4097, 4082/1, 4110 i 4119 u LN br 915 KO Cetinje 1.

Osnov promjene je rešenje Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premera katastarskog klasiranja zemljišta i utvrđivanja stvarnih prava na nepokretnostima za KO Cetinje 1, br UP I 05-915 od 11. 4. 1996. godine, piše u rešenju u koje je IN4S imao uvid.

U obrazloženju rešenja, piše, da se MCP obratila ovom organu zahtevom za ispravku rešenja, 13. oktobra 2021, te da je proverom, utvrđeno da je došlo do greške prilikom kompjuterskog unosa, te se ovim rešenjem greške nastale 1996. godine, ispravljaju.

Advertisement

VD direktora Uprave za katastar i imovinu Crne Gore Koča Đurišić, u kratkoj izjavi za naš portal, kazao je, da je rešenje doneto po zakonu, na način, što je ispravljena greška iz 1996. godine, i da će u narednom periodu biti ispravljene sve uočene greške, po službenoj dužnosti bez obzira o kom subjektu prava je reč.

Pravo svojine je zagarantovano ustavom i međunarodnim konvencijama i ono se mora poštovati a zvanične evidencije koje vodi uprava za Katastar i državnu imoviinu moraju biti tačne, naglasio je Đurišić.

Kurir.rs/In4s


KurirKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Kurir.rs

OČAJNA MAJKA UBIJENOG BARANINA: Tužilac mi je rekao da je mog sina ubio Belivuk, ali nam je zabranjeno da tragamo za telom!

Objavljeno

dana

Autor

OČAJNA MAJKA UBIJENOG BARANINA: Tužilac mi je rekao da je mog sina ubio Belivuk, ali nam je zabranjeno da tragamo za telom!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Shutterstock, MUP RS

Roditelji Baranina Damira Hodžića (23), koji je pre tačno godinu dana nestao bez traga, a za čije ubistvo su osumnjičeni Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković, u ispovesti za podgoričke Vijesti otkrili su detalje potrage za sinom, kao i agoniju kroz koju su prošli i još uvek prolaze.

Advertisement

– Kada smo se prvi put videli sa tužiocem Sašom Čađenovićem, rekao nam je da je Damira ubio Belivuk 14. oktobra 2020. godine, iz vatrenog oružja u automobilu, i da za to ima slike i mnoštvo dokaza. Nismo dobili nijedan dokaz, rečeno nam je da nismo spremni to da vidimo – počela je priču za Vijesti Sabaheta Hodžić, Damirova majka.

U kući kod Spuža nađena tela likvidiranih
U kući kod Spuža nađena tela likvidiranihfoto: Specijalno državno tužilaštvo CG

Ona je dalje ispričala i da je crnogorska policija zabranila porodici da traga za nestalim sinom, kome se trag izgubio 14. oktobra prošle godine zajedno sa njihovim zetom Adisom Spahićem. – Ni sada, tačno godinu od nestanka našeg sina, nemamo nijednu konkretnu informaciju. Mi smo ti od kojih je policija dobila sve snimke koje smo posedovali, sa privatnih sigurnosnih kamera, i da smo nedelju dana konstantno tragali uporedo sa Specijalnim timom, da bi sedmi dan bili stopirani riečima „da činimo krivično delo i da će nas privesti“. Zbog toga smo bili primorani da odustanemo – kaže Sabaheta i dodaje da je u narednih pola godina jedina informacija koju su dobijali od policije, bila: „Radimo“.

– Tužilac Saša Čađenović nam se obratio tek nakon objave u srpskim medijima da je u Crnoj Gori počinjeno dvostruko ubistvo, i to samo zato što smo mi zvali da pitamo: „Hocemo li od druge države da saznamo šta se desilo sa našim sinom?“ – priča Hodžićeva majka i dodaje da je po objavljivanju slika njenog ubijenog sina u avgustu ove godine ponovo išla na sastanak sa tužiocem.

policija, Crna Gora, Crnogorska policija
foto: Profimedia

– Dobijamo sedeću verziju ubistva – kuća u mestu Stanjevića rupa u Spužu, ali opet ne dobijamo nijedan dokaz niti jednu sliku. Nedugo zatim u javnost se pojavljuju slike za koje je lično Čađenović rekao da se radi o mom sinu. Zakazujemo novi sastanak sa Čadenovićem na kojem tvrdi da nema ništa sa tim slikama i da na njima nije naš sin. Nakon te objave mi insistriamo da vidimo slike, a zatim da krenemo u potragu za telom, gde opet ne dobijamo slike već samo zabranu za traganjem – kaže Sabaheta.

– Želim da konačno dođe kraj neprofesionalizmu. Hoću da dobijem dokaze crno na belo, jer to zaslužujemo po zakonu. Pitam se zbog čega kriju dokaze od nas i ko će da odgovara od državnih organa. Kao što vidimo, vlast je učestvovala u zločinu nad mojim sinom. Ko će da odgovara zato što je Veljko Belivuk pušten da se slobodno kreće Crnom Gorom, da ide na babine ili slavu, kojoj je, javna je tajna, prisustvovao neko iz vrha policije. Ona je rekla i da njihov sin ne bi zaustavio automobil osim na znak policije, zbog čega sumnjaju da je neko iz te insistucije umešan u njegovo ubistvo.

Alan Kožar
foto: Printscreen

Rođak pokojnog Kožara

Ubijen istog dana kad i Vukićević

Damir Hodžić navodno je bio blizak škaljarskom klanu, a nestao je i ubijen je istog dana kad i Lazar Vukićević u Beogradu. Hodžić se navodno telefonom čuo sa Vukićevićem pre nego što je ubijen. Takođe, Hodžić je bio i rođak Alana Kožara, koji je likvidiran u julu 2020. na Krfu i koji je važio za bliskog saradnika i prijatelja Luke Bojovića.

Advertisement
Lazar Vukićević
foto: Privatna Arhiva

(E. K./Vijesti.me)

Bonus video:

Advokati otkrili DETALJE SASLUŠANJA Dijane Hrkalović
01:40

Advokati otkrili DETALJE SASLUŠANJA Dijane Hrkalović


Kurir

Advertisement
Advokati otkrili DETALJE SASLUŠANJA Dijane Hrkalović
01:40

Advokati otkrili DETALJE SASLUŠANJA Dijane Hrkalović

Advokati otkrili DETALJE SASLUŠANJA Dijane Hrkalović
01:40

Advokati otkrili DETALJE SASLUŠANJA Dijane Hrkalović

AdvertisementKurir
Nastavite čitati

Kurir.rs

FILMSKA POTERA ZA ĐETIĆEM Pun gas pa kroz rampu na granici pravo u Srbiju?! Izbegao poteru i blokade, evo gde se zaustavio

Objavljeno

dana

Autor

FILMSKA POTERA ZA ĐETIĆEM Pun gas pa kroz rampu na granici pravo u Srbiju?! Izbegao poteru i blokade, evo gde se zaustavio

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Kurir

RANČE – Pripadnici MUP Srbije uhapsili su crnogorskog državljanina (24) iz Danilovgrada, koji je u noći između petka i subote bez zaustavljanja, automobilom marke „ford“ probio rampu na granici Ranče između Srbije i Crne Gore, a potom bez zaustavljanja prošao na graničnom prelazu Jabuka.

Advertisement

Policajci su se odmah dali u poteru za njim. Više policijskih blokada je izbegao na putu od Jabuke prema Prijepolju, da bi nakon toga u mestu Velika Župa na putu prema Brodarevu, posle udesa sleteo u dvorište privatne kuće, gde su ga policajci lišili slobode, pišu Novosti.

Podvrgnut je testiranju gde prema saznanjima nije bio pod dejstvom alkohola, kao ni pod uticajem droga.

Kurir.rs/Novosti


KurirKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije